Φταίνε πάντα οι γονείς;

Guest 896561

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Μόνο στον ευρύτερο οικογενειακό μου κύκλο έχω πενηντάρη (!) που του μαγειρεύει η μαμά, του πληρώνει τις βενζίνες και του ψωνίζει και από το σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος έχει πει στην ψύχρα «γονείς μου είστε και οφείλετε να με φροντίζετε» και η μάνα είναι του στιλ «ε, παιδί μου είναι, τι να κάνω.» Μια άλλη κοπέλα έλεγε στα 25 της «δεν μπορώ να διανοηθώ να φύγω μακριά από τη μανούλα μου.» Αν εσείς αυτό το βλέπετε ως «μεσογειακό ταπεραμέντο» και άλλα παρόμοια γραφικά, λυπάμαι, εγώ το βλέπω ότι πολλοί έλληνες γονείς μεγαλώνουν παθητικούς και εξαρτητικούς ανθρώπους που καταλήγουν να ζουν παρασιτικές ζωές.
 

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
Μόνο στον ευρύτερο οικογενειακό μου κύκλο έχω πενηντάρη (!) που του μαγειρεύει η μαμά, του πληρώνει τις βενζίνες και του ψωνίζει και από το σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος έχει πει στην ψύχρα «γονείς μου είστε και οφείλετε να με φροντίζετε» και η μάνα είναι του στιλ «ε, παιδί μου είναι, τι να κάνω.» Μια άλλη κοπέλα έλεγε στα 25 της «δεν μπορώ να διανοηθώ να φύγω μακριά από τη μανούλα μου.» Αν εσείς αυτό το βλέπετε ως «μεσογειακό ταπεραμέντο» και άλλα παρόμοια γραφικά, λυπάμαι, εγώ το βλέπω ότι πολλοί έλληνες γονείς μεγαλώνουν παθητικούς και εξαρτητικούς ανθρώπους που καταλήγουν να ζουν παρασιτικές ζωές.
Οι συνθήκες που ζούμε σήμερα, είναι εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για νέους που ενώ θα έπρεπε να σταθμίζουν την κατάσταση για τον ενδεχόμενο απογαλακτισμό τους, είναι υποχρεωμένοι να εγράζονται με μισθούς πείνας, αναγκάζοντας τους να προσαρμοστούν.

Κάποιοι δεν θα ξεκινήσουν κάτι μόνοι τους, ίσως ποτέ.
Δεν είναι όμως λόγος αυτός, για να απαιτούν απο τους γονείς τους.
Νοσηρή η κατάσταση.
 

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
1) εκτός θέματος. Ανέλυσα απλα οτι τα πράγματα στο εξωτερικο δεν ειναι και τόσο ρόδινα όσο νομίζουν μερικοί. Ο θεσμός της οικογένειας περναει βαθύτατη κρίση. Όπως στην Ελλάδα ειναι διαδεδομένο το ενα άκρο, της συμβίωσης και εξάρτησης από τους γονεις μέχρι τα 40+, ετσι εκει ειναι διαδεδομένη η άλλη ακρότητα που ανέφερα. Καμία υγιή κατασταση και στις 2 περιπτώσεις.

2) δεν νομιζω να σοβαρολογείς τωρα. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μελλον του, αν θα μεινει κάποτε τελείως μονος στην ζωή και δεν μπορεί ν αυτοεξυπηρετηθει, εάν αρρωστήσει βαρια και χρειαζεται επαγγελματική βοήθεια κλπ. Το να πετάς τον γονέα σου σ ένα γηροκομείο αδιαφορωντας πληρως- χωρις να υπάρχει καποιο ιστορικό οικογενειακό εριδας- ειναι μια συνηθισμένη , αρρωστημένη δυτική συνήθεια που τονίζει ακριβώς αυτή την κρίση του οικογενειακού θεσμού που προανέφερα.


Αφού στο θεσμό της οικογένειας αναφέρεσαι τι εκτός θέματος μου λες; Γιατί είναι ακραίο να φεύγεις στα 18; ενήλικας δεν είσαι; δικαίωμα ψήφου δεν έχεις; Δηλαδή όσοι σπουδάζουν σε άλλες πόλεις πώς ζουν μόνοι τους; Η ανεργία των νέων συνδέεται με το θεσμό της οικογένειας μήπως;

Αν χρειαστείς επαγγελματική βοήθεια, λαμβάνεις ...επαγγελματική βοήθεια. Αν χρειαστείς ιατρική περίθαλψη ή φάρμακα επίσης το παιδί σου δεν κολλά και πολύ. Αν σου λείπουν οι φίλοι, νιώθεις μόνος ή δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά αυτό μαρτυρά δομικά προβλήματα από κάτω ή κάποιου είδους ανθυγιεινή εξάρτηση σε άτομα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Και το ένα αναιρεί το άλλο ?
Ποιος σου είπε ότι ένα παιδί δεν μπορεί να κάνει όλα αυτά παράλληλα?
Πόσο δύσκολο είναι να κρατά και μια επικοινωνία με τους δικούς του, να τους παρέχει όποια βοήθεια θέλει εκείνο και μπορεί ή ακόμα να αιισθάνεται το ίδιο ότι έχει ανάγκη να το κάνει χωρίς να τον υποχρεώνει κανένας ?


αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι εκτός τόπου και χρόνου για το θέμα έτσι ?

Πως είναι δυνατόν να λες ότι όποιος τρώει σωστά και υγιεινά θα έχει καλά γεράματα και δεν θα χρειαστεί κάποια στιγμή βοήθεια ..
Έχεις ακουστα για τα ατυχήματα, την άνοια ,αλσχαιμερ και γενικά για τον καρκίνο που θερίζει όχι γιατί δεν τρώμε σωστά αλλά γιατί αναπνέουμε και μόνο όλο αυτο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα ?
Έχεις κάνει κάνα συμβόλαιο με τον Θεό ότι αν τρως καλά θα έχεις και καλά γεραματα ?
Αν ναι πες μας και εμάς να το κάνουμε από τώρα 🤯🤯🤯
Σορυ αλλά μόνο για γέλια είναι ένα τέτοιο επιχείρημα ...

Αυτούς τους γονεις τι θα τους πεις ?
Καλά να πάθεις που αρρώστησες και κάτσε τώρα μόνος σου να τα βγάλεις πέρα γιατί εγώ πρέπει να παω διακοπές και να βγω με τους φίλους μου μετά την δουλειά και δεν έχω χρόνο να περάσω μια ωρίτσα να δω αν χρειάζεσαι κάτι ακόμα και καλά να είσαι και να μην έχεις τίποτα ?

Αν εσένα αυτό σε κάνει να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια και να έχεις την συνείδηση σου ήρεμη, καντω δεν σε εμποδίζει κανένας αλλά μην πας να μας περάσεις και όλο αυτό σαν το σωστό μόνο και μόνο γιατί θα χρειαστεί κάποιες φορές την εβδομάδα να πάρεις και ένα τηλέφωνο παραπάνω ή να περάσεις να δεις και αυτή την μάνα που σε γέννησε και σε έκανε τον άνθρωπο που είσαι σήμερα και επειδή θα χάσεις τον καφέ σου να πάνε οι άνθρωποι να φουνταρουν από τον πέμπτο μόνο και μόνο για μη σε κόψουν από όλο αυτό ..
Γιατί όλοι οι άνθρωποι για κάτι τέτοια βρίσκουμε χρόνο,αλλά για άλλα θέματα όλο έχουμε δουλειές και τρέχουμε ..

Ότι πιο παράλογο έχω ακούσει πραγματικά ..
Και αν για εσένα το να βάλεις τους γονείς σου σε ένα γεροκομειο ειναι καφριλα για εμένα είναι μια λύση που πολύ γονείς το επιλέγουν και από μόνοι τους ,μόνο και μόνο γιατι αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση τους είναι τόσο απαιτητική που δεν αρκεί η μια ώρα που θα περάσει το παιδί τους για να τους βοηθήσει οπότε προτιμούν να πάνε εκεί παρά να το επιβαρύνουν ...
Καφριλα είναι να μην θυσιάζεις κάποιες ώρες από την ζωή σου ώστε να πας να τους δεις οπότε για να μην τους έχεις και γκρινιάζουν τους κλείνεις εκεί μέσα ..

Κάλλιστα οι γονείς μπορούν να φροντίζουν από νωρίς απλά να έχουν κάποια χρήματα στην άκρη για αργότερα ώστε αν χρειαστεί και πέσουν στο κρεβάτι ή τελοσπαντων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, να μπορούν να έχουν ένα άνθρωπο να φροντίζουν και να μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους ..

Έτσι ναι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και οι περισσότεροι γονείς αυτό θέλουν .

Μάλλον εσύ δεν ξέρεις πως να δικαιολογήσεις ότι δεν θες να έχεις καμία σχέση και "υποχρέωση" απέναντι στους γονείς σου και μας είπες παραπάνω όλα αυτά ..

Είπαμε ο καθένας συμπεριφέρεται στους γονείς του όπως έχει μάθει και όπως έχει μεγαλώσει ..

Όταν ΘΕΛΕΙ ένας άνθρωπος χρόνο βρίσκει για τα πάντα .
Εκεί είναι το ζήτημα και εκεί φαίνονται οι γονείς τι δουλειά έχουν κάνει ..

Παιδιά που δεν θέλουν να έχουν σχέση με τους γονείς τους ούτε ακόμα όταν είναι άρρωστοι είναι μόνο τα παιδιά που έχουν πολύ τραυματικες εμπειρίες από αυτούς .
Μόνο αυτά τα παιδιά δικαιολογουνται στο να μην θέλουν να είναι δίπλα στους γονείς τους τα τελευταία χρόνια της ζωής τους...

Υπάρχουν γονεις που ακόμα και όταν μεγαλώσουν το γεγονός ότι προσέχουν τα εγγόνια τους για να μπορούν τα παιδιά τους να πάνε στην δουλειά τους και να ζήσουν μόνοι τους αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους και κάποιες φορές τα κρατάνε ακομα να πάνε και την βόλτα με τους φίλους τους είναι αδιάφορο και δεν πρέπει να το πούμε ηυ δεν μας βολεύει καλύτερα οπότε το ξεχνάμε και αυτό ..

Εκεί μάλλον οι γονείς είναι καλοί και δεν μας εμποδίζουν από τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις .
Όταν όμως χρειαστεί να κάνουμε το αντίθετο θυσιάζοντας ίσως κάποια δική μας έξοδος τότε γίνονται βάρος ..

Όλα έχουν σχέση και όλα καθρεπτιζουν τι μεγαλώνουν οι μεν και τι οι δε...

Καταρχήν προσπάθησε να μη βγάζεις συμπεράσματα για μένα και την προσωπική μου ζωή με βάση το τι γράφω εδώ. Μπορείς; ναι; ευχαριστώ

Όλες οι αρρώστιες που αναφέρεις έχει αποδειχτεί πως σχετίζονται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Τα γηρατειά δεν τα αποφεύγεις, αλλά μπορείς τουλάχιστον να προσπαθήσεις να ζεις αξιοπρεπώς για όσο μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου γίνεται, αυτό είναι στο χέρι σου.

Το να θες να βλέπεις τα παιδιά και τα εγγόνια σου συχνά πυκνά και αντίστοιχα να βρίσκεται δίπλα ο ένας στον άλλο στις δυσκολίες της ζωής, όπως θα κανε κι ενας στενός φίλος στη τελική, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το να θες όμως να μένεις μαζί τους, να επεμβαίνεις στη ζωή τους καθημερινά και αργότερα να σε έχουν σε αυστηρή επιτήρηση και να σε προσέχουν όλη μέρα κι όλη νύχτα είναι τοξικό. Οποιαδήποτε λύση μπορεί να το αποτρέψει αυτο σε οποιοδήποτε βαθμό είναι κάτι.

Αυτή η ειρωνία που βγάζεις αναφερόμενη στα εγγόνια αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει κάποιου είδους άτυπου πάρε δώσε σε αυτά τα θέματα. Αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα. Μας φτάνουν οι τυπικές υποχρεώσεις στη ζωή δε γίνεται να απεμπολίσουμε λίγο τις κοινωνικές; Γιατί πρέπει το μεγάλωμα των παιδιών να σημαίνει "κάτι" και να έχει κάποιου είδους επιστροφή στο μέλλον. Γιατί πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τα παιδιά θα τα δώσουμε να τα μεγαλώσουν οι παππούδες ( το οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα). Γιατί πρέπει τα παιδιά να κληρονομούν τις επιχειρήσεις των γονιών τους και γιατί πρέπει να κληρονομούν δικές τους οικονομίες που έκαναν σε όλη της τη ζωή χωρίς να τις χαρούν ποτέ και οι άλλοι να νιώθουν και ευγνώμονες για αυτό; Αυτού του είδους οι κοινωνικές νόρμες το μόνο που προκαλούν είναι τεχνητές σχέσεις εξάρτησης. Οπότε όχι, δεν είναι αντίστοιχα ωραίο ούτε κάτι απο αυτά που αναφέρεις, το ζήτημα είναι γενικό.
 
Τελευταία επεξεργασία:

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,503 μηνύματα.
1)Αφού στο θεσμό της οικογένειας αναφέρεσαι τι εκτός θέματος μου λες; Γιατί είναι ακραίο να φεύγεις στα 18; ενήλικας δεν είσαι; δικαίωμα ψήφου δεν έχεις; Δηλαδή όσοι σπουδάζουν σε άλλες πόλεις πώς ζουν μόνοι τους; Η ανεργία των νέων συνδέεται με το θεσμό της οικογένειας μήπως;

Αν χρειαστείς επαγγελματική βοήθεια, λαμβάνεις ...επαγγελματική βοήθεια. Αν χρειαστείς ιατρική περίθαλψη ή φάρμακα επίσης το παιδί σου δεν κολλά και πολύ. Αν σου λείπουν οι φίλοι, νιώθεις μόνος ή δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά αυτό μαρτυρά δομικά προβλήματα από κάτω ή κάποιου είδους ανθυγιεινή εξάρτηση σε άτομα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

1)Άλλων αντί άλλων συμπεράσματα βγάζεις ξανα. Επιχειρηματολογεις σε πράγματα που νομιζεις ότι λέγονται.Πουθενα δεν ειπα ότι ειναι ακραίο να φεύγεις στα 18 σου από το σπιτι. Ειπα ότι ειναι προβληματικό να ξεκόβεις από το σπιτι σου εντελώς, όπως συμβαίνει σε πολλές δυτικές οικογενειες. Αυτο μάρτυρα μια προβληματική κατάσταση και ειναι απόρροια της κρίσης του οικογενειακού θεσμού.

2) Μια χαρα κολλάει το παιδι. Όταν ένας 90 χρονος μένει μονος επειδή έχουν πεθάνει όλοι οι γνωστοί συνομήλικοι του ή ο/η σύζυγος του, αναγκαστικά θα βασιστεί εν μέρει στα παιδιά του. Το ότι νομιζεις ότι το πρόβλημα έγκειται ότι κάποιος δεν κάνει μια υγιεινή ζωή ή δεν έχει αρκετά χρήματα στα γεράματα γι να ζει μι ζωή χαρισάμενη γεμάτο πλούτο και υγεία στα 80+ του ειναι μια μπούρδα και μισή, διότι κανένας δεν γνωρίζει του τι μέλλει γενεσθαι και τι του επιφυλαττει το μελλον.

Μην νομίζετε ότι εξω λειτουργούν ολα τελεια ειδικά σ αυτον τον τομέα. Ναι, υπάρχει περισσότερος πλούτος, σωστά κάνουν τα παιδιά και ανεξάρτητοποιουνται από τα 18 και βγάζουν δικό τους χρήμα κλπ.
Η επικοινωνία, η κοινωνικότητα, και η σχεση με την οικογένεια περνάνε ομως μια βαθύτητα κρίση. Αυτο απλα τονίζω, τίποτα περισσοτερο, και ούτε ειμαι υπέρμαχος του αλλου άκρου.
 

Guest 528707

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Καταρχήν προσπάθησε να μη βγάζεις συμπεράσματα για μένα και την προσωπική μου ζωή με βάση το τι γράφω εδώ. Μπορείς; ναι; ευχαριστώ
Καλημερα !

Συγνωμη για ποιον γραφεις τοτε αν δεν γραφεις τις προσωπικες σου αποψεις ?
Ευχαρίστως να το κανω αν μου πεις οτι παραθετεις μια αποψη που διαβασες και ΔΕΝ την υιοθετεις σαν ανθρωπος και σαν προσωπικοτητα αλλα και παλι δεν ξερω τον λογο που θα το κανεις αφου εδω μεσα καθαρα εμπειρικα και προσωπικα μιλαμε αν δεν κανω λαθος ....
Όλες οι αρρώστιες που αναφέρεις έχει αποδειχτεί πως σχετίζονται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Τα γηρατειά δεν τα αποφεύγεις, αλλά μπορείς τουλάχιστον να προσπαθήσεις να ζεις αξιοπρεπώς για όσο μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου γίνεται, αυτό είναι στο χέρι σου.
Αλλο προσπαθω να ζω υγιεινα αλλα επειδη υπαρχουν αλλοι τοσοι παραγοντες που επηρεαζουν την εμφάνιση μιας νόσου και αλλο η κατηγορηματικη αποψη οτι να τρως υγιεινά για να μην υποχρεωσεις τα παιδια σου να σε γηροκομισουν ..
Δεν εχει καμια σχεση το ενα με το αλλο .
Το να θες να βλέπεις τα παιδιά και τα εγγόνια σου συχνά πυκνά και αντίστοιχα να βρίσκεται δίπλα ο ένας στον άλλο στις δυσκολίες της ζωής, όπως θα κανε κι ενας στενός φίλος στη τελική, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το να θες όμως να μένεις μαζί τους, να επεμβαίνεις στη ζωή τους καθημερινά και αργότερα να σε έχουν σε αυστηρή επιτήρηση και να σε προσέχουν όλη μέρα κι όλη νύχτα είναι τοξικό. Οποιαδήποτε λύση μπορεί να το αποτρέψει αυτο σε οποιοδήποτε βαθμό είναι κάτι.
Εδω Βασιλη μιλας για καθαρα νοσηρη κατσταση και μαλιστα δεν φταινε μονο οι γονεις σε αυτο το κομματι ..Οι γονεις οσο πιεστικοι και να ειναι καποια στιγμη τα παιδια μεγαλωνουν ,ανεξαρτοποιουντε και φευγουν .
Αν τα ιδια συνεχιζουν να καλλιεργουν μια τετοια κατσταση ποιος φταει πλεον ,οι γονεις ή τα παιδια για τους δικους τους λογους που τις περισσοτερεςς φορες ολο αυτο γιενται γιατι τα βολευει ?

Και παλι λεω ,οχι οτι δεν συμβαινει αλλα εσεις ειστε τοσο απόλυτοι που υποστηριζεται μονο αυτη την πλευρα..
Εκει μπερδευει το ολο θεμα και μαλιστα οταν εκφραζουμε μια αλλη αποψη έρχεστε να την αντικρούσετε κατευθείαν, γιατί πολυ απλα ειστε εσεις απολυτοι και δεν την δέχεστε .
Αυτή η ειρωνία που βγάζεις αναφερόμενη στα εγγόνια αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει κάποιου είδους άτυπου πάρε δώσε σε αυτά τα θέματα. Αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα. Μας φτάνουν οι τυπικές υποχρεώσεις στη ζωή δε γίνεται να απεμπολίσουμε λίγο τις κοινωνικές; Γιατί πρέπει το μεγάλωμα των παιδιών να σημαίνει "κάτι" και να έχει κάποιου είδους επιστροφή στο μέλλον. Γιατί πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τα παιδιά θα τα δώσουμε να τα μεγαλώσουν οι παππούδες ( το οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα). Γιατί πρέπει τα παιδιά να κληρονομούν τις επιχειρήσεις των γονιών τους και γιατί πρέπει να κληρονομούν δικές τους οικονομίες που έκαναν σε όλη της τη ζωή χωρίς να τις χαρούν ποτέ και οι άλλοι να νιώθουν και ευγνώμονες για αυτό; Αυτού του είδους οι κοινωνικές νόρμες το μόνο που προκαλούν είναι τεχνητές σχέσεις εξάρτησης. Οπότε όχι, δεν είναι αντίστοιχα ωραίο ούτε κάτι απο αυτά που αναφέρεις, το ζήτημα είναι γενικό.
Βασιλη θα σε ρωτησω κατι ξεκαθαρα και θελω να μου πεις τι θα διαλεγες εσυ σαν γονιος (αν εισαι δεν ξερω )

Εχεις κανει οικογενεια ωραια και καλα ,κανεις και ενα παιδακι που τοσο πολυ το θελεις αλλα καποια στιγμη το εισοδημα του ενος δεν φτανει πλεον να καλυψει τις αναγκες σας και πρεπει να δουλευεται και οι δυο ή στην τελικη πρεπει να δουλευεται και οι δυο γιατι θελεται να ειστε δημιουργικοί και παραγωγικοί .

Το παιδι σου αν ειχες της ευκαρια να στο φροντιζουν οι γονεις σου ή οι γονεις της γυναικας σου θα το αφηνες σε ξενα χερια, που δεν ξερεις τι νταλκά βαραει ο καθενας και αν θα του συμπεριφερεται καλα οσο ειναι βρεφακι και δεν μπορει να εχει την στοιχειώδη επικοινωνία για να σου πει το οτιδηποτε παραβατικο ?
Θα προτιμούσες ενα ξενο ανθρωπο μεχρι να παει σχολειο απο τους γονεις σου που ξερεις οτι θα το αγαπανε και οτι θα το μεγαλωσουν σαν και εσενα και ακομα καλυτερα ?

Αν στη περιπτωση που εχεις τους γονεις σου κοντα σου και σε βοηθανε σε ολο αυτο ,εσυ σαν ανθρωπος θα αισθανοσουν υποχρεωσει αργοτερα να τους εχεις απο κοντα οταν θα το ειχαν αναγκη ή θα το εκανες με την καρδια σου και διχως να σκεφτεσαι ολα αυτα ?

Προσωπικα θελω να μου απαντησεις ομως εδω για να καταλαβω επιτελους τι εννοεις με ολο αυτο και που ειναι η διαφωνιας μας στην τελικη γιατι με αυτα που λες τωρα δεν βλεπω κατι το τρομερο ωστε να μπαινουμε σε τοσες αναλυσεις :)
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,057 μηνύματα.
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα (ένα ακόμα πράγμα που) λείπει είναι και δραστηριότητες για ηλικιωμένους εκτός φυσικά από το ΚΑΠΗ όπου δεν μπορώ να πω γίνεται καλή δουλειά αλλά κι εκεί πρέπει να έχεις διάθεση και να είσαι αρκετά υγιής για να τους ακολουθείς σε εκδρομές κλπ. Καμιά φορά βλέπουμε ταινίες που είναι η γιαγιά 80 χρονών και έχει τις φίλες της και παίζουν χαρτιά, πλέκουν, είναι σε χορωδίες κλπ και λες εδώ δεν υπάρχει κάτι για ηλικιωμένους. Ο παππούς θα πάει ίσως στο καφενείο αλλά η γιαγιά;
 

Guest 528707

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα (ένα ακόμα πράγμα που) λείπει είναι και δραστηριότητες για ηλικιωμένους εκτός φυσικά από το ΚΑΠΗ όπου δεν μπορώ να πω γίνεται καλή δουλειά αλλά κι εκεί πρέπει να έχεις διάθεση και να είσαι αρκετά υγιής για να τους ακολουθείς σε εκδρομές κλπ. Καμιά φορά βλέπουμε ταινίες που είναι η γιαγιά 80 χρονών και έχει τις φίλες της και παίζουν χαρτιά, πλέκουν, είναι σε χορωδίες κλπ και λες εδώ δεν υπάρχει κάτι για ηλικιωμένους. Ο παππούς θα πάει ίσως στο καφενείο αλλά η γιαγιά;
Στην πολη μου μενω υπαρχουν ανα περιοχη τα ΚΑΠΗ οπου εκει υπαρχουν τμηματα που μπορουν να συμμετεχουν και γυανικες και αντρες αν δεν επιθυμουν να ακολουθουν στις εκδρομες .

Συγκεκριμενα υπαρχει τμημα μουσικης, δημοτικης και βυζαντινης ,αγγειοπλαστικης ,ζαχαροπλαστικης και πλεξιματος ..
Περσυ μονο δεν λειτουργησε λογο της γνωστης υποθεσης αλλα φετος προς το παρον ξεκινησαν ηδη οι εγγραφες και τα μαθηματα τους θα αρχισουν κανονικα αν δεν αλλαξει κατι .

Εγω νομιζω λείπει λιγακι η νοοτροπια ακομα σε αυτες τις ηλικιες ..Τωρα γυναικα να μπει σε αυτη την διαδικασια εφοσον εχει μαθει σε εναν αλλο τροπο ζωης τοσα χρονια και μας ειναι γνωριμος ολους εμας ποσο καταπιεστικος και ιδιατερος ηταν το θεωρο λιγακι δυσκολο να γινει αυτη η υπερβαση σε τετοια ηλικια ,μην μιλησω για της χηρες που νομίζουν οτι ετσι και κανουν κατι τέτοιο θα σηκωθει ο συχωρεμένος και θα τους κυνηγαει :)
Ισως με τα χρονια αλλαξει και αυτο και ετσι πεσουν και τα ποσοστα καταθλιψης στην τριτη ηλικια λογο έλλειψης ενδιαφεροντος και αντικειμένου.
 

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
1)Άλλων αντί άλλων συμπεράσματα βγάζεις ξανα. Επιχειρηματολογεις σε πράγματα που νομιζεις ότι λέγονται.Πουθενα δεν ειπα ότι ειναι ακραίο να φεύγεις στα 18 σου από το σπιτι. Ειπα ότι ειναι προβληματικό να ξεκόβεις από το σπιτι σου εντελώς, όπως συμβαίνει σε πολλές δυτικές οικογενειες. Αυτο μάρτυρα μια προβληματική κατάσταση και ειναι απόρροια της κρίσης του οικογενειακού θεσμού.

2) Μια χαρα κολλάει το παιδι. Όταν ένας 90 χρονος μένει μονος επειδή έχουν πεθάνει όλοι οι γνωστοί συνομήλικοι του ή ο/η σύζυγος του, αναγκαστικά θα βασιστεί εν μέρει στα παιδιά του. Το ότι νομιζεις ότι το πρόβλημα έγκειται ότι κάποιος δεν κάνει μια υγιεινή ζωή ή δεν έχει αρκετά χρήματα στα γεράματα γι να ζει μι ζωή χαρισάμενη γεμάτο πλούτο και υγεία στα 80+ του ειναι μια μπούρδα και μισή, διότι κανένας δεν γνωρίζει του τι μέλλει γενεσθαι και τι του επιφυλαττει το μελλον.

Μην νομίζετε ότι εξω λειτουργούν ολα τελεια ειδικά σ αυτον τον τομέα. Ναι, υπάρχει περισσότερος πλούτος, σωστά κάνουν τα παιδιά και ανεξάρτητοποιουνται από τα 18 και βγάζουν δικό τους χρήμα κλπ.
Η επικοινωνία, η κοινωνικότητα, και η σχεση με την οικογένεια περνάνε ομως μια βαθύτητα κρίση. Αυτο απλα τονίζω, τίποτα περισσοτερο, και ούτε ειμαι υπέρμαχος του αλλου άκρου.

Κοίταξε να δεις δεν θα με βγάλεις τρελό. Αυτό έγραψες. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα αν εννοείς το 60% κι όχι το 100% όσων γράφεις και μου φαίνεται περίεργο που 3 ποστς τώρα επιμένεις να ασχολείσαι μ' αυτό.
Παιδιά από τα 18 να τρώνε κλωτσιά από το σπιτι, να μετακομίζουν 500 χλμ μακριά, και να βλέπουν τους γονεις τους μετά από 40 χρονια όταν ειναι στα τελευταία τους κάπου πεταμένοι σ ένα γηροκομείο γι τελευταία φορά. Ο εξευτελισμός του θεσμού της οικογένειας.

Τώρα αυτό το δεύτερο κομμάτι προσωπικά δεν το χω δει, μια χαρά σχέσεις διατηρούν, αλλά δε διαφωνώ φυσικά ως προς το ότι είναι τοξικό για όποιον το κάνει. Το να έχεις μια επαφή με τους γονείς σου και αν τους βλέπεις συχνά πυκνά δεν πρόκειται να επηρεάσει σε κάτι τη ζωή σου.

Δεν χρειάζεται να ζεις ζωή χαρισάμενη για να μην φυτοζωείς κυριολεκτικά για τα τελευταία 10-15 χρόνια. Επειδή έχω γνωρίσει παραδείγματα κι απ' τις 2 περιπτώσεις και μάλιστα στην Ελλάδα όπου όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το επίπεδο ζωής των ηλικιωμένων, θεωρώ πως υπάρχει σοβαρή διαφορά. Το τι θα γίνει αν, δεν είναι επιχείρημα. Κι εγώ αν πέσει μετεωρίτης χάσω τη δουλειά μου και το σπίτι μου και δε μπορώ να βοηθηθώ από κάποιον φίλο μου στους γονείς μου θα γυρίσω. ή δε θα κάνω το ίδιο αν συμβεί κάτι αντίστοιχο στους δικούς μου; Αλλά τι σκατά για τι συζητάμε τώρα; Δε σου δίνω το χρυσό κανόνα αναφέρω κάτι πολύ κοινό, που συμβαίνει καθημερινά και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και των δύο πλευρών. Δεν είναι ούτε ουτοπική ούτε παράλογη η αντιμετώπιση που αναφέρω. Νόμιζα πως αυτά εννοούνται για να μαι ειλικρινής.

Καλημερα !

Συγνωμη για ποιον γραφεις τοτε αν δεν γραφεις τις προσωπικες σου αποψεις ?
Ευχαρίστως να το κανω αν μου πεις οτι παραθετεις μια αποψη που διαβασες και ΔΕΝ την υιοθετεις σαν ανθρωπος και σαν προσωπικοτητα αλλα και παλι δεν ξερω τον λογο που θα το κανεις αφου εδω μεσα καθαρα εμπειρικα και προσωπικα μιλαμε αν δεν κανω λαθος ....

Αλλο προσπαθω να ζω υγιεινα αλλα επειδη υπαρχουν αλλοι τοσοι παραγοντες που επηρεαζουν την εμφάνιση μιας νόσου και αλλο η κατηγορηματικη αποψη οτι να τρως υγιεινά για να μην υποχρεωσεις τα παιδια σου να σε γηροκομισουν ..
Δεν εχει καμια σχεση το ενα με το αλλο .

Εδω Βασιλη μιλας για καθαρα νοσηρη κατσταση και μαλιστα δεν φταινε μονο οι γονεις σε αυτο το κομματι ..Οι γονεις οσο πιεστικοι και να ειναι καποια στιγμη τα παιδια μεγαλωνουν ,ανεξαρτοποιουντε και φευγουν .
Αν τα ιδια συνεχιζουν να καλλιεργουν μια τετοια κατσταση ποιος φταει πλεον ,οι γονεις ή τα παιδια για τους δικους τους λογους που τις περισσοτερεςς φορες ολο αυτο γιενται γιατι τα βολευει ?

Και παλι λεω ,οχι οτι δεν συμβαινει αλλα εσεις ειστε τοσο απόλυτοι που υποστηριζεται μονο αυτη την πλευρα..
Εκει μπερδευει το ολο θεμα και μαλιστα οταν εκφραζουμε μια αλλη αποψη έρχεστε να την αντικρούσετε κατευθείαν, γιατί πολυ απλα ειστε εσεις απολυτοι και δεν την δέχεστε .

Βασιλη θα σε ρωτησω κατι ξεκαθαρα και θελω να μου πεις τι θα διαλεγες εσυ σαν γονιος (αν εισαι δεν ξερω )

Εχεις κανει οικογενεια ωραια και καλα ,κανεις και ενα παιδακι που τοσο πολυ το θελεις αλλα καποια στιγμη το εισοδημα του ενος δεν φτανει πλεον να καλυψει τις αναγκες σας και πρεπει να δουλευεται και οι δυο ή στην τελικη πρεπει να δουλευεται και οι δυο γιατι θελεται να ειστε δημιουργικοί και παραγωγικοί .

Το παιδι σου αν ειχες της ευκαρια να στο φροντιζουν οι γονεις σου ή οι γονεις της γυναικας σου θα το αφηνες σε ξενα χερια, που δεν ξερεις τι νταλκά βαραει ο καθενας και αν θα του συμπεριφερεται καλα οσο ειναι βρεφακι και δεν μπορει να εχει την στοιχειώδη επικοινωνία για να σου πει το οτιδηποτε παραβατικο ?
Θα προτιμούσες ενα ξενο ανθρωπο μεχρι να παει σχολειο απο τους γονεις σου που ξερεις οτι θα το αγαπανε και οτι θα το μεγαλωσουν σαν και εσενα και ακομα καλυτερα ?

Αν στη περιπτωση που εχεις τους γονεις σου κοντα σου και σε βοηθανε σε ολο αυτο ,εσυ σαν ανθρωπος θα αισθανοσουν υποχρεωσει αργοτερα να τους εχεις απο κοντα οταν θα το ειχαν αναγκη ή θα το εκανες με την καρδια σου και διχως να σκεφτεσαι ολα αυτα ?

Προσωπικα θελω να μου απαντησεις ομως εδω για να καταλαβω επιτελους τι εννοεις με ολο αυτο και που ειναι η διαφωνιας μας στην τελικη γιατι με αυτα που λες τωρα δεν βλεπω κατι το τρομερο ωστε να μπαινουμε σε τοσες αναλυσεις :)

Το θέμα μου δεν είναι να ρίξω σε κάποιον την ευθύνη. Μια κατάσταση κατακρίνεις. Και πάνω σε αυτό, δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά άτομα σήμερα που προτιμούν να μένουν με τους γονείς τους ως τα 35 κάνοντας μια σχετικά πιο άνετη ζωή, παρά να πάνε να μείνουν με ένα συγκάτοικο ή να νοικιάσουν μια γκαρσονιέρα, ή να πάνε σε μια μικρή πόλη και να προσπαθήσουν να σταθούν στα πόδια τους με αυτά που έχουν. όπως αντίστοιχα υπάρχουν γονείς που θα αρνηθούν να χρηματοδοτήσουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν μόνοι τους αλλά αργότερα είναι διατεθειμένοι να τους αγοράσουν αμάξια ή να τα χαρτζιλικώνουν κανονικά.

Τα παιδιά ο πρώτος που πρέπει να τα μεγαλώνει είναι ο κηδεμόνας, ώστε να χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης. Ο δεύτερος μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε αρκεί να γνωρίζει πώς να μεγαλώνει παιδιά. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορεί να τα αγαπάνε αλλά δεν τις έχουν αυτές τις γνώσεις και δεν τους νοιάζει ή δεν ξέρουν πώς να του φερθούν ή πότε να τους πουν όχι γιατί πρωτίστως θέλουν τα παιδιά να τους λατρεύουν και δευτερευόντως τους νοιάζει να μεγαλώσουν με κάποια πρότυπα. Επίσης προσωπικά ως ενήλικας που πλέον μπορεί να αναγνωρίσει ποια είναι τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα μου που εισέπραξα από τους γονείς μου και ποια τα κακά και αντίστοιχα θα ήθελα μεγαλώσω ένα παιδί που θα είναι μια φυσική εξέλιξη του εαυτού μου (τουλάχιστον σε τομείς που δεν επιλέγουν εκείνα), ναι δεν θα επέλεγα να έχω κάποιον να τα γαλουχίσει με τις ίδιες αξίες. Φυσικά τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι binding ειδικά εφόσον παίζουν αρκετά επικουρικό ρόλο, αν κάποιος πχ δουλεύει πια τόσες πολλές ώρες τη μέρα που το δίλημμά του είναι πως ή το παιδί θα μεγαλώσει με τη μάνα μου και τον πατέρα μου ή με κάποιον ξένο, ε κάτι πάει πολύ στραβά. Τα παιδιά θεωρώ τα δίνεις να κάτσουν με παππούδες και γιαγιάδες για την ικανοπόηση των ίδιων περισσότερο, και για να έχουν κάποιες ωραίες αναμνήσεις, δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος πρακτικός ή πιο σοβαρός λόγος.

Και όσον αφορα το κομμάτι ξένος νομίζω εμπεριέχει ένα αρκετά έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα. Ο υδραυλικός και ο ηλεκτρολόγος που θα βάλεις σπίτι σου είναι ξένος; Ο οδοντίατρός σου είναι ξένος; και πες αυτά πάνε στα κομμάτια, ο χειρούργος που θα κάνει μεθαύριο τριπλό bypass σοτν πατέρα σου είναι ξένος; Ιδανικά όλοι έχουν το δίκτυό τους όπου μπορούν να βρουν άτομα εμπιστοσύνης για συγκεκριμένες θέσεις, τα ίδια ισχύουν και εδώ. Και πάλι να πω πως το baby sitting υπάρχει για να κλείνει τρύπες δεν είναι μεγάλωμα παιδιών.

Ο παράγοντας που διαμορφώνει κατά κόρον το χαρακτήρα ενός παιδιού σήμερα μετά τον κηδεμόνα είναι το σχολείο (δηλαδή η κρατική προπαγάνδα και οι αντιλήψεις μιας μικρογραφίας της κοινωνίας συνδιαστικά) και οι τάσεις της εποχής, πράγματα για τα οποία μπορείς να κάνεις πολύ, πολύ λίγα.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα (ένα ακόμα πράγμα που) λείπει είναι και δραστηριότητες για ηλικιωμένους εκτός φυσικά από το ΚΑΠΗ όπου δεν μπορώ να πω γίνεται καλή δουλειά αλλά κι εκεί πρέπει να έχεις διάθεση και να είσαι αρκετά υγιής για να τους ακολουθείς σε εκδρομές κλπ. Καμιά φορά βλέπουμε ταινίες που είναι η γιαγιά 80 χρονών και έχει τις φίλες της και παίζουν χαρτιά, πλέκουν, είναι σε χορωδίες κλπ και λες εδώ δεν υπάρχει κάτι για ηλικιωμένους. Ο παππούς θα πάει ίσως στο καφενείο αλλά η γιαγιά;

Στην Ελλάδα η πατριαρχία έχει αφήσει τις ρίζες της ακόμη και σήμερα. Γυναίκες που για χρόνια δεν έβγαιναν ποτέ απ' το σπίτι με ό,τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό για την υγεία κάποιου (δεν είναι τυχαίο πως πολλές γυναίκες των βαλκανίων καταλήγουν χοντρές) καταλήγουν χήρες, και είτε φυτοζωούν επί χρόνια βλέποντας τηλεόραση είτε ανακαλύπτουν το χόμπι της εκκλησίας και αναλώνονται 100% σε αυτό (το οποίο μεν είναι μια μορφή κοινωνικοποίησης αλλά από την άλλη η χειρότερη μορφή προπαγάνδας). Κι αυτό την ώρα που ο άντρας βγαίνοντας στη σύνταξη αντιδραστικά ως προς το εργασιακό παρελθόν του και για να μην κάτσει σπίτι να ακούει γκρίνιες για προβλήματα που δε λύθηκαν ποτέ, αράζει όλη μέρα στα καφενεία και τις ταβέρνες πλακώνοντας μπύρες και κοψίδια μέχρι να φύγει από καρδιακό στα 70. Ζωάρα ε;
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,503 μηνύματα.
Κοίταξε να δεις δεν θα με βγάλεις τρελό. Αυτό έγραψες. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα αν εννοείς το 60% κι όχι το 100% όσων γράφεις και μου φαίνεται περίεργο που 3 ποστς τώρα επιμένεις να ασχολείσαι μ' αυτό.


Τώρα αυτό το δεύτερο κομμάτι προσωπικά δεν το χω δει, μια χαρά σχέσεις διατηρούν, αλλά δε διαφωνώ φυσικά ως προς το ότι είναι τοξικό για όποιον το κάνει. Το να έχεις μια επαφή με τους γονείς σου και αν τους βλέπεις συχνά πυκνά δεν πρόκειται να επηρεάσει σε κάτι τη ζωή σου.

Δεν χρειάζεται να ζεις ζωή χαρισάμενη για να μην φυτοζωείς κυριολεκτικά για τα τελευταία 10-15 χρόνια. Επειδή έχω γνωρίσει παραδείγματα κι απ' τις 2 περιπτώσεις και μάλιστα στην Ελλάδα όπου όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το επίπεδο ζωής των ηλικιωμένων, θεωρώ πως υπάρχει σοβαρή διαφορά. Το τι θα γίνει αν, δεν είναι επιχείρημα. Κι εγώ αν πέσει μετεωρίτης χάσω τη δουλειά μου και το σπίτι μου και δε μπορώ να βοηθηθώ από κάποιον φίλο μου στους γονείς μου θα γυρίσω. ή δε θα κάνω το ίδιο αν συμβεί κάτι αντίστοιχο στους δικούς μου; Αλλά τι σκατά για τι συζητάμε τώρα; Δε σου δίνω το χρυσό κανόνα αναφέρω κάτι πολύ κοινό, που συμβαίνει καθημερινά και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και των δύο πλευρών. Δεν είναι ούτε ουτοπική ούτε παράλογη η αντιμετώπιση που αναφέρω. Νόμιζα πως αυτά εννοούνται για να μαι ειλικρινής.

Σχεδόν 30 χρονια ζω μονιμα σε μι δυτική χώρα, συν του ότι έχω σχέσεις με νοσοκομεια και γηροκομεία τα τελευταία χρόνια. Όποτε ξερω πολυ καλα γιατί πράγμα μιλαω. Ειναι αρκετά διαδεδομένο φαινόμενο δυστυχώς, ως γενικότερη απόρροια των διαταραγμένων κοινωνικών σχέσεων και της κρίσης της διαπροσωπικής επαφής σ όλες τις ηλικίες.

Αυτο δεν σημάνει ότι δεν υπάρχουν υγιείς σχέσεις μεταξύ γονέων-παιδιών , μιλησα απλα γι την διαδεδομένη πρακτικη «δεν έχω ώρα/βαριεμαι να σε εξυπηρετήσω» και σε πετάω σ ενα γηροκομείο. Στον νότο, ο θεσμός της οικογένειας ειναι πιο ισχυρός γενικα αν και εκει παρατηρούνται αλλά νοσηρές ακρότητες που έχουν ηδη αναλυθεί.
 

Guest 528707

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Το θέμα μου δεν είναι να ρίξω σε κάποιον την ευθύνη. Μια κατάσταση κατακρίνεις. Και πάνω σε αυτό, δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά άτομα σήμερα που προτιμούν να μένουν με τους γονείς τους ως τα 35 κάνοντας μια σχετικά πιο άνετη ζωή, παρά να πάνε να μείνουν με ένα συγκάτοικο ή να νοικιάσουν μια γκαρσονιέρα, ή να πάνε σε μια μικρή πόλη και να προσπαθήσουν να σταθούν στα πόδια τους με αυτά που έχουν.
Το να μένει ένας 35αρης με τους γονείς του στο ίδιο σπίτι ,ενώ μπορεί να μείνει μόνος του ή με κάποιον άλλον αντιλαμβανόμαστε ΟΛΟΙ ότι κάποια νοσηρή σχέση κρύβεται από πίσω ..
όπως αντίστοιχα υπάρχουν γονείς που θα αρνηθούν να χρηματοδοτήσουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν μόνοι τους αλλά αργότερα είναι διατεθειμένοι να τους αγοράσουν αμάξια ή να τα χαρτζιλικώνουν κανονικά.
Δεν νομίζω να ισχύει κάτι τόσο απόλυτο ρε συ Βασίλη ...
Απλά ο γονιός που θα αγοράσει ένα αυτοκίνητο στο παιδί του με την ίδια ευκολία θα του πληρώσει και τις σπουδές του ..
Εδώ πάλι εγώ δεν βλέπω κάτι νοσηρό σε όλο αυτό ..
Που είναι το κακό δηλαδή τώρα ας πούμε που εμένα το παιδί μου θα βγάλει δίπλωμα να το βοηθήσω να πάρει και το αυτοκίνητο που θέλει ενώ δουλεύει ?
Είναι δυνατόν να έχω την πολυτέλεια να το κάνω και να βλέπω ένα παιδί που ταλαιπωρείται με την συγκοινωνία ,να ξεκινάει δύο ώρες πιο πριν από το σπίτι του για να πάει στην δουλειά του και να φτάνει αργά το βράδυ κάποιες φορές ,με όλους τους γνωστούς κυνδινους που έχει μια νέα κοπέλα να γυρνάει αργά μέσα στην Αθήνα και να μην το βοηθήσω να πάρει ένα αυτοκίνητο μια ώρα γρηγορότερα ???
Με συγχωρείς αλλά αν ξέρω τέτοιους γονείς δεν θα τους έχω σε τόσο εκτίμηση.
Σε κάποιες περιπτώσεις δεν κακομαθαινεις τα παιδιά ειδικά όταν έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο και δουλεύουν .
Απλά τα βοηθάς όπως θα έκανες και με ένα φίλο και αυτά τα χρήματα θα στα έδινε λίγα λίγα αργότερα ..
Απλά στο παιδί σου δεν θες να τα πάρεις πίσω ...

Μακάρι να ήταν αυτά τα παραπτώματα των γονέων Βασίλη ...
Αυτές είναι ουσιαστικές βοήθειες και όταν είσαι σε θέση σαν γονέας να βοηθήσεις το παιδί σου στο ξεκίνημα του και δεν το κάνεις γιατί κάποιος μπορεί να σου πει ότι το κακομαθαινεις για εμένα εκείνος έχει θέμα ...


Τα παιδιά ο πρώτος που πρέπει να τα μεγαλώνει είναι ο κηδεμόνας, ώστε να χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης.

Σωστό !
Ο δεύτερος μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε αρκεί να γνωρίζει πώς να μεγαλώνει παιδιά.
Εδω εισαι λάθος και αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχεις παιδιά ..
Κανένας υπεύθυνος γονέας δεν αφήνει την ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση του παιδιού του στον οποιοδήποτε δηλώνει ότι ξέρει να μεγαλώνει παιδιά ..

Μάλλον δεν έχεις δει τα δεκάδες βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από υποτίθεται εκπαιδευμένες νταντάδες που κακοποιούν τα παιδιά που έχουν αναλάβει να προσέχουν και που δεν γίνονται φυσικά αντιληπτές εφόσον μιλάμε για βρεφακια που δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν ...
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορεί να τα αγαπάνε αλλά δεν τις έχουν αυτές τις γνώσεις και δεν τους νοιάζει ή δεν ξέρουν πώς να του φερθούν ή πότε να τους πουν όχι γιατί πρωτίστως θέλουν τα παιδιά να τους λατρεύουν και δευτερευόντως τους νοιάζει να μεγαλώσουν με κάποια πρότυπα.

Βρε Βασίλη είναι δυνατόν να ακυρώνεις έτσι γονείς οι οποίοι έχουν μεγαλώσει πριν από εσένα παιδιά ?
Θα ακυρώσω εγώ την μάνα μου που έχει μεγαλώσει τρία παιδιά και δεν θα την εμπιστευτώ και το δικό μου παιδί που ξέρω ότι όχι απλός το αγαπάει αλλά το λατρεύουν και θα το προσέχει όπως και εμάς ?
Τι δηλαδή δεν ξέρει να κάνει ?
Να ταισει ,να παίξει και να αλλάξει ένα παιδάκι ή καλύτερα ένα μωρό ?


Το ότι οι γιαγιάδες κακομαθαινουνλιγαξι τα εγγόνια οκ δεν είναι και τόσο τραγικό ...όταν υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση και δεν μπερδεύονται στον τρόπο που διαπαιγωγουν οι γονείς τα παιδιά τους είναι η καλύτερη και η οικονομικότερη λύση .

Αν ειναι Βασίλη να πληρώνει μια μάνα ένα μισθό σε μια άλλη γυναίκα να μεγαλώσει το παιδί της ποιος ο λόγος να δουλέψει ?
Η προσωπική της φιλοδοξία μόνο ?
Ε τότε όταν κάνει παιδί θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το πρώτο διάστημα για το καλό του μωρου της θα πρέπει να μείνει λίγο παρά πάνω σπίτι εφόσον μιλάμε για το καλό των παιδιών πλέον ..
Αν πάλι είναι η φύση της δουλειάς της που επιβάλεται να επιστρέψει στο λέω με απόλυτη σιγουριά τους γονείς της θα διαλέξει πάλι .
Μόνο οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα προτιμούν πλέον τους ξένους για να προσέχουν τα παιδιά τους ..

Επίσης προσωπικά ως ενήλικας που πλέον μπορεί να αναγνωρίσει ποια είναι τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα μου που εισέπραξα από τους γονείς μου και ποια τα κακά και αντίστοιχα θα ήθελα μεγαλώσω ένα παιδί που θα είναι μια φυσική εξέλιξη του εαυτού μου (τουλάχιστον σε τομείς που δεν επιλέγουν εκείνα), ναι δεν θα επέλεγα να έχω κάποιον να τα γαλουχίσει με τις ίδιες αξίες.
Ουσιαστικα ακυρώνεις έτσι τους γονείς σου και τον τρόπο που σε μεγάλωσαν ..
Γιατί εγώ παραπάνω σου ανέφερα ακριβώς το ίδιο και ότι εγώ με βάση αυτού η επιλογή της μητέρας μου να κρατάει τα παιδιά μου μέχρι να πάνε σχολείο ήταν η καλύτερη δυνατή και δεν θα επέλεγα κανέναν άλλων ,θα προτιμούσα να κάτσω σπίτι όπως και έκατσα ένα διάστημα προκειμένου να πληρώνω ένα ξένο άνθρωπο ..
Φυσικά τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι binding ειδικά εφόσον παίζουν αρκετά επικουρικό ρόλο, αν κάποιος πχ δουλεύει πια τόσες πολλές ώρες τη μέρα που το δίλημμά του είναι πως ή το παιδί θα μεγαλώσει με τη μάνα μου και τον πατέρα μου ή με κάποιον ξένο, ε κάτι πάει πολύ στραβά.
Αυτο δυστηχως οι συνθήκες τις ζωής τα καθορίζουν ..Κάποιος έκανε ένα παιδί και είχε μία δουλειά που το μεσημέρι σχολουσε και πήγαινε σπίτι του ..
Αν ξαφνικά την χάσει και για να να ξαναεχει το αντίστοιχο εισόδημα πρέπει να δουλεύει πρωί απόγευμα τι θα κάνει ?
Δεν θα πάει ?
Τα παιδιά θεωρώ τα δίνεις να κάτσουν με παππούδες και γιαγιάδες για την ικανοπόηση των ίδιων περισσότερο, και για να έχουν κάποιες ωραίες αναμνήσεις, δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος πρακτικός ή πιο σοβαρός λόγος.
Υπαρχει και στο λέω εγώ που το έζησα .
Ειναι η ασφάλεια τους πρωτίστως και να ξέρεις ένα παιδί που το αφήνεις πολύ μικρό σε ένα ξένο άνθρωπο δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η μαμά κυρίως πρέπει να πάει στην δουλειά ..
Αισθάνεται εγκαταληψει όταν από την μια μέρα στην άλλη μένει μόνο του με ένα άλλον άνθρωπο που μέχρι χθες ούτε που τον ήξερε ..
Το ίδιο είναι να αφήνεις ένα μικρό παιδί στην γιαγιά και το ίδιο σε ένα άγνωστο άνθρωπο και μέχρι να τον μάθει θα περάσει από πολλά στάδια ?

Άνθρωποι είναι και αυτοί και λαμβάνουμε τα συναισθήματα τους από την πρώτη στιγμή .
Δεν κοιτάμε μόνο το εγώ μας σε αυτές τις περιπτώσεις ...
Και όσον αφορα το κομμάτι ξένος νομίζω εμπεριέχει ένα αρκετά έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα. Ο υδραυλικός και ο ηλεκτρολόγος που θα βάλεις σπίτι σου είναι ξένος; Ο οδοντίατρός σου είναι ξένος; και πες αυτά πάνε στα κομμάτια, ο χειρούργος που θα κάνει μεθαύριο τριπλό bypass σοτν πατέρα σου είναι ξένος; Ιδανικά όλοι έχουν το δίκτυό τους όπου μπορούν να βρουν άτομα εμπιστοσύνης για συγκεκριμένες θέσεις, τα ίδια ισχύουν και εδώ. Και πάλι να πω πως το baby sitting υπάρχει για να κλείνει τρύπες δεν είναι μεγάλωμα παιδιών.

Εδώ εντάξει τι να πω πάλι βρε καλό μου ?
Συγκρίνεις τώρα τον ξένο που θα φέρεις στο σπίτι σου να φτιάξει μια βρύση με τον ξένο που θα φέρεις και θα εμπιστευτείς το παιδί σου ?
Νομίζω με αυτό που λες δεν έχεις καταλάβει τι ευθύνη έχει να κάνεις ένα παιδί και να το αφήνεις κάπου ..
Μπορώ να σε δικαιολογήσω όπως μπορώ και αυτούς που λένε τα μεγάλα λογια όταν δεν έχουν παιδιά και όταν έρχεται η ώρα να εφαρμόσουν αυτά που έλεγαν τότε στα δικά τους παιδιά , αντιλαμβάνονται ότι στην πράξη η θεωρία που υποστήριζαν δεν έχει καμία σχέση ..
Ο παράγοντας που διαμορφώνει κατά κόρον το χαρακτήρα ενός παιδιού σήμερα μετά τον κηδεμόνα είναι το σχολείο (δηλαδή η κρατική προπαγάνδα και οι αντιλήψεις μιας μικρογραφίας της κοινωνίας συνδιαστικά) και οι τάσεις της εποχής, πράγματα για τα οποία μπορείς να κάνεις πολύ, πολύ λίγα.
Ναι συμφωνώ πρώτα ο γονιός αλλά μετά έρχεται το σχολείο που θα επιλέξω πάλι ο ίδιος έτσι ?
Ει άι δυνατόν να επιλέξω ένα σχολείο ή τους καθηγητές του αργότερα που θα συνεργαστώ ιδιωτικά να είναι διαφορετικής ιδεολογίας από την δική μου ?

Έπειτα για εμένα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο περίγυρος του παιδιού και ειδικά οι παρέες του που εκεί στην εφηβεία είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας...

Για εμένα οι γονείς μας είναι οι σπουδαιότεροι άνθρωποι και όσοι τους έχουμε στην ζωή μας για πολλά χρόνια είμαστε πολλοί τυχεροί και ακόμα ποιο τυχερά τα παιδιά μας γιατί καλά που είναι και αυτοί και μαζευόμαστε που και που όλοι στα πατρικά μας με τα δικά μας αδέλφια και με τα δικά τους παιδιά, γιατί με τους ρυθμούς που πλέον ζούμε θα αποξενοθουμε και από αυτούς ..
Η οικογένεια ήταν και θα είναι ο σημαντικότερος θεσμός για έναν άνθρωπο αρκεί να είναι αυτή που πρέπει .
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,057 μηνύματα.
Φεμινισμός: Ανάγκασε τις γυναίκες να βγουν στην εργασία (νομίζοντας ότι είναι δικό τους κατόρθωμα) και παράτησε τα παιδιά να μεγαλώνουν με γιαγιάδες και ξένους. Τι υπέροχο. Αυτές οι γυναίκες δεν τους περνάει καν από το μυαλό να μην κάνουν παιδί αν δεν έχουν πού να το αφήσουν. Όχι. Με το ζόρι να φέρουμε στον κόσμο έναν άνθρωπο που θα φάει την εγκατάλειψη από τη μαμά με τη γέννηση του.
 

Athens2002

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Athens2002 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 318 μηνύματα.
Φεμινισμός: Ανάγκασε τις γυναίκες να βγουν στην εργασία (νομίζοντας ότι είναι δικό τους κατόρθωμα) και παράτησε τα παιδιά να μεγαλώνουν με γιαγιάδες και ξένους. Τι υπέροχο. Αυτές οι γυναίκες δεν τους περνάει καν από το μυαλό να μην κάνουν παιδί αν δεν έχουν πού να το αφήσουν. Όχι. Με το ζόρι να φέρουμε στον κόσμο έναν άνθρωπο που θα φάει την εγκατάλειψη από τη μαμά με τη γέννηση του.
Ο φεμινισμος δεν λέει αυτό. Λέει πως δεν είναι η γυναίκα κατ ανάγκη αυτή που θα μείνει σπίτι με το παιδί αλλά μπορεί να είναι και ο άντρας. Ή στην καλύτερη περίπτωση και οι δυο γονείς θα μοιράζονται τόσο τα έξοδα του νοικοκυριού όσο και το χρόνο που θα αφιερώνουν στο παιδί. Τώρα το ότι αποφασίζουν δυο άνθρωποι να αποκτήσουν παιδί ενώ ξέρουν ότι δεν θα μπορούν να το βλέπουν για πάνω από μια ώρα τη μέρα για τα περισσότερα ή έστω για τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι τις περισσότερες φορές θέμα ανευθυνότητας και όχι φεμινισμού
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,783 μηνύματα.
Όλα αυτά λύνονται με ένα φιλεργατικό κοινωνικό κράτος. Καθιέρωση εξ αποστάσεως εργασίας όπου αυτό κρίνεται δυνατό για τις μητέρες ή για τους πατέρες ανάλογα με το ποιος έχει τη δυνατότητα μετά τη περίοδο του parental leave. Αντιγραφή του Σουηδικού μοντέλου με τις 240 μέρες άδεια μετ' απολαβών ( paid parental leave ) και για τους δύο γονείς, 480 μέρες στο σύνολο, 240 για την μητέρα και μετά 240 για τον πατέρα. Εν συνεχεία θα ήτο καλό ( αυτό είναι εύκολα εφικτό στον δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό είναι κάπως πιο περίπλοκο γραφειοκρατικά ) ο ένας γονιός να αναλαμβάνει πρωινή βάρδια και ο άλλος απογευματινή έτσι ώστε πάντα να υπάρχει κάποιος/α διαθέσιμος/η με τη μέριμνα του κράτους μέσω σχετικής νομοθεσίας.

Πιστεύω αυτά τα μέτρα θα εκσυγχρονίσουν τη Πατρίδα μας σε αυτό το τομέα και δεν θα αφήσουν κανέναν/καμία ανικανοποίητο/η και θα ενισχύσουν τον θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας.
 

Guest 528707

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ανευθυνότητα δεν είναι να αναγκαστεί ένα ζευγάρι να δουλεύει παραπάνω ώρες γιατί οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν ολοένα και αυξάνονται και δεν μπορεί πλέον να δουλεύει μόνο ο ένας γι αυτό και επιστρατεύουν παππούδες και γιαγιάδες ..

Ανευθυνότητα είναι να ζούμε σ' ένα κράτος που η δημόσιος υπάλληλος που γίνεται μητέρα κάθεται έναν ολόκληρο χρόνο και πληρώνεται ενώ η γυναίκα ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιωτικός υπάλληλος πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της γιατί πολύ απλά το ίδιο κράτος δεν αναγνωρίζει ότι και το δικό της παιδί έχει τα ίδια δικαιώματα με της δημοσίου ώστε να την επιδοτεί και αυτή για ένα ολόκληρο χρόνο ....

Να χαμε να λέγαμε πάλι για φεμινισμό και πατριαρχίες που έγιναν καραμέλα πλέον και έχουν χάσει κάθε έννοια 😕
 

dum dum boy

Διάσημο μέλος

Ο Θανάσης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει απο Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,951 μηνύματα.
Φεμινισμός: Ανάγκασε τις γυναίκες να βγουν στην εργασία (νομίζοντας ότι είναι δικό τους κατόρθωμα) και παράτησε τα παιδιά να μεγαλώνουν με γιαγιάδες και ξένους. Τι υπέροχο. Αυτές οι γυναίκες δεν τους περνάει καν από το μυαλό να μην κάνουν παιδί αν δεν έχουν πού να το αφήσουν. Όχι. Με το ζόρι να φέρουμε στον κόσμο έναν άνθρωπο που θα φάει την εγκατάλειψη από τη μαμά με τη γέννηση του.

καλώς βγήκαν στην εργασία οι γυναίκες. περνάμε και πιο ευχάριστα στην δουλειά.
το θέμα είναι υπό ποιες συνθήκες γίνεται, στην περίπτωση που αποκτήσει, το ζευγάρι, παιδιά.
εκεί κάτι πρέπει να γίνει πιο οργανωμένα και μέχρι το παιδί να μπορεί να πάει σε ένα παιδικό σταθμό, στο σχολείο κλπ.

ο @giannhs2001 καλά τα λέει και θα πρόσθετα σε όλα αυτά που γράφει το υποχρεωτικό 5ωρο - πενθήμερο για όλους.
 

Athens2002

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Athens2002 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 318 μηνύματα.
Ανευθυνότητα δεν είναι να αναγκαστεί ένα ζευγάρι να δουλεύει παραπάνω ώρες γιατί οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν ολοένα και αυξάνονται και δεν μπορεί πλέον να δουλεύει μόνο ο ένας γι αυτό και επιστρατεύουν παππούδες και γιαγιάδες ..

Ανευθυνότητα είναι να ζούμε σ' ένα κράτος που η δημόσιος υπάλληλος που γίνεται μητέρα κάθεται έναν ολόκληρο χρόνο και πληρώνεται ενώ η γυναίκα ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιωτικός υπάλληλος πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της γιατί πολύ απλά το ίδιο κράτος δεν αναγνωρίζει ότι και το δικό της παιδί έχει τα ίδια δικαιώματα με της δημοσίου ώστε να την επιδοτεί και αυτή για ένα ολόκληρο χρόνο ....

Να χαμε να λέγαμε πάλι για φεμινισμό και πατριαρχίες που έγιναν καραμέλα πλέον και έχουν χάσει κάθε έννοια 😕
Αν αναφέρεστε σε εμένα προφανώς δεν θεωρώ ανευθυνότητα το να εργάζονται και οι δυο γονείς για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμού της οικογένειας. Ούτε φυσικά είναι ανευθυνότητα να μένουν τα παιδιά ακόμα και ώρες ολόκληρες με τους παππούδες είτε οι γονείς δουλεύουν εκείνες τις ώρες είτε και όχι. Ούτε είμαι κατά τον ντανταδων. Έτσι, είναι τα πράγματα σήμερα και δεν είναι καν κακό αυτό.

Όμως ανευθυνότητα είναι γονείς να λείπουν όλη την ώρα από το σπίτι ( όχι για βιοποριστικους λόγους) και να βλέπουν τα παιδιά τους μια ώρα τη μέρα ( και όταν λέω μια ώρα τη μέρα κυριολεκτώ) και αυτό να γίνεται επί χρόνια.
 
Τελευταία επεξεργασία:

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,783 μηνύματα.
Ανευθυνότητα είναι να ζούμε σ' ένα κράτος που η δημόσιος υπάλληλος που γίνεται μητέρα κάθεται έναν ολόκληρο χρόνο και πληρώνεται ενώ η γυναίκα ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιωτικός υπάλληλος πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της γιατί πολύ απλά το ίδιο κράτος δεν αναγνωρίζει ότι και το δικό της παιδί έχει τα ίδια δικαιώματα με της δημοσίου ώστε να την επιδοτεί και αυτή για ένα ολόκληρο χρόνο ....
Συμφωνούμε σε αυτό όμως αυτό που πρέπει να λέμε σαν Έλληνες είναι όχι να χάσουν τα προνόμια τους οι γυναίκες του δημοσίου αλλά να αγωνιζόμεθα για να έχουν τα ίδια προνόμια και αυτοί/ες του ιδιωτικού τομέα. Καλλιεργείται καιρό τώρα από άνωθεν η κόντρα δημόσιων-ιδιωτικών υπαλλήλων με τους δεύτερους να ζηλεύουν τους πρώτους και αντί να εύχονται να φτάσουν αυτούς σε θέματα μισθού-προνομίων κλπ εύχονται εκείνοι να πέσουν στο επίπεδο τους. Τέτοια χαζομάρα μας τρώει σαν λαός. Μέριμνα για όλους/όλες τους/τις Έλληνες/Ελληνίδες. Ένα κράτος δίπλα στο πολίτη.
 

Guest 528707

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Όμως ανευθυνότητα είναι γονείς να λείπουν όλη την ώρα από το σπίτι ( όχι για βιοποριστικους λόγους) και να βλέπουν τα παιδιά τους μια ώρα τη μέρα ( και όταν λέω μια ώρα τη μέρα κυριολεκτώ) και αυτό να γίνεται επί χρόνια.
Αυτοί δεν είναι γονείς,αυτοί είναι απλοί θεατές και στο τέλος δυστυχώς της δικής τους παράστασης θα μετράνε απώλειες και πληγές που είναι πλέον αργά να επουλωθούν ...😉
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Συμφωνούμε σε αυτό όμως αυτό που πρέπει να λέμε σαν Έλληνες είναι όχι να χάσουν τα προνόμια τους οι γυναίκες του δημοσίου αλλά να αγωνιζόμεθα για να έχουν τα ίδια προνόμια και αυτοί/ες του ιδιωτικού τομέα. Καλλιεργείται καιρό τώρα από άνωθεν η κόντρα δημόσιων-ιδιωτικών υπαλλήλων με τους δεύτερους να ζηλεύουν τους πρώτους και αντί να εύχονται να φτάσουν αυτούς σε θέματα μισθού-προνομίων κλπ εύχονται εκείνοι να πέσουν στο επίπεδο τους. Τέτοια χαζομάρα μας τρώει σαν λαός. Μέριμνα για όλους/όλες τους/τις Έλληνες/Ελληνίδες. Ένα κράτος δίπλα στο πολίτη.
Ποιος το εύχεται αυτό Γιάννη ?

Αυτός που εύχεται να ψηφίσει η κατσίκα του γείτονα να μην χαίρεται γιατί έρχεται και η σειρά του μετά !

Ένα μόνο θα σου πω αν αυτό το προνόμιο το είχε ο ιδιωτικός τομέας ,ο δημόσιος θα έκανε μια απεργία διαρκείας θα έκανε πορείες και θα είχε έρθει η ισότητα που λέμε ..
Τώρα ποιος θα υποστηρίξει σε μια ενδεχόμενη απεργία τον ιδιωτικό τομέα ?
Ο δημόσιος υπάλληλος ?
Θα κάνει αυτός απεργία και πορεία για να τον στηρίξει μιας που ο ιδιώτης δεν μπορεί να κάνει μια τέτοια κίνηση ώστε να διεκδικήσει το αυτονόητο ?

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας ..δεν υπάρχει αλληλο υποστηριξη σε όλο αυτό γιατί πολύ απλά ο δημόσιος δεν ενδιαφέρεται για τον ιδιωτικό τομέα ,εξού και καλλιεργείται δυστηχως αυτό το κλίμα και από τους μεν και από τους δε πλέον ...

Συμφωνούμε απόλυτα στο θέμα χαζομάρα λοιπόν !
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,057 μηνύματα.
Δεν σου βάζει κανείς το μαχαίρι στο λαιμό για να κάνεις παιδί. Παιδί κάνεις όταν ξέρεις ότι ψυχολογικά, οικονομικά και πρακτικά είσαι έτοιμος να το μεγαλώσεις και να το υποστηρίξεις. Όπως έχω ξαναπεί όμως αυτοί που είναι κακοί γονείς έκαναν παιδιά, αυτοί που είναι καλοί γονείς δεν έκαναν και υπάρχουν και κάποιοι για να μην αδικώ κόσμο που ήταν πράγματι ικανοί και μπόρεσαν να προσαρμόσουν τις συνθήκες και τους εαυτούς τους έτσι ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά σωστά.
 

Guest 528707

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Όπως έχω ξαναπεί όμως αυτοί που είναι κακοί γονείς έκαναν παιδιά, αυτοί που είναι καλοί γονείς δεν έκαναν
Ποσο βάσιμο μπορεί να θεωρεί κάτι τέτοιο εφόσον δεν έχουν ριχτεί σε αυτή την δοκιμασία ?
Ει άι δυνατόν να θεωρείται ένας άνθρωπος ικανός η αντίστοιχα ανίκανος σε κάτι που δεν έχει ιδέα πως είναι στην πράξη ?

Αυτή την λογική αδυνατω ακόμα και τώρα να την καταλάβω γιατί να υποστηρίζεται ή να χρησημοποιειται ως επιχείρημα για να τεκμηριωθεί μια άποψη 🤔🤔🤔

Αυτό είναι που λέω κάθε φορά ότι οδηγεί σε παρεξηγήσεις και καμιά φορά συγκρούσεις .
Αυτή η απόλυτη άποψη για θέματα που είμαστε πολύ καλοί στην θεωρία αλλά όταν πάμε να τα εφαρμόσουμε αναγνωρίζουμε μόνο πόσο δύσκολα είναι 😉
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top