Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι θετικη μια μεταρρυθμιση, ουτε να μην ειναι επειδη δεν το θεωρεις εσυ. Τελος παντων, θα προσπαθησω να κοιταξω 1-2 περιπτωσεις απο αυτες που ανεφερες για να εχω μια αισθηση για το τι μιλαμε
Για το οτι ειναι θεμα συμφεροντων και ιδεολογιας, ακομα και απο το '90 να ξεκινησεις, που ανεφερες οτι καποιες χωρες εκανα τις μεταρρυθμησεις, εχουν περασει ~30 χρονια και αρκετες κυβερνησεις στην Ελλαδα, οποτε ειναι λιγο δυσκολο να πεις οτι προκειται μονο για αυτους τους λογους. Ο κοσμος δεν ξεκινησε το 2019 που εγινε κυβερνηση η ΝΔ. Περαν απο αυτο, στην Ελλαδα υπαρχει φανατικη αγαπη για το κρατος, παρα την ατελειωτη διαφθορα και καταχρηση, οποτε παλι ειναι λιγο δυσκολο να ειναι ιδεολογικο ζητημα
Η υπογραφή της συνθήκης της Μπολόνια έγινε το 1999. Η διάσπαση των σπουδών σε 3+2 ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από την Ελλάδα.
Λιγο self awareness φιλε μου, λιγο
Θες να κάνω μετάφραση τον μπουλκουμέ στα αγγλικά ;
Πραγματικα μου γραφεις το ιδιο πραγμα δευτερη φορα, ενω σου εξηγω οτι εχει τελειως διαφορετικη λογικη στο επιχειρημα μου. Πιστευω πως δυσκολευεσαι να καταλαβεις τι σου λεω και καταληγεις στα πλαισια αυτων που μπορεις να αντιληφθεις
Γιατί όπως φαίνεται οι δικοι σου κανόνες επιτρέπουν την εύνοια του ενός...
απλα οι ανθρωποι να εχουν την επιλογη
Πώς ακριβώς τεκμαίρεται όταν η μία επιλογή έχει επιπτώσεις στην άλλη ;
Με τα κρατικα φυσικα να ειναι τοσο ανωτερα, αλλα για καποιον λογο να πρεπει να παιζουν με τελειως διαφορετικους κανονες, κατι που το παρεδεχεσαι και ο ιδιος. Βιαζεσαι λιγο να βγαλεις συμπερασμα
Κάτι είναι και αυτό, που παραδέχεσαι την παγκόσμια ανωτερότητα των κρατικών πανεπιστημίων. Σε ποια χώρα τα ιδιωτικά είναι ανώτερα ; Μπορείς να μας αναφέρεις έστω και μία στο κόσμο ;
-Δεν ειναι κατι κακο αυτο, ασχετως με το οτι το απορρπτεις απαξιωτικα, καθως ειναι η πιο ουσιαστικη αποδειξη συνδεσης με το τι θελουν οι ανθρωποι. Αναφερεις παρακατω καποια αποτελεσματα ερευνων, που υποθετεις πως δεν θα γινονταν αν υπηρχε μεγαλυτερη εμφαση στην εφαρμογη. Ισως. Ομως, ομως αντι των συγκεκριμενων ερευνων θα μπορουσαν να γινουν αλλες, με αντιστοιχως σημαντικα αποτελεσματα σε κλαδους με μελυτερη εφαρμογη και αμεσα αποτελεσματα, οπως η υγεια. Απο την αλλη πλευρα, δεν ειναι απαραιτητο και να χαθει αυτη η πιο "θεωρητικη", ας πουμε, ερευνα. Αν οι ανθρωποι θελουν να την χρηματοδοτουν, πχ λογω αγαπης για γνωση ή καποιες εταιρειες με πιο μακροπροθεσμη στρατηγικη, μπορει να συνεχιστει να γινεται τετοιου ειδους ερευνας σε ιδρυματα. Θελω να πω πως, αν οι ανθρωποι το ηξεραν πριν πως αξιοποιουνται τα λεφτα τους, το δεχονταν και θελουν να συνεχισουν να γινεται αυτο, θα συνεχιστει τετοιου ειδους ερευνας
Δυστυχώς είναι κακό. Διότι αν είχαν επικρατήσει τέτοιου είδους απόψεις, σήμερα δεν θα ξέραμε για τον νόμο του Νεύτωνα ή για το μποζόνιο του Χιγκς. Η έρευνα είναι συστηματική συλλογή πληροφοριών και δεδομένων για την πρόοδο της γνώσης. Η γνώση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί αλλά δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. Γνώση είναι και η επαγγελματική συμπεριφορά των ανθρώπων με HIV, γνώση είναι και η τρισδιάστατη εκτύπωση οργάνων.
Αλλά τι σε κάνει να πιστεύεις ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν που πηγαίνουν τα λεφτά τους ; Το CERN έχει μπάτζετ 1 δις. Γιατί δεν ρωτάνε οι πολίτες που πάνε τα χρήματά τους ;
-Δεν αφορα μονο τη συγκεκριμενη περιπτωση, ειναι κατι πιο γενικο. Ας που λοιπον οτι γινεται το σεναριο που περιγραφεις. Και? Θελω να σου, και τι εγινε που δεν σου αρεσει, σου ασκεται καποια βια ή παραβιαζεται η ελευθερια σου? Οχι. Υπαρχει μια περιπτωση, λεμε τωρα μια περιπτωση, πως εχεις κακομαθει λιγο στις σχεσεις σου με τον καλο μπαμπας-κρατος. Το οτι θα παιρνεις αυτο που προθυμοι να σου δινουν οι αλλοι και οχι αυτο που θελεις δεν ειναι κακο
Δεν θα έγραφες σε εικόνα αφής σήμερα ας πούμε. Ένα παράδειγμα από την αέναη έρευνα του mit media lab.
Δεν θα είχαμε τα εμφυτεύματα καρδιάς σήμερα. Δεύτερο παράδειγμα απώλειας γνώσης (20 χρόνια έρευνας θέλουν μετά την αποδοχή από τον FDA).
Δεν θα είχες το εμβόλιο του covid σήμερα (δεν υπήρχαν εμβόλια mRNA πριν οπότε η έρευνα δεν είχε κέρδος).
Ορίστε 3 εφαρμογές που προήλθαν από την έρευνα χωρίς να υπάρχει άμεση εφαρμογή στην αγορά. Χωρίς να επεμβαίνουν κανόνες της αγοράς.
Η εφαρμογή αυτού που έχεις στο μυαλό σου έχει ως στόχο την άμεση στέρηση γνώσης.
Το βλεπω απο πλευρας ελευθεριας επιλογων, αποδοτικοτητας και περιορισμου αυθαιρεσιων/διαφθορας (άρα μεσω αγορας). Αν θελεις να μιλησεις για καποιον που ενδιαφερεται μονο για κατι, ξεκινα απο τον εαυτο σου, που ενδιαφερεσαι μονο για την αυτο που εχεις στο κεφαλι σου ως "κρατος"
Από πλευράς ελευθερίας επιλογών, αποδοτικότητας και περιορισμού αυθαιρεσιών/διαφοράς οι νόμοι του Νεύτωνα δεν θα ήταν γνωστοί (κατά συνέπεια θα περπατούσες για να πας στη δουλειά σου).
Μπορείς να φανταστείς σε τι κόσμο θα ζούσες τώρα, απολαμβάνοντας την ελευθερία επιλογών, αποδοτικότητας και περιορισμού αυθαιρεσιών/διαφθοράς. Κάνε σήμερα το σταυρό σου, πάνε άναψε και μια λαμπάδα που οι απόψεις σου (και μερικών άλλων) είναι επικίνδυνες για την κοινωνία του σήμερα και του αύριο.
Επειδη μου τα εχει πρηξει λιγο με τη χρηματοδοτηση και τη χρηματοδοτηση, υπαρχει καποιος που πιστευει οτι αν τα Ελληνικα πανεπιστημια επαιρναν την χρηματοδοτηση της γερμανιας ή των ΗΠΑ, θα γινονταν και ισαξια τους?
Ναι το πιστεύω εγώ. Αν αύριο το ΑΠΘ πάρει 1 δις όσο έχει το Πολυτεχνείο του Μονάχου θα κάνει παπάδες.
Εσύ που μιλάς για αποδοτικότητα, μπορείς να βγαλεις την ίδια δουλειά με 10 εκατομμύρια ευρώ και την ίδια με 1 δις ; Μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα με 10 εκατομμύρια ευρώ και τα ίδια με 1 δις ευρώ ;
Πραγματικα, δεν ξερω ποσο δυσκολο ειναι να σκεφτει καποιος οτι για να εχει νοημα να ριξεις λεφτα καπου, πρεπει να κοιτας και ΠΟΥ τα ριχνεις, δηλαδη να εχεις εξασφαλησει οτι υπαρουν διαδικασιες και αποδοτικοτητα στα πλαισια των ηδη διαθεσιμοων πορων.
Όχι δεν έχει νόημα όταν μιλάμε για ινστιτούτα έρευνας. Εκτός και εάν κάποιοι επιθυμούν ελεγχόμενη έρευνα.
Ειναι στα πλαισια των πνευματικων σου δυνατοτητων να μην θεωρεις καποιον που διαφωνει μαζι σου ως κακο?
Είναι στα πλαίσια των πνευματικών μου δυνατοτήτων να θεωρώ κάποιον ότι οι απόψεις του ειναι ανεφάρμοστες όταν δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα παράδειγμα.
Ειναι αυτο το "θεωρητικα" που λες και ο ιδιος. Δεν ειναι θεμα απλα να εχεις ιδιωτες παιχτες, ειναι πρωτιστως θεμα να εχεις ελευθερη αγορα, και δεν ταυτιζονται αυτα μεταξυ τους.
Ελεύθερη αγορά υπάρχει, πώς γίνονται να έχουν μετατραπεί σε καρτέλ ; Απέτυχε ο καπιταλισμός στην Ελλάδα ;
Παρεπιπτοντως, αν εφαρμοσουμε αντιστοιχη λογικη σε εσενα, δεν ειναι λιγο περιεργο να γκρινιαζεις για καρτελ, οταν ο ιδιος θελεις μονοπωλιο?
Δεν υπάρχει μονοπώλιο, υπάρχουν ιδιωτικά κολλέγια αν δεν τα χεις πάρει χαμπάρι. Εδώ μιλάμε για εντελώς άλλη περίπτωση. Μιλάμε για την χρηματοδότηση ιδιωτικών πανεπιστημίων για να μην μεταναστεύσει η άρχουσα τάξη.
Οχι, δεν το εκανα και αντιμετωπιζομουν σαν δευτερης κατηγοριας πολιτης. Τι προσπαθεις να πεις, οτι τα καλα παιδια υπακουνε το κρατος ή οτι το καλο το κρατος με φροντηζει και με αγαπα, αρα πρεπει να το ευχαριστω κιολας που με κλεβει? Θες, για μια φορα, να μου απαντησεις τι δεν σου αρεσει στο να εχω επιλογη αν θα πληρωνω το κρατος?
Δεν το έκανες γιατί δεν το πιστεύεις, εννοώ δεν πιστεύεις την αποδοτικότητά του ; Ή δεν το έκανες επειδή στο επέβαλλε το κράτος ; ή μήπως γιατί δεν πιστεύεις στον εμβολιασμό ;
Όταν έχεις πυρετό παίρνεις πενικιλίνη ;
τι δεν σου αρεσει στο να εχω επιλογη αν θα πληρωνω το κρατος?
Το κράτος έχει ευθύνη για εσένα ακόμα και εάν δεν είσαι ασφαλισμένος ή δεν πιστεύεις στον εμβολιασμό (πχ. για αυτό είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών μετά τους πρώτους 6 μήνες, αλλιώς υπάρχουν ωραία φέρετρα )
Τιποτα, καλα τους κανουν, γκλοπ στον κωλο
Κάνε κανένα εμβόλιο πρώτα γιατί βλέπω να την πληρώνει το σύστημα υγείας και να γίνεται διαλογή μετά.