Μόλις πριν λίγες μέρες ήμουν Παρίσι για μια δουλειά. Το κλίμα είναι αρκετά βαρύ τις τελευταίες ώρες, ακόμα και εδώ στην Βρετάνη που βρίσκομαι - βορειοδυτική Γαλλία, περίπου 2-3 ώρες απ' το Παρίσι. Τα συναισθήματα είναι διάχυτα: σοκ, θλίψη, αλλά και συσπείρωση. Τα περισσότερα e-mails που λαμβάνω έχουν ενωτικό χαρακτήρα, επί παραδείγματι ένα χωρίο από ένα που έλαβα σήμερα:
Les barbares responsables de ces horreurs ne doivent pas espérer qu’ils vont réussir à nous faire peur et à renoncer à nos valeurs de liberté et de démocratie. En conséquence, l’institut poursuivra ses activités « normalement » dans le respect de la Loi et des dispositions prises par le Président de la République. Nous ne prévoyons en particulier pour le moment aucune annulation de réunions, séminaires ou manifestations scientifiques.
Μας καλεί να μην παραδώσουμε τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και, παρά τα χθεσινά γεγονότα, το Πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν θα αναβάλλει καμία επιστημονική δραστηριότητα. Οι τοπικές αρχές βέβαια βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα για να διατάξουν απαγόρευση της κυκλοφορίας, εάν χρειαστεί.
Εάν μας κυριεύσει ο τρόμος, τότε έχουμε ήδη χάσει, μιας και αυτή η πράξη ήταν, κατά τον Hollande αλλά και πολλούς Γάλλους, πράξη πολέμου. Με ανακουφίζει μεν το ότι έχω προγραμματίσει να επιστρέψω στην Ελβετία σε ένα μήνα, αλλά συνεχίζω να ανησυχώ για τους συνεργάτες μου και τους Έλληνες ομογενείς που γνώρισα αυτούς τους μήνες, οι οποίοι θα μείνουν πίσω.