Isiliel
Επιφανές μέλος

Σας μεταφέρω απόσπασμα από δημοσίευση σε άλλο φωτογραφικό φόρουμ για την ποιότητα της φωτογραφίας, με σχετικά παραδείγματα:Αν, όμως, η φωτογραφία δεν έχει καλή ποιότητα, πώς θα αναδειχθεί το θέμα της?
Αρχική Δημοσίευση από Pachinko:Η ποιότητα εικόνας. Διάβαζα σε αυτή τη δημοσκόπηση ότι η συντριπτική πλειοψηφεία έχει ως σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή ψηφιακής μηχανής την “ποιότητα εικόνας”. Ας μείνουμε λίγο στον ορισμό. Προσέξτε τη σοφή επιλογή των λέξεων: “Ποιότητα” και “εικόνας” βαλμένες δίπλα δίπλα. Μιλάει από μόνο του το πράγμα, καλύτερη ποιότητα εικόνας, άρα καλύτερη εικόνα, άρα καλύτερη φωτογραφία, σωστά?... Λάθος.
H ποιότητα της φωτογραφίας καθορίζεται από χίλια δύο πράγματα: το φώς, το θέμα, η στιγμή, το συναίσθημα, το καδράρισμα, την κατάλληλη γωνία και απόσταση λήψης, τις υπόλοιπες επιλογές φόρμας του φωτογράφου και κυρίως το περιεχόμενο, αλλά πάντως όχι από την “ποιότητα εικόνας”.
Μην πέφτετε στην ομολογουμένως πολύ καλοστημένη παγίδα μάρκετινγκ της Κάνον, Σόνυ, Νίκον (στο εξής “ΚαΣοΝίκον”).
Ένα παράδειγμα: Το 2004 ο Άλεξ Ματζόλι κέρδισε το διεθνές βραβείο φωτοδημοσιογραφίας της χρονιάς. Το βραβείο αυτό είναι εξαιρετικά βαρύτιμο, και οι αντίστοιχες φωτογραφίες μένουν στην ιστορία. Η φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποίησε ήταν μια αρχαία για τα σημερινά δεδομένα και ατσούμπαλη ψηφιακή κόμπακτ των 5 μεγκαπίξελ, χωρίς δυνατότητα αλλαγής φακών. Είναι το είδος της μηχανής που αγοράζει κανείς δώρο στη μητέρα του για να βγάζει φωτογραφίες το μουσακά και τις γαρδένιες στον κήπο, είδα πρόσφατα μια μεταχειρισμένη στο ebay που πουλιόταν για $30. Για σκεφτείτε το λίγο, $30 - βραβείο φωτοδημοσιογράφου της χρονιάς. Δεν νομίζω να παραπονέθηκε τότε κανείς για την “ποιότητα εικόνας” του Ματζόλι, κι αν παραπονέθηκε δε νομίζω να τον πείραξε τον ίδιο ιδιαίτερα απ'τη στιγμή που κέρδισε τη βραβειάρα, το συμβόλαιο συνεργασίας με το Μάγκνουμ και την εφ'όρου ζωής χορηγία της Ολύμπους.
Συμπέρασμα: αν σας ενδιαφέρει η φωτογραφία, όσο πιό γρήγορα ξεχάσετε την ποιότητα εικόνας και προχωρήσετε σε πιό σημαντικά θέματα τόσο το καλύτερο, γιατί στη φωτογραφία υπάρχουν πολλά σημαντικά θέματα, που θέλουν δουλειά.
Θα συμφωνήσω πάντως πως το σκόπευτρο είναι σημαντικό στη φωτογραφική μηχανή. Υπάρχουν άλλωστε περιπτώσεις, που λόγω των συνθηκών (υπερβολικό φως -ήλιος), δεν μπορείς να δεις τίποτα στην οθόνη...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
wolfe4ever
Διάσημο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος

Εγω εχω μια compact της sony με την οποια μπορω να καδραρω με το ματι αλλα εχει και οθονη
ποια ειναι?
γιατι πραγματικα δεν μπορω να τις βρω..πως να τις ψαξω?
Achilles
Πολύ δραστήριο μέλος

ποια ειναι?
Δεν το έχω δοκιμάσει για μένα,
αλλά βρίσκω λογική την εξής διαδρομή.
Κάνε αναζήτηση στον γκουγκλή των εταιρειών που έχουν ηγετική
μορφή στις φωτογραφικές μηχανές πχ sony, konica minolta, panasonic, olympus, fuzi κοκ.
Μπες στο σαϊτ της ανάλογης εταιρείας, πήγαινε στην υποκατηγορία που σε ενδιαφέρει
πχ ψηφιακές μηχανές, κάνε αναζήτηση με βάση την τιμή που πρόκειται να διαθέσεις,
μπες στο προϊον και κοίτα τα χαρακτηριστικά του.
Αν και πάλι δεν βρίσκεις άκρη, βρες τα τηλέφωνα επικοινωνίας των εταιρειών
από τα σαϊτ τους και ρώτα ποια είναι τα μοντέλα με το χαρακτηριστικό αυτό
που σε ενδιαφέρει.
Και για να το δοκιμάσω, μπήκα στο σαϊτ της olympus
κοίταξα τα χαρακτηριστικά των ψηφιακών μηχανών δεν βρήκα
απάντηση στον προβληματισμό σου και πήρα τηλέφωνο,
όπου με ενημέρωσαν ότι οι μόνες μηχανές τους που έχουν αναλογικό μάτι - και μάλιστα όχι όλες -
είναι οι digital SLR.
Όπως καταλαβαίνεις μιλάμε για τις τοπ μηχανές της συγκεκριμένης εταιρείας,
υποψιάζομαι μάλιστα πως το ίδιο θα συμβαίνει και με τις μηχανές των υπολοίπων εταιριών.
Αυτά.
Ελπίζω να βοήθησα.
Άγγελος
Επιφανές μέλος

καταλαβα..

Morelo
Πολύ δραστήριο μέλος

αυτην εχω.... νομιζω μπορεις να καδραρεις με το ματι,,ποια ειναι?

D_G
Πολύ δραστήριο μέλος

Άγγελος
Επιφανές μέλος
Άγγελος
Επιφανές μέλος

οι μηχανες που λενε, με ,μπαταριες λιθιου..και φορτιστες..
εχουν φορτιστη που βαζεις μεσα την μπαταρια ξεχωρα ή βαζεις τη μηχανη στην πριζα οπως τα κινητα?
εχω μπερδευτει..επειδη εγω εχω με απλες μπαταριες και θελω να βρω μια φτηνη compact που να φορτιζεται σαν κινητο..
Ceres Victoria
Πολύ δραστήριο μέλος

Άγγελος
Επιφανές μέλος

που φορτιζω τις μπαταριες τις επαναφορτιζομενες με φορτιστη..?

η λιθιου θα φορτιζει γρηγοροτερα υποθετω..
Ceres Victoria
Πολύ δραστήριο μέλος

Άγγελος
Επιφανές μέλος

λες να υπαρχουν?
D_G
Πολύ δραστήριο μέλος

Υπάρχουν είτε με μπαταρίες ΑΑ, είτε με λιθίου και φορτιστή.
Στις 4 compact που έχω καθώς και στην Dslr, η φόρτιση κρατά γύρω στην μία ώρα, δεν αφήνω βέβαια ποτέ τις λιθίου να αδειάσουν τελείως γιατί χαλάνε.
ΚΟΡΩΝΕΥΣ
Εκκολαπτόμενο μέλος

wolfe4ever
Διάσημο μέλος

wolfe4ever
Διάσημο μέλος

Scandal
Διαχειριστής

Άγγελος
Επιφανές μέλος

οι φουτζι δεν θεωρουνται απο οτι διαβασα οτι εχουν καλη εικονα,,δεν ξερω αν ισχυει βεβαια,,προσωπικα..
ας πουνε και αυτοι που εχουν δοκιμασει..
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.