
12-09-24

18:59
Τι νομίζετε ότι είναι η Ανθρώπινη φύση; Τι είναι αυτό που κατα τη γνώμη σας μας ξεχωρίζει, όσο μας ξεχωρίζει, σήμερα, από τα ζώα που ήμασταν όλοι κάποτε;
ROM32
Δραστήριο μέλος
Ο ROM32 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 715 μηνύματα.

12-09-24

19:06
Τι νομίζετε ότι είναι η Ανθρώπινη φύση; Τι είναι αυτό που κατα τη γνώμη σας μας ξεχωρίζει, όσο μας ξεχωρίζει, σήμερα, από τα ζώα που ήμασταν όλοι κάποτε;
Το ότι λειτουργούμε ως ηθικοί πράκτορες, ότι δικαιοπρακτουμε κλπ

12-09-24

19:13
Το θράσος ότι η γη μάς ανήκει.Τι νομίζετε ότι είναι η Ανθρώπινη φύση; Τι είναι αυτό που κατα τη γνώμη σας μας ξεχωρίζει, όσο μας ξεχωρίζει, σήμερα, από τα ζώα που ήμασταν όλοι κάποτε;
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

12-09-24

19:28
Συγχρονο γνωμικο.Εχουμε λογους να πιστευουμε οτι ο ανθρωπος για πρωτη φορα σταθηκε στα ποδια του, προκειμενου να ελευθερωσει τα χερια του για να αυνανιστει
Αυτο μας ξεχωριζει απο τα ζωα.
Η μαλακια που μας δερνει.
ΤΟ ΕΝΝΟΩ.
glayki
Περιβόητο μέλος
Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.447 μηνύματα.

12-09-24

19:41
Η αίσθηση παντοδυναμίας που απέκτησε το ανθρώπινο είδος και η υπεροψία πως η δημιουργία υπάρχει προς όφελος μαςΤι νομίζετε ότι είναι η Ανθρώπινη φύση; Τι είναι αυτό που κατα τη γνώμη σας μας ξεχωρίζει, όσο μας ξεχωρίζει, σήμερα, από τα ζώα που ήμασταν όλοι κάποτε;
dum dum boy
Διάσημο μέλος
Ο Νάσος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει από Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 3.651 μηνύματα.

12-09-24

20:18
η αναζήτησις νοήματος σε αυτή τη ζωή.

12-09-24

21:21
Ακόμα ζώα είμαστε, συγκεκριμένα ανήκουμε στην ομάδα των great apes.Τι νομίζετε ότι είναι η Ανθρώπινη φύση; Τι είναι αυτό που κατα τη γνώμη σας μας ξεχωρίζει, όσο μας ξεχωρίζει, σήμερα, από τα ζώα που ήμασταν όλοι κάποτε;
Δεν έχουμε και πάρα πολλές διαφορές. Πολλές συμπεριφορές παρατηρούνται σε πολλά είδη αλλά και στους κοντινούς μας συγγενείς (τους άλλους πιθήκους).
Η μεγάλη διαφορά είναι ο εγκέφαλος ο οποίος επιτρέπει δημιουργία τεχνολογία και πολιτισμού που άλλα είδη δεν έχουν παρουσιάσει.
nearos
Επιφανές μέλος
Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.

12-09-24

22:29
φτιάξαμε την ΕΛΛΑΔΑΡΑ
KleinosBrekias
Δραστήριο μέλος
Ο Μητσαρας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών, επαγγέλλεται Άεργος/η και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 525 μηνύματα.

12-09-24

23:13
Το iq . Δυστυχως ολοι οσοι ζουν αυτη τη στιγμη στο πλανητη δεν εχουν .

13-09-24

07:11
Αυτό είναι ξεκάθαρο χαρακτηριστικό των ζώων. Τρώνε και χεζουν παντού όπου βρίσκονται, κυριολεκτικά.Το θράσος ότι η γη μάς ανήκει.
Οντως, αρκει ο πολιτισμός να μην είναι απλά μια τεχνολογική βιτρινα.Η μεγάλη διαφορά είναι ο εγκέφαλος ο οποίος επιτρέπει δημιουργία τεχνολογία και πολιτισμού που άλλα είδη δεν έχουν παρουσιάσει.
Το πρώτο ναι, το δευτερο όμως είναι κι αυτό χαρακτηριστικό των ζώων.Η αίσθηση παντοδυναμίας που απέκτησε το ανθρώπινο είδος και η υπεροψία πως η δημιουργία υπάρχει προς όφελος μας
Συγχρονο γνωμικο.
Αυτο μας ξεχωριζει απο τα ζωα.
Η μαλακια που μας δερνει.
Πιο συγχρονο γνωμικό :-)
Πολλοί έχουν, όμως είναι πολύ λιγότεροι από όσους δεν έχουν. Ωστόσο νομίζω ότι η Α.Φ. δεν έχει τόσο σχέση με το IQ αλλά με το EQ.ολοι οσοι ζουν αυτη τη στιγμη στο πλανητη δεν εχουν .
glayki
Περιβόητο μέλος
Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.447 μηνύματα.

13-09-24

13:43
Η υπεροψία δε μπορεί να είναι γνώρισμα μη ελλογων όντων. Τα ζώα κινούνται βάσει ενστίκτου.Το πρώτο ναι, το δευτερο όμως είναι κι αυτό χαρακτηριστικό των ζώων.
ilias90
Περιβόητο μέλος
Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.536 μηνύματα.

13-09-24

14:32
Πολλά είναι αυτά που μας διακρίνουν από τα υπόλοιπα θηλαστικά, με τα οποία θα γίνει η σύγκριση γιατί είναι τα πιο κοντινά σε εμάς:Τι νομίζετε ότι είναι η Ανθρώπινη φύση; Τι είναι αυτό που κατα τη γνώμη σας μας ξεχωρίζει, όσο μας ξεχωρίζει, σήμερα, από τα ζώα που ήμασταν όλοι κάποτε;
1) Ο Λόγος: Και δεν αναφέρομαι, φυσικά, μόνο στον προφορικό λόγο (που είναι και αυτή μεγάλη διαφορά, ο Αριστοτέλης διέκρινε τον άνθρωπο από τα ζώα κυρίως εξαιτίας του προφορικού λόγου, μιας και ο άνθρωπος δημιούργησε τον έναρθρο λόγο.) Κάνω αναφορά στον Λόγο (με «λ» κεφαλαίο, ως τη γνώση της σχέσης μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος) που δημιουργεί ευθύνη στον άνθρωπο μιας και μόνον αυτός, αφού έχει λογική, μπορεί να είναι υπεύθυνος των πράξεών του, οι οποίες δεν προκαλούνται (μόνο) από τα ένστικτα.
2) Η ηθική: Μεγάλη συζήτηση για το αν είναι αντικειμενική και αυθύπαρκτη ή υποκειμενική, κοινωνική κατασκευή του ανθρώπου (τείνω προς το πρώτο, αλλά βαριέμαι να ξαναπιάσω τη συζήτηση αυτή), όπως και να έχει η ηθική απαντάται μόνο στον άνθρωπο (όσο τουλάχιστον μπορούμε να γνωρίζουμε.) Είμαστε το μοναδικό ον που διακρίνει σε καλό και κακό με αντίστοιχες επιβραβεύσεις και τιμωρίες. Βέβαια ο Σπινόζα έλεγε ότι ο άνθρωπος υπάγεται πλήρως στην αιτιοκρατία, άρα όλες οι πράξεις μας είναι αποτελέσματα αιτιών που δεν γνωρίζουμε, οπότε είναι νομοτέλεια να πράττουμε έτσι ή αλλιώς. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καλές ή κακές, αλλά μάλλον ουδέτερες, αναγκαίες να συμβούν. Από αυτό προκύπτει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ελεύθερη βούληση, μέχρις ότου φτάσουμε στην απόλυτη γνώση των αιτιών που διέπουν τη συμπεριφορά μας. Όμως και αυτός αναγνώριζε ύπαρξη καλού - κακού, την οποία διέκρινε στην χαρά και στη λύπη. Χονδρικά, το καλό είναι η πράξη εκείνη που οδηγεί στη χαρά (είτε τη δική μου είτε τον άλλο) και η κακία είναι η κατάσταση της λύπης.
3) Ο Θεός/ το μεταφυσικό: Πάλι δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια αν τα ζώα βιώνουν το Θεϊκό στοιχείο (αν το καταφέρναμε θα αποδεικνύαμε και την ύπαρξη του Θεού.) Όμοια με την ηθική, είτε υπάρχει ανώτερη οντότητα είτε όχι, ο άνθρωπος είναι -μάλλον- ο μοναδικός που την αντιλαμβάνεται (ή την εφηύρε) και στον άνθρωπο υφίσταται η ανάγκη να λατρεύει μια ανώτερη οντότητα. Επιπλέον, στα μεταφυσικά, η ανάγκη εύρεσης νοήματος (που είπε και ο dum dum boy), η πίστη στην ύπαρξη της ψυχής και η μετάβαση αυτής στο επέκεινα, όταν τελειώσει το θνητό της πέρασμα.
4) Η δημιουργικότητα: Άμεσα σχετιζόμενη με τον Λόγο, η τάση για δημιουργία νέων πραγμάτων, εννοιών, εφευρέσεων εκ του μηδενός (όχι απόλυτο αυτό), η δημιουργικότητα διακρίνει σαφώς τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα θηλαστικά, γιατί μόνον αυτός νιώθει την ανάγκη να εκδηλωθεί στο υλικό πεδίο η έμπνευσή ή η σκέψη του. Είναι το καθ' ομοίωσιν σε γήινο επίπεδο, αφού ο άνθρωπος επιθυμεί (ασυνείδητα) να ομοιάσει στον δημιουργό του, γινόμενος και αυτός -κατ' αναλογία- ένας μικρός δημιουργός.
5) Η αυτεπίγνωση (η επίγνωση της ύπαρξης του εαυτού ως ξεχωριστή οντότητα): Αυτό το τελευταίο με αστερίσκο, γιατί κάποια ζώα μπορούν να αντιληφθούν τον εαυτό τους στον καθρέπτη και να μην νομίζουν ότι είναι κάποιο άλλο ζώο. Αλλά η αυτεπίγνωση σε εσωτερικό και πνευματικό επίπεδο, η συνείδηση των συναισθημάτων και των σκέψεών μας, όπως και του γεγονότος ότι είμαστε άνθρωποι, συναντάται (και πάλι μάλλον) μόνο στον άνθρωπο.
6) Οι αφηρημένες έννοιες: Αφηρημένες έννοιες είναι έννοιες που δεν έχουν πραγματική υπόσταση, αλλά γενικές έννοιες που ορίζουν τα επιμέρους πράγματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά μήλα. Πράσινα, κόκκινα, φρέσκα, σάπια κ.λπ. Όμως, υπάρχει μία ιδέα του μήλου, όταν αναφερόμαστε σε αυτό γενικά (πχ μου αρέσουν τα μήλα.) Οι αφηρημένες έννοιες είναι τμήμα του Λόγου, τις έβαλα, όμως, ξεχωριστά, λόγω της τεράστιας επιρροής τους στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Εδώ να πω ότι ούτε όλοι οι άνθρωποι μπορούν να σκέφτονται αφηρημένα, μιας και η ικανότητά μας για αφαιρετική σκέψη ξεκινάει κάπου στην εφηβεία.

14-09-24

07:41
H κύρια διαφορά μας με τα ζώα νομίζω ότι είναι η Ανθρώπινη συμπεριφορά. Είναι η μόνη δύναμη στη Φύση που αντιτίθεται στην ατέλειωτη βία και αναρχία της Φυσικής Επιλογής.

14-09-24

10:10
Ακόμα ζώα είμαστε, συγκεκριμένα ανήκουμε στην ομάδα των great apes.
Δεν έχουμε και πάρα πολλές διαφορές. Πολλές συμπεριφορές παρατηρούνται σε πολλά είδη αλλά και στους κοντινούς μας συγγενείς (τους άλλους πιθήκους).
Η μεγάλη διαφορά είναι ο εγκέφαλος ο οποίος επιτρέπει δημιουργία τεχνολογία και πολιτισμού που άλλα είδη δεν έχουν παρουσιάσει.
Το σημείο καμπής θα έλεγα ότι είναι η γλώσσα. Που ο άνθρωπος μπόρεσε τελικά να μιλήσει για το παρελθόν και το μέλλον, να μεταφέρει ιδέες και γνώση, να στοχάζεται που ο πίθηκος δεν κανει. Παρότι λένε ότι είναι πολύ έξυπνο ζώο..έχει και συνείδηση του εαυτού του και των άλλων, έχει ικανοτητα να μπει στη θέση ενός άλλου ζώου να το βοηθήσει σαν μια ανώτερη μορφή ενσυναίσθησης που δεν έχουν τα άλλα θηλαστικα, έχει στρατηγική να σκοτώσει ένα αντίπαλο... γενικά ίσως δεν διαφέρουμε και πολύ περα από τη γλώσσα. Που όμως η γλώσσα έκανε όλη τη διαφορά για αυτό που λέμε ανθρώπινη πολιτισμό.

14-09-24

10:18
Μπορεί να είναι κυριολεκτικά έτσι. Αν δηλαδή η γλωσσα χρησιμοποιείται για το ψέμα με σκοπό την ληστεία, είμαστε τα χειρότερα ζώα, αφου γινόμαστε τα πιο καταστροφικά. Αντίθετα η ίδια η γλώσσα, χρησιμοποιούμενη για να πει την αληθεια, παράγει επιστήμη, τεχνολογία, ολοένα μεγαλύτερη ελευθερία απο τις φυσικές ανάγκες και ειρηνικά κοινωνικά συστήματα που ευημερούν διαρκώς.Το σημείο καμπής θα έλεγα ότι είναι η γλώσσα.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 33 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.