Λοιπον εξυπνακια Tsaratsaf... Καταρχας να σου συστηθω: Εχω σπουδασει φυσικες επιστημες και θεωρω τον εαυτο μου αρκετα καλλιεργημενο για να μυρισω αν κατι ειναι "μουφα" ή αν αξίζει να ανοίξει θέμα συζήτησης κανείς. Σε πληροφορώ ότι αν θεωρούσα το μανιφέστο αυτό άλλη μια βλακεία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο δεν θα έμπαινε καν στον κοπο να βαλω τον εαυτο μου στα πυρα. Προσεξε με (εισαι και μικρος κ αβγαλτος ακομη) εκεινο που μου ανησυχει στο μανιφεστο αυτο ειναι οτι ο ανθρωπος ξερει τι λεει- παραθετει κατοχυρωμενα επιστημολογικα στοιχεια που αποδεικνύουν ότι η πραγματικοτητα είναι ΠΙΟ παραξενη απ΄οσο μπορουμε να τη φανταστουμε. Και αυτό ειναι ενα τέτοιο ρητορικο τεχνασμα που σε βαζει κατευθειαν σε θεση παθητικη, διοτι επιπλεον οσα υπονοει επιστημολογικα ειναι οντως αρκετα ευστοχα. Απ' οσο κατανοω οταν μιλαει για την εισροφηση του χρονου σε μια Στιγμη μεταφορικα εννοει οτι η διαχρονικοτητα τεινει ολο και περισσοτερο σε μια συγχρονικη διαδικασια. Για παραδειγμα, στο Ιντερνετ σημερα ολα γινονται ταυτοχρονα, με την παραλληλη επεξεργασια των υπολογιστων ολα τρεχουν συγχρονικα. Σημερα στελνεις ενα εμαιλ, βλεπεις μια ταινια, κ μιλας στο τηλεφωνο ταυτοχρονα, ενω κανεις κ μια καταθεση λογαριασμου με το e-banking- oλα σχεδον την ιδια "Στιγμη" μαζι. Αν το δουμε που το παει το μελλον ΟΝΤΩΣ μπορουμε να υποθεσουμε την τελικη εισροφηση του γραμμικου χρονου σε μια Στιγμη οπου ολα αλεθονται καλειδοσκοπικα.
Οπως σου ειπα εχω σπουδασει φυσικες επιστημες και σε πληροφορω οτι το Συμπαν αναγνωριζεται ολοενα και περισσοτερο για την παραδοξοτητα του. Η Φυση ειναι κατι το πολυ μυστηριο.
Εκεινο που με ανησυχει ομως ειναι η προθεση του συγγραφεα να κεφαλαιοποιησει καλυτερα ολες αυτες τις δυναμικες με ποια πνευματιστικη επενδυση .... η επιστροφη στον Εωσφορο, λεει. Αν χρησιμοποιούμε τετοιες μεθοδους δε φαινεται να ειναι εφικτη η ανανηψη απο τα δεινα της θρησκειας. Εδω εγκειται η ενστασή μου σε εναν κατα τα αλλα ευφυη στοχαστη, που ειναι και πολυ επικινδυνος.
Επικινδυνος επειδη αυτα που εσυ θεωρεις sci-fi μπουρδες ειναι για την επιστημη σημερα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Η Στιγμη στην οποια αναφερετε ειναι η περιβοητη Singularity για την οποια μιλουν σημερα μεγαλα επιστημονικα κεφαλια. Aλλα εκεινο που δεν μου αρεσει στην εξαγγελια αυτη ειναι η συνδεση νεωτεριστικων φαινομενων με τον Εωσφορο και γενικοτερα τη θρησκεια.
Ενημερωσου:
https://en.wikipedia.org/wiki/Technological_singularity