Δεν ξέρω για την άνοδο του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, αλλά όλα τα κινήματα τα οποία ζητούσαν ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης ανά τους αιώνες κάπως έτσι λειτούργησαν. Απλώς το καθένα είχε άλλους στοχούς και χρησιμοποίησε άλλες πρακτικές. Και το κίνημα της Γαλλικής επανάστασης και της Οκτωβριανής επανάστασης κλπ. Αλλά φυσικά βολεύει προκειμένου να γίνει η «επίθεση στο ήθος του λέγοντος» να θυμηθεί κανείς αυτήν την περίπτωση.
Κοίταξε ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα.
Εάν από την μέχρι σήμερα πολιτεία σου, είχες την απαίτηση να πιστέψω ότι μιλούσες για την Οκτωβριανή Επανάσταση, επίτρεψέ μου να γελάσω σπαραξικαρδίως. Πλλλάκα με κάνεις φαντάζομαι...

Σου υπενθυμίζω όμως ότι κι αυτή κατέληξε στον Σταλινισμό, που ουδείς γνωρίζει εάν πράγματι ήταν χειρότερος ή καλύτερος από τον Ναζισμό, σίγουρα πάντως είναι εφάμιλλος.
Η Γαλλική πάλι ξεκίνησε από Μασόνους και δεν πιστεύω ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση, εσύ το χριστιανόπουλο θα μπορούσες επ' ουδενί να ταυτιστείς μαζί της. Άσε που κι αυτή δεν διακρινόταν ακριβώς από την "υπολογισμένη βία" την οποία αιτήθηκες. Όπως και να έχει κι αυτή κατέληξε στην τρομοκρατία και τελικά στον Βοναπαρτισμό, που αιματοκύλισε την Ευρώπη.
Έτσι πάντοτε συμβαίνει όταν "φωτισμένες ηγεσίες" χειραγωγούν τις μάζες "διαφωτίζοντάς" τις.
Ξέρεις, κάποια μέρα συζητούσα μ' έναν φίλο μου, θεωρητικό του Ναζισμού και μου είπε το εξής: "Τι νομίζεις πως είναι αυτό που κάνει το έγκλημα του Ολοκαυτώματος τόσο ανατριχιαστικό, για όλους; Γενοκτονίες έχουν συμβεί πολλές στην ιστορία, λαοί ολόκληροι πέρασαν από φωτιά και τσεκούρι. Ε λοιπόν,
αυτό που παραλύει τις συνειδήσεις στο άκουσμα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, είναι η προσεκτικά υπολογισμένη βία, αντάξια του Μαρκήσιου ντε Σαντ".

Η σημειολογία αποκαλύπτει πολλά, όπως έλεγε και ο Κούντερα...
Το ήθος σου δεν έχω την ανάγκη να το αμαυρώσω, τα καταφέρνω απέναντί σου και με απλά επιχειρήματα. Άλλωστε όπως βλέπω, τα καταφέρνεις θαυμάσια κι από μόνος σου...
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ βλέπω απλώς μια άλλη πορτοκαλί επανάσταση όπως τόσες που οργανώνονται στην Ευρώπη για την εδραίωση της «δημοκρατίας». Και μπορεί ήδη η κυβέρνηση στην Ελλάδα να είναι ήδη φιλοαμερικανική και ο πρωθυπουργός της υπέρμαχος της παγκόσμιας διακυβέρνησης, αλλά για να εδραιωθεί στο μυαλό του κόσμου όλο αυτό, τότε το σύστημα φορά τον «επαναστατικό» μανδύα του καλώντας τα πλήθη να «αγανακτίσουν» εναντίον των εθνικών κρατών και να ζητήσουν μια παγκόσμια διακυβέρνηση σύμφωνα και με τον προπομπό του κινήματος αριστερό Στεφάν Εσέλ...
Δηλαδή, εάν κατάλαβα καλά: Το ΔΝΤ και η Χρεωκρατία καταλήγουν σε παγκόσμιο νόμισμα, άρα σε παγκόσμια κυβέρνηση. Η αντίδραση σ' αυτό, η πάλη των λαών για τα δικαιώματά τους, καταλήγει και πάλι σε παγκόσμια κυβέρνηση. Ο κομμουνισμός, μέσω του προλεταριακού διεθνισμού, έχει θεωρητικά στόχο κι αυτός την παγκόσμια κυβέρνηση. Ακόμη και το Βασίλειο του Θεού επί της γης, που εσείς οι χριστιανοί πρεσβεύετε, αποτελεί κι αυτό μια μορφή παγκόσμιας κυβέρνησης. Έχει προβλεφτεί εδώ και πολλές δεκαετίες ότι μάλλον κάτι τέτοιο θα είναι αναπόφευκτο, εάν θέλει η ανθρωπότητα να λύσει τα συνολικά της προβλήματα. Το έχουν οραματιστεί άνθρωποι σαν τον Ισαάκ Ασίμοφ και τον Άρθουρ Κλαρκ. Το θέμα είναι με ποιους όρους θα γίνει αυτό. Υπέρ ποιων και με ποιες προθέσεις. Τα περισσότερα σενάρια πάντως είναι δυσοίωνα, όμως εμείς δεν μπορούμε να πάψουμε να ελπίζουμε και να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας σε ό,τι μας καταστρέφει τη ζωή κι υποδουλώνει την ελευθερία μας. Εσύ περίμενε μέχρι να έρθει κανένας Πατερούλης να σε ορμηνεύσει...