@nt¤wnis|~|¤e
Δραστήριο μέλος


Κατά ένα μαγικό τρόπο ο εαυτός μας ξέρει τι πραγματικά θέλει, αλλά μας το λέει μονάχα με τον τρόπο που ξέρει: τα συναισθήματα. Με αυτά προσπαθεί να μας μιλήσει, αλλά πολλές φορές αρνούμαστε ή δεν έχουμε το θάρρος να τον ακούσουμε ή δεν γνωρίζουμε τον τρόπο.
Μια μέρα, άρχισα να κλαίω ασυναίσθητα.
Δεν καταλάβαινα το γιατί.
Τα δάκρυα ξεχείλιζαν όλο και περισσότερο.
Άνοιξα το ψυγείο. Πήρα μία crunch.
Κι έπαψα να κλαίω στο πρώτο κομμάτι της ρυζο-σοκολατούλας.
Ο εαυτός μου ήξερε τι θέλει πριν από μένα.
Τώρα έμαθα. Crunch = no more tears...
...you're so right...![]()
Κάτι μου λέει πως τις τσακίζεις τις σοκολάτες….


Εν τέλει:
Η εξωτερική πραγματικότητα είναι ανεξάρτητη και πραγματική ή είναι ένα νοητικό κατασκεύασμα;; Τείνω να πιστεύω το πρώτο…εάν δεχτούμε την απολυτότητα της διάζευξης.
Το να ρωτήσεις: αν η πραγματικότητα (ορθά επεσήμανες "εξωτερική". Παλαμακισμός) είναι πραγματική και ανεξάρτητη των υποκειμενικών αισθήσεων και αναλύσεων προϋποθέτει ότι αμφιβάλλεις για την πραγματικότητα της.
Εννοούσα ότι περισσότερο τείνω να πιστέψω ότι ο κόσμος δεν είναι δημιούργημα της ανθρώπινης συνείδησης, αλλά έχει αντικειμενική υπόσταση. Με το "αν δεχτούμε την απολυτότητα της διάζευξης" εννούσα πως, απʼ την άλλη πλευρά, η ανθρώπινη συνείδηση δεν αντιλαμβάνεται κι εξ ολοκλήρου αντικειμενικά την πραγματικότητα γύρω της. Το πιο απλοϊκό παράδειγμα που μου έρχεται στο νου είναι μια περίεργη διάταξη κύκλων που είδα κάποτε, οι οποίοι, ενώ ήταν ακίνητοι, έδιναν την εντύπωση πως κινούνται.
Δηλαδή αν ισχύει το τελευταίο, δεν μπορώ να υποστηρίξω επαρκώς το πρώτο;;

Από Λοκ και (κυρίως) Χιουμ έχω διαβάσει λίγα αποσπάσματα έργων τους. Με δυσκόλεψαν αρκετά σημεία. Βλέπεις έχω κι εγώ μεγαλώσει θεωρώντας δεδομένη και αυτονόητη την αντικειμενικότητα των πραγμάτων γύρω μου, με αποτέλεσμα, όταν έρχομαι σε επαφή με τέτοιου είδους διερευνήσεις, να νιώθω κάπως "έξω απʼ τα νερά μου" και να πονοκεφαλιάζω στην προσπάθειά μου να τις προσεγγίσω.

"Ονειροπόλο" ρεαλιστή που δεν δίνει τυφλή πίστη στις αισθήσεις....Τα παραπάνω με καθιστούν ρεαλιστή ή ιδεαλιστή;
βιαστική η απάντησή μου όμως…
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Neraida
Επιφανές μέλος


Ολοι έχουμε μια κοσμοθεωρία. Αν μπορουσατε να την συνοψισετε τι θα λεγατε στους άλλους; Οτι η ζωή είναι...
Ο Ευριπιδης ειπε "Ποιος ξερει εαν δεν ειναι ζωη αυτο που αποκαλουμε θανατο, ενω θανατος αυτο που ονομαζουμε ζωη?" . Μια αμφιβολη σταση απαναντι στη ζωη....
Θεω να πιστευω οτι η ζωη οσο μικρη και εαν ειναι, δεν παυει να ειναι ενα μοναδικο δωρο, οπου εαν κανεις το αξιοποιησει καταλληλα, μπορει να κανει θαυματα..
Το παν στη ζωη ειναι να γνωριζεις να εκμεταλλευεσαι καταλληλα το χρονο...Αν τη ζησουμε εντονα και δημιουργικα, τοτε θα φανει κοιταζοντας προς τα εμπρος μικρη, προς τα πισω ομως θα φανταζει τεραστια....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Δεσμώτης
Περιβόητο μέλος


Ζωή είναι...
Πρέπει να δοθεί νόημα στη ζωή εξαιτίας του προφανούς γεγονότος ότι δεν έχει νόημα.
Henry Miller, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας
"Ονειροπόλο" ρεαλιστή που δεν δίνει τυφλή πίστη στις αισθήσεις....
βιαστική η απάντησή μου όμως…
Δηλαδή είμαι κάποιος σαν τον Saint-Pol-Roux (ο Μεγαλοπρεπής) (1861-1940) ο οποίος διατηρεί την ανεξαρτησία του απέναντι στον συμβολισμό αλλά κρατάει αρκετή από την ρομαντική κληρονομιά;
Ο ποιητής, κατ'αυτόν, φαντάζεται ολόκληρη την ανθρωπότητα σ'ενα μόνον άνθρωπο (Ιδεορεαλισμός). Από τους γνησιότερους προδρόμους της σύγχρονη ποίησης (όσο σύγχρονης μπορεί να είναι το '40 που "την έκανε" μεγαλόπρεπα.


όσο για τον Λάιμπνιτς:
..υποστηρίζει ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στη νόηση και την αίσθηση είναι διαφορά σαφήνειας: αντίθετα προς την ευκρινέστερη νόηση, η αίσθηση παρέχει συγκεχυμένες και ασαφείς εντυπώσεις. Ο Καντ καταπολεμά μια τέτοια "λογική" θεώρηση και βλέπει μια διαφορά ποιότητας: άλλη ποιότητα έχουν τα τα αισθήματα και άλλη τα νοήματα, γιατί είναι διαφορετική η πηγή τους.
Το θέμα της αντικειμενικότητας ή όχι της πραγματικότητας, είναι στενά συνυφασμένο με το τι είναι ζωή πάντως...
Η καθαρή εποπτεία του Καντ (που αναπτύσσεται στα προλεγόμενα) είναι μια πολύ σοβαρή απόπειρα φιλοσοφικής απάντησης σε αυτό το ερώτημα. ("καθαρές = όλες οι παραστάσεις στις οποίες δεν υπάρχει τίποτα που ν'ανήκει στο αίσθημα")
..αλλά και άλλες φανταστικές θεωρήσεις όπως ότι "υπάρχει αναλογία ανάμεσα στη νομικη σχέση των ανθρώπινων πράξεων και στη μηχανική σχέση των κινητήριων δυνάμεων" ήτοι δεν μπορώ να κάνω τίποτα ενάντια σε έναν άλλο, χωρίς να του δώσω το δικαίωμα να κάνει κάτω από τις ίδιες συνθήκες το ίδιο ενάντιά μου..
Έπειτα γίνεται σύνδεση της νοητικής έννοιας με κρίσεις εμπειρίας και το θέμα της πραγματικότητας γίνεται πραγματικά λαβυρινθώδες.
Πραγματικά, φίλτατε Αντώνη, νομίζω ότι πρέπει να επισημάνω ότι δεν απομακρύμομαι αισθητά (

"Πραγματικά ζούμε σ'ένα ζώο για το οποίο είμαστε παράσιτα. Η σύσταση αυτού του ζώου προσδιορίζει την δική μας κι αντίστροφα" κι ότι συμφωνώ με την σκέψη του William Jones: "Ποιός ξέρει αν μέσα στην φύση δεν καταλαμβάνουμε, δίπλα σε όντα που ούτε υποπτευόμαστε, μια θέση τόσο μικρή όσο η θέση που πιάνουν οι γάτες κι οι σκύλοι μας που ζούνε δίπλα μας στα σπίτια μας;"
Ακόμη κι οι σοφοί δεν αντιλέγουν όλοι σε αυτή τη γνώμη: "Γύρω μας ίσως κυκλοφορούν όντα καμωμένα στο ίδιο με μας πλάνο, αλλά που διαφέρουν, άνθρωποι, ας πούμε με λευκώματα διαφορετικά." Αυτά γράφει ο Emile Duclaux, παλιός διευθυντής του Ινστιτούτου Pasteur.
Ένας νέος μύθος; Τα όντα αυτά, μήπως πρέπει να τα πείσουμε ότι προέρχονται από αντικατοπτρισμούς ή να τους δώσουμε την ευκαιρία να αποκαλυφθούν;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
@nt¤wnis|~|¤e
Δραστήριο μέλος


Eίχα ετοιμάσει μια ανάλυση περί ρομαντικής κληρονομιάς, αλλά ήταν πολύ βαθυστόχαστη και δεν ήθελα να σε κομπλάρω!Δηλαδή είμαι κάποιος σαν τον Saint-Pol-Roux (ο Μεγαλοπρεπής) (1861-1940) ο οποίος διατηρεί την ανεξαρτησία του απέναντι στον συμβολισμό αλλά κρατάει αρκετή από την ρομαντική κληρονομιά;

Τέλος πάντων...ας κάνω μια προσπάθεια.
Εάν ο ρομαντισμός είναι συνυφασμένος με το συναίσθημα, τότε ο ρομαντικός καλλιεργεί το συναίσθημα, αγαπά το πάθος (ίσως και την υπερβολή), διακρίνει ποίηση ακόμα και στα πιο απλά γεγονότα. Αν ο ρομαντισμός εγκαθιδρύει μια συναισθηματική σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον κόσμο, τότε δεν απέχει και πολύ απ’ την ενόραση. Ένας ρομαντικός, λοιπόν, μπορεί κάλλιστα να ρέπει προς το μυστικισμό ή γενικότερα να τείνει να πιστεύει σε κάτι που είναι "πέρα του κόσμου τούτου"… Δεν έχω ιδέα για τον Roux, αλλά απ' τα λίγα που είπες, φαίνεται να μην ήταν τέτοιος…
Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι έννοιες όπως η ταυτότητα, η αντίφαση και η αιτιότητα αποτελούν έμφυτες έννοιες της νόησης, μέσω των οποίων η νόηση βάζει σε τάξη το υλικό που προσφέρει η εμπειρία. Τείνω περισσότερο προς τη μεριά των εμπειριστών. Η νόηση ίσως να είναι περισσότερο μια ικανότητα επιλογής, συσχετισμού, συνδέσεως των εμπειρικών δεδομένων.όσο για τον Λάιμπνιτς:
..υποστηρίζει ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στη νόηση και την αίσθηση είναι διαφορά σαφήνειας: αντίθετα προς την ευκρινέστερη νόηση, η αίσθηση παρέχει συγκεχυμένες και ασαφείς εντυπώσεις. Ο Καντ καταπολεμά μια τέτοια "λογική" θεώρηση και βλέπει μια διαφορά ποιότητας: άλλη ποιότητα έχουν τα τα αισθήματα και άλλη τα νοήματα, γιατί είναι διαφορετική η πηγή τους.
Το θέμα της πραγματικότητας μπορεί να γίνει λαβυρινθώδες, όπως λες παρακάτω, και από ένα σημείο και μετά με πονοκεφαλιάζει. Ξεκινάω απ’ το βασικό: Εάν αμφιβάλλω για την ύπαρξη αυτού του κόσμου, δεν μπορώ όμως να αμφιβάλλω και για την αμφιβολία μου αυτή, άρα κάτι υπάρχει που αμφιβάλλει – άρα υπάρχω. (σου επιφυλάσσω και ανέκδοτο σχετικά μ' αυτό στο τέλος) Αλλά ακόμα κι αν κάποιος πιστεύει ότι είναι ένας εγκέφαλος κάτω απ’ τον απόλυτο έλεγχο ενός παντοδύναμου δαίμονα, ώστε όλες του οι εμπειρίες (οι έρωτες, τα παιδιά του, οι φίλοι του, τα πάντα γύρω του) να προέρχονται από κατάλληλα ερεθίσματα που προκαλεί ο δαίμονας, αυτό δεν του επιτρέπει να τρώει πέτρες. Καλείται κι αυτός να αντιμετωπίσει τον εαυτό του, τους άλλους, τις συνθήκες της ζωής του, το θάνατο. Ακόμα κι αυτός που προσπαθεί να τεκμηριώσει φιλοσοφικά ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν υπάρχουν και ότι απλώς αποτελούν μέρος της δικής του εικονικής πραγματικότητας, με κάθε του σχεδόν πράξη υποδηλώνει ότι πιστεύει στην ύπαρξη των άλλων ανθρώπων – διαφορετικά θα ήταν σχιζοφρενής!Το θέμα της αντικειμενικότητας ή όχι της πραγματικότητας, είναι στενά συνυφασμένο με το τι είναι ζωή πάντως...
Φαίνεται ότι ο Χιουμ το παράκανε κάποιες φορές με κάτι τέτοιες φιλοσοφικές αναζητήσεις. Βρήκα ένα απ’ τα αποσπάσματα που σου έλεγα. Είναι απ’ το Treatise of human nature:
"Η έντονη άποψη αυτών των πολυποίκιλων αντιφάσεων και ατελειών της ανθρώπινης λογικής έχουν τόσο πολύ εδραιωθεί μέσα μου και έχουν τόσο πολύ ερεθίσει τον εγκέφαλό μου, που είμαι έτοιμος να απορρίψω κάθε πεποίθηση και κάθε συλλογιστική και να μη θεωρήσω οποιαδήποτε γνώμη ως πιο πιθανή ή πιστευτή από την άλλη. Που βρίσκομαι, ή τι είμαι; Από ποιες αιτίες απορρέει η ύπαρξή μου και σε ποια κατάσταση θα επιστρέψω; Ποιανού τη χάρη να επιζητήσω και ποιανού το φόβο να έχω; Τι είδους πλάσματα με περιτριγυρίζουν; Και ποιον μπορεί να επηρεάσω, ή ποιος μπορεί να με επηρεάσει; Είμαι χαμένος μέσα σε όλα αυτά τα ερωτήματα και αρχίζω να φαντάζομαι τον εαυτό μου στην πλέον άθλια κατάσταση που μπορεί να υπάρξει, περιτριγυρισμένος από το βαθύτερο σκοτάδι και ολότελα στερημένος από τη χρήση οποιουδήποτε μέλους ή λειτουργίας.
Ευτυχώς συμβαίνει, εφόσον η λογική δεν είναι ικανή να σκορπίσει τα σύννεφα αυτά, η Φύση από μόνη της να επαρκεί για τον σκοπό αυτό και να με θεραπεύει από τη φιλοσοφική μελαγχολία και το παραλήρημα, είτε μετριάζοντας αυτήν την έφεση του μυαλού, είτε μέσα από κάποια απασχόληση και μια ζωηρή εντύπωση των αισθήσεών μου, που εξαφανίζει όλες αυτές τις χίμαιρες. Γευματίζω, παίζω τάβλι, συνομιλώ και διασκεδάζω με τους φίλους μου¨ και όταν, μετά από τρεις ή τέσσερις ώρες ψυχαγωγίας επιστρέφω στις ίδιες σκέψεις, φαντάζουν τόσο παγωμένες και άδειες και γελοίες, που δεν έχω την παραμικρή διάθεση να εντρυφήσω σε αυτές περισσότερο."
Το ανεκδοτάκι:
Είναι απ’ τα καλύτερα που έχω διαβάσει του Αρκά (στην εφηβεία τρελαινόμουν γι' αυτόν):
Πεθαίνει ο Καρτέσιος και πηγαίνει στον παράδεισο. Εκεί συναντάει τον άγγελο και του λέει με στόμφο:
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ.
Oπότε ο άγγελος τον χτυπά φιλικά στην πλάτη και του απαντά:
Δεν υπάρχεις, αλλά μην το σκέφτεσαι.

Όσο για τον Καντ, έχω μονάχα κάτι αποσπάσματα απ' όσα έχει γράψει περί ηθικής, τα οποία δεν με ελκύουν και τόσο.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
manouela
Εκκολαπτόμενο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
@nt¤wnis|~|¤e
Δραστήριο μέλος


η παραίσθηση του απείρου...Ζωή είναι
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DreamsRevenge
Περιβόητο μέλος


σε μια Στιγμή...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Δεσμώτης
Περιβόητο μέλος


σε μια Στιγμή...
...κατά την οποία το στήθος της εφάπτεται των χειλιών σου...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
_daemon_
Πολύ δραστήριο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rempeskes
Επιφανές μέλος


άσε που κάπου στην πορεία μπορεί και να πεθάνεις.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
e-sofia
Πολύ δραστήριο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Δεσμώτης
Περιβόητο μέλος


Η ζωή είναι...
...γυναίκα αγαπημένη που δεν κατορθώσαμε να βοηθήσουμε παραπάνω έχοντας διατρέξει όλους τους δρόμους της αμαρτίας.
Κι ύστερα ένα αχ,
που ζήσαμε και που κι αυτός που ήπιε κι αυτός που δεν ήπιε διψασμένοι φεύγουνε...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
D_G
Πολύ δραστήριο μέλος


πρέπει να την παρεις σοβαρά...
(Ναζίμ Χικμέτ)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
@nt¤wnis|~|¤e
Δραστήριο μέλος


ένα θέατρο του παραλόγου με κωμικοτραγικά διαλείμματαΗ ζωή είναι
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 990498
Επισκέπτης


Η ζωή είναι....
... αλλού!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rempeskes
Επιφανές μέλος



Η ζωή ειναι ωραία,
όσο τα ντραγκς είναι φτηνά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Neraida
Επιφανές μέλος


Επαναλαμβανεσαι, ντιαρ!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
@nt¤wnis|~|¤e
Δραστήριο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.