«Τύμπανα πολέμου» μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

parrot/παπαγάλος

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο parrot/παπαγάλος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 136 μηνύματα.
Το Ιράν έχει στήριξη από Ρωσία /Κίνα δεν είναι και τόσο μόνο του.Το ισραήλ στρατιωτικά ειδικά αεροπορία αν ήταν μόνο οι δύο τους να πολέμήσουν χωρίς τρίτους τους χουν άνετα αλλά όλο το θέμα είναι το blame game και η προπαγάνδα.
 

touvlo

Πολύ δραστήριο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 914 μηνύματα.
Υπάρχει τεράστια διαφορά στο θέλω να γίνει από το ότι αποδέχομαι a priori πως θα υπάρξει κάποια στιγμή γενικευμένη σύγκρουση. Η ιστορία απέδειξε πως ανά εκατό χρόνια τουλάχιστον γίνεται ένας μεγάλος πόλεμος. Και αν κρίνουμε από το ότι ο κόσμος μας ξανάγινε πολυπολικός και τα συμφέροντα έχουν αρχίσει τις πρώτες μικροσυγκρούσεις τότε θα έπρεπε να μας κάνει να είμαστε πονηρεμένοι για παν ενδεχόμενο.

Γεωστρατηγικά το Ιράν είναι ένας καίριος σύμμαχος της Ρωσσίας και σε σημαντική θέση. Αν το χτυπήσει η Δύση και πέσει η Ρωσσία θα βρεθεί σε δυσμενή θέση και πάλι κόντρα στην Δύση. Όταν θα γίνει το αδιανόητο οι δυτικοί θα έχουν το πλεονέκτημα και αυτό δεν πρέπει να συμβεί.
μάλιστα.
1. Δηλαδή δε θέλεις να γίνει πόλεμος, αλλά αποδέχεσαι a priori πως θα γίνει. Σωστά κατάλαβα;
Τουλάχιστο δε θέλεις, κάτι είναι κι αυτό.
2. Δηλ σύμφωνα με την επιθυμία σου, θα προτιμούσες να γίνει πόλεμος, από το να <έχουν οι δυτικοί πλεονέκτημα> απέναντι στους Ιράν/Ρωσία. Σωστά;
Κάτσε, γιατί το 1 είναι αντίθετο με το 2. Μήπως κάτι κατάλαβα λάθος;
 

Paragontas7000

Διάσημο μέλος

Ο Paragontas7000 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών. Έχει γράψει 2,672 μηνύματα.
μάλιστα.
1. Δηλαδή δε θέλεις να γίνει πόλεμος, αλλά αποδέχεσαι a priori πως θα γίνει. Σωστά κατάλαβα;
Τουλάχιστο δε θέλεις, κάτι είναι κι αυτό.
2. Δηλ σύμφωνα με την επιθυμία σου, θα προτιμούσες να γίνει πόλεμος, από το να <έχουν οι δυτικοί πλεονέκτημα> απέναντι στους Ιράν/Ρωσία. Σωστά;
Κάτσε, γιατί το 1 είναι αντίθετο με το 2. Μήπως κάτι κατάλαβα λάθος;
Δικιο εχει. Ουτε εγω θελω προφανως να γινει πολεμος, αλλα ειναι σχεδον αναποφευκτο καποια στιγμη στα επομενα 100-200 χρονια να γινει. Απλα αλλο εννουσε αλλο εγραψε ο γιαννης.
 

touvlo

Πολύ δραστήριο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 914 μηνύματα.
Το εντυπωσιακό με το Ιράν είναι οτι παρόλλο που οι ΗΠΑ έχουν κάνει οτι περισσότερο μπορούν για να τους αποκλείσουν και να τους απομωνόσουν, η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη του θεωρείται η πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενη σε όλο τον κόσμο. Κατασκευάζουν πάρα πολλά πράγματα μόνοι τους απο αμάξια και υπολογιστές εως ιατρικές συσκευές, και εννοείται έχουν δική τους βιομηχανία όπλων.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο καλά στέκονται μόνοι τους.
πραγματικά, είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα. Κατ αρχή έχουν καταπληκτικά πανεπιστήμια, ερευνητικά πολύ μπροστά, θα ανταγωνιζονταν άνετα τα καλύτερα ελιτ πανεπιστημια της Ευρώπης.
Οι άνθρωποι, (δε γνωρίζω από πού προέρχονται....αρχαίοι πέρσες. ???), θεωρούν πως είναι αδέρφια μας, απόγονοι του Αλέξανδρου) και καμμία σχέση με τους άραβες, τους οθωμανούς, του μογγόλους και όλους εκείνους τους μεσω/ άπω ανατολίτες. Γενικά είναι πολύ δραστήριοι, έξυπνοι, κεφλήδες, εργατικοί.
Τις γυναίκες, παρά το ότι τις εχουν κουκουλωμένες, τις έχουν ενεργά στην έρευνα, στην οικονομία, στη βιομηχανία. Και πιστεύω, πως οι μουλάδες κατά βάθος τις θέλουν ενεργές, γιαυτό χαλάρωσαν λίγο με τη μαντήλα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Σε κάθε περίπτωση , σε ακραίες καταστάσεις τα ζωώδη ένστικτα επιβίωσης βγαίνουν στην επιφάνεια οπότε μην αγχώνεσαι και σιτάρι και μουχλιασμένο ψωμί και οτιδήποτε βρείς τρως σε αυτές τις συνθήκες .
έχεις δίκιο, όταν έρθει ο ζόρης, όλα τα κάνεις και τα τρως. Το θέμα είναι, εσύ θα ήθελες κάτι τέτοιο; Θα έλεγες: :ναι, προκειμένου να μην επικρατήσει η δύση, θα ρισκάρω, θα χάσω φίλους, θα χάσω τη ζεστασιά μου, το ίντερνέτ μου, θα στερηθώ και την πίτσα μου
 
Τελευταία επεξεργασία:

touvlo

Πολύ δραστήριο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 914 μηνύματα.

Devil

Επιφανές μέλος

Ο Devil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 20,829 μηνύματα.
Ο ισχυρισμός δεν είναι παράλογος αλλά είναι μικρόψυχος.
ΟΧΙ δεν θα γίνει. Γιατί ΔΕΝ τον ΘΕΛΟΥΜΕ.

Αντιπολεμικό μέτωπο τώρα, σιγά μην αφήσουμε τους φρενοβλαβείς να διαλύσουν τον κόσμο.

Γάζα: Πώς ο Ισραηλινός στρατός κατέστρεψε μ' ένα χτύπημα 4000 έμβρυα (msn.com)
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,298 μηνύματα.
Συγγνώμη να πω κάτι; Ποιοι δημιουργούν τους πολέμους; Α ναι, οι θρησκείες και τα κράτη που λατρεύετε.

Τι σχέση έχει αυτό που έγινε τώρα στο Ισραήλ η ο πόλεμος στην Ουκρανία με την θρησκεία;;
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,298 μηνύματα.
Είπα και εγώ, δεν θα στοχοποιηθούν η θρησκεία και η πατρίδα και σε αυτό το thread. Μπορεί βέβαια τόσο ο συγκεκριμένος πόλεμος όσο και ο Ουκρανικός να μην έχουν καμία σχέση με την θρησκεία όμως δεν πειράζει η καραμέλα είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις.



Μου φαίνεται ότι έχουν λάβει την απόφαση να χτυπήσουν όμως δεν το λένε ακόμα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.

19:23, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Συστοιχία Iron Dome
Συστοιχία Iron Dome

Η γερασμένη του αεράμυνα έχει καταστήσει το Ιράν ευάλωτο σε μια επίθεση από το Ισραήλ, εάν ο πρωθυπουργός του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφασίσει να αγνοήσει την παγκόσμια πίεση να μην προβεί σε άμεσα αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε η χώρα του το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters, πάντως επισημαίνει και το Ισραήλ έχει αδύναμα σημεία.
Αφήνοντας στην άκρη το ευρύτερο διπλωματικό και στρατηγικό κόστος που είναι πιθανό να αποτελέσει τον ισχυρότερο αποτρεπτικό παράγοντα για οποιοδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση, οι ειδικοί λένε ότι το Ισραήλ θα είχε μικρό πρόβλημα στο να πλήξει στόχους στο εσωτερικό του Ιράν, το οποίο διαθέτει μια απαρχαιωμένη πολεμική αεροπορία και εγχώρια συστήματα αεράμυνας βασισμένα σε γερασμένα ρωσικά μοντέλα.

Το μπαράζ του Ιράν το Σαββατοκύριακο κατέδειξε τόσο τη δύναμη του εναέριου οπλοστασίου του όσο και τα τρομερά αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, τα οποία εξασφάλισαν ότι οι εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι, πύραυλοι κρουζ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν εναντίον του προκάλεσαν ελάχιστες ζημιές.

Το Ιράν είναι μια “υπερδύναμη σε τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και UAV”, δήλωσε ο Ζβίκα Χάιμοβιτς, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής αεράμυνας. Η αεράμυνά του όμως είναι ένα άλλο θέμα. Είναι χτισμένη σε μεγάλο βαθμό γύρω από τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-200 και S-300 ή γύρω από τοπικά παραγόμενα ισοδύναμα αντιαεροπορικά συστήματα, όπως τα Bavar-373, Khordad, Raad, Sayyad και Talash, καθώς και παλιά αμερικανικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί τη δεκαετία του 1970.

Παρόμοια συστήματα αναπτύχθηκαν στη Συρία από το 2015, δίνοντας στους ισραηλινούς πιλότους πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπισή τους. “Η αεροπορία μας και οι αεροπορικές δυνάμεις του συνασπισμού πέταξαν σε αυτό το περιβάλλον. Ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αυτό το σύστημα”, δήλωσε ο Χάιμοβιτς. “Θα τους δώσω τον σεβασμό, αλλά αυτό δεν θα είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει το Ιράν”, είπε.
Συστοιχία Iron Dome

Οι δυσκολίες για επίθεση σε υπόγειες εγκαταστάσεις​

Ο Sidharth Kausha, ερευνητής στο Βασιλικό Ηνωμένο Στρατηγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου, δήλωσε ότι η κύρια πρόκληση για το Ισραήλ μπορεί να μην είναι η αποφυγή των ιρανικών πυραύλων εδάφους – αέρος, αλλά το να μπορέσει να πλήξει με επιτυχία στρατιωτικές βάσεις στο δυτικό και νότιο Ιράν, οι οποίες απαιτούν τη χρήση διεισδυτικών βομβών.
Ο Kausha δήλωσε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη, όπως τα stealth αεροσκάφη F-35, τα οποία θα μπορούσαν να αποφύγουν τα δίκτυα αεράμυνας του Ιράν, φέρουν συνήθως μικρότερα όπλα. Ωστόσο κατά βαθιά θαμμένων στόχων μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πρέπει να μεταφέρονται εξωτερικά, σε αεροσκάφη όπως το F-16, κάνοντας τα πιο ανιχνεύσιμα από τα ραντάρ. Για λόγους ασφαλείας, οι πιλότοι ίσως είναι πιο πιθανό να τα εκτοξεύουν από μεγαλύτερη απόσταση.
“Το ιρανικό δίκτυο αεράμυνας σίγουρα δεν είναι αδιαπέραστο από αυτά τα αεροσκάφη, αλλά αυτό αυξάνει τον κίνδυνο απωλειών και την ιρανική ικανότητα, τουλάχιστον θεωρητικά, να αναχαιτίσει κάποια εισερχόμενα πυρομαχικά”, είπε.

Στρατηγική​

Το αν το Ισραήλ είναι πρόθυμο να διακινδυνεύσει ένα άμεσο πλήγμα θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πόσο σίγουρο είναι ότι μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις από το Ιράν. Περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να δει το Ιράν να επιλέγει πιο ισχυρά όπλα από ένα οπλοστάσιο το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, περιλαμβάνει περισσότερους από 3.500 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αριθμούν μερικές χιλιάδες.

Η πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ είναι χτισμένη γύρω από τα συστήματα Arrow μεγάλου ύψους που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία το Σαββατοκύριακο, το μεσαίου βεληνεκούς David’s Sling και το μικρού βεληνεκούς Iron Dome που έχει αποκρούσει χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα και τον Λίβανο. Αλλά αυτά δεν είναι φθηνά.

Αν και οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες, σύμφωνα με υπολογισμούς πολλών αναλυτών, το τίμημα της επίθεσης του Ιράν ανήλθε πιθανότατα σε 80 έως 100 εκατομμύρια δολάρια για την Τεχεράνη, αλλά κόστισε στο Ισραήλ και στους συμμάχους του περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να το αποκρούσουν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η Ουκρανία όσον αφορά την εξασφάλιση πυρομαχικών, υπογράμμισαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αεράμυνα που υπόκειται σε συνεχείς επιθέσεις από την Ρωσία και μπορεί να ισχύσουν και για το Ισραήλ, αν δέχεται συνεχώς επιθέσεις από το Ιράν ή την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η οποία διαθέτει ένα δικό της οπλοστάσιο χιλιάδων ρουκετών.

Η αμερικανική βοήθεια​

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας που θα αναπλήρωνε την αεράμυνα του Ισραήλ. Ο ταξίαρχος Doron Gavish, επικεφαλής της δύναμης αεράμυνας του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ εργάζεται υπερωριακά για να ανασυγκροτήσει τα αποθέματά του για την προετοιμασία μιας άλλης πιθανής επίθεσης από το Ιράν ή τους πληρεξούσίους του.
Εάν οι Ισραηλινοί αντιμετώπιζαν μόνοι τους το Ιράν σε μια μελλοντική ανάφλεξη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Iron Dome και το David’s Sling ως πιο φειδωλά εφεδρικά μέσα: Οποιοιδήποτε πύραυλοι που θα μπορούσαν να διαφύγουν από το Arrow θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τα συστήματα χαμηλότερου υψομέτρου.

“Χωρίς να υπεισέλθουμε σε αριθμούς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι και πάλι, μαζί με τους συμμάχους, κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με άλλες χώρες, αισθανόμαστε ότι έχουμε τον απαραίτητο ανεφοδιασμό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν σε μια συστοιχία του Iron Dome, στο νότιο Ισραήλ.
Ο Amos Yadlin, στρατηγός εν αποστρατεία της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών, προέβλεψε ότι το Ισραήλ δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα βασιστεί στην άμυνά του για να αποκρούσει τις επιθέσεις χωρίς να απαντήσει για να εξαλείψει την απειλή.
“Το Ιράν δεν είναι η μόνη πλευρά που ξέρει πώς να επιτίθεται”, δήλωσε ο Yadlin, ο οποίος διευθύνει τη στρατηγική συμβουλευτική εταιρεία Mind Israel. “Το Ισραήλ έχει πολύ σημαντικές επιθετικές επιλογές. Δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου το Ισραήλ απλώς θα αμύνεται ενώ το Ιράν θα επιτίθεται”, είπε.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,838 μηνύματα.
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Ιράν είναι χιλιόμετρα κάτω από τη Γη και το Ισραήλ ευτυχώς δεν διαθέτει αυτές τις βόμβες που χτυπάνε ευθεία στη Γη. Οι ΗΠΑ την έχουν και, για την ώρα, αρνούνται να την παραδώσουν στο Ισραήλ.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,838 μηνύματα.
Ξεκίνησε η αντεπίθεση. Με το Ιραν

 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 28,070 μηνύματα.
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Ιράν είναι χιλιόμετρα κάτω από τη Γη και το Ισραήλ ευτυχώς δεν διαθέτει αυτές τις βόμβες που χτυπάνε ευθεία στη Γη. Οι ΗΠΑ την έχουν και, για την ώρα, αρνούνται να την παραδώσουν στο Ισραήλ.
Και η Γερμανία έχει την Taurus αν θυμαμαι καλά το όνομα.
 

Micro

Συντονιστής

Ο Micro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άνεργος/η. Έχει γράψει 2,446 μηνύματα.
Ξεκίνησε η αντεπίθεση. Με το Ιραν

απαντηση του ιραν δεν έχουμε ;
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,838 μηνύματα.
Και η Γερμανία έχει την Taurus αν θυμαμαι καλά το όνομα.
Κάποια στιγμή θα το χτυπήσουν πιστεύω. Φτάσαμε θεωρώ σε τέτοιο επίπεδο όπου οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν να μπει καμμία άλλη χώρα στο κλειστό κύκλο των πυρηνικών δυνάμεων. Ούτε φιλοδυτικές ούτε αντιδυτικές.

απαντηση του ιραν δεν έχουμε ;
Ακόμα όχι. Αλλά φοβάμαι πως θα υπάρξει καθώς έχουν ήδη υποσχεθεί ισχυρή απάντηση. Έχουν μπει τώρα σε αυτό το παιγνίδι διαρκών προκλήσεων μέχρι να γίνει καμμία στραβή και να το κάνουν μπουρδέλο.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,298 μηνύματα.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,894 μηνύματα.
Το Ιράν δείχνει ευχαριστημένο με την επιθεσούλα που δέχτηκε και δεν έχει διάθεση για περαιτέρω κλιμάκωση. Λένε πως το 99% των Ισραηλινών drone καταρρίφθηκαν και προπαγανδίζουν στο πνοιμίο τους ότι οι Ισραηλινοί ταπεινώθηκαν.
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 28,070 μηνύματα.
Τα μιλήσανέεε, τα συμφωνήσανεεε,... με το καπέτανάκι που χει ντούγκλα στο μουσθάκι....
 

touvlo

Πολύ δραστήριο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 914 μηνύματα.
Ας μη πανικοβαλόμαστε. Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, τι ήταν αυτές οι εκρήξεις ακριβώς. Πύραυλοι από το Ισραήλ δε φαίνονται να είναι
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,464 μηνύματα.
Ας μη πανικοβαλόμαστε. Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, τι ήταν αυτές οι εκρήξεις ακριβώς. Πύραυλοι από το Ισραήλ δε φαίνονται να είναι
ΝΑΙ..ΗΤΑΝ.Απο το Ισραhλ εννοω.Και αυτο ηθελε.
Για το γοητρο ενα χτυπημα..αλλα οχι too mutch

Το εύρος της στρατιωτικής απάντησης του Ισραήλ στην πρώτη εναντίον του, άμεση επίθεση του Ιράν παραμένει θολό. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει δημοσίως την ευθύνη για τις νυχτερινές εκρήξεις σε τμήματα του Ιράν την Παρασκευή. Η Τεχεράνη τις απέρριψε ως επιθέσεις από “μικροσκοπικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη” που καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αεράμυνάς της.

Το Ιράν μπορεί να υποβαθμίζει αυτό που ήταν πιθανότατα μια σημαντική αλλά περιορισμένη ισραηλινή επίθεση, αλλά αυτό φαίνεται να είναι δευτερεύον σε σχέση με τις μεγαλύτερες δυνάμεις που παίζουν, σύμφωνα με ανάλυση του CNN. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ επιθυμούν να κλείσουν την πιο επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων μέχρι σήμερα.

Η δραματική κλιμάκωση αυτού του μήνα, η οποία ξεκίνησε με μια πρωτοφανή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό, ακολουθούμενη από μια σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένη ιρανική επίθεση με πάνω από 300 εναέρια όπλα κατά του Ισραήλ, φαίνεται να έχει δώσει τη θέση της σε μια ταχεία υποχώρηση. Λίγο μετά την επίθεση το πρωί της Παρασκευής στο Ιράν, μια περιφερειακή πηγή πληροφοριών δήλωσε στον Nic Robertson του CNN ότι το Ιράν δεν αναμένεται να απαντήσει περαιτέρω και ότι τα απευθείας χτυπήματα μεταξύ κρατών μεταξύ των δύο εχθρικών κρατών είχαν τελειώσει.

Οι τελευταίες εξελίξεις αποκάλυψαν τα όρια μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Επιτιθέμενο στο προξενείο του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου και σκοτώνοντας έναν υψηλόβαθμο Ιρανό διοικητή που λειτουργούσε ως βασικός μεσάζων μεταξύ της Τεχεράνης και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το Ισραήλ κινδύνευσε να προκαλέσει την απάντηση της ισχυρής σιιτικής μαχητικής ομάδας στα βόρεια σύνορά του. Στο πλαίσιο της επίθεσης αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ, τα ιρανικά όπλα πλοηγήθηκαν πάνω από τουλάχιστον δύο γειτονικές χώρες που στεγάζουν αμερικανικές βάσεις.
Ό,τι συμβαίνει μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ σπάνια μένει μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Η περιοχή είναι άρρηκτα διασυνδεδεμένη. Αυτό αυξάνει τους κινδύνους μιας στρατιωτικής δράσης, αλλά λειτουργεί και ως προστατευτικό κιγκλίδωμα απέναντι σε ενδεχόμενη ανάφλεξη.

Έτσι, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα συμμετείχε σε μια ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αυτό φάνηκε να «αφαιρεί αμέσως τον άνεμο από τα πανιά» μιας πιθανής κλιμάκωσης.

Οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν καταρρίψει περισσότερα από 70 από τα όπλα του Ιράν καθώς κατευθύνονταν προς το Ισραήλ. Υποστηρίζοντας τις άμυνες του Ισραήλ, οι ΗΠΑ είχαν φαινομενικά κάνει το χρέος τους για την προστασία του σταθερού συμμάχου τους. Αλλά η συμμετοχή στην επίθεση της Παρασκευής θα ήταν ένα βήμα παραπάνω για τις ΗΠΑ, ωθώντας προς το άγνωστο μια περιοχή διάσπαρτη με κράτη που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Οι περιφερειακές σχέσεις της Τεχεράνης μπορεί επίσης να αποτελούν αιτία για αυτοσυγκράτηση. Οι νεοπαγείς φιλίες της με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ- αποτελούν κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι.
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ -πρώην άσπονδων εχθρών- αποκαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τη μεσολάβηση της Κίνας πέρυσι. Η κίνα έριξε το βάρος της στη διατήρηση αυτών των συμφωνιών εξομάλυνσης. Η αναταραχή σε ολόκληρη την περιοχή θα κινδύνευε να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις βασικές σχέσεις.

Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να χαθούν στις πιο σκληρές πλευρές του Ιράν και του Ισραήλ, όπου τα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία μπορεί να καίγονται για μια τελική αναμέτρηση. Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben Gvir κατήγγειλε την επίθεση της Παρασκευής ως “αδύναμη”. Την περασμένη εβδομάδα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε παροτρύνει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ να “τρελαθεί” (σ.σ. και να απαντήσει πολύ σκληρά), προφανώς αψηφώντας τις ενδείξεις για μια μετριοπαθή στρατιωτική απάντηση από το Ισραήλ.
Στο Ιράν, οι αναλυτές υποθέτουν ότι η κατάρριψη ιρανικών όπλων στον εναέριο χώρο του Ισραήλ και γύρω από αυτόν ίσως υπογραμμίζει μια ανισορροπία ισχύος υπέρ του εχθρού. Αυτό ενισχύει, τους σκληροπυρηνικούς στην Τεχεράνη να αψηφούν τη διεθνή πίεση και να προωθούν το επί μακρόν επίφοβο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η ανάφλεξη αυτού του μήνα αναμφίβολα θα αναζωπυρώσει τις εσωτερικές εντάσεις, καθώς οι δύο ορκισμένοι εχθροί επιστρέφουν στον μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμό τους. Οι μη κρατικοί σύμμαχοι του Ιράν θα συνεχίσουν να πολεμούν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ σε διάφορα μέρη της Μέσης Ανατολής. Έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τον αγώνα όσο συνεχίζεται ο καταστροφικός πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα. Αυτές οι μάχες, οι οποίες εκτείνονται στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη, γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες όσο περισσότερο διαρκούν.

Εν τω μεταξύ, οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις συγκρούσεις θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τα όρια των άγραφων κανόνων εμπλοκής, ελπίζοντας να επιβεβαιώσουν την ισχύ τους και να επιδείξουν το οπλοστάσιό τους, αποτρέποντας παράλληλα μια πλήρη κατρακύλα σε πόλεμο.
Υπάρχουν πολλά να διαβάσει κανείς ανάμεσα στις γραμμές της τελευταίας αναζωπύρωσης. Αλλά είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές της περιφερειακής μάχης έχουν αποφασίσει ότι έχουν πάρα πολλά να χάσουν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
 
Top