Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

22-07-24

19:16

Καρκίνος: Οι επιστήμονες εντόπισαν χιλιάδες παραλλαγές γονιδίων υψηλού κινδύνου – Ελπίδες για πρόληψη και θεραπεία
Περισσότερες από 5.000 γενετικές παραλλαγές που επιτρέπουν σε ορισμένους καρκίνους να ευδοκιμήσουν έχουν εντοπιστεί από επιστήμονες, μαζί με έναν πιθανό
18:20, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
![]()
Περισσότερες από 5.000 γενετικές παραλλαγές που επιτρέπουν σε ορισμένους καρκίνους να ευδοκιμήσουν έχουν εντοπιστεί από επιστήμονες, μαζί με έναν πιθανό θεραπευτικό στόχο για τη θεραπεία ή ακόμη και την πρόληψη της ανάπτυξης αυτών των καρκίνων.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger και οι συνεργάτες τους στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ αξιολόγησαν τον αντίκτυπο στην υγεία όλων των πιθανών γενετικών αλλαγών στο γονίδιο «προστασίας του όγκου», BAP1. Βρήκαν ότι περίπου το ένα πέμπτο αυτών των πιθανών αλλαγών ήταν παθογόνες, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ματιού, του βλεννογόνου του πνεύμονα, του εγκεφάλου, του δέρματος και των νεφρών.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 5 Ιουλίου στο Nature Genetics, είναι ελεύθερα διαθέσιμα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως από τους γιατρούς για να βοηθήσουν στη διάγνωση των ασθενών και να επιλέξουν τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για αυτούς. Είναι σημαντικό, καθώς από τη στιγμή που αξιολογήθηκαν όλες οι πιθανές παραλλαγές, τα ευρήματα ωφελούν άτομα με διαφορετική εθνοτική καταγωγή, τα οποία ιστορικά υποεκπροσωπούνται στη γενετική έρευνα.
Γενετικός έλεγχος για την ανίχνευση των παραλλαγών θα οδηγήσει σε πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου
Η ομάδα αποκάλυψε επίσης μια σύνδεση μεταξύ ορισμένων παραλλαγών του BAP1 που προκαλούν διαταραχή και υψηλότερων επιπέδων της ορμόνης και αυξητικού παράγοντα IGF-1. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα μπορούσαν να αναστείλουν αυτές τις επιβλαβείς επιδράσεις, ενδεχομένως επιβραδύνοντας ή αποτρέποντας την εξέλιξη ορισμένων μορφών καρκίνου.
Η πρωτεΐνη BAP1 δρα ως ισχυρό ογκοκατασταλτικό στο σώμα, προστατεύοντας από καρκίνους του ματιού, του βλεννογόνου του πνεύμονα, του εγκεφάλου, του δέρματος και των νεφρών. Οι κληρονομικές παραλλαγές που διαταράσσουν την πρωτεΐνη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καρκίνων κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου έως και 50%, που συνήθως συμβαίνει γύρω στη μέση ηλικία.
Η έγκαιρη ανίχνευση αυτών των παραλλαγών μέσω γενετικού ελέγχου μπορεί να καθοδηγήσει σε προληπτικά μέτρα, να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων που επηρεάζονται. Ωστόσο, μέχρι τώρα, υπήρχε περιορισμένη κατανόηση για το ποιες συγκεκριμένες γενετικές αλλαγές στο BAP1 πρέπει να προσέξουμε, ειδικά για σπάνιες παραλλαγές που προκαλούν δυσλειτουργία της και τροφοδοτούν την ανάπτυξη καρκίνου.
Οι γενετικές παραλλαγές που αυξάνουν τουλάχιστον 10% τις πιθανότητες καρκίνου
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Sanger και οι συνεργάτες τους στο The Institute of Cancer Research και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge εξέτασαν 18.108 αλλαγές DNA στο γονίδιο BAP1 αλλάζοντας τεχνητά τον γενετικό κώδικα των ανθρώπινων κυττάρων που αναπτύσσονται σε ένα τρυβλίο.
Αναγνώρισαν ότι 5.665 από αυτές τις αλλαγές ήταν επιβλαβείς και διέκοψαν τις προστατευτικές επιδράσεις της πρωτεΐνης. Η ανάλυση των δεδομένων της UK Biobank επιβεβαίωσε ότι τα άτομα που φέρουν αυτές τις επιβλαβείς παραλλαγές BAP1 έχουν περισσότερες από 10% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο από τον γενικό πληθυσμό.
Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι τα άτομα με επιβλαβείς παραλλαγές BAP1 έχουν αυξημένα επίπεδα IGF-1 στο αίμα τους, μια ορμόνη που συνδέεται τόσο με την ανάπτυξη του καρκίνου όσο και με την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ακόμη και άτομα χωρίς καρκίνο εμφάνισαν αυτά τα αυξημένα επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι η IGF-1 θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για νέες θεραπείες για την επιβράδυνση ή την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε επιβλαβείς παραλλαγές BAP1 και υψηλότερα επίπεδα IGF-1 συνδέθηκαν με χειρότερα αποτελέσματα σε ασθενείς με μελάνωμα ραγοειδούς, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα των αναστολέων IGF-1 για τη θεραπεία του καρκίνου.
Η άποψη των επιστημόνων για τη νέα ανακάλυψη για τον καρκίνο
«Προηγούμενες προσεγγίσεις για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι παραλλαγές επηρεάζουν τη λειτουργία των γονιδίων ήταν σε πολύ μικρή κλίμακα ή αποκλείουν σημαντικά περιβάλλοντα που μπορεί να συμβάλλουν στον τρόπο συμπεριφοράς τους», δήλωσε ο Δρ. Andrew Waters, πρώτος συγγραφέας της μελέτης στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger, και πρόσθεσε:
«Η προσέγγισή μας παρέχει μια αληθινή εικόνα της γονιδιακής συμπεριφοράς, επιτρέποντας μεγαλύτερες και πιο σύνθετες μελέτες γενετικής ποικιλότητας. Αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες για την κατανόηση του πώς αυτές οι αλλαγές οδηγούν στις ασθένειες».
«Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να σημαίνει πιο ακριβή ερμηνεία των γενετικών εξετάσεων, πρώιμες διαγνώσεις και βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους», κατέληξε η καθηγήτρια Clare Turnbull, κλινική επικεφαλής της μελέτης, Καθηγήτρια Μεταφραστικής Γενετικής Καρκίνου στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και Σύμβουλος Κλινικής Γενετικής Καρκίνου στο Royal Marsden NHS Foundation.
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.059 μηνύματα.

16-08-24

17:33

Ηλεία: Από στρεπτόκοκκο και όχι από αράχνη ο θάνατος του 48χρονου-3 περιστατικά στην περιοχή - Ηλεία Οικονομία
Σε ανατροπή οδήγησε η ενδελεχής νεκροψία-νεκροτομή που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διενήργησε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα για τα αίτια θανάτου του

Εριφύλη
Περιβόητο μέλος
Η Εριφύλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5.991 μηνύματα.

16-08-24

18:55
Εγώ το έλεγα από την αρχή για την αράχνη.. Αν ήταν έτσι εγώ θα είχα πεθάνει 100 φορές που μεγάλωσα σε εξοχή με κάτι αράχνες τεράστιες!
Ό,τι να ναι λένε πλέον..
Ό,τι να ναι λένε πλέον..
Grand Duchess
Περιβόητο μέλος
Η Grand Duchess αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 6.414 μηνύματα.

16-08-24

19:14
Όντως δεν πέθανε από το δηλητήριο αράχνης αλλά ξεκαθάρισαν ότι ο στρεπτόκοκκος πέρασε στο αίμα του από δάγκωμα (κάποιου εντόμου ή τρωκτικού).![]()
Ηλεία: Από στρεπτόκοκκο και όχι από αράχνη ο θάνατος του 48χρονου-3 περιστατικά στην περιοχή - Ηλεία Οικονομία
Σε ανατροπή οδήγησε η ενδελεχής νεκροψία-νεκροτομή που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διενήργησε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα για τα αίτια θανάτου τουwww.iliaoikonomia.gr
Άτυχος ανθρωπος

Και το Σάββατο έφυγε και ένας άλλος τουρίστας από στρεπτόκοκκο στο νομό Ηλείας, και ένας άλλος νοσηλεύεται στην ΜΕΘ.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

23-08-24

12:52
Φοβερο νεο!
Γιατροί άρχισαν τις πρώτες στον κόσμο δοκιμές σε ασθενείς ενός εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα, για το οποίο ειδικοί λένε ότι μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.![]()
Βρετανία: Ξεκίνησαν δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε 7 χώρες
Είναι η πρώτη μελέτη του εμβολίου σε ανθρώπους και πραγματοποιείται σε 34 ερευνητικά ιδρύματα σε επτά χώρες - Θα το κάνουν 130 ασθενείς - Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωέςwww.protothema.gr
Το εμβόλιο αυτό, που είναι γνωστό ως BNT116 και έχει αναπτυχθεί από την BioNTech, είναι σχεδιασμένο για να στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ, NSCLC), το συνηθέστερο τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Στόχος του είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται.
Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά ιδρύματα σε επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία.
Συνολικά περίπου 130 ασθενείς - από ασθενείς πρώτου σταδίου, πριν από εγχείρηση ή ακτινοβολίες, μέχρι και προχωρημένου σταδίου ή με μεταστατικό καρκίνο - θα κάνουν το εμβόλιο παράλληλα με ανοσοθεραπεία.
Κλείσιμο
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως τα εμβόλια κατά της Covid-19, και λειτουργεί εφοδιάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με καρκινικούς δείκτες από το ΜΜΚΠ για να εκπαιδεύσει τον οργανισμό ώστε να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.
Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον καρκίνο, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα, αντίθετα από τη χημειοθεραπεία.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε το εμβόλιο την Τρίτη, σημαδοτώντας ένα ορόσημο κρίσιμης σημασίας για τη μελέτη.
Ειδικοί, όπως ο καθηγητής ογκολογίας Σίοβ Μινγκ Λι του ιδρύματος University College London Hospitals, υπογραμμίζουν στην Guardian πως πρόκειται για την αρχή μιας «πολύ συναρπαστικής νέας εποχής» στην έρευνα για τον καρκίνο.
Ο Βρετανός υπουργός Επιστημών λόρδος Βάλανς εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δοκιμή και υπογράμμισε ότι το εμβόλιο αυτό είναι δυνατό να σώσει χιλιάδες ζωές, σύμφωνα πάντα με την Guardian.
Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ - ΜΠΕ

23-08-24

13:43
Πραγματικά. Μακάρι να δουλέψει και να σωθούν άνθρωποι. Έφτασε πια η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο...Φοβερο νεο!
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

23-08-24

14:00
Κια μαλιστα του πνευμονα ειναι απο τους πιο δυσκολους! Πρωτος βεβαια του παγκρεας.Κια για αυτον τον δοκιμαζουν με rna εμβολια!Μακαρι να βγουν συντομα!Πραγματικά. Μακάρι να δουλέψει και να σωθούν άνθρωποι. Έφτασε πια η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο...
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.059 μηνύματα.

23-08-24

16:42

25-08-24

16:46
Τζάμπα χαρήκαμε νομίζω.
www.dnews.gr
Μεγάλες ελπίδες τροφοδότησε η έναρξη των κλινικών δοκιμών πρώτου σταδίου για εμβόλιο mRNA σε ασθενείς που πάσχουν από μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το οποίο ειδικοί έσπευσαν να χαρακτηρίζουν «επαναστατικό» και ικανό να σώσει χιλιάδες ζωές.
Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai, Γιάννης Πρασσάς, σε μια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αποσαφηνίζει το νέο επίτευγμα τοποθετώντας τα δεδομένα σε μια ρεαλιστική βάση αναφέροντας πως: «Τα νέα αυτά εμβόλια χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια mRNA που πρώτο-χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία. Απλά σε αντίθεση με τα αντίστοιχα mRNA εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV2, τα εμβόλια αυτά είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν θεραπευτικά και όχι προφυλακτικά εναντίον του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου πνεύμονα»

Δρ Γιάννης Πρασσάς: «Τα νέα εμβόλια εναντίον του καρκίνου του πνεύμονα λειτουργούν θεραπευτικά και όχι προφυλακτικά» - Dnews
Πώς λειτουργούν τέτοιες θεραπείες Μεγάλες ελπίδες τροφοδότησε η έναρξη των κλινικών δοκιμών πρώτου σταδίου για εμβόλιο mRNA σε ασθενείς που πάσχουν από μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το οποίο ειδικοί έσπευσαν να χαρακτηρίζουν «επαναστατικό» και ικανό να σώσει χιλιάδες ζω...
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

25-08-24

17:22
Μα θεραπευτικα λειτουργουν καλε.Δεν ξερω γατι τα λενε εμβολια..αλλα ειναι ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ.Το λεγανε καισ την τιβι.Καθολου τσαμπα δεν χαρηκαμε.Αυτη θα ειναι η θεραπεια.

25-08-24

17:27
Αυτό, όταν ακούς εμβόλιο έχεις την εντύπωση οτι θα το κάνουν άτομα υψηλού κινδύνου πχ με ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα στην οικογένεια ή με προδιάθεση κάποιου τύπου. Τώρα ως θεραπεία, εντάξει, τίποτα το καινούριο. Δε θα είναι χημειοθεραπεία, θα είναι εμβόλιο. Σίγουρα είναι σημαντικό αλλά όχι ως πρόληψη όπως άφησαν να εννοηθεί.Μα θεραπευτικα λειτουργουν καλε.Δεν ξερω γατι τα λενε εμβολια..αλλα ειναι ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ.Το λεγανε καισ την τιβι.Καθολου τσαμπα δεν χαρηκαμε.Αυτη θα ειναι η θεραπεια.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

25-08-24

17:58
Μα αν δεις τι κανουν..αυτο ειναι το καινουργιο! Για τον καθε ενα θα ειναι μοναδικο εμβολιο..θα στοχευει μονο τα καρκινικα κυτταρα,χωρις παρερεργειες και θα κανει την αμυνα του καθε οργανισμου να κατανικα τα καρκινικα κυτταρα! Τι λες χιμελα μου; Ειναι φοβερο λεμε.Τώρα ως θεραπεία, εντάξει, τίποτα το καινούριο.
Απλα οι περισσοτεροι νομιζουν οτι δρουν προληπτικα λογω του ονοματος..αλλα το εμβολιο βγαινει απο το εμβολο.ΕΝΕΣΗ.Δεν σημαινει οτι ειναι μονο για προληψη..απλα εμεις το μαθαμε ετσι.
ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΛΕΜΕ!
fmarulezkd
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει από Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1.833 μηνύματα.

25-08-24

18:09
Κανένας του χώρου δεν άφηνε να εννοηθεί η πρόληψη. Ισως να υπάρχει κάποια παρερμηνεία από τους δημοσιογράφους ή του κόσμου λόγω της χρήσης της λέξης "εμβόλιο" (επιστημονικά ορθός όρος, προσωπικά θα προτιμούσα κάτι άλλο βέβαια). Θεωρητικά θα μπορουσες να το κανεις προοληπτικα, πρακτικά όμως δεν ειναι ναι εφαρμόσιμο.Αυτό, όταν ακούς εμβόλιο έχεις την εντύπωση οτι θα το κάνουν άτομα υψηλού κινδύνου πχ με ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα στην οικογένεια ή με προδιάθεση κάποιου τύπου. Τώρα ως θεραπεία, εντάξει, τίποτα το καινούριο. Δε θα είναι χημειοθεραπεία, θα είναι εμβόλιο. Σίγουρα είναι σημαντικό αλλά όχι ως πρόληψη όπως άφησαν να εννοηθεί.
Δεν υπάρχει εμβόλιο mrna κατά καρκίνου σε κλινική χρήση, οπότε ναι είναι κάτι το καινούργιο.
Οι διαφορές με τη χημειοθεραπεια επίσης ειναι τεράστιες και αν δουλέψει θα είναι μεγάλο game changer (προσωπικά δε πιστεύω ότι θα δείξουν καλή αποτελεσματικότητα).
Kate1914
Διακεκριμένο μέλος
Η Kate1914 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 6.700 μηνύματα.

04-09-24

15:28

Το μέλλον της θεραπείας του καρκίνου; Ερευνητές ανέπτυξαν μικροσκοπικά ρομπότ που εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα με εκπληκτική ακρίβεια - Marie Claire
Στο μεταξύ αφήνουν άθικτους τους υγιείς ιστούς.

chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.059 μηνύματα.

04-09-24

19:04

Μελέτη ΠΟΥ: Δεν προκαλούν καρκίνο του εγκεφάλου τα κινητά τηλέφωνα
Παρά την τεράστια αύξηση της χρήσης της ασύρματης τεχνολογίας, δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση των περιστατικών καρκίνου του εγκεφάλου

chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.059 μηνύματα.

09-09-24

13:03

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και το νέο εμβόλιο: Ο γιατρός Γιώργος Παππάς απαντά
Health & Fitness - Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό - RSV και το νέο εμβόλιο: Ο Γιώργος Παππάς εξηγεί
Τα εμβόλια RSV ήρθαν και στην Ελλάδα
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.059 μηνύματα.

10-09-24

20:57
Ουαου
Combined Whole Eye and Face Transplant
Combined Whole Eye and Face Transplant
Panagiotis Houpas:
Ορίστε μέχρι πού έχει φτάσει η Ιατρική Επιστήμη.
Ο άνθρωπος είναι ηλικίας 40+ και τον Ιούνιο του 2021 δέχεται μερικές χιλιάδες βολτ στο κεφάλι. Για την ακρίβεια στο πρόσωπο.
Η υψηλή τάση της οποίας είναι θύμα, δεν τον σκοτώνει, αλλά οι βλάβες είναι μεγάλες.
Ως αποτέλεσμα της ηλεκτροπληξίας χάνει (πάρτε βαθιά ανάσα)…:
…το αριστερό του μάτι (μαζί με τα βλέφαρα), τη μύτη του, τα χείλια του και ένα μεγάλο μέρος των ιστών του προσώπου (δέρματος και μιμικών μυών· «μιμικοί» λέγονται οι μύες του προσωπικού κρανίου χάρη στους οποίους το πρόσωπό μας παίρνει τις διάφορες εκφράσεις του).
Η αρχική αντιμετώπιση επούλωσε όσο γινόταν τα τραύματα (εγκαύματα), αλλά ο άνθρωπος είχε πολύ άσχημες ουλές (ουσιαστικά, πλην του δεξιού ματιού, δεν υφίστατο πρόσωπο) και επιπλέον, εκτός από το αριστερό μάτι που αφαιρέθηκε εντελώς, λόγω συρρίκνωσης των ιστών το στόμα του ήταν πολύ μικρό και η εξωτερική αεροφόρος οδός (της μύτης) σχεδόν πλήρως αποφραγμένη.
Παραπέμφθηκε λοιπόν στους «ειδικούς» για τα «περαιτέρω».
Ποιοι ήταν οι «ειδικοί»;
Η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής σε Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Ποια ήταν τα «περαιτέρω»;
Ξαναπάρτε βαθιά ανάσα:
Ολική μεταμόσχευση ματιού (!!) και προσώπου!
Στις 27 Μαΐου 2023, ένας προσεκτικά επιλεγμένος δότης (εγκεφαλικώς νεκρός) και ο λήπτης (ο άρρωστός μας) χειρουργήθηκαν ταυτόχρονα σε διπλανά χειρουργεία.
Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε λέγεται «Vascularized Composite Allotransplantation (VCA)» (μεταμόσχευση με σύνθετα αγγειοποιημένα αλλομοσχεύματα).
Αυτή η μέθοδος, νέα αλλά πολλά υποσχόμενη, χρησιμοποιείται ως επανορθωτική σε ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια ιστών λόγω τραύματος, εγκαύματος, ριζικής αφαίρεσης όγκου ή συγγενούς ανωμαλίας, όταν οι κλασικές μέθοδοι αδυνατούν.
Περιλαμβάνει την ταυτόχρονη μεταφορά πολλών διαφορετικών ειδών ιστών, όπως δέρματος, μυών, νεύρων, τενόντων, οστών και αιμοφόρων αγγείων, υπό τη μορφή μίας και μοναδικής ενιαίας μονάδας!
Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, οι θεράποντες, πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων, σε μια επέμβαση διαρκείας 21 (εικοσιμιάς) ωρών, με ιδιαίτερη προσοχή και λεπτομερειακή χρήση μικροχειρουργικής, αποκατέστησαν τους κατεστραμμένους ιστούς του λήπτη.
Ιδιαίτερη επιτυχία είχαν στη συγκόλληση των αγγείων (του δότη σε εκείνα που είχαν απομείνει από τον λήπτη), των οστών και του ματιού με το οπτικό νεύρο!!
Ενάμιση χρόνο αργότερα, ο άρρωστος έχει ένα πολύ ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα. (Εντάξει το δεξί του μάτι, το δικό του, είναι γαλάζιο, ενώ το μεταμοσχευμένο του δότη είναι καστανό, αλλά τέτοια θα λέμε τώρα; Στο κάτω-κάτω και φυσιολογικά άτομα μπορεί να έχουν μάτια διαφορετικού χρώματος και αυτό λέγεται ετεροχρωμία της ίριδας).
Στη φωτογραφία βλέπετε έναν προσεκτικά σχεδιασμένο μηχανισμό αφαίρεσης μέρους των οστών του προσώπου του δότη (αριστερά), ώστε να ταιριάζουν ακριβώς με τα οστά του δέκτη (δεξιά) και να μην διαταραχθεί η συμμετρία. (Δεν τολμώ να βάλω φωτογραφίες όλου του προσώπου πριν και μετά, όχι μόνο για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και για λόγους φρίκης).
Αν αναρωτιέστε αν το μεταμοσχευμένο μάτι βλέπει, η απάντηση δυστυχώς είναι «όχι». Ενάμιση χρόνο μετά τη μεταμόσχευση ο λήπτης δεν έχει αντίληψη του φωτός στο μεταμοσχευμένο μάτι (είναι τυφλό), και οι ελπίδες να ξαναδεί είναι ελάχιστες, αν και οι εξετάσεις δείχνουν ακέραια οπτική οδό και ηλεκτρικό ρεύμα στον αμφιβληστροειδή! (Άρα, σε παρόμοια μελλοντική επέμβαση μπορούμε να ελπίζουμε)
Πηγή: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/10.1001/jama.2024.12601?utm_campaign=articlePDF&utm_medium=articlePDFlink&utm_source=articlePDF&utm_content=jama.2024.12601
(Αναδημοσίευση μόνο για λόγους ενημέρωσης του κοινού για σπουδαίο ιατρικό επίτευγμα).
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

14-09-24

19:18
Μακαρι!

Και μετα νομιζουμε οτι εμεις ειμαστε οι εξυπνοι..![]()
Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα | LiFO
Κάποια από τα μεγαλόσωμα ανθρωποειδή θηλαστικά που αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, προσφέρουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακαλύψεις φαρμάκωνwww.lifo.gr
Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες μπορεί να έχουν ενδείξεις για μελλοντική ανακάλυψη φαρμάκων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ερευνητές στην Γκαμπόν μελέτησαν τροπικά φυτά που καταναλώνονται από άγριους γορίλες - ενώ χρησιμοποιούνται και από ντόπιους θεραπευτές - και εντόπισαν τέσσερα με φαρμακευτική δράση. Εργαστηριακές μελέτες αποκάλυψαν ότι τα φυτά ήταν πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ουσίες. Ενα εξ αυτών παρουσιάζει προοπτική για την καταπολέμηση των υπερμικροβίων.
Είναι γνωστό ότι οι μεγαλόσωμοι πίθηκοι έχουν τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύονται, επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ενας τραυματισμένος ουρακοτάγκος έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο επειδή χρησιμοποίησε μια αλοιφή από φυτά για να θεραπεύσει τραύμα του.
Στην τελευταία τους μελέτη οι βοτανολόγοι κατέγραψαν τα φυτά που έτρωγαν οι γορίλες των δυτικών πεδιάδων στο εθνικό πάρκο Μουκαλάμπα-Ντούντου της Γκαμπόν. Επέλεξαν τέσσερα δέντρα που είναι πιθανώς ωφέλιμα, με βάση συνεντεύξεις με τοπικούς θεραπευτές – το δέντρο καπόκ (Ceiba pentandra), τη γιγάντια κίτρινη μουριά (Myrianthus arboreus), το αφρικανικό ιρόκο (Milicia excelsa) και τη συκιά (Ficus).
Ο φλοιός των δέντρων –που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία των πάντων, από στομαχικά προβλήματα μέχρι στειρότητα– περιέχει χημικές ουσίες με φαρμακευτική δράση, από φαινόλες έως φλαβονοειδή. Και τα τέσσερα φυτά έδειξαν αντιβακτηριδιακή δράση έναντι τουλάχιστον ενός πολυανθεκτικού στελέχους του ιού E. coli. Ειδικότερα, το δέντρο καπόκ - του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι «κεΐβη η πέντανδρος - επέδειξε «αξιοσημείωτη θεραπευτική δραστηριότητα» έναντι όλων των ελεγμένων στελεχών του ιού, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
«Αυτό υποδηλώνει ότι οι γορίλες εξελίχθηκαν για να τρώνε φυτά που τους ωφελούν και υπογραμμίζει τα τεράστια κενά στη γνώση μας για τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής» σημειώνει η βρετανίδα ανθρωπολόγος Τζοάνα Σέτσελ, που συνέταξε τη μελέτη.
Η Γκαμπόν διαθέτει τεράστια ανεξερεύνητα δάση, τα οποία φιλοξενούν δασικούς ελέφαντες, χιμπατζήδες και γορίλες, καθώς και πολλά φυτά άγνωστα στην επιστήμη. Η λαθροθηρία και οι ασθένειες έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός τεράστιου αριθμού γορίλων των δυτικών πεδιάδων στη φύση.
Κατατάσσονται ως άκρως επαπειλούμενα είδη στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, καθώς διασώζονται λιγότεροι από 150.000 στην Κεντρική και Δυτική Αφρική.
Με πληροφορίες από BBC

Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

03-10-24

13:55
Ωπα...να τα μας...
www.tanea.gr

Ιός Marburg: Όλα όσα γνωρίζουμε για τον θανατηφόρο ιό που θερίζει στην Αφρική και έφτασε στην Ευρώπη - ΤΑ ΝΕΑ
Ο ιός Marburg συγκαταλέγεται μεταξύ των παθογόνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία, καθιστώντας τον κορυφαία προτεραιότητα για την ανάπτυξη εμβολίων.

Ιός Marburg: Όλα όσα γνωρίζουμε για τον θανατηφόρο ιό που θερίζει στην Αφρική και έφτασε στην Ευρώπη
Ο ιός Marburg συγκαταλέγεται μεταξύ των παθογόνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία, καθιστώντας τον κορυφαία προτεραιότητα για την ανάπτυξη εμβολίων.
Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουάντα από τον ιό Marburg και έχουν εντοπιστεί επιπλέον 26 κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο ιός Marburg ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Ebola και είναι θανατηφόρος σε ποσοστό έως 90% των περιπτώσεων.
Όπως ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο, οι περισσότεροι θάνατοι έχουν σημειωθεί μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ενώ τα περισσότερα κρούσματα έχουν ανιχνευθεί στην πρωτεύουσα, το Κιγκάλι.
Δεν υπάρχει εμβόλιο
Δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο ή αντιική θεραπεία για τον ιό Marburg, ο οποίος προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με τον Ebola, όπως πυρετό, κόπωση, διάρροια και εμετό. Μεταδίδεται επίσης μέσω της άμεσης επαφής με σωματικά υγρά μολυσμένων ανθρώπων και επιφανειών.
Πέρυσι, η Τανζανία και η Ισημερινή Γουινέα είχαν επιδημίες Marburg που είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 40 θανάτους. Η Γκάνα είδε μια επιδημία το 2022 που σκότωσε δύο μέλη οικογένειας.
Η εξέλιξη της νόσου
Η νόσος του ιού Marburg, παλαιότερα γνωστή ως αιμορραγικός πυρετός Marburg, είναι μια σοβαρή, συχνά θανατηφόρα ασθένεια. Πήρε το όνομά της από την πόλη της Γερμανίας όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα το 1967.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μεταδίδεται στον άνθρωπο από την επαφή με φρουτονυχτερίδες, φυσικό ξενιστή του ιού, και στη συνέχεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής με σωματικά υγρά και μολυσμένες επιφάνειες και υλικά.
Τα αρχικά συμπτώματα αρχίζουν απότομα, με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση, ενώ οι μυϊκοί πόνοι και οι ενοχλήσεις είναι κοινό χαρακτηριστικό. Την τρίτη ημέρα της νόσου, οι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο.
Αιμορραγία
Μεταξύ της πέμπτης και της έβδομης ημέρας, πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές «αιμορραγικές ενδείξεις», δηλαδή αιμορραγία.
Οι ασθενείς μπορεί να αρχίσουν να κάνουν εμετό αίματος ή να το δουν στα κόπρανά τους, αλλά μπορεί επίσης να αιμορραγούν από τη μύτη, τα ούλα και τον κόλπο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Στις θανατηφόρες περιπτώσεις, ο θάνατος επέρχεται συνήθως περίπου οκτώ ή εννέα ημέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα.
Πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός Marburg;
Ο ιός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, με μέσο ποσοστό θνησιμότητας περίπου 50% – αν και το ποσοστό αυτό έχει κυμανθεί από 23% έως 90% σε προηγούμενες επιδημίες, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και την παρεχόμενη ιατρική φροντίδα.
Τα πρώτα κρούσματα του ιού καταγράφηκαν το 1967 στη Γερμανία —στο Μάρμπουργκ και τη Φρανκφούρτη— και στο Βελιγράδι.
Αυτά τα πρώτα κρούσματα συνδέθηκαν με εργαστηριακές εργασίες με τη χρήση αφρικανικών πράσινων πιθήκων που εισήχθησαν από την Ουγκάντα.
Έκτοτε υπήρξαν δώδεκα ακόμη μεγάλες επιδημίες, κυρίως στη νότια και ανατολική Αφρική, με κρούσματα που αναφέρθηκαν στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ισημερινή Γουινέα, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Τανζανία, την Ουγκάντα και τώρα τη Ρουάντα.
Τι γίνεται για την καταπολέμηση του ιού Marburg;
Ενώ δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες για τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό Marburg, μια σειρά από θεραπείες και εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Ο ΠΟΥ συγκαταλέγει τον ιό μεταξύ των παθογόνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία, καθιστώντας τον κορυφαία προτεραιότητα για την ανάπτυξη εμβολίων.
Το 2023 ο ΠΟΥ συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες για να αξιολογήσουν τα πιο υποσχόμενα υποψήφια εμβόλια για την προστασία από την ασθένεια.
Αυτό το καλοκαίρι, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησαν τις πρώτες δοκιμές με ανθρώπους για τη δοκιμή ενός εμβολίου κατά του ιού Marburg.
Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη
Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι δύο επιβάτες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου θεωρήθηκαν χθες το απόγευμα ως ύποπτα κρούσματα του ιού Marburg.
Οι αρμόδιες αρχές τέθηκαν σε συναγερμό λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου και προστασίας.
Πρόκειται για έναν 26χρονο φοιτητή ιατρικής και τη σύντροφό του, οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Το τρένο στο οποίο επέβαιναν και έφθασε στο Αμβούργο από την Φρανκφούρτη, αμέσως εκκενώθηκε, ενώ η αστυνομία έκλεισε δύο ράγες στο σταθμό για αρκετές ώρες.
Ο νεαρός και η σύντροφός του έφτασαν στη Φρανκφούρτη αεροπορικώς χθες το πρωί από τη Ρουάντα, όπου φαίνεται να είχαν έρθει σε επαφή με έναν ασθενή ο οποίος αργότερα διαγνώστηκε ότι είχε μολυνθεί από τον ιό Marburg, σύμφωνα με την Bild.
Ο φοιτητής και η σύντροφός του μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eppendorf, το οποίο ειδικεύεται στις τροπικές ασθένειες. Οι αποσκευές τους κρατήθηκαν από τις υγειονομικές υπηρεσίες.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

31-10-24

18:32
Μακαρι να ισχυει και μακαρι να βρεθει κατι ουσαιστικο για αυτην την ασθενεια..που σε πιο μικρη ιλικια των 80 ειναι καταστροφικη
![]()
Δημοφιλές φάρμακο για το αδυνάτισμα μπορεί να σώσει από το Αλτσχάιμερ | ΤΟ ΒΗΜΑ
Μεγάλη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, που λάμβαναν σεμαγλουτίδη, αντιμετώπιζαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νευροεκφυλιστική νόσο.www.tovima.gr
Αλτσχάιμερ: Δημοφιλές φάρμακο για το αδυνάτισμα πιθανή «ασπίδα»
26.10.202412:03
Θεοδώρα Ν. Τσώλη
Σχετικό άρθρο
![]()
![]()
Μεγάλη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, που λάμβαναν σεμαγλουτίδη, αντιμετώπιζαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νευροεκφυλιστική νόσο.
Ενα δημοφιλές φάρμακο ενάντια στον διαβήτη και την παχυσαρκία, η σεμαγλουτίδη, ίσως αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ στα άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Αυτό έδειξε νέα μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia» της Αμερικανικής Ενωσης για την Αλτσχάιμερ.
Τεράστιο το ανθρώπινο κόστος της Αλτσχάιμερ
Η Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας (αφορά το 60%-70% των περιπτώσεων άνοιας).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από 55 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από άνοια παγκοσμίως ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περί τις 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις (σχεδόν μια περίπτωση κάθε 3,2 δευτερόλεπτα). Εκτιμάται μάλιστα ότι οι θάνατοι εξαιτίας της Αλτσχάιμερ είναι περισσότεροι από ό,τι αυτοί εξαιτίας του καρκίνου του μαστού και του προστάτη σε συνδυασμό.
Συγκριτική υπεροχή
Οπως προέκυψε από τη νέα μελέτη η σεμαγλουτίδη φάνηκε – συγκριτικά με άλλα επτά φάρμακα για τον διαβήτη – να συνδέεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα φάνηκε μάλιστα να ισχύουν σε διαφορετικές υπο-ομάδες ασθενών – ανεξαρτήτως του επιπέδου παχυσαρκίας, του φύλου και της ηλικίας.
Η σεμαγλουτίδη που είναι ένας αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1 μειώνει το αίσθημα της πείνας και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 – αποτελεί τη δραστική ουσία των άκρως δημοφιλών φαρμάκων αδυνατίσματος Ozempic και Wegovy.
![]()
Η επικεφαλής της μελέτης δρ. Ρονγκ Σου
Ανάλυση δεδομένων σχεδόν 1 εκ. ασθενών
H ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Πληροφορικής Ρονγκ Σου ανέλυσε ηλεκτρονικούς φακέλους που αφορούσαν σχεδόν 1 εκατομμύριο ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ.
Σημαντικά μικρότερος κίνδυνος
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική προσέγγιση που μιμείτο μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή. Οπως είδαν, οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκε σεμαγλουτίδη είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν επτά διαφορετικά άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αγωνιστών του GLP-1.
Στοιχεία του πραγματικού κόσμου
«Η νέα μελέτη παρέχει στοιχεία του πραγματικού κόσμου σχετικά με την επίδραση της σεμαγλουτίδης στη νόσο Αλτσχάιμερ – υπήρχαν βέβαια ήδη προκλινικά στοιχεία που μαρτυρούσαν ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύσει από τη νευροεκφύλιση και τη νευροφλεγμονή» σημείωσε η δρ Σου η οποία είναι επίσης διευθύντρια του Κέντρου για την ΑΙ στην Ανακάλυψη Φαρμάκων της Ιατρικής Σχολής του Case Western Reserve.
Δεν αποδεικνύεται αιτιώδης σχέση
Παρότι τα νέα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να δράσει προληπτικά ενάντια στην Αλτσχάιμερ, η καθηγήτρια τόνισε ότι η μελέτη έχει περιορισμούς και δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με αιτιώδη σχέση. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα επάνω στη σεμαγλουτίδη μέσω τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών ώστε να δοκιμαστούν εναλλακτικά φάρμακα ως πιθανές θεραπείες για αυτή την εξουθενωτική νόσο» κατέληξε η δρ Σου.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 189 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- fockos
- touvlo
- fourkaki
- johnsala
- Dr. Gl. Luminous
- bibliofagos
- fmarulezkd
- Jack of Spades
- Scandal
- charmander
- chester20080
- Εριφύλη
- American Economist
- Giorgosvr
- P.Dam.
- BatGuin
- AggelikiGr
- Wonderkid
- A350
- despoina13
- jellojina
- Kate1914
- Hecticism
- User2350
- Joji
- rafaela11
- grtt
- Μήτσος10
- Memetchi
- eukleidhs1821
- Alessandra Eliza
- DimitraA.
- Leo komm
- tsoufis1989
- iew
- Unboxholics
- lebanon
- Esperos1
- ROM32
- Βασιλης1234
- Luludaki
- Ariana2018
- phleidhs
- camil
- Indiana Jones
- Arianara S3
- giannhs2001
- Totreno
- Abiogenesis
- epote
- Human being
- Peter Pan13
- Αναστασία197
- Helen06
- Libertus
- bigthor
- MalenaZ
- hirasawayui
- Metalhead_4_life
- Αλκίμαχος
- Miranda32
- Appolon
- J.Cameron
- Ilma
- Εχέμυθη
- Δροσουλίτης
- mermaid89
- sophiaa
- louminis
- oups
- GeorgePap2003
- jj!
- Lila955
- Ωρορα
- parrot/παπαγάλος
- Maraki4you
- Αλκης Κ.
- Sosstoss
- Ryuzaki
- Μαυρίκιος
- tsiobieman
- Therapeftis
- Nefeli_
- snowy
- spring day
- Citylights
- DioOsm
- An_uknown_world
- Kapoios1234
- 1011
- Τodoroki
- Eua5
- Freya Goddes
- kiyoshi
- ag97
- johnietraf
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.