Greeklish, απειλή ή φαινόμενο των καιρών;

Τί πιστεύετε για τα greeklish;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 46)
 • Είναι απειλή για τη γλώσσα μας

  Ψήφοι: 31 67.4%
 • Αποτελούν παροδικό φαινόμενο, χωρίς ιδιαίτερη σημασία

  Ψήφοι: 7 15.2%
 • Είναι μέρος της εξέλιξης της γλώσσας

  Ψήφοι: 4 8.7%
 • ΔΞ/ΔΑ (Εδώ καιγόμαστε, τα greeklish μάς μάραναν; )

  Ψήφοι: 4 8.7%

Mercury

Διακεκριμένο μέλος

Ο Doctor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ισλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7,691 μηνύματα.
το θέμα είναι να γίνει σε όλο και περισσότερα φόρουμ αυτό το πράγμα

Φορουμ που γραφει greeklish τρωει αυτοματο ακυρο απο εμενα....ουτε καν το διαβαζω...Τελος....
Να δω μετα εαν θα αλλαξουν πολιτικη η οχι...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πατρεύς

Διάσημο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 2,713 μηνύματα.
Δυστυχῶς παρατηρῶ ἐδὼ στὸ φόρουμ ἀλλὰ καὶ ἐκτὸς διαδικτύου μιὰ τάση σκέψης ποὺ πρεσβεύει ὅτι ἂν κάποιος καταφέρεται φανατικὰ ἐναντίον ὁποιασδήποτε ἔννοιας κληρονομιᾶς ἑλληνικῆς, τότε εἶναι «πολιτικῶς ὀρθός», «σύμφωνος μὲ τὴν ἐποχὴ» καὶ ὅτι ἔτσι εἶναι ἐπιστημονικός. Τέτοιου εἴδους ἐνστικτώδεις ἀντιδράσεις ἀπέναντι σὲ ὁ,τιδήποτε μπορεῖ κάποιος νὰ θεωρήσῃ «πατριωτικό», θὰ μποροῦσα νὰ τὸ ἐξηγήσω βασιζόμενος σὲ ψυχαναλυτικὲς θεωρίες καὶ δὴ Φροϋδικές, περὶ «παιδικῶν τραυμάτων» κτλ. Ἴσως πάλι κάποια σύνδρομα κατωτερότητας νὰ ἐξηγοῦν αὐτὴν τὴν ἐμπάθεια. Ἡ ἐπιστήμη μπορεῖ νὰ ἀποφανθῇ σχετικὰ μὲ κλινικὲς περιπτώσεις. θὰ ἦταν ἄσκοπο φυσικὰ νὰ μποῦμε στὴ διαδικασία νὰ ἀπαντήσουμε σὲ τέτοιες ἀστειότητες.

Πᾶμε τώρα στὸ κυρίως θέμα· τὰ greeklish γιὰ μένα εἶναι μιὰ συνέπεια τῆς διάδοσης τοῦ διαδικτύου ἡ ὁποῖα μετεξελίχθηκε σὲ μόδα ίδίως ἀπὸ τὶς νεώτερες γενιὲς λόγῳ τῆς εὐκολίας ποὺ ἔχουν σὲ σχέση μὲ τὸ νά γράφῃ κάποιος Ἑλληνικά. Τὸ πρόβλημα γιὰ μένα πάντως δὲν εἶναι ἡ ἴδια ἡ μόδα στὴν ὁποῖα εὐτυχῶς ἔχει ὑπάρξει ἀντίδραση καὶ πλέον ὅλο καὶ περισσότεροι στὸ διαδίκτυο γράφουν Ἑλληνικά. Τὸ πρόβημα εἶναι μιὰ λαϊκίστικη ἀντίληψη ἡ ὁποῖα δυστυχῶς ἐπικρατεῖ καὶ ἀπὸ πολλοὺς μορφωμένους ἀνθρώπους σύμφωνα μὲ τὴν ὁποῖα δὲ θὰ πρέπῃ νὰ προσπαθοῦμε νὰ ἀνεβάσουμε τὸ γλωσσικὸ ἐπίπεδο τῶν εὐρύτερων στρωμάτων τῆς κοινωνίας, ἀλλὰ θά πρέπῃ νὰ ἀποδεχθοῦμε ὡς «φυσικὴ ἐξέλιξη» τὴν ὑποβάθμιση τοῦ γλωσσικοῦ ὀργάνου. Ἂς μὴν ξεχνοῦμε ὅμως ὅτι πολὺς κόσμος ἀκολουθεῖ κάποιες πρακτικὲς ὄχι ἐνσυνείδητα, ἀλλὰ καθαρὰ ἀπὸ συνήθεια. Δὲν ἔχει συναίσθηση τοῦ τί κάνει μὲ τὸ νὰ χρησιμοποιῇ greeklish. Αὐτὸ ὅμως σημαίνει ὅτι ἂν κάποιος τοῦ δείξῃ μιὰν ἄλλη ὀπτικὴ γωνία, δὲν εἶναι ἀπίθανο νὰ μπορέσῃ καὶ αὐτὸς νὰ δῇ τὰ πράγματα διαφορετικά. Θέλω νὰ πῶ ὅτι ὁ κόσμος θέλει νὰ μάθῃ, διψᾷ γιὰ κάτι διαφορετικό.

Τὸ μεγάλο πρόβλημα ἐν τέλει, δὲν εἶναι ἡ κοινὴ πρακτική, εἶναι ὁ λαϊκισμὸς ὁ ὁποῖος ὡς ἐπὶ τὸ πλεῖστον ἔχει Μαρξιστικὴ καταγωγὴ καὶ κινεῖται ἀπὸ τὴν ἀντίληψη ὅτι ἕνας τρόπος γιὰ νὰ νικηθῇ τὸ «ἀστικὸ» κράτος, εἶναι ἡ κατάρρευση ὅλων τῶν δομῶν ποὺ τὸ στηρίζουν ὅπως ἡ οἰκογένεια, ἡ γλῶσσα καὶ ἡ θρησκεία. Τὸ θέμα δὲν εἶναι ἐπιστημονικὸ ὅπως πολλοὶ θέλουν νὰ βαυκαλίζωνται ὅτι εἶναι. Εἶναι καθαρὰ ἰδεολογικό. Ἡ περίφημη «Σχολὴ τῆς Φρανκφούρτης» (ἀπὸ τὴν ὁποῖα γεννήθηκε καὶ ἡ πολιτικὴ ὀρθότητα) μὲ τὶς νεομαρξιστικές της ἀντιλήψεις ἔχει διαπεράσει τὴν κυριαρχοῦσα σήμερα πολιτικὴ ἰδεολογία δημιουργῶντας αὐτὴν τὴν πλήρως διαστρεβλωμένη ἀντίληψη γιὰ τὰ πράγματα.

Τελειώνοντας, ἂς παραθέσω μία φράση τοῦ γνωστοῦ ἱστορικοῦ Σαράντου Καργάκου ποὺ σχετίζεται μὲ τὸ θέμα:

«Ἡ πολιτική μας δὲν πρέπει νὰ εἶναι λαϊκιστική: Ὅ,τι δὲν καταλαβαίνουν οἱ πολλοί, πρέπει νὰ καταργηθῇ. Ἡ πολιτική μας πρέπει νὰ εἶναι λαϊκή: Αὐτὸ ποὺ καταλαβαίνουν λίγοι, πρέπει νὰ τὸ καταλαβαίνουν περισσότεροι.»

Σαράντης Καργάκος, Ἀλαλία, GUTENBERG, δ΄ εκδ. Ἀθῆνα 2005, σ. 108
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Περιβόητο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,339 μηνύματα.
καλά αυτό με το chat είναι λίγο άκυρο..σκέψου απλά ποιοι μπαίνουν στο συγκεκριμένο και τι γράφουν

Οι σκοποί του καθενός δεν έχουν να κάνουν. Το ότι κάποιος μπορεί να προτιμά τα greeklish σε μια informal συζήτηση, χωρίς να τον πιέζει κανείς, σημαίνει κάτι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,395 μηνύματα.
Κορίτσι των σαλονιών? Ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση, φαντάζομαι ότι θα ήταν ωραία, γιατί δεν έχω ιδίαν πείρα...:/:
Να τα φτιάξω με ανορθόγραφο? Εκτιμώ τους ανθρώπους που διαθέτουν και χρησιμοποιούν πλούσια γλώσσα στο λόγο τους, γραπτό και προφορικό και αυτοί συνήθως δεν είναι ανορθόγραφοι. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα χλεύαζα κάποιον για τα λάθη του. Τώρα για το "φτιάξιμο", ε, ας το αφήσουμε σε πιο βαθειά και προσωπικά κριτήρια...

Άρα η απάντησή σου είναι, ότι θα ήθελες να ήσουν κορίτσι των σαλονιών και ότι δεν θα τα έφτιαχνες με ανορθόγραφο. Γιατί λοιπόν ένας ανορθόγραφος αλήτης που είναι ερωτευμένος μαζί σου, να μην έχει έναν εναλλακτικό τρόπο να εκφράσει τον έρωτά του χωρίς να παρεξηγηθεί; ;)

Η φτωχή γλώσσα υποβιβάζει την έκφραση για μένα. Η γλώσσα που αντί να θυμάται, να εξασκείται, να εμπλουτίζεται, να πηγαίνει παρακάτω, φτωχαίνει και υποκύπτει στην ευκολία της απλοποίησης.

Η γλώσσα που είχε λόγο για τον οποίο έγραφε αυγό και όχι "αβγό" όπως είχε λόγο που έγραφε τραίνο και όχι "τρένο", (εγώ τα έμαθα με την αρχική γραφή τους).

Το περιτύλιγμα για μένα (αν με τη λέξη αυτή εννοείς την ορθογραφία) έχει ουσία, έχει λόγο ύπαρξης, προσφέρει πληροφορίες τις οποίες δεν θέλω να στερηθώ στην επαφή μου με τη γλώσσα μου...

Τα greeklish είναι μία "τεχνητή" γλώσσα. Τέτοιες γλώσσες ο άνθρωπος έχει ανακαλύψει ένα σωρό και θα συνεχίσει να ανακαλύπτει. Μακάρι να ξέραμε να μιλάμε όλοι esperanto π.χ., θα είχαμε πολλαπλά οφέλη από την παναθρώπινη επικοινωνία και ταυτόχρονα θα στηρίζαμε και τις τοπικές γλώσσες. Η μία γλώσσα δεν κοντράρει την άλλη, έχει απλά το σκοπό της. Το παράδειγμα με το "αυγό" και το "αβγό" που αναφέρεις δεν σχετίζεται με τα greeklish. Αν θέλεις την άποψή μου, θα έπρεπε να θεωρούμε και τα δύο σωστά.

Αν το περιτύλιγμα έχει ουσία ή όχι εξαρτάται απ' τον σκοπό της γλώσσας. Τα νεύματα του πολυτονικού είχαν ουσία όσο αντιστοιχούσαν στην προφορά. Η πληροφορία του "αυ" και του "αβ" έχει απλά ιστορική και συναισθηματική αξία για κάποιον που αναζητεί τις ρίζες του.

Ίσος νιώθει ο καθένας με οποιονδήποτε άλλον αναλόγως με αυτά που γράφει, όπως και να τα γράφει, αντιδημοκρατικό για μένα είναι το να θεωρείται ο υποβιβασμός της γλώσσας θεάρεστο έργο και να λοιδωρούνται όσοι τολμούν να την υπερασπιστούν, γιατί το έχω δει κι αυτό.
Για τα σαλόνια δεν ξέρω, άλλωστε και το δικό μου μόνο τέτοιο δεν θα το έλεγα :P εγώ για τις βιβλιοθήκες αγωνιώ και πασχίζω:redface:


Αντιδημοκρατικό είναι να βλέπεις κάποιον να μην κάνει κάτι σωστά, να επιμένει να νομιμοποιήσει το λάθος του και να σε πείσει ότι έχει και δίκιο...

Υ.Γ.
...γιατί αυτή η επιμονή με τα σαλόνια?:hmm:


Κι εσύ έγραψες ανορθόγραφα το "λοιδορούνται" δεν θα σου πάρουμε το κεφάλι! :P
Ξεχνάς ότι οι ακαδημαϊκοί ύψωσαν την παντιέρα του πολέμου ενάντια στα greeklish και εσύ στέκεσαι αρωγός αυτή της προσπάθειας. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να διαστρεβλώνεται το νόημα και να ανακαλύπτονται φανταστικοί εχθροί. Τα greeklish είναι ένα εργαλείο, αν κάποιος τα χρησιμοποιεί για να στέλνει ακαδημαϊκά email είναι μάλλον τεμπέλης και ως τεμπέλης πρέπει να κριθεί, όχι ως εχθρός της γλώσσας.

Υ.Γ: καμία εμμονή. απλή διαίσθηση...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

blackgirl

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Take care of the one you love αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Μυτιλήνη (Λέσβος). Έχει γράψει 198 μηνύματα.
εγώ μπερδεύομαι με τα γκρεεκλισ ...κάνω μια ώρα να τα διαβάσω.... ειδικά στο φασεβοοκ που είναι και μικρά τα γράμματα βγάζω τα μάτια μου.....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μάξιμος

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης . Έχει γράψει 1,906 μηνύματα.
Ξεχναμε ισως ενα μεγαλο μερος του θεματος. Στο διαδυκτιο υπαρχουν παρα πολλα forum, μεσα στα οποια συγκαταλεγετε και το παρων, στα οποια απαγορευετε η χρηση των Greeklish, και στο μεγαλητερο ποσοστο τους οι χρηστες οχι μονο το δεχονται, αλλα το αποζητανε! ........................

Υγ. Μετριστε, αν εχετε ορεξη, ποσες φορες πατησα alt-shift για να γραψω αυτο το μηνυμα... Ουτε που το καταλαβα ομως! Δεν ειναι τιποτα...!
Πολύ σωστά ως εδώ.:):)
Αν έκανες και λίγη αντιγραφή - επικόληση στον επεξεργαστή κειμένου, τότε θα είχες και ένα καλά ορθογραφημένο κείμενο.
Στην πορεία, γράφοντας αντιλαμβάνεσαι τα ορθογραφικά λάθη και αποφεύγεις να τα κάνεις.
Ετσι απλά...:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Διάσημο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,246 μηνύματα.
Οι σκοποί του καθενός δεν έχουν να κάνουν. Το ότι κάποιος μπορεί να προτιμά τα greeklish σε μια informal συζήτηση, χωρίς να τον πιέζει κανείς, σημαίνει κάτι.

Nαι, ότι βαριέται να πατήσει 2 κουμπάκια στο πληκτρολόγιο μερικές φορές και αντ' αυτού επιλέγει να παιδεύει όλους τους υπόλοιπους με ένα δυσανάγνωστο κείμενο... Τέλειο!!:thumbup:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Muxu Su

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Muxu Su αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,208 μηνύματα.
θα ήθελα να σας παραθέσω το επόμενο άρθρο του Θοδωρή Καλαμπούκα το οποιο εστειλε σε ολους οσους ειναι μελοι στο cause ΟΧΙ στα GREEKLISH. Γράφουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

ΤΥΧΑΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Σκεφτείτε φίλοι,
Νομίζετε ότι είναι συμπτωματική η οικονομική καταβαράθρωση της χώρας;
Νομίζετε ότι τυχαία βομβαρδίζεται καθημερινά η γλωσσική μας αίσθηση;
Γιατί ο ΑΝΤ1 μεταδίδει από το πρωί ως το βράδυ τούρκικες σειρές;
Γιατί ο SKY παρουσίασε σειρά "ντοκιμαντέρ" για την ελληνική επανάσταση, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι "στα πρώτα 150 χρόνια της Οθωμανικής επικράτησης οι Έλληνες βίωσαν μια άνευ προηγουμένου οικονομική ευμάρεια...";
Γιατί ο ΑΛΦΑ μεταδίδει μαθήματα τουρκικής γλώσσας;
Γιατί ο ΓΑΠ παρέδωσε για δεύτερη φορά το υπουργείο παιδείας στη Διαμαντοπούλου, που όπως γνωρίζετε είχε στο παρελθόν προτείνει να θεσπίσουμε την αγγλική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της χώρας;
Γιατί η Διαμαντοπούλου τοποθέτησε με την πρώτη εγκατάστασή της στο υπουργείο παιδείας τη Θάλεια Δραγώνα, που επίσημα δήλωσε ότι η ελληνική επανάσταση δεν έπρεπε να γίνει, για να επωφεληθούν οι κάτοικοι αυτού του τόπου (όχι οι Έλληνες, παρακαλώ!!!) από τον τουρκικό πολιτισμό, που είναι ...ανώτερος του ελληνικού;
Γιατί η Δραγώνα προσπάθησε να αποτάξει από την υπηρεσία τη Χαρά Νικοπούλου, που αρνιόταν να κάνει μάθημα τουρκικών στα παιδιά των Πομάκων;
Γιατί κάποιες εφημερίδες κάνουν πανελλήνια έρευνα, με θέμα την πιθανότητα να ζήσουν οι Έλληνες μαζί με Τούρκους; (Εννοείται βέβαια ότι οι Τούρκοι προβλέπεται να έρθουν στην Ελλάδα και δε θα πάνε οι Έλληνες στις χαμένες πατρίδες!!!)...
Γιατί προσπάθησαν τόσο (Παπανδρέου, Μπακογιάννη, ΣΥΡΙΖΑ και οικολόγοι) να πείσουν τον ελληνισμό να δεχτεί το "σχέδιο" Ανάν για την Κύπρο, που θα γινόταν η ταφόπλακα του ελληνισμού στη μεγαλόνησο);

Γιατί; Γιατί; Γιατί; Ατέλειωτα γιατί!!!
Βάλθηκαν να ξεριζώσουν την ελληνική γλωσσική αίσθηση!..
Όλα ξεκίνησαν με τα greeklish, που στις μέρες μας έλαβαν τη μορφή γλωσσικής πανδημίας!
Ελάτε στις τάξεις μας! Αγωνιστείτε μαζί μας να μην περάσουν τα σχέδια των επίβουλων ξένων και των Ελλήνων συνεργών τους - προδοτών.
Και μόνο η συμμετοχή σας στην προσπάθεια περιστολής των greeklish αποτελεί πράξη αντίστασης, σεβασμού στις ελληνικές αξίες και στη γλώσσα των προγόνων μας.
Τώρα πια είμαστε πολλοί. Ξεπεράσαμε τις εικοσιτέσσερις χιλιάδες (σ' αυτή τη σελίδα). Είμαστε ολόκληρος στρατός και λέμε ΟΧΙ.
Το θέμα δεν είναι απλά κομματικό, ούτε απλά πολιτικό!
Είναι θέμα της ελληνικής μας αυτοσυνειδησίας!
Ελάτε, γίνετε μέλη αυτής της σελίδας! Προτείνετέ την και σε άλλους!
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Περιβόητο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,339 μηνύματα.
Nαι, ότι βαριέται να πατήσει 2 κουμπάκια στο πληκτρολόγιο μερικές φορές και αντ' αυτού επιλέγει να παιδεύει όλους τους υπόλοιπους με ένα δυσανάγνωστο κείμενο... Τέλειο!!:thumbup:

εμ βασικά απλά του είναι πιο εύκολο και το επιλέγει. Τώρα από κει και πέρα δυσανάγνωστο είναι ένα κείμενο με greeklish που φτάνει την παράγραφο ( κι αυτό προφανώς όχι επειδή φταίνε οι λατινικοί χαρακτήρες συγκεκριμένα), 2 φράσεις στο chat μια χαρά διαβάζονται. Αν έχεις πρόβλημα και μ αυτό έχουμε θέμα.

θα ήθελα να σας παραθέσω το επόμενο άρθρο του Θοδωρή Καλαμπούκα το οποιο εστειλε σε ολους οσους ειναι μελοι στο cause ΟΧΙ στα GREEKLISH. Γράφουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
ΤΥΧΑΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Σκεφτείτε φίλοι,
Νομίζετε ότι είναι συμπτωματική η οικονομική καταβαράθρωση της χώρας;
Νομίζετε ότι τυχαία βομβαρδίζεται καθημερινά η γλωσσική μας αίσθηση;
Γιατί ο ΑΝΤ1 μεταδίδει από το πρωί ως το βράδυ τούρκικες σειρές;
Γιατί ο SKY παρουσίασε σειρά "ντοκιμαντέρ" για την ελληνική επανάσταση, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι "στα πρώτα 150 χρόνια της Οθωμανικής επικράτησης οι Έλληνες βίωσαν μια άνευ προηγουμένου οικονομική ευμάρεια...";
Γιατί ο ΑΛΦΑ μεταδίδει μαθήματα τουρκικής γλώσσας;
Γιατί ο ΓΑΠ παρέδωσε για δεύτερη φορά το υπουργείο παιδείας στη Διαμαντοπούλου, που όπως γνωρίζετε είχε στο παρελθόν προτείνει να θεσπίσουμε την αγγλική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της χώρας;
Γιατί η Διαμαντοπούλου τοποθέτησε με την πρώτη εγκατάστασή της στο υπουργείο παιδείας τη Θάλεια Δραγώνα, που επίσημα δήλωσε ότι η ελληνική επανάσταση δεν έπρεπε να γίνει, για να επωφεληθούν οι κάτοικοι αυτού του τόπου (όχι οι Έλληνες, παρακαλώ!!!) από τον τουρκικό πολιτισμό, που είναι ...ανώτερος του ελληνικού;
Γιατί η Δραγώνα προσπάθησε να αποτάξει από την υπηρεσία τη Χαρά Νικοπούλου, που αρνιόταν να κάνει μάθημα τουρκικών στα παιδιά των Πομάκων;
Γιατί κάποιες εφημερίδες κάνουν πανελλήνια έρευνα, με θέμα την πιθανότητα να ζήσουν οι Έλληνες μαζί με Τούρκους; (Εννοείται βέβαια ότι οι Τούρκοι προβλέπεται να έρθουν στην Ελλάδα και δε θα πάνε οι Έλληνες στις χαμένες πατρίδες!!!)...
Γιατί προσπάθησαν τόσο (Παπανδρέου, Μπακογιάννη, ΣΥΡΙΖΑ και οικολόγοι) να πείσουν τον ελληνισμό να δεχτεί το "σχέδιο" Ανάν για την Κύπρο, που θα γινόταν η ταφόπλακα του ελληνισμού στη μεγαλόνησο);

Γιατί; Γιατί; Γιατί; Ατέλειωτα γιατί!!!
Βάλθηκαν να ξεριζώσουν την ελληνική γλωσσική αίσθηση!..
Όλα ξεκίνησαν με τα greeklish, που στις μέρες μας έλαβαν τη μορφή γλωσσικής πανδημίας!
Ελάτε στις τάξεις μας! Αγωνιστείτε μαζί μας να μην περάσουν τα σχέδια των επίβουλων ξένων και των Ελλήνων συνεργών τους - προδοτών.
Και μόνο η συμμετοχή σας στην προσπάθεια περιστολής των greeklish αποτελεί πράξη αντίστασης, σεβασμού στις ελληνικές αξίες και στη γλώσσα των προγόνων μας.
Τώρα πια είμαστε πολλοί. Ξεπεράσαμε τις εικοσιτέσσερις χιλιάδες (σ' αυτή τη σελίδα). Είμαστε ολόκληρος στρατός και λέμε ΟΧΙ.
Το θέμα δεν είναι απλά κομματικό, ούτε απλά πολιτικό!
Είναι θέμα της ελληνικής μας αυτοσυνειδησίας!
Ελάτε, γίνετε μέλη αυτής της σελίδας! Προτείνετέ την και σε άλλους!
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

το μόνο πράγμα που με ανησυχεί σε τέτοιες πίπες είναι ότι έχουν και κοινό, και το ακόμη χειρότερο είναι πως αυτό συμβαίνει εν έτει 2011
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,395 μηνύματα.
Τελευταία έχω εγκαταλείψει εντελώς τα greeklish όταν κάνω chating αφού διαπίστωσα ότι τα ελληνικά έχουν πολύ μεγαλύτερη διάχυση στα κορίτσια! ;)

Μέσα στη μαζοποίηση των νεο-μίντια, ο επιμένων ελληνικά, είναι αλλιώς! 8)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mercury

Διακεκριμένο μέλος

Ο Doctor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ισλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7,691 μηνύματα.
Θυμάμαι στην αρχή της άνθισης του ίντερνετ στην Ελλάδα,έγραφα στο irc,και μιά φορά που έγραψα με ελληνικούς μου είπαν πως δεν φαίνονταν καλά τα γράμματα.
Απο τότε έχουν αλλάξει πολλά,σχεδόν τα πάντα υποστηρίζουν την ελληνική.Μέχρι και ψευδογλώσσα προγραμματισμού φτιάξαμε(θυμάμαι το είχα δεί σαν πτυχιακή στη σχολή μου).
Αν είναι απειλή,σίγουρα.Καθώς οι περισσότερες λέξεις στα greeklish είναι κομμένες χωρίς φωνήεντα.Και η συστηματική χρήση σε κάνει να ξεχνάς την σωστή ορθογραφία.Να 'ναι καλά οι αυτόματοι διορθωτές στα διάφορα προγράμματα επεξεργασία κειμένου.
Τα greeklish γενικότερα δεν μου κάθονται καλά στο μάτι,και αν δώ ένα κείμενο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το αγνοήσω.
Αν και απο ότι παρατηρώ η πλειονότητα της ιντερνετικής κοινότητας καταδικάζει τα greeklish,με μόνη εξαίρεση τα διάφορα chats.
Όπου εκεί θα πρέπει να ζητήσεις απο τον συνομιλητή σου αν έχει την ευγενή καλοσύνη να σου γράφει σε ελληνικούς χαρακτήρες...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Περιβόητο μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist . Έχει γράψει 5,657 μηνύματα.
Τελευταία έχω εγκαταλείψει εντελώς τα greeklish όταν κάνω chating αφού διαπίστωσα ότι τα ελληνικά έχουν πολύ μεγαλύτερη διάχυση στα κορίτσια! ;)

Aυτή η διατύπωση
μεταβάλλει δραστικά τον αντίκτυπό της,
όταν προέρχεται από το ηλικιακό διάστημα
15φεύγα εώς 19... :worry:υγ. κατα τα αλλα, προτιμώ τα "ενγκρηκ":
"-γιου σπηκ ενγκρηκ, να ουμ;"
"-γιέα άη σπηκ, εντ σπηκ μπεστερ εντ μπεστερ εβρυ ντέη"
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

diotima

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο diotima αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,863 μηνύματα.
Ρε κινδυνολογοι,που αποτελει απειλη;
Πειτε μου που σας απειλησαν.Συγκεκριμενα.Και οχι γενικολογιες του στυλ "ειναι ενοχλητικα στο διαβασμα[δεκτον],δεν ειναι σωστα ελληνικα[ξαναδεκτον]" και η θεικοτερη ατακα του αγαπητου μου fantasmenos [που ειναι γραμμενο το ονοματακι του στα γκρικλις] "τα γκρικλις αγαπητη diotima δεν ειναι μαγκια"[απορριπτεται].


Τι ειναι λοιπον τα γκρικλις;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

νυχτολούλουδο

Δραστήριο μέλος

Ο νυχτολούλουδο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ίσθμια (Κόρινθος). Έχει γράψει 425 μηνύματα.
Ρε κινδυνολογοι,που αποτελει απειλη;
Πειτε μου που σας απειλησαν.Συγκεκριμενα.Και οχι γενικολογιες του στυλ "ειναι ενοχλητικα στο διαβασμα[δεκτον],δεν ειναι σωστα ελληνικα[ξαναδεκτον]" και η θεικοτερη ατακα του αγαπητου μου fantasmenos [που ειναι γραμμενο το ονοματακι του στα γκρικλις] "τα γκρικλις αγαπητη diotima δεν ειναι μαγκια"[απορριπτεται].


Τι ειναι λοιπον τα γκρικλις;

καθε φορα που καποιος θελει να συνταξει μια προταση...εκπαιδευται...σκεψη-δομη-συντακτικο-γραμματικη και προοδευει στον ολοκληρομενο γραπτο λογο,τα γκρικλις διακοπτουν αυτην την εκπαιδευση-προοδο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

diotima

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο diotima αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,863 μηνύματα.
καθε φορα που καποιος θελει να συνταξει μια προταση...εκπαιδευται...σκεψη-δομη-συντακτικο-γραμματικη και προοδευει στον ολοκληρομενο γραπτο λογο,τα γκρικλις διακοπτουν αυτην την εκπαιδευση-προοδο.

Τα γκρικλις ΑΠΛΑ χρησιμποποιουν την αγγλικη αλφαβητο
Ακομα και την ορθογραφια καποιοι διατηρουν

Τι σχεση εχει το συνακτικο,η σκεψη,η δομη και οι λοιπες λεξουλες,με την χρηση γραμματων;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

νυχτολούλουδο

Δραστήριο μέλος

Ο νυχτολούλουδο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ίσθμια (Κόρινθος). Έχει γράψει 425 μηνύματα.
Τα γκρικλις ΑΠΛΑ χρησιμποποιουν την αγγλικη αλφαβητο
Ακομα και την ορθογραφια καποιοι διατηρουν

Τι σχεση εχει το συνακτικο,η σκεψη,η δομη και οι λοιπες λεξουλες,με την χρηση γραμματων;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

δεν υπαρχει "ths ipa na bgoume exv"....συντακτικα- γραμματικα -ορθογραφικα-δομικα-σε καμια γλωσσα και αυτο γιατι ειναι ανυπαρκτες λεξεις.κλεινε μου σε παρακαλω το ρημα ipa ή eipa...και βρες μου και την ιστορικη της διαδρομη....για να εδραιωθει και γραπτως και οχι αυθαιρετα να νομιζουμε οτι ειναι και διαλεκτος(κλεβουμε απο μια λεξη με ιστορια την εννοια της,την κοτσαρουμε σε μια εφευρεση του κωλου και ετοιμη η πνευματικη μας καλλιεργεια)...ειδικα οι μικροτεροι που μαθαινουν κατι που δεν υφισταται εις βαρος των πραγματικων διαλεκτων.
κοινως ειναι σκουπιδαριο τα γκρικλις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ψαραδέλλη

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ψαραδέλλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,670 μηνύματα.
Ρε κινδυνολογοι,που αποτελει απειλη;
Πειτε μου που σας απειλησαν.Συγκεκριμενα.Και οχι γενικολογιες του στυλ "ειναι ενοχλητικα στο διαβασμα[δεκτον],δεν ειναι σωστα ελληνικα[ξαναδεκτον]" και η θεικοτερη ατακα του αγαπητου μου fantasmenos [που ειναι γραμμενο το ονοματακι του στα γκρικλις] "τα γκρικλις αγαπητη diotima δεν ειναι μαγκια"[απορριπτεται].


Τι ειναι λοιπον τα γκρικλις;

Να σου πω που ειναι η απειλη ? Οτι τη χρησιμοποιουν κυριως μικρα παιδια που δεν εχουν μαθει καλα καλα τα νεα ελληνικα και προκειμενου να μην κοπιασουν να μαθουν την ελληνικη γλωσσα προτιμουν και καλα να γραφουν στα greeklish.Οσα δε φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια. Την ξερεις αυτην την παροιμια? Τους ζητας να σου πουν (οχι να σου γραψουν) μια απλη προταση και δεν μπορουν να αρθρωσουν λεξη. Εχουν μεγαλο προβλημα εκφρασης τοσο στο γραπτο οσο και στο προφορικο λογο. Αυτο υπηρχε ανεκαθεν βεβαια.Τα greeklish απλα διογκωνουν σε πολυ μεγαλο βαθμο αυτο το προβλημα εκφρασης που εχουν οι νεοι ανθρωποι. Τους ρωτας κατι απλο και δεν μπορεις να βγαλεις νοημα απο τις απαντησεις τους. Και αυτο δυστυχως συμβαινει και με ανθρωπους μεγαλυτερους. Αν παρατηρεις τα greeklish χρησιμοποιουνται κυριως απο πολυ νεαρα ατομα και γενικα αναμεσα σε μαθητες. Το θεωρεις τοσο φυσιολογικο αυτο? Δεν καταλαβαινεις οτι οταν απλοποιεις κατι τοσο πολυ, σταματαει ο εγκεφαλος σου να λειτουργει γιατι δε σκεφτεται?Δεν το θεωρεις αυτο απειλη? Αν ειναι ετσι ας το παμε και στα μαθηματικα αυτο το θεμα. Εχεις ενα προβλημα στα μαθηματικα που πρεπει να λυσεις. Γιατι να το σκεφτεις μονος σου? Παρε ενα κομπιουτερακι ή ενα λυσαριο και αντιγραψε το. Μα δεν πρεπει το μυαλο μας ρε diotima να ειναι σε μια συνεχη εγρηγορση? Δεν πρεπει γενικα το μυαλο μας να ασκειται? Αλλιως θα παθουμε ολοι αλτσχαιμερ στα 80 μας, αν ολα τα θελουμε απλα και ετοιμα στο πιατο. Και να σου πω και το αλλο. Δεχεσαι εσυ ο αλλος να ξερει μονο να γραφει στα greeklish? Εγω δεν το δεχομαι. Δεν ειναι θεμα ρατσισμου ή οτι τον θεωρω κατωτερο κτλ. Απλα για μενα επιλεγει την ευκολη λυση. Ας ξερει πρωτα την ελληνικη γλωσσα και αν καμια φορα οι περιστασεις το απαιτουν να γραψει και κανα greeklish ας το κανει.
Στα τσατ ας πουμε , ολοι γραφουν στα greeklish γιατι θελουν να ριξουν καμια/κανενα γκομενα/γκομενο. Μην μου λετε τωρα οτι για λογους ευκολιας γραφουν στα greeklish. To 80% δεν εχει ιδεα απο σωστη ορθογραφια και επειδη ντρεπονται γραφουν και καλα στα greeklish. Και αν μου πεις και παλι που ειναι το κακο εδω ..θα σου απαντησω οτι δεν ειναι κακο καποιος να ντρεπεται αν δεν ξερει ορθογραφια. Πολλοι ανθρωποι για τον α' ή β' λογο δεν εμαθαν καλη ορθογραφια (ειτε γιατι αντιμετωπιζαν καποιες μαθησιακες δυσκολιες , ειτε γιατι ο δασκαλος τους ηταν κακος κοκ). Ομως παραδεξου το ρε φιλε. Δεν ειναι κακο. Δεν ειναι κακο για μενα καποιος να μην ξερει ορθογραφια αλλα τουλαχιστον ας το παραδεχεται και οχι να λεει με βολευουν τα greeklish και τριχες κατσαρες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

diotima

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο diotima αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,863 μηνύματα.
Ελεος.
Τα γκρικλις ξεκινησαν πολυ σωστα μεσα στο ιντερνετ,γιατι οταν το 2000 καναμε τσατ δεν υπηρχε η υποστηριξη της ελληνικης,οποτε αναγκαστικα επρεπε να βρουμε τροπο να εκφραστουμε στη γλωσσα μας.
Παει αυτο.

Συμφωνω στο οτι η σκεψη ειναι η εγκεφαλικη γυμναστικη,αλλα ειλικρινα δε βλεπω κινδυνο.Οσο δηλαδη τα σχολεια κανουν τη δουλεια τους.Και οι γονεις...

Η μηπως οχι;


υγ πλακα - πλακα,εμενα γιατι δε μου τη λεει κανεις τοσο καιρο εδω μεσα που δε βαζω τονους;
απο τα γκρικλις συνηθισα
σταυρωστε με
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

νυχτολούλουδο

Δραστήριο μέλος

Ο νυχτολούλουδο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ίσθμια (Κόρινθος). Έχει γράψει 425 μηνύματα.
Ελεος.
Τα γκρικλις ξεκινησαν πολυ σωστα μεσα στο ιντερνετ,γιατι οταν το 2000 καναμε τσατ δεν υπηρχε η υποστηριξη της ελληνικης,οποτε αναγκαστικα επρεπε να βρουμε τροπο να εκφραστουμε στη γλωσσα μας.
Παει αυτο.

Συμφωνω στο οτι η σκεψη ειναι η εγκεφαλικη γυμναστικη,αλλα ειλικρινα δε βλεπω κινδυνο.Οσο δηλαδη τα σχολεια κανουν τη δουλεια τους.Και οι γονεις...

Η μηπως οχι;

σ
υγ πλακα - πλακα,εμενα γιατι δε μου τη λεει κανεις τοσο καιρο εδω μεσα που δε βαζω τονους;
απο τα γκρικλις συνηθισα
σταυρωστε με
ειδες που σκεφτηκες το λαθος σου στην γραφη σου;;;"δεν βαζω τονους"αυτο θα ειχες την ευκαιρια να το σκεφτεις και ισως να το διορθωσεις(οχι σαν κ εμενα που δεν υπαρχει περιπτωση...χρονια τυφλο με κεφαλαια)αν εγραφες γκρικλις;;;οχι εκει δεν υπαρχουν μετρα συγκρισης,ολα λειτουργουν αυθαιρετα και χωρις σκεψη,σαν να χανει ο λογος το νοημα του.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

pop corn

Πολύ δραστήριο μέλος

Η pop corn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,093 μηνύματα.
Σε ένα αντίστοιχο θρεντ στο ischool κάποιος χρήστης είχε δημοσιεύσει το παρακάτω άρθρο το οποίο με βρίσκει σύμφωνη και δίνει μία πιο λογική προσέγγιση στο θέμα, μακρυά από υπερβολές.

Το σχετικό χωρίο:
Ακόμη όμως και σε ένα σχόλιο που δεν χαρακτηρίζεται από φανατισμό, διαπιστώνει κανείς έλλειψη γλωσσολογικής γνώσης και σκέψης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύγχυση γλώσσας και γραφής. Ένας σχολιαστής δεν έχει καταλάβει ότι τα greeklish αποτελούν σύστημα γραφής. Δεν έχει αντιληφθεί ότι η χρήση greeklish από τη μια και η ενσωμάτωση ξένων λέξεων στο ελληνικό λεξιλόγιο από την άλλη είναι δύο διαφορετικά μεταξύ τους θέματα. Επομένως, η υπενθύμιση ότι λ.χ. η λέξη πόρτα δεν έχει ελληνική ετυμολογική προέλευση και όμως σε συγχρονικό επίπεδο θεωρείται πλέον ελληνική είναι άτοπη. Διαβάζοντας τέτοια σχόλια συνειδητοποιώ την αξία της γλωσσολογικής γνώσης. Η γλώσσα μάς είναι κάτι οικείο και νομίζουμε ότι εύκολα μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη για τα γλωσσικά. Χωρίς γλωσσολογικές γνώσεις όμως, πέφτουμε σε λάθη. Στην προκειμένη περίπτωση, η διάκριση ορισμένων βασικών εννοιών, όπως γλώσσα και γραφή, μας βοηθάει να αποφύγουμε εσφαλμένες εκτιμήσεις. Επίσης, μας βοηθάει να αντιληφθούμε την κινδυνολογία που καλλιεργείται από μερικούς και που φαίνεται λ.χ. στο ακόλουθο απόσπασμα από κείμενο άλλου σχολιαστή του άρθρου του Γ. Μπαμπινιώτη:
«Μιλάμε για κίνδυνο εξαφάνισης μιας από τις λίγες γλώσσες με ιστορική συνέχεια [...]»
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξαφάνισης της ελληνικής γλώσσας. Η μόνη περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να εξαφανιστούν όλοι οι ομιλητές της, πράγμα όχι και τόσο πιθανό. Έχουμε αναφερθεί παλαιότερα στο θέμα της θνησιγλωσσίας και σε διάφορα είδη γλωσσικού θανάτου σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Επίσης, ακόμη και να διέτρεχε τέτοιο κίνδυνο η Ελληνική, αυτό δεν θα οφειλόταν στη χρήση greeklish. Τα greeklish είναι σύστημα γραφής, η Ελληνική είναι γλώσσα. Η χρήση ενός συστήματος γραφής δεν εξαφανίζει μια γλώσσα. Ούτε βέβαια η συνήθεια των greeklish «μπορεί να καταργήσει τον ελληνικό γραπτό λόγο», όπως άστοχα είπε ένας από τους παρουσιαστές της εκπομπής Ράδιο Αρβύλα (βλ. εδώ). Πώς είναι δυνατόν να καταργηθεί η ελληνική γραφή, εφόσον χρησιμοποιούνται greeklish μόνο σε μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή; Όπως έλεγε ένας φίλος πιο παλιά, καμία νοικοκυρά δεν γράφει σε greeklish τι θέλει να ψωνίσει από το σούπερ μάρκετ. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να υποκατασταθεί η χρήση ελληνικών χαρακτήρων με χρήση λατινικών. Αλλά, ακόμα και αν διαφαινόταν τάση να διευρυνθεί η χρήση greeklish και εκτός κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού υπολογιστή, και πάλι δεν θα κινδύνευε με εξαφάνιση η ελληνική γλώσσα. Μιλάμε για σύγχυση βασικών εννοιών. Αντί να βλέπουμε φαντάσματα, θα έπρεπε να μας προβληματίσει η ημιμάθεια, η σύγχυση, ο φανατισμός, ο ανορθολογισμός και άλλα κακώς κείμενα που διαπιστώνει κανείς σε άπειρες συζητήσεις για τη γλώσσα στο ελληνικό διαδίκτυο.
από εδώ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
  Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
 • Φορτώνει...
Top