Υποχρεωτική Στράτευση: Η γνώμη σας;

Περί θητείας
Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 95)
  • Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική για όλους τους Έλληνες πολίτες,ανεξαρτήτως φυλής και φύλου.

  • Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική για όλους, με "τιμωρητική" θητεία για τους μη στρατεύσιμους.

  • Θα έπρεπε να είναι εθελοντική για όλους.

  • ΔΞ/ΔΑ


Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,627 μηνύματα.
Έμπιστη πηγή πάντως ο ΣΚΑΙ, κυβερνόδουλος για τα καλά. Όπως φαίνεται για εκεί πάμε.



Εγώ έχω να ρωτήσω κάτι.
Οι άντρες φτάνουν στο maximum των σωματικών ικανοτήτων τους περίπου στο διάστημα 25-35 χρόνων.
Ποιο το νόημα να έχεις 18 χρόνων ΑΜΟΥΣΤΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ στο στρατό? Είναι πολύ λιγότερο αξιόμαχοι από έναν άντρα 30 ετών.
Μήπως είναι επειδή οι 18χρονοι έχουν άγνοια κινδύνου και άρα θα πάνε να πολεμήσουν ευκολότερα σε σχέση με έναν 30χρονο που θα κοιτάξει πως να γλιτώσει?
Μήπως επειδή τους 18χρονους θα μπορούν να τους κάνουν ότι θέλουν πιο εύκολα οι στρατηγοί?
Όλα αυτά είναι κυρίως απορίες με μικρή δόση υποψίας. Για πείτε γνώμες.

Γιατί με τους μισούς στο εξωτερικό μάλλον έχουν την ανάγκη να το κάνουν. Αν αφήνανε γενικά τον στρατό για μετά τα 25 δεν θα υπηρετούσε ποτέ κανείς αφού όλοι θα την κοπανάγανε στο εξωτερικό και μην τους είδατε. Είναι μάλλον και η πειθαρχία ( στα χαρτιά δυστυχώς ) που υποτίθεται σε βγάζουν καλύτερο πολίτη. Παίζουν πολλοί παράγοντες αλλά κυρίως ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να μπλοκάρουν αυτούς που αποφοιτούν και την κάνουν για εξωτερικό. Πλέον σχεδόν όλοι θα ολοκληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Εγώ το βλέπω ως κάτι ουδέτερο. Από αυτά που είδα εδώ τις τελευταίες μέρες μπορώ να πω ότι δεν έχει νόημα. Είτε τους υποχρεώσεις είτε όχι κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι εν καιρώ πολέμου θα αράζουν και θα πίνουν καφέ στην όμορφη Στοκχόλμη ή στο Βερολίνο. Αφού το κράτος και οι οικογένειες δεν δίνουν πλέον πατριωτική παιδεία στα παιδιά τους αυτά έχουμε.
 

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Εγώ έχω να ρωτήσω κάτι.
Οι άντρες φτάνουν στο maximum των σωματικών ικανοτήτων τους περίπου στο διάστημα 25-35 χρόνων.
Ποιο το νόημα να έχεις 18 χρόνων ΑΜΟΥΣΤΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ στο στρατό? Είναι πολύ λιγότερο αξιόμαχοι από έναν άντρα 30 ετών.
Μήπως είναι επειδή οι 18χρονοι έχουν άγνοια κινδύνου και άρα θα πάνε να πολεμήσουν ευκολότερα σε σχέση με έναν 30χρονο που θα κοιτάξει πως να γλιτώσει?
Μήπως επειδή τους 18χρονους θα μπορούν να τους κάνουν ότι θέλουν πιο εύκολα οι στρατηγοί?
Όλα αυτά είναι κυρίως απορίες με μικρή δόση υποψίας. Για πείτε γνώμες.

όσο πιο μεγάλος πας στρατό τόσα περισσότερα πράγματα έχεις κάνει στη ζωή σου και τόσο περισσότερο lame σου φαίνεται η όλη εμπειρία. Στα 18 σου είσαι πιο yolo, δε δυσανασχετείς και δεν έχεις κρίση να αντιληφθείς τον παραλογισμό και τη σαπίλα που κυριαρχεί πολλές φορές εκεί μέσα. Αυτό είναι και κακό ωστόσο καθώς μαθαίνεις από μικρός σε κακές συνήθειες.

Από την άλλη πολλές υπηρεσίες στον στρατό πολλές φορές βασίζονται σε εξειδικευμένους φαντάρους με πτυχία. Ειδικά τα ΣΤΕΠ ως επί το πλείστον στελεχώνονται από φαντάρους νοσηλευτές/γιατρούς κλπ εκεί θα υπάρχει πρόβλημα, ελπίζω να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός.
 

jj!

Τιμώμενο Μέλος

Ο jj! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος. Έχει γράψει 13,487 μηνύματα.
Η θητεία στα 18 είναι καλύτερη από κάθε σκοπιά (pun intended). Τα παιδιά δεν θα έχουν ξεκινήσει τη ζωή τους/καριέρα τους, η σωματική τους διάπλαση θα είναι ο,τι πρέπει για τις ασκήσεις, ενώ παράλληλα οι κλάδοι του ελληνικού στρατού θα έχουν κάθε χρόνο τον ίδιο περίπου αριθμό κληρωτών οπλιτών. Ειδικά για το τελευταίο, είναι μεγάλη ξεφτίλα όλη τη χρονιά το στρατόπεδο να είναι άδειο, ενώ από το φθινόπωρο και μετά να είναι γεμάτο μέχρι πάνω...

Γενικά, η θητεία από τα 18 θα είναι win-win κατά τη γνώμη μου. Το πρόβλημα με τους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς μπορεί να λυθεί με κατ' εξαίρεση αναβολή στράτευσης.

Όσο για την αύξηση της διάρκειας της θητείας, δεν έχει κανένα νόημα... Απλά θα είναι 3 μήνες επιπλέον σκούπισμα και ξεσκατισμα...
 

Μαυρίκιος

Διάσημο μέλος

Ο Μαυρίκιος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,668 μηνύματα.
Πιθανότατα το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο για επικοινωνιακούς λόγους για να δείξει ότι ανησυχεί με τους Τούρκους επειδή τον κατηγορούσαν από τα δεξιά του μέχρι τώρα δίκαια ότι ασχολείται μόνο με τον κορονοιό και αδιαφορεί για τον Ερντογάν.
 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,775 μηνύματα.
Οι φεμινιστριες τι γνώμη έχουν για το θεμα ξερουμε;
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Κανένας δεν θέλει να σκοτώσει ρε φίλε. Αλλά είναι ο κόσμος δομημένος έτσι που εν καιρώ πολέμου δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Ξέρεις πιο είναι το δίκαιο του κατακτητή σε βάρος των αμάχων φαντάζομαι. Αν όλοι είχαμε αυτά τα μυαλά τότε τώρα θα μας είχαν πάρει αμαχητί οι Τούρκοι. Μετά να δω πως θα προστατευες τους δικούς σου. Φάε για να μην σε φάνε ;)

Στο θέμα της άμυνας δεν υπάρχει συμφέροντα τρίτων. Υπάρχει υπερασπίζεσαι την Γη σου, το σπίτι σου, τους συνανθρώπους σου. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε τα βασικά;

Technically, αν όλοι οι άνθρωποι είναι αντιμιλιταριστές, δεν έχουμε πολέμους. Λέω εγώ, τώρα...

Τα κράτη αποτελούν το πως είναι ο κόσμος. Ο άνθρωπος είναι ον πολιτικόν και αυτό δεν αλλάζει. Γεννήθηκε για να διαχωρίζεται. Ο καρκίνος του διεθνισμού έχει δειξει στην πράξη την καταστροφή που φέρνει. Inhabitant of the earth is just an imagination.

Όποιος απορρίπτει βέβαια τα κράτη δεν θα έπρεπε να ζητάει παροχές από αυτά ούτε να έχει εκλογικό δικαίωμα. Συνέχεια θέλετε δικαιώματα αλλά όχι υποχρεώσεις. Όποιος είναι τόσο ιδεολόγος θα μπορούσε κάλλιστα να διαγράψει την Ελληνική υπηκοότητα του και τότε θα είναι ένας υπέροχος πολίτης της γης. Αλλά κανένας δεν το κάνει γιατί τα benefits είναι πολλά.

Δεν σε συμφέρει ο επαγγελματικός στρατός οικονομικά. Πες ότι αυτή τη στιγμή για να εκμηδενισουμε την ανεργία αυτό το 18% το κατατάξουμε σαν επαγγελματίες στρατιώτες στους τρεις κλάδους των Ενόπλων δυνάμεων ( Ξηρά, Ναυτικό, Αεροπορία ) και καταργήσουμε την υποχρεωτική στράτευση. Υπάρχει κόστος για την συντήρηση τους, κόστος για τον μισθό τους κλπ κλπ. Μόνο για αυτούς από ότι είχα υπολογίσει κάποτε είναι περίπου στο 15% του ετήσιου Ελληνικού ΑΕΠ. Χώρια εννοείται και το συνολικό κόστος για τους στρατιωτικούς, συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού, αναβάθμιση του και αγορά σύγχρονου. Μιλαμε δηλαδή για το 35-40% του ΑΕΠ καθαρά και μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν γίνεται κάτι τέτοιο και είναι οξύμωρο που υποστηρίζουν τον επαγγελματικό στρατό αυτοί που σε άλλα threads παραπονιούνται που μεγάλο μέρος των εσόδων μας πάει στον Στρατό.

Για μια χώρα σαν την Ελλάδα με προβληματική και έντονα ελλειμματική οικονομία είναι αναγκαίο να υπάρχει ο θεσμός του κληρωτού. Αν ήμασταν σε όμορφη γεωγραφική θέση με ήρεμους γείτονες χωρίς προβλήματα ή με μια ισχυρή οικονομία θα ήταν καλό να είχαμε ημι-επαγγελματικο στρατό με εθελοντική θητεία. Αλλά δεν έχουμε τίποτα από τα δύο. Στο μεταξύ ακόμα και η Νότια Κορέα που είναι αρκετά πλούσια χώρα έχει υποχρεωτική στράτευση λόγω της Βόρειας. Κακά τα ψέματα αλλά μας είναι αναγκαία η στρατιωτική εκπαίδευση. Πες ότι εν καιρώ πολέμου σπάει και η τελευταία γραμμή άμυνας που είναι τα Τέμπη στην Λάρισα και το κράτος καταρρέει. Οι νέοι τι αντάρτικο θα κάνουν όταν τα μόνα όπλα που θα έπιασαν είναι τα νεροπιστολα στο δημοτικό; Με τις σφεντόνες το 2020 αντάρτικο δεν γίνεται. Ο στρατός είναι χρήσιμος ( ή μπορεί να γίνει χρήσιμος ).

Σίγουρα πάντως η στρατιωτική θητεία δεν πρέπει να γίνει prohibited. Ακόμα και επαγγελματικό στρατό να χτισουμε το δικαίωμα ορισμένων να μαθαίνουν από στρατιωτική ζωή, χρήση όπλων και να υπερασπιστούν αυτοβούλως την χώρα τους δεν πρέπει να καταπαταται.

Μπλέκεις την πατρίδα με το κράτος που είναι μία διοικητική μονάδα. Κράτη μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και να έχουν αμιγώς διοικητικό χαρακτήρα, ανεξάρτητα από την έννοια του έθνους-κράτους που κυριαρχούσε/χει ( ; )
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Τα κράτη και οι συμβάσεις δεν αποτελούν αντικειμενική αλήθεια για το πως είναι ο κόσμος αλλά για το πως πρέπει να είνα με βάση μια υποκειμενική ερμηνεία του είναι.
Επειδή λοιπόν το θέμα ζητάει την γνώμη μας, κάτι καθαρά υποκειμενικό, εγώ προτιμώ να απορρίψω τα κράτη και τις συμβάσεις και εφόσον "πρέπει" να υπάρχει στρατός, ας είναι επαγγελματικός. Να μην υπηρετεί/πεθαίνει κανείς για ιδανικά που ίσως ο ίδιος να μην ασπάζεται αλλά να το κάνει επειδή ο ίδιος συνειδητά το επέλεξε. Δική του η απόφαση δική του και η ευθύνη.
Ενδιαφέρον, αυτο το επιχείρημα ισχύει και για αρχές που στηρίζεις?
 

meetmeinmontauk

Τιμώμενο Μέλος

Η meetmeinmontauk αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 27 ετών. Έχει γράψει 11,788 μηνύματα.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,627 μηνύματα.
Technically, αν όλοι οι άνθρωποι είναι αντιμιλιταριστές, δεν έχουμε πολέμους. Λέω εγώ, τώρα...

Αυτό είναι όπως το λες εσύ whataboutism. Δεν μπορούμε να μιλάμε με το αν. Ναι προφανώς μακάρι ο κόσμος να ήταν απόλυτα φιλειρηνικος και Δημοκρατικός, ο δυνατότερος να προστάτευε τον πιο αδύναμο και να λειτουργούσαμε όλοι με γνώμονα την συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη. Αλλά δεν μπορούμε ρε φίλε να ζούμε με το αν. Δεν θέλω να γίνει πόλεμος με τους Τούρκους, κατανοώ ότι σαν άνθρωποι έχουμε τα ίδια προβλήματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάτσω άπραγος αν δω να χάνεται το σπίτι μου και να έρχεται ο αλλος δια της βίας.

Μπλέκεις την πατρίδα με το κράτος που είναι μία διοικητική μονάδα. Κράτη μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και να έχουν αμιγώς διοικητικό χαρακτήρα, ανεξάρτητα από την έννοια του έθνους-κράτους που κυριαρχούσε/χει ( ; )

Το κράτος είναι ένα φυσικό όριο των ανθρώπων. Κάποτε οι άνθρωποι χωρίζονταν σε φυλές, κάποτε σε χωριά, κάποτε σε πόλεις και τώρα σε κράτη. Αυτή είναι η τωρινή πραγματικότητα. Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα διαχωρίζει τους ανθρώπους ασχέτως αν θα μεταβάλλεται με τους αιώνες. Ο άνθρωπος νιώθει ένα μέρος δικό του και αυτό δεν είναι μόνο η ιδιωτική περιουσία του. Νιώθουμε την αίσθηση ότι σε αυτήν την διοικητική μονάδα που λες ανήκουμε και έτσι βρίσκουμε κοινά με τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας. Ο άνθρωπος εκτός από ον πολιτικόν είναι και κοινωνικό ον " άνθρωπος που μπορεί να ζήσει ολομόναχος είναι ή Θεός ή θηρίο " ~ Πλάτων.
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Αυτό είναι όπως το λες εσύ whataboutism. Δεν μπορούμε να μιλάμε με το αν. Ναι προφανώς μακάρι ο κόσμος να ήταν απόλυτα φιλειρηνικος και Δημοκρατικός, ο δυνατότερος να προστάτευε τον πιο αδύναμο και να λειτουργούσαμε όλοι με γνώμονα την συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη. Αλλά δεν μπορούμε ρε φίλε να ζούμε με το αν. Δεν θέλω να γίνει πόλεμος με τους Τούρκους, κατανοώ ότι σαν άνθρωποι έχουμε τα ίδια προβλήματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάτσω άπραγος αν δω να χάνεται το σπίτι μου και να έρχεται ο αλλος δια της βίας.



Το κράτος είναι ένα φυσικό όριο των ανθρώπων. Κάποτε οι άνθρωποι χωρίζονταν σε φυλές, κάποτε σε χωριά, κάποτε σε πόλεις και τώρα σε κράτη. Αυτή είναι η τωρινή πραγματικότητα. Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα διαχωρίζει τους ανθρώπους ασχέτως αν θα μεταβάλλεται με τους αιώνες. Ο άνθρωπος νιώθει ένα μέρος δικό του και αυτό δεν είναι μόνο η ιδιωτική περιουσία του. Νιώθουμε την αίσθηση ότι σε αυτήν την διοικητική μονάδα που λες ανήκουμε και έτσι βρίσκουμε κοινά με τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας. Ο άνθρωπος εκτός από ον πολιτικόν είναι και κοινωνικό ον " άνθρωπος που μπορεί να ζήσει ολομόναχος είναι ή Θεός ή θηρίο " ~ Πλάτων.

Ένα λήμμα για το whataboutism. Επίσης, το παραπάνω ήταν απάντηση στο «αν ήμαστε όλοι έτσι (ενν. αντιμιλιταριστές) τότε θα ανήκαμε στην Τουρκία».

Τώρα, η πρόταση «Το κράτος είναι ένα φυσικό όριο των ανθρώπων», συγχώρεσέ με, αλλά δεν έχει κανένα νόημα. Φυσικό από πού και ως πού; Όριο, επίσης από πού και ως που; - ένα απλό παράδειγμα είναι η ευκολία κινητικότητας εντός Ε.Ε. Επίσης, το να μην υπάρχουν σύνορα παρά μόνο για διοικητικούς λόγους δε σε εμποδίζει, πρακτικά, από τίποτα - θα είναι ακριβώς όπως τώρα ξεχωρίζει την περιφέρεια Αττική από αυτήν της Πελοποννήσου. Ούτε το αίσθημα του ανήκειν χάνεις, ούτε την παράδοσή σου, ούτε την όποια ταυτότητα συγκροτείς/έχεις συγκροτήσει μέσα από τα παραπάνω.

Επίσης, τα άλλα περί της πολιτικής φύσης του ανθρώπου δεν κατάλαβα πού κολλούσαν. Γενικά, η διάλυση των εθνών-κρατών δε σημαίνει κατάλυση όλων των πραγμάτων γύρω σου όπως τα ξέρεις τώρα, ούτε κάτι τέτοιο. Άλλωστε, παραδόσεις αιώνων δε χρειάζονται - και δε χρειάστηκαν - έθνη-κράτη για να συγκροτηθούν, οπότε προς τι ο φόβος;
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αν όλοι γίνουν αντιμιλιταριστές τότε όταν το δαρβινικό σύστημα αναγκαία κάποια στιγμή θα παράξει έναν πιο επιθετικό τύπο ο οποίος θα κυριαρχήσει πανεύκολα, κάτι παρόμοιο γίνεται τώρα με το Ισλάμ και τους αριστερούς, χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αριστερές γκόμενες που τα φτιάχνουν σαλάφια και όταν τις βαράνε αυτές αδυνατούν να κάνουν το οτιδήποτε, ούτε να τους χωρίσουν, είναι, οι γκόμενες, "πραγματικοί αντιμιλιταριστές".
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,627 μηνύματα.
Ένα λήμμα για το whataboutism. Επίσης, το παραπάνω ήταν απάντηση στο «αν ήμαστε όλοι έτσι (ενν. αντιμιλιταριστές) τότε θα ανήκαμε στην Τουρκία».

Τώρα, η πρόταση «Το κράτος είναι ένα φυσικό όριο των ανθρώπων», συγχώρεσέ με, αλλά δεν έχει κανένα νόημα. Φυσικό από πού και ως πού; Όριο, επίσης από πού και ως που; - ένα απλό παράδειγμα είναι η ευκολία κινητικότητας εντός Ε.Ε. Επίσης, το να μην υπάρχουν σύνορα παρά μόνο για διοικητικούς λόγους δε σε εμποδίζει, πρακτικά, από τίποτα - θα είναι ακριβώς όπως τώρα ξεχωρίζει την περιφέρεια Αττική από αυτήν της Πελοποννήσου. Ούτε το αίσθημα του ανήκειν χάνεις, ούτε την παράδοσή σου, ούτε την όποια ταυτότητα συγκροτείς/έχεις συγκροτήσει μέσα από τα παραπάνω.

Επίσης, τα άλλα περί της πολιτικής φύσης του ανθρώπου δεν κατάλαβα πού κολλούσαν. Γενικά, η διάλυση των εθνών-κρατών δε σημαίνει κατάλυση όλων των πραγμάτων γύρω σου όπως τα ξέρεις τώρα, ούτε κάτι τέτοιο. Άλλωστε, παραδόσεις αιώνων δε χρειάζονται - και δε χρειάστηκαν - έθνη-κράτη για να συγκροτηθούν, οπότε προς τι ο φόβος;

Άρα δηλαδή εσύ επιθυμείς κάτι αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλο τον κόσμο ουσιαστικά. Φυσικό γιατί όπως είπα ανέκαθεν από την αρχαιότητα οι άνθρωποι οργανώνονταν σε διαφορετικές κοινότητες. Δηλαδή πως θα γίνει ρε φίλε; Στην Γη η Ελλάδα θα είναι απλά ένα province? Εγώ θεωρώ το τώρα ιδανικό. Ναι θα ήταν χρήσιμο κάτι αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλο τον κόσμο αλλά σίγουρα όχι να αναπτύξουμε κάτι παραπάνω ( σαν τις Ηνωμένες πολιτείες ). Το global unification είναι μια απόλυτα καταστροφική ιδέα. Κάθε φορά που έθνη προσπαθούσαν να ενωθούν σε ένα ( ΕΣΣΔ, Γιουγκοσλαβια, Αυστροουγγαρία κλπ.) κάποιοι λαοί υπερίσχυσαν από άλλους και τους βασάνιζαν. Η παράδοση και όλα αυτά τα χάνεις όταν έρχονται σε μεγάλο βαθμό ξενικά στοιχεία και εντάσσονται στις περιοχές σου. Δεν θέλω να ξέρω τι επιπτώσεις θα είχε κάτι σαν Ηνωμένες Πολιτείες της Γης. Η μία γενοκτονία ( είτε φυλετική, είτε θρησκευτική, είτε πολιτισμική ) μετά την άλλη θα γινόντουσαν.

Άμα διαλυθούν τα έθνη κράτη δεν θα υπάρχει οργάνωση, οι άνθρωποι δεν θα ανήκουν κάπου. Δηλαδή πες ότι τώρα γίνεται αυτό που λες. Τα παιδιά σου δεν θα μεγαλώσουν σε κάποια Ελλάδα. Θα μεγαλώσουν απλά σε μια επαρχία του κόσμου. Λογικό δεν είναι με τους αιώνες να χαθεί η εθνική ταυτότητα; Άνθρωπος χωρίς ταυτότητα είναι ένα τίποτα.
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ένα λήμμα για το whataboutism. Επίσης, το παραπάνω ήταν απάντηση στο «αν ήμαστε όλοι έτσι (ενν. αντιμιλιταριστές) τότε θα ανήκαμε στην Τουρκία».

Τώρα, η πρόταση «Το κράτος είναι ένα φυσικό όριο των ανθρώπων», συγχώρεσέ με, αλλά δεν έχει κανένα νόημα. Φυσικό από πού και ως πού; Όριο, επίσης από πού και ως που; - ένα απλό παράδειγμα είναι η ευκολία κινητικότητας εντός Ε.Ε. Επίσης, το να μην υπάρχουν σύνορα παρά μόνο για διοικητικούς λόγους δε σε εμποδίζει, πρακτικά, από τίποτα - θα είναι ακριβώς όπως τώρα ξεχωρίζει την περιφέρεια Αττική από αυτήν της Πελοποννήσου. Ούτε το αίσθημα του ανήκειν χάνεις, ούτε την παράδοσή σου, ούτε την όποια ταυτότητα συγκροτείς/έχεις συγκροτήσει μέσα από τα παραπάνω.

Επίσης, τα άλλα περί της πολιτικής φύσης του ανθρώπου δεν κατάλαβα πού κολλούσαν. Γενικά, η διάλυση των εθνών-κρατών δε σημαίνει κατάλυση όλων των πραγμάτων γύρω σου όπως τα ξέρεις τώρα, ούτε κάτι τέτοιο. Άλλωστε, παραδόσεις αιώνων δε χρειάζονται - και δε χρειάστηκαν - έθνη-κράτη για να συγκροτηθούν, οπότε προς τι ο φόβος;

Τα σύνορα δεν είναι φυσικά όρια, είναι τεχνητά ανθρώπινα κατασκευάσματα και φυσικά έχουν λόγο ύπαρξης, ο κυριότερος των οποίων είναι ποιος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους πόρους που υπάρχουν στο εσωτερικό τους. Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να έχει κυριαρχικά δικαιώματα πάνω σε ένα κομμάτι γης για να μπορεί να επιβιώσει και να ζήσει μια ανθρώπινη ζωή. Γι αυτό έχουμε θεσπίσει το δικαίωμα ιδιωτικής περιουσίας και μπορούμε να κατέχουμε χωράφια, σπίτια, ακίνητα. Επειδή υπάρχει μεγάλο όφελος από τον συνασπισμό οι άνθρωποι συνασπιζόμαστε με τους γείτονες μας προστατεύοντας ο ένας τον άλλο καθώς έτσι είμαστε δυνατότεροι αλλά και πλουσιότεροι. Αυτός ο συνασπισμός αρχίζει να επεκτείνεται μέχρις ότου τα οφέλη από τον συνασπισμό με τον γείτονα είναι λιγότερα από τα κόστη. Συνήθως τα όρια ενός συνασπισμού τοποθετούνται στο έθνος. Εκτός έθνους τα κόστη του συνασπισμού είναι περισσότερα από τα οφέλη, κυρίως επειδή υπάρχουν πολιτισμικές και γενετικές προστριβές. Φιλικά έθνη χωρίς μεγάλες πολιτισμικές διαφορές ή με διαφορές που μπορούν να γεφυρωθούν σχηματίζουν περαιτέρω συνασπισμούς όπως τα διάφορα federations (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ).

Η ύπαρξη ενός κράτους και η ελευθερία του διασφαλίζεται μόνο δια της βίας, δηλαδή μέσο του στρατού. Αν δεν έχεις στρατό πρέπει να σε διασφαλίσει ο στρατός κάποιου άλλου κράτους, ειδάλλως οποιοδήποτε άλλο κράτος με στρατό μπορεί να αμφισβητήσει τα σύνορα σου και να σε εκδιώξει καταλαμβάνοντας τα εδάφη και τους πόρους και υπάρχει σημαντικότατο όφελος για να άλλα κράτη να κάνουν κάτι τέτοιο.

Τα σύνορα υπάρχουν για να ΜΗΝ υπάρχει κινητικότητα, όχι για να υπάρχει. Την κινητικότητα την επιτρέπουμε αφού υπογράψουμε συμφωνίες με άλλα κράτη, διότι το εμπόριο μας ωφελεί. Η default στάση είναι η απαγόρευση όχι η κινητικότητα. Για διοικητικούς λόγους υπάρχουν τα εσωτερικά σύνορα του κράτους. Τα εξωτερικά υπάρχουν για λόγους διασφάλισης της ελευθερίας, καθώς και των φυσικών πόρων που μεταφράζονται σε οικονομική και στρατιωτική ισχύ η οποία είναι προϋπόθεση της ελευθερίας.

Οι ανοησίες περί αμιλιταρισμού, ανοιχτών συνόρων, μη ύπαρξης συνόρων κτλ διαλαλούνται από δύο κατηγορίες ατόμων. Πρώτων από τους αφελείς καλοταϊσμένους και ανιστόρητους που η μοντέρνα ζωή της υλικής ευμάρειας και της ειρήνης έχει πλάσει μια φούσκα στο μυαλό τους και νομίζουν πως αυτή η κατάσταση του κόσμου δεν είναι δυνατό να αλλάξει αγνόοντας τους παράγοντες που την δημιούργησαν και την συντηρούν και της δεύτερη κατηγορία των ατόμων που προσπαθούν επίτηδες να καταστρέψουν αυτό το οικοδόμημα, είτε διότι είναι πράκτορες συγκεκριμένων συμφερόντων ή απλά χρήσιμοι ηλίθιοι.
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Τα σύνορα δεν είναι φυσικά όρια, είναι τεχνητά ανθρώπινα κατασκευάσματα και φυσικά έχουν λόγο ύπαρξης, ο κυριότερος των οποίων είναι ποιος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους πόρους που υπάρχουν στο εσωτερικό τους. Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να έχει κυριαρχικά δικαιώματα πάνω σε ένα κομμάτι γης για να μπορεί να επιβιώσει και να ζήσει μια ανθρώπινη ζωή. Γι αυτό έχουμε θεσπίσει το δικαίωμα ιδιωτικής περιουσίας και μπορούμε να κατέχουμε χωράφια, σπίτια, ακίνητα. Επειδή υπάρχει μεγάλο όφελος από τον συνασπισμό οι άνθρωποι συνασπιζόμαστε με τους γείτονες μας προστατεύοντας ο ένας τον άλλο καθώς έτσι είμαστε δυνατότεροι αλλά και πλουσιότεροι. Αυτός ο συνασπισμός αρχίζει να επεκτείνεται μέχρις ότου τα οφέλη από τον συνασπισμό με τον γείτονα είναι λιγότερα από τα κόστη. Συνήθως τα όρια ενός συνασπισμού τοποθετούνται στο έθνος. Εκτός έθνους τα κόστη του συνασπισμού είναι περισσότερα από τα οφέλη, κυρίως επειδή υπάρχουν πολιτισμικές και γενετικές προστριβές. Φιλικά έθνη χωρίς μεγάλες πολιτισμικές διαφορές ή με διαφορές που μπορούν να γεφυρωθούν σχηματίζουν περαιτέρω συνασπισμούς όπως τα διάφορα federations (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ).

Η ύπαρξη ενός κράτους και η ελευθερία του διασφαλίζεται μόνο δια της βίας, δηλαδή μέσο του στρατού. Αν δεν έχεις στρατό πρέπει να σε διασφαλίσει ο στρατός κάποιου άλλου κράτους, ειδάλλως οποιοδήποτε άλλο κράτος με στρατό μπορεί να αμφισβητήσει τα σύνορα σου και να σε εκδιώξει καταλαμβάνοντας τα εδάφη και τους πόρους και υπάρχει σημαντικότατο όφελος για να άλλα κράτη να κάνουν κάτι τέτοιο.

Τα σύνορα υπάρχουν για να ΜΗΝ υπάρχει κινητικότητα, όχι για να υπάρχει. Την κινητικότητα την επιτρέπουμε αφού υπογράψουμε συμφωνίες με άλλα κράτη, διότι το εμπόριο μας ωφελεί. Η default στάση είναι η απαγόρευση όχι η κινητικότητα. Για διοικητικούς λόγους υπάρχουν τα εσωτερικά σύνορα του κράτους. Τα εξωτερικά υπάρχουν για λόγους διασφάλισης της ελευθερίας, καθώς και των φυσικών πόρων που μεταφράζονται σε οικονομική και στρατιωτική ισχύ η οποία είναι προϋπόθεση της ελευθερίας.

Οι ανοησίες περί αμιλιταρισμού, ανοιχτών συνόρων, μη ύπαρξης συνόρων κτλ διαλαλούνται από δύο κατηγορίες ατόμων. Πρώτων από τους αφελείς καλοταϊσμένους και ανιστόρητους που η μοντέρνα ζωή της υλικής ευμάρειας και της ειρήνης έχει πλάσει μια φούσκα στο μυαλό τους και νομίζουν πως αυτή η κατάσταση του κόσμου δεν είναι δυνατό να αλλάξει αγνόοντας τους παράγοντες που την δημιούργησαν και την συντηρούν και της δεύτερη κατηγορία των ατόμων που προσπαθούν επίτηδες να καταστρέψουν αυτό το οικοδόμημα, είτε διότι είναι πράκτορες συγκεκριμένων συμφερόντων ή απλά χρήσιμοι ηλίθιοι.

Τα σύνορα εξασφαλίζουν ελευθερία κ.λπ. όπως γράφεις, δεδομένου του πλαισίου στο οποίο βρισκόμασταν εδώ και κάποιους αιώνες και βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτό είναι στατικό και ότι δεν αλλάζει ή ότι δε χρειάζεται να αλλάξει.
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Τα σύνορα εξασφαλίζουν ελευθερία κ.λπ. όπως γράφεις, δεδομένου του πλαισίου στο οποίο βρισκόμασταν εδώ και κάποιους αιώνες και βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτό είναι στατικό και ότι δεν αλλάζει ή ότι δε χρειάζεται να αλλάξει.

Ποιο είναι αυτό, το πλαίσιο, γιατί πρέπει να αλλάξει, πως θα γίνει η αλλαγή και ποιο είναι το νέο πλαίσιο;
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Ποιο είναι αυτό, το πλαίσιο, γιατί πρέπει να αλλάξει, πως θα γίνει η αλλαγή και ποιο είναι το νέο πλαίσιο;

Το πλαίσιο είναι ακριβώς ο κόσμος στον οποίο ζούμε αυτή τη στιγμή, χωρισμένος εδώ και δυόμιση αιώνες σε έθνη-κράτη, που ως τώρα ούτε τους πολέμους έχει αποτρέψει αποτελεσματικά, ούτε κάποια ειρήνη έχει εξασφαλίσει - τον προηγούμενο αιώνα έγιναν δύο καταστροφικοί πόλεμοι, ενώ παράλληλα είναι μη βιώσιμο δεδομένων των ολοένα αυξανόμενων αναγκών σε εξοπλιστικά. Κινήσεις όπως οι η δημιουργία της Ε.Ε. και άλλων διακρατικών συνασπισμών με τόσο συστηματικό και οργανωμένο τρόπο σταδιακά μεταβάλλουν το τοπίο και μας απομακρύνουν από τα έθνη κράτη. Δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να απομακρυνθούμε από αυτά, έρχεται «μόνη» της η αλλαγή, ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Αργά αλλά σταθερά βλέπουμε ότι πλέον δεν μας ωφελούν τα έθνη-κράτη (τουλάχιστον στη Δύση). Αλλά νιώθω ένα ντεζαβού, ότι κάπου έχουμε ξανακάνει ακριβώς τον ίδιο διάλογο. :Ρ
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Το πλαίσιο είναι ακριβώς ο κόσμος στον οποίο ζούμε αυτή τη στιγμή, χωρισμένος εδώ και δυόμιση αιώνες σε έθνη-κράτη, που ως τώρα ούτε τους πολέμους έχει αποτρέψει αποτελεσματικά, ούτε κάποια ειρήνη έχει εξασφαλίσει - τον προηγούμενο αιώνα έγιναν δύο καταστροφικοί πόλεμοι, ενώ παράλληλα είναι μη βιώσιμο δεδομένων των ολοένα αυξανόμενων αναγκών σε εξοπλιστικά. Κινήσεις όπως οι η δημιουργία της Ε.Ε. και άλλων διακρατικών συνασπισμών με τόσο συστηματικό και οργανωμένο τρόπο σταδιακά μεταβάλλουν το τοπίο και μας απομακρύνουν από τα έθνη κράτη. Δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να απομακρυνθούμε από αυτά, έρχεται «μόνη» της η αλλαγή, ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Αργά αλλά σταθερά βλέπουμε ότι πλέον δεν μας ωφελούν τα έθνη-κράτη (τουλάχιστον στη Δύση). Αλλά νιώθω ένα ντεζαβού, ότι κάπου έχουμε ξανακάνει ακριβώς τον ίδιο διάλογο. :Ρ

Γιατί ποιος είπε ότι ο σκοπος των κρατών είναι να αποτρέψουν τον πόλεμο; Σκοπός των κρατών είναι να εξασφαλίσουν ελευθερία και ευημερία στα έθνη που τα κατοικούν και αυτό ενίοτε σημαίνει πόλεμο. Όπου υπάρχουν άνθρωποι με διάφορες θα υπάρξει πόλεμος αυτό είναι δεδομένο. Ο φανταστικός κόσμος που ονειρεύεσαι είναι μόνο στην φαντασία σου και αφήνεις την ιδεολογία σου να επηρεάσει την αντίληψη σου για την πραγματικότητα.

Το δυτικό μοντέλο είναι ο εξευγενισμος των βαρβάρων. Εξάγοντας τους τεχνολογία η δυση προσπαθεί να κάνει τους άλλους αρκετά οικονομικά ευστάθεις ώστε ο πόλεμος να μην είναι γι αυτούς μια οικονομικά βιώσιμη λύση. Αυτό δεν σημαίνει ούτε πως ο υπόλοιπος κόσμος σημμεριζεται την στρστιγικη αυτή ή πως δεν έχει άλλες βλέψεις.
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Γιατί ποιος είπε ότι ο σκοπος των κρατών είναι να αποτρέψουν τον πόλεμο; Σκοπός των κρατών είναι να εξασφαλίσουν ελευθερία και ευημερία στα έθνη που τα κατοικούν και αυτό ενίοτε σημαίνει πόλεμο. Όπου υπάρχουν άνθρωποι με διάφορες θα υπάρξει πόλεμος αυτό είναι δεδομένο. Ο φανταστικός κόσμος που ονειρεύεσαι είναι μόνο στην φαντασία σου και αφήνεις την ιδεολογία σου να επηρεάσει την αντίληψη σου για την πραγματικότητα.

Το δυτικό μοντέλο είναι ο εξευγενισμος των βαρβάρων. Εξάγοντας τους τεχνολογία η δυση προσπαθεί να κάνει τους άλλους αρκετά οικονομικά ευστάθεις ώστε ο πόλεμος να μην είναι γι αυτούς μια οικονομικά βιώσιμη λύση. Αυτό δεν σημαίνει ούτε πως ο υπόλοιπος κόσμος σημμεριζεται την στρστιγικη αυτή ή πως δεν έχει άλλες βλέψεις.

Ίσως δεν το εκφράζω καθαρά εγώ, ίσως δεν το καταλαβαίνεις εσύ, αλλά το να στοχεύεις σε κάτι δεν αλλοιώνει κατ' ανάγκη την αντίληψή σου για τον κόσμο απλά σε τάσσει σε έναν σκοπό. Ξεχωριστά πράγματα το ένα από το άλλο. Δε διαφώνησα κάπου με το πώς έχει ο κόσμος τώρα, διαφώνησα με τη θεώρηση πως πρέπει να είναι έτσι και ότι δεν αλλάζει.
 

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 20,564 μηνύματα.
Σαν άτομο που υπηρέτησε τη Μαμα Πατρίδα και δη στο πιο σημαντικό μας σωμα, την τιμημένη12μηνη Αεροπορια μας ( άσχετα που λόγω αμεταθετου στη παραμεθόριο εκανα 9μηνο), δε βλέπω τον λόγο να μην ανέβει η θητεία τωρα. In fact, 3 μηνες ειναι λιγο, θα προτιμούσα να πάει στα 2-2,5 χρόνια, οπως γινόταν τις παλιές καλες εποχες. Να σας θυμίσω οτι ο παλιός της Ελλάδος τα Παιδιά (RIP) μετρούσε 562 και σήμερα , ενώ τα σημερινα γατακια ξεκινανε στις 270.

ΕΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ!

Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Οι φεμινιστριες τι γνώμη έχουν για το θεμα ξερουμε;

Την κλασσική που έχουν για όλα τα υπόλοιπα.
 

Guest 712911

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Όντως, πού είναι όλοι αυτοί - και κυρίως όλες αυτές - που κήρυτταν υπέρ της ισότητας των δύο φύλων;

Ισότητα, όποτε και όπως μας συμφέρει. :thumbup:
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top