Έχω περάσει φάση που όλα τα σκεφτόμουν αρνητικά που τριγυρνούσαν χίλιες δυο σκέψεις στο μυαλό που όλα μου έφταιγαν ..δεν ξέρω βέβαια αν αυτό θα μπορούσε να είναι μια μίνι κατάθλιψη και δεν το έχω ψάξει γιατί κράτησε λίγες μέρες μόνο ..ήταν περίοδος δύσκολη, βουτηγμένη στο άγχος..
Ας πάμε σε κάτι άλλο τώρα..
Όταν φιλικά σας πρόσωπα ή άτομα της οικογενείας έχουν κατάθλιψή ..συναναστρέφεστε μαζί τους σχεδόν καθημερινά και νιώθετε έντονα την απιθυμεία να κάνετε κάτι ουσιαστικό, να τους βοήθησε τι κάνετε σε αυτή της περίπτωση? Τέτοια άτομα μπορούν πραγματικά ψυχικά να βοηθηθούν από κοντινά τους πρόσωπα ή ο ψυχολόγος / ψυχίατρος έχει την αποκλειστικότητα στην φάση αυτή?
γεια σου σιμελ!
καταρχας οταν συγγενικα σου προσωπα εχουν καταθλιψη το βασικοτερο ειναι- και το πιο δυσκολο- να προσπαθησεις να μην επηρρεαστεις απο αυτο μεσα σου. Αυτο ειναι αναποφευκτο οποτε και προσπαθεις ναι μενα να βοηθας αλλα με μετρο. παντα η προσπαθεια γινεται με μετρο.
ο ψυχιατρος και ο ψυχολογος οταν η κατασταση εχει φτασει στο απροχωρητο ειναι ο μοναδικος συμβουλος.
συνηθως ενα ατομο καταθλιπτικο για να το ξεπερασει πρεπει να το δουλεψει μεσα του με τον εαυτο του.η καταθλιψη ειναι σαν τη εξαρτηση απο τα ναρκωτικα.
ο τοξικομανης, αν δεν το θελει πραγματικα, δεν απεξαρτειται.
ειναι ναι μεν ασθενης, αλλα οχι αρρωστος.
συνηθως οι καταθλιπτικοι και εξαρτημενοι ειναι ατομα ευαλωτα, αδυναμα(κι ας μη φαινονται), επηρρεπη και αυτοκαταστροφικα και απαιτητικα.εχουν μαθει να ζουν καλα και δεν αντεχουν την αποτυχια.
μερικες φορες ζητουν τακτικη εως συνεχη επιβεβαιωση και πολλα μπραβο. δεν αντεχουν να μην αναγνωριζονται οι αξιες τους και δεν δεχονται την ηττα.
εσυ εισαι 21 χρονων και θελεις να ζησεις, να μαθεις τον δικο σου εαυτο.
αν μπεις στη διαδικασια να τους λυσεις το προβλημα, απο τη στιγμη που δεν εισαι ειδικος, θα καταφερεις να δημιουργησεις κι εσυ δικα σου.
συνηθως λενε πως η αγαπη φτανει.
στη συγκεκριμενη περιπτωση ισως να μη φτανει.
τι παραπανω μπορεις να δωσεις απο αγαπη?
συνοψιζοντας
- δινεις αγαπη κι αυτα που μπορεις. αν ξεπερασεις τα ορια σου δε θα βοηθησεις ουσιαστικα.
- ελπιζεις κι ευχεσαι να ξυπνησει ο ανθρωπος σου αυτος απο τον ληθαργο, σκεπτομενος με γνωμονα τη λογικη , εκλογικευοντας μεσα απο τα γεγονοτα κι οχι μεσα απο συναισθηματα και βλεποντας καθαρα την πραγματικοτητα της ζωης- πως η ζωη ειναι δυσκολη.και πως δε μετρα η ευκολια αλλα η συνεχης προσωπικη βελτιωση και η βελτιωση των ηδη υπαρχουσων σχεσεων. μπορει να γινει αποδεκτο ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ απο ολους? αν γινοταν απο ολους δε θα υπηρχε δυστυχια στον κοσμο, μνησικακια και πικρια.
- συμβουλευεσαι κι εσυ η ιδια εναν ψυχολογο γιατο τι θα μπορουσες να κανεις ωστε να βοηθησεις.
εξακολουθω να πιστευω πως τα φαρμακα και οι ψυχολογοι- ψυχιατροι εχουν τον τελευταιο λογο σε περιπτωσεις καταθλιψης.
επισης ας μην μπερδευουμε θλιψη με καταθλιψη.
το ενα ειναι φαση ζωης, το αλλο ασθενεια με σταδια.