Αποδειχτηκαν ευκολες πως, επειδη αοριστα εγιναν? Και δεν σημαινει κατι αυτο, εχεις δυο περιπτωσεις και μαλλον εχεις πολυ περισσοτερες που δεν γιναν, μια απο αυτες ειναι και η Ελλαδα. Δεν ειναι κατι "λαθος" αυτο, καθως οταν θελεις να διαχειριζεται κατι μεσω της πολιτικης, θα εχεις και τα προβληματα αυτης, αυτο το συστημα εχεις. Που στην τελικη δεν βγαινει καποιο επιχειρημα υπερ την πολιτικης διαχειρισης, καθως γιατι να πρεπει να περιμενεις να παρει μπρος το πολιτικο συστημα μιας χωρας για να παρεις μια εστω και ανεκτη εκπαιδευση? Μην το βλεπεις στη συγκεκριμενη περιπτωση, σκεψου το γενικα: η δυνατοτητα επιλογης δεν σου προσφερει προστασια και ευελιξια σχετικα με μονο μια επιλογη?
Δεν ειναι ενα απλο θεμα τυπου "ε, ας το κανουμε". Ακομα και αυτοι που θελουν τωρα ιδιωτικο πανεπιστημιο, δεν ειναι οτι εριξαν μολοτωφ στην Βουλη και πηραν αυτο που ηθελαν. Ετσι αποφασησε η κυβερνηση - ειναι ενα γενικο προβλημα ελλειψης ελεγχουν των πολιτικων αποφασεων σε μια ισχυρη κεντρικη εξουσια
Και σχετικα με τις μεταρρυθμησεις, εχω την εντυπωση πως οι ανθρωποι που γκρινιαζουν τωρα ειναι οι ιδιοι που παντα τις μπλοκαρουν
Δεν έγιναν αόριστα. Με σχέδιο και κρατική παρέμβαση/επένδυση. Στη Γερμανία μάλιστα δύο φορές (μία στα 80s και η δεύτερη το 2007 τότε που ήταν πανγερμανική κατάληψη στα πανεπιστήμια). Αυτά κάποιοι εντέχνως δεν τα αναφέρουν.
Τι εντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν άλλες που δεν έγιναν ; Για γράψε μερικές να δούμε που δεν έγιναν...γιατί μπορώ να αναφέρω και την Βουλγαρία, Ρουμανία που υπήρξε κρατική παρέμβαση και μετά τις Γαλλία, Ισπανία και Πολωνία.
Αλλά αυτές οι χώρες αναμόρφωσαν ολόκληρη την τριτοβάθμια ρίχνοντας χρήμα και δεν περιμένοντας να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.
Δεν ειναι ενα απλο θεμα τυπου "ε, ας το κανουμε". Ακομα και αυτοι που θελουν τωρα ιδιωτικο πανεπιστημιο, δεν ειναι οτι εριξαν μολοτωφ στην Βουλη και πηραν αυτο που ηθελαν. Ετσι αποφασησε η κυβερνηση - ειναι ενα γενικο προβλημα ελλειψης ελεγχουν των πολιτικων αποφασεων σε μια ισχυρη κεντρικη εξουσια
Και σχετικα με τις μεταρρυθμησεις, εχω την εντυπωση πως οι ανθρωποι που γκρινιαζουν τωρα ειναι οι ιδιοι που παντα τις μπλοκαρουν
Η μεταρρύθμιση δεν αποσκοπεί στην επίλυση κάποιου προβλήματος, αλλά στην ευνοϊκή μεταχείριση της άρχουσας τάξης και των συμφερόντων.
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν οι χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων..δεν είδα κάποια αντίδραση για την τραγική κατάσταση που τα χουν αφήσει. 15 εκατομμύρια που έχει χρηματοδότηση το ΑΠΘ, έχει το δικό μου εργαστήριο με 30 άτομα προσωπικό.
Γιατι δεν ειναι ανισο και γιατι να αυξησουν τα διδακτρα? Βασικα τι σχεση εχει η αυξηση διδακτρων, ειπα να παιξουν με ιδιους κανονες και οι ανθρωποι να επιλεξουν εκεινα που προτημουν. Γιατι σε φοβιζει, αφου γαμανε τα κρατικα, παλι αυτα θα επιλεγουν
Η αύξηση διδάκτρων θα έχει ως στόχο να καλύψουν τις όποιες οικονομικές τρύπες έχουν.
Γιατί ακριβώς να παίξουν με τους ίδιους κανόνες ; Διπλή χρηματοδότηση το ένα και καμία το άλλο ; Τι λέτε μωρέ , που τα έχετε δει αυτά βρε φιλελεύθεροι της τσέπης ;
Γιατι σε φοβιζει, αφου γαμανε τα κρατικα, παλι αυτα θα επιλεγουν
Γιατί σύμφωνα με την μητσοτακική λογική που έχει επικρατήσει στην ελληνική κοινωνία, εγώ βλέπω ότι θα κόψουν και άλλο τη χρηματοδότηση των δημόσιων ιδρυμάτων.
Που και η κρατικη χρηματοδοτηση δεν ειναι το ιδιο με την ελευθερια επιλογης και τον ανταγωνισμο, που ξερω εγω με τι κριτηρια δοθηκαν και ή που?
Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην παιδεία όπως δεν υπάρχει και στην υγεία
Τι βαζεις στον κουβα των ακαδημαικων κανονων και δεν μπορει να οριστει απο την αγορα? Που στην τελικη αν δεν σου αρεσει σαν ιδεα, κουλ, κατσε στο κρατικο
α) Δημοσιεύσεις
β) Έρευνα
γ) Ακαδημαϊκή ελευθερία (συνδέεται με το β άμεσα)
Ε να μην βαλουμε και λιγη κομουνιστικη τοξικοτητα?
Φινλανδία : Υπάρχουν 3 ιδιωτικά πανεπιστήμια παντελώς άγνωστα σε μια χώρα που φημίζεται για την παιδεία της – δεν υπάχουν «παραρτήματα» και «ανταγωνισμός» για να είναι κορυφαία τα δημόσια.
Λουξεμβούργο : Υπάρχουν 2 άγνωστα ιδιωτικά κολέγια – κυριαρχεί το κρατικό δωρεάν πανεπιστήμιο (εγγραφή €600 το χρόνο).
Καναδάς : Τα πανεπιστήμια στον Καναδά είναι όλα κρατικά. Τα μόνα ιδιωτικά είναι 2-3 πολύ μικρές σχολές επαγγελματικής κατάρτισης και τεχνικής εκπαίδευσης.
Αυστρία : τα ιδιωτικά αναγνωρίστηκαν πριν από 15 χρόνια και παραμένουν λίγα, μικρά, χωρίς πολλούς φοιτητές.
Γαλλία : είναι λίγα και ακόμα λιγότερα παρέχουν σοβαρές σπουδές.
Γερμανία : στήθηκαν 83 ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σε αυτά, όμως, σπουδάζει μόλις το 1% των Γερμανών φοιτητών! Σίγουρα δεν τα γνωρίζετε, ενώ πολλά είτε κλείσανε είτε οδηγούνται σύντομα εκεί.
Ιρλανδία : είναι πολύ λίγα και χαμηλής ποιότητας.
Ολλανδία : τα κρατικά κυριαρχούν, χωρίς να μπορούν να τα ανταγωνιστούν τα πολύ λίγα και μικρά ιδιωτικά.
Πορτογαλία :από το 1980 ακολουθήθηκε η «μαγική» συνταγή που προτείνεται και για την Ελλάδα. Άνοιξαν εκατοντάδες πανεπιστήμια και έκλεισαν τα περισσότερα, λόγω τραγικής ποιότητας και έλλειψης φοιτητών
Ελβετία : τα μη-κρατικά και δημόσια έχουν ελάχιστα δίδακτρα, γιατί επιδοτούνται από το δημόσιο. Είναι δημόσια χρηματοδοτούμενα, μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Μεγάλη Βρετανία : από τα 166 πανεπιστήμια εκεί, όπου και σπουδάζουν χιλιάδες ελληνόπουλα, μόνο 8 είναι ιδιωτικά και αυτά δεν θα τα ξέρετε, γιατί απλά είναι άγνωστα, μικρά και στο τέλος της κατάταξης ποιότητας.
Αυστραλί α: υπάρχουν 2-3 ιδιωτικά πανεπιστήμια το ίδιο άγνωστα και χαμηλής ποιότητας όπως στις παραπάνω χώρες. Οι αρχές αποφάνθηκαν ότι αποτελούν ένα «αποτυχημένο σύστημα».
α)Ας γινει και αυτο που θες, γιατι ομως να μην εχεις πανω απο μια προσεγγυση στη λυση. Και δεν λυνονται ολα με περισσοτερα λεφτα, το καταλαβαινεις ετσι?
β)Ενταξει, ειναι το γνωστο οτι δεν πεφτουν λεφτα για να υποβαθμισουμε τα παντα. Παρεπιπτοντως, ξερεις, αυτο δεν ειναι και τοσο υπερ της ιδεας της πολιτικης διαχειρισης, ετσι? Εχεις αυτη τη στιγμη (θεωρητικα) εσωτερικους σαμποτερ
γ)Και τι θες να σου πω? Πραγματικα, κερδιζω κατι απο το να γινεται? Οχι, στα @@ μου αν η καθε κυβερνηση δινει λεφτα στο ιδιωιτκο η δημοσιο, να μην με κλεβει θελω. Δεν ειμαι εγω αυτος που στηριζει την πολιτικη διαχειριση. Ξαναλεω, κρατικη διαχειριση θελεις, κρατικη διαχειριση παιρνεις
α) Όλα λύνονται με τα περισσότερα λεφτά πχ. Η έλλειψη καθηγητών οφείλεται στην απουσία έρευνας που συνδέεται με τους μισθούς και τη χρηματοδότηση των διδακτορικών σπουδών. Ένας διδακτορικός στην Ελλάδα είναι σύνηθες να μην λαμβάνει μισθό. Έλα πρότεινε το αυτό εδώ στη Γερμανία να σε κοιτάζουν, όπως κοιτάζουν τα γουρούνια όταν πίνουν νερό.
β) Δεν πέφτουν καθόλου λεφτά. Ίσα ίσα που ένας καθηγητής αντί να εργαστεί 6-8ώρες την εβδομάδα, εργάζεται 12-14ώρες και δεν μένει χρόνος για έρευνα. 15 μύρια πάντως είχαμε πέρσι προϋπολογισμό σαν εργαστήριο με 30 άτομα.
γ) Όχι, θέλεις ιδιωτική διαχείριση με κρατικά λεφτά. Αν είναι μάγκες οι εύποροι Έλληνες ας τα σπρώξουν να κάνουν ένα τοπ ίδρυμα...αμφιβάλλω όμως.
Αρα τελικα εχουμε θεμα με το ιδιωτικο ετσι?
Το να μην γουσταρεις το ιδιωτικο ειναι μια αποψη, σεβαστη ανεξαρτητως αν συμφωνει καποιος ή οχι. Οχι ομως και οταν απαγορευεις στον αλλον, αλλα και απο πανω του απαιτεις να χρηματοδοτει το δικο σου
Τι να κάνουμε όταν η μη απαγόρευση εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων ιδρυμάτων ;
Γιατι να ειμαι υποχρεωμενος να πληρωνω και εγω?
Το εμβόλιο του covid το έκανες ; Αν ναι, θα απαντήσεις μόνος στην ερώτηση που θέτεις. Αν όχι, πρέπει να μην καις άλλο μαζούτ. Έχουμε φτάσει 2024...
Θα μας γράψει κανείς ορισμένα πετυχημένα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο ;
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 30 Ιανουαρίου 2024
Ο τρόπος που λειτουργεί είναι ακριβώς ο εξής:
ιδιωτικής ίδρυσης, μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία χορηγούμενη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση
εντάξει, δεν είναι MIT, Inc. οπότε καλυμμένοι είμαστε
αν δεν το κατάλαβες, συμφωνώ με αυτό που γράφεις
Θα το καταλάβουν ; Θα καταλάβουν ότι ο όρος public ή private αφορά τον τρόπο ίδρυσης με την παραχώρηση γης ;