Το όνομα του Λένιν δεν το ανέφερα αλλά χαίρομαι που το ανέφερες εσύ.
Καταρχάς, το link που μου έδωσες για την ιστοσελίδα του ριζοσπάστη δεν μου δείχνει πουθενά πως ο Στάλιν είχε σε μεγάλη εκτίμηση την αναρχία και τον αναρχικό κομουνισμό. Ορίστε μερικά από τα σημεία που μου έκαναν εντύπωση στο link σου:
"Γι' αυτό είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί στις οργανώσεις του προλεταριάτου, στο βαθμό που είναι δυνατό, η αρχή του
συγκεντρωτισμού, σε αντίθεση με το κομμάτιασμα σε ομοσπονδίες[...]". Συγκεντρωτισμός και απολυταρχία. Βέβαια, ο Στάλιν δεν αναφέρθηκε στην απολυταρχική φύση του καθεστώτος του, αλλά αυτή φάνηκε στην πράξη.
"Οι κ. αναρχικοί μπέρδεψαν τις δυο αυτές δικτατορίες, που η μια αποτελεί άρνηση της άλλης και γι' αυτό βρέθηκαν στη γελοία θέση να μην πολεμάν το μαρξισμό, μα τα πλάσματα της φαντασίας, να μη μάχονται με τον Μαρξ και τον Ενγκελς, αλλά με τους ανεμόμυλους, όπως έκανε κάποτε ο μακαρία τη μνήμη Δον Κιχώτης..." Εγώ σεβασμό δεν βλέπω πάντως
Άσχετα με όλα αυτά, δεν μπορώ να δεχτώ μια τυπική συνέντευξη ως σύμβολο σεβασμού του Λένιν προν την αναρχία.
Προφανώς και ο Λένιν θεωρούσε τον αναρχικό κομουνισμό καλύτερο από την έλλειψη κομουνιστικών ιδεών, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πίστευε πως η αναρχία πρέπει να εξοντωθεί ώστε να μπορέσει να συγκροτηθεί ένα κράτος-γολιάθ που θα ρυθμίζει τα πάντα.
Ένα αστείο που άκουσα κάποτε από έναν αναρχικό (υποθέτω το λένε και άλλοι) είναι:
"Ο Στάλιν δεν εξόντωσε αναρχικούς γιατί τους είχαν ήδη εξοντώσει ο Λένιν και ο Τρότσκι"
Τώρα, αυτά που λες για τον Τρότσκι δεν τα πολυκαταλαβαίνω... ή μάλλον, τα κατανοώ αλλά δεν βλέπω κάποιον λόγο για να τα πεις. Είναι προφανές που η βίαιη καταστολή της επανάστασης των
προλετάριων εργατών από το φασιστικό καθεστώς του Λενιν, δείχνει άψογα τον χαρακτήρα της μιλιταριστικής σοβιετική ρωσίας.
Επίσης, επειδή μου άρεσε πολύ που ααφέρθηκες στην εξέγερση της Κροστάνδης, σου παραθέτω μερικά ιστορικά στοιχεία που δείνχουν
γιατί δημιουργήθηκε αυτή η εξέγερση...
"Στις αρχές του 1921, τη Ρωσία κυβερνούσε ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι, οι οποίοι είχαν εξέλθει νικητές από ένα καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν
απελπιστική. Η κρατικοποιημένη οικονομία
δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ακόμη και των υποστηρικτών της. Η βιομηχανική παραγωγή είχε
μειωθεί κατά 20% σε σχέση με την τσαρική περίοδο,
οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είχαν συρρικνωθεί στο 38% των προεπαναστατικών. Ο πληθωρισμός είχε εκτοξευθεί στα ύψη. Ένα δολάριο ισοδυναμούσε με δύο ρούβλια το 1914, ενώ το 1920 η ανταλλακτική του αξία ήταν ένα προς
1.200. Η άθλια οικονομική κατάσταση είχε οδηγήσει την ύπαιθρο σε αναταραχή, ενώ
οι απεργίες και οι συγκρούσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο στις μεγάλες πόλεις."
Έχεις λοιπόν μια οικονομία που πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι εργάτες παίρνουν πρωτοβουλία, γράφουν μανιφέστο και ζητούν περαιτέρω επαναστατικές αλλαγές. Και τι κάνει το κράτος; Του καταστέλλει βιαίως με τον κόκκινο στρατό. Άλλο ένα άψογο παράδειγμα της φύσης της σοβιετικής ένωσης.
Αν μου επιτρέπεις, θέλω να σταθώ σε κάτι πολύ σοβαρό και πολύ ειρωνικό που έγραψες.
Δεν δικαιολογώ καμία επίθεση καθώς σέβομαι το NAP. Εσύ όμως πριν μερικούς μήνες μου είχες δικαιολογήσει την άγρια δολοφονία παιδιών από ΕΑΜιτες μαχητές λέγοντας "Ε δεν υποστηρίζω αυτού του είδους τη βία αλλά υποθέτω το έκαναν από εκδίκηση επειδή ήταν παιδιά Χιτών". Βλέπεις την ειρωνία; Όταν ανοίγεις την πόρτα στη βία, δεν ξέρεις που να σταματήσεις και τι να δικαιολογήσεις.
Τέλος, αναφέρεσαι σε "σοβαρούς αναρχικούς/ελευθεριακούς". Και εγώ σε αυτούς αναφέρομαι... Αυτοί κυνηγήθηκαν από το καθεστώς των μπολσεβίκων. Εγώ δεν μιλώ για καταστροφείς και μπάχαλα. Μιλώ για σοβαρούς αντιεξουσιαστές.
Αντεξουσία και κράτος-γολιάθ των μπολσεβίκων δεν πάνε μαζί.
πηγή:
https://www.sansimera.gr/articles/225