Το μποϋκοτάζ μπορεί να μην αναφέρεται μόνο στο "δε σου αγοράζω" αλλά και στο "δε σου πουλάω-δεν σου πουλάω στην τιμή που θέλεις εσύ/που ισχύει σε άλλα κράτη".
Επίσης, στα στοιχεία που περέθεσες, φαίνεται ότι οι εξαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τις εισαγωγές, οπότε έχουμε θετικό ισοζύγιο. Η Βενεζουέλα έχει ένα πολύ διαχειρίσιμο χρέος και από αυτήν την άποψη δε βγαίνει νόημα όσον αφορά την κατάσταση.
Νομίζω ότι το "ζουμί" είναι σε κάτι που μάλλον περνάει απαρατήρητο στην απάντησή σου: στον έλεγχο των τιμών. Ο έλεγχος των τιμών πράγματι μπορεί να προκαλέσει όλα αυτά που αναφέρεις παραπάνω, όμως το πραγματικό ερώτημα είναι για ποιο λόγο επιβλήθηκαν οι έλεγχοι τιμών.
παραθέτωντας από wikipedia
δεν είναι και τόσο κακό αυτό
Συνεχίζοντας το συλλογισμό, μια πλήρης απελευθέρωση των τιμών θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλές τιμές, πολλά προϊόντα, χωρίς όμως να μπορούν οι πολίτες να αγοράσουν - ακριβώς το αντίθετο από ό,τι γίνεται τώρα: έχουν οι πολίτες χρήματα, δεν υπάρχουν αγαθά, επειδή δε συμφέρει να εισαχθούν και να πωληθούν στις προτεινόμενες τιμές.
Το ερώτημά μου είναι: πόση είναι η διαφορά στις τιμές μεταξύ Βενεζουέλας και οποιουδήποτε άλλου κράτους;
https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp
Σε με τους μισθούς της χώρας, το κόστος διαβίωσης είναι ιδιαίτερα υψηλό, ακόμα και με την εφαρμογή του ελέγχου τιμών.
Δεν είμαι οικονομολόγος για να κάνω θεωρίες. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι πώς δε γίνεται να είσαι ένα πλούσιο κράτος, με ρευστό, να παράγεις, και να μην μπορείς να αγοράσεις αγαθά. Είναι παράλογο.