Θετικό που προβάλλεται ένα πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Απ' ο,τι είδα κάποια πράγματα που λένε οι dragons είναι αξιομνημόνευτα, ενώ τόσο οι ιδέες, όσο και οι διαπραγματεύσεις είναι επίσης αξιόλογες (εντάξει, βάζουν και συμμετοχές reality, όπως ο τύπος με τα μπρίκια. Λογικό είναι).
Για εμένα το αρνητικό είναι ότι οι περισσότεροι dragons δεν έχουν διάθεση να επενδύσουν, ούτε δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον. Όντως, μόνο η Χατζηστεφανή πήγε εκεί με διάθεση να ακούσει ιδέες και να επενδύσει σοβαρά. Οι άλλοι, κυρίως ο cocomat και ο εφοπλιστής έχουν καβούρια στις τσέπες (και είναι και οι πιο καιροσκόποι, in real life).
Αυτή που με εξέπληξε ευχάριστα είναι η Λιλή Περγαντά, πρόεδρος της Power Health, η οποία συνδυάζει την πυγμή του επιχειρηματία με την ανθρωπιά. Προσωπικά, έχω γνωρίσει επιχειρηματίες με τέτοια χαρακτηριστικά, που έχουν ξεκινήσει με μεράκι από το 0 και σιγά σιγά ανέβηκαν προς τα πάνω. Πάντα, όμως, είχαν ως πυξίδα την ηθική τους και την κρίση τους στις επιχειρηματικές αποφάσεις τους. Πχ η Περγαντά έχει αρνηθεί τα σκευάσματα της εταιρείας της να πωλούνται στα super market (που δεν το απαγορεύει κανείς), επιμένοντας τη διάθεσή τους μόνο από τα φαρμακεία. Τέτοιες πρακτικές δύσκολα να βρεις σε νεότερους επιχειρηματίες.
Η Χατζηστεφανή φαίνεται ότι ξέρει τι της γίνεται (αν και φάουλ που επένδυσε στην πλατφόρμα με τα crypto). Είναι η μόνη που δραστηριοποιείται με έδρα στο εξωτερικό και αυτό φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά.
On a side note, έχοντας γνωρίσει εκατοντάδες "επιχειρηματίες" τον τελευταίο χρόνο, έχω να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν ξέρει πού πατάει και που βρίσκεται. Κανείς δεν έχει ένα στοιχειώδες business plan και κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το φορολογικό πλαίσιο και τις εισφορές του ΕΦΚΑ-Μη μισθωτών...
Οι περισσότεροι είναι καιροσκόποι και θέλουν να εκμεταλλευτούν επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ, σε μόνιμη βάση...
Οι λίγοι που απομένουν, ως φωτεινή εξαίρεση, είτε βγάζουν το μεροκάματο, είτε δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι αποτέλεσμα της κατεστραμμένης εσωτερικής αγοράς και την κατακρεούργηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών την τελευταία 15ετια, αλλά... αυτά δεν τα λέει ο Αντ1 και ο ΣΚΑΙ.