Όταν ήμουν τριών - τεσσάρων, και πήγαινα να κάνω τα κακά μου, φώναζα μετά τη γιαγιά μου και της έλεγα "σκούπισέ με". Κάποτε έπρεπε να μάθω να το κάνω μόνος μου. Σκουπίστηκα μια, χάλασα ολόκληρο ρολό, σκουπίστηκα δυο, άντε να λερώθηκε λίγο το βρακί, τη βρήκα όμως την άκρη. Τι σημαίνει; Ότι επειδή έτσι μας μάθανε, έτσι πρέπει να μείνουμε μέχρι να πεθάνουμε; Ο άνθρωπος είναι ένα δυναμικό ον, υπό την έννοια ότι προσαρμόζεται.
Φοβόμουν τις κατσαρίδες. Έμαθα να τις σκοτώνω. Βεβαίως ακόμα τις σιχαίνομαι, αλλά έμαθα να τις σκοτώνω. Ειδάλλως θα είχα πήξει.
Δεν ήξερα να πλένω πιάτα. Έμαθα να πλένω. Ειδάλλως δε θα είχα σκεύος για να φάω. Ναι, είναι βαρετό, ναι το κάνω σήμερα, μεθαύριο, την Τετάρτη, αλλά το κάνω.
Δεν ήξερα να σκουπίζω. Το έμαθα. Το ίδιο και με το σφουγγάρισμα. Το ίδιο και με το πλύσιμο ενός γατιού. Το ίδιο με πολλά.
Υπάρχουν και πράγματα τα οποία δεν μπορώ να τα κάνω. Αυτά θα τα κάνει ο άλλος άνθρωπος, που θα μένει μαζί μου. Εγώ θα κάνω αυτά που δεν μπορεί εκείνη. Κάλλιστα μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι "εσύ θα μαγειρεύεις, εγώ θα πλένω πιάτα", ή "θα σφουγγαρίσω εγώ σήμερα, κι εσύ το επόμενο Σάββατο".
Τα πάντα είναι θέμα σωστής συνεννόησης και δικαιοσύνης. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κανείς να κάνει το δούλο του αλλουνού. Ούτε η γυναίκα στον καλομαθημένο άντρα, αλλά ούτε και ο άντρας να καθαρίζει την ακαμάτα γυναίκα του.
Τι πάει να πει καλομαθημένος και ακαμάτα; Τεμπελιά και αμάθεια πάει να πεί. Εσείς δέχεστε να είστε τεμπέληδες και αμαθείς; Από εγωισμό και μόνο όλοι θα έπρεπε να μάθουν να κάνουν κάτι.
Όχι να φτάνουμε βέβαια στο άλλο άκρο "έπρεπε να ξέρεις να βυζαίνεις ή να κυοφορείς". Όχι, δεν έχω μήτρα. Αυτό θα το κάνεις εσύ, θες δε θες γιατί εγώ δε μπορώ. Θα κάνω όμως ότι δε μπορείς εσύ.
Έτσι είναι το σωστό ή έτσι θα έπρεπε να είναι έστω. Τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.