Εν κατακλείδι, ακριβώς αυτή η αντοχή των Πανεπιστήμιων μας, στην σημερινή ανεπανάληπτη κρίση δείχνει την αξία τους και το πάθος των ατόμων που τα απαρτίζουν.
Η "αντοχή" είναι το ζητούμενο ή η συνεχής βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και της παρεχόμενης γνώσης προς τους φοιτητές;
Έχεις καταλάβει ότι εδώ και πολλά χρόνια τα ξένα πανεπιστήμια στις ανεπτυγμένες χώρες κάνουν συνεχώς βήματα "μπροστά" ενώ τα δικά μας μονίμως προς τα πίσω, παρασυρόμενα από την κρατική σαπίλα και παρακμή;
Αν είναι τα λεφτά το ζήτημα, τότε στην περίπτωση που έμπαιναν δίδακτρα στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που θα τα βρίσκατε ώστε να αποπληρώσετε τα δίδακτρα;
Αν δεν είναι τα λεφτά, μήπως δεν είστε τόσο γαμάτοι επιστήμονες, ώστε να γνωρίζετε την πανάκεια για την τριτοβάθμια, και βαλτώσατε στην Ελλάδα για μεταπτυχιακό, σε κάποιο δευτεροκλασάτο εκπαιδευτικό ίδρυμα;
Τα λεφτά είναι το ζήτημα σε ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις δραστηριότητες της ζωής μας...και τα Α.Ε.Ι. λοιπόν ΛΕΦΤΑ χρειάζονται για να λειτουργούν!
Το θέμα είναι από που αυτά θα προέρχονται σε μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει, από αυτούς που σπουδάζουν ή από κρατικά δανεικά;
Και μια που ενδιαφέρεσαι για την προσωπική μου σταδιοδρομία...έχω πολύ καλή δουλειά εδώ και θεώρησα προτιμότερο να φύγω έχοντας σοβαρή εργασιακή εμπειρία, επαγγελματική εξειδίκευση και τη δυνατότητα να "διαπραγματευθώ" την επόμενη δουλειά μου παρά να πάω σαν το πρόβατο στη σφαγή...
Αυτό μαζί με διάφορους "ανοικτούς λογαριασμούς" που είχα εκείνη την περίοδο και το γεγονός ότι μπορούσα να συνδυάσω σπουδές και εργασία πιο άνετα στην πόλη μου, συν το γεγονός ότι δεν πλήρωσα δεκάρα με οδήγησε στο να συμβιβαστώ σε μεταπτυχιακό Ελληνικού Α.Ε.Ι.!
ΑΝ δεν είχα δουλειά και όλα τα παραπάνω να με "κρατάνε" και είχα πέντε δεκάρες στην άκρη θα έφευγα με κλειστά τα μάτια!
Ποιες ίσες ευκαιρείες μωρέ είμαστε μετά καλά μας; Ξέρεις πολλούς Έλληνες πτυχιούχους να τους περισσεύουν μερικές χιλλιάδες ευρώ για σεμινάρια και σπουδές; Κι αυτός που τα έχει λες να τον πειράξει πολύ αν θα είναι τα δίδακτρα 8000 ή 9500; Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους δεν είναι κακό. Όλοι όσοι δουλεύουν σήμερα σε μεγάλες εταιρείες ως μηχανικοί δηλαδή έκατσαν και έσκασαν ένα 10ράκι σε σπουδές για "εξειδίκευση"; δε νομίζω.
Αν οι επενδυτές αυτοί δε γουστάρουν να κάνουν τα σεμινάριά τους λογω φπα και καλά, που πολύ αμφιβάλλω, ε ας μην τα κάνουν! Δε γίνεται να έχουμε ό,τι έχει και η Γερμανία. Ας μοιάσουμε στα υποτυπώδη πρώτα. Σου ακούγεται σκληρό; σκληρό είναι να υπάρχουν οικογένειες που να μην έχουν να φάνε. Σκληρό είναι να κλείνουν σπίτια για χρέη 5 και 10 χιλιάδων ευρώ. Ε τέτοιες υπηρεσίες είναι πολυτέλεια στη δεδομένη συγκυρία πώς να το κάνουμε αυτή είναι η αλήθεια.
Αυτά που λες είναι αποτέλεσμα των μέτρων του μνημονίου δεν έχουν καμία σχέση με τον κρατικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων. όταν κουρεύονται αποθεματικά με το έτσι θέλω, όταν η χρηματοδότηση πέφτει στο μισό μέσα σε 2 χρόνια, όταν απολύεται προσωπικό εσύ τι περιμένεις να γίνει; Είναι τραγελαφικό να μιλάμε για τέτοια προβλήματα όταν το ποσοστό επί του ΑΕΠ που δίνουμε για την παιδεία είναι απ τα χαμηλότερα στην ΕΕ.
Άσε που ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων χάνεται λόγω κακοδιαχείρησης. Εκεί τα δίδακτρα δε θα βοηθήσουν σε τίποτα.
Το θέμα δεν είναι τα 1.500€ παραπάνω άνθρωπε μου, το θέμα είναι ότι ο άλλος θα σταματήσει να κάνει τμήματα και θα πάψει πλέον ο Έλληνας π.χ. μηχανολόγος μηχανικός να έχει αυτή τη δυνατότητα στον τόπο του και θα πρέπει να τα σκάσει διπλά και τριπλά έξω!Διάβασε σε παρακαλώ πιο προσεκτικά τι γράφω είναι πολύ κουραστικό να επαναλαμβάνομαι...
Και στο ξαναλέω, εγώ θα το έκανα έτσι κι αλλιώς...ο άλλος όμως που είναι 22-23 χρονών χωρίς δουλειά ή κάποιος που στα 45-50 έμεινε άνεργος τι θα κάνει;!
Τα 7 και τα 8 χιλιάρικα δεν είναι κανένα τρελό ποσό για κάτι που μπορεί να αποσβέσει πολύ σύντομα, ακόμη και στην Ελλάδα του 2015...
Για να ανακάμψεις από την κρίση πρέπει να κάνεις τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου "καλύτερες" (σε ποιότητα, χρόνο και τιμή) από των υπολοίπων ώστε να ανεβάσεις το Α.Ε.Π. σου και έτσι να ανακάμψει και η οικονομία σου!
Αν λοιπόν πιστεύεις ότι "δε γίνεται να έχουμε ότι η Γερμανία" είτε αυτό λέγεται εξειδίκευση, είτε λέγεται τεχνογνωσία κ.λπ. όπως λες τότε γιατί σε βλέπω να γκρινιάζεις εδώ κι εκεί για την κατάπτωση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα;

Γιατί γκρινιάζεις για τα μνημόνια, τη στιγμή που επί δεκαετίες ζούσες πολύ πάνω από τις δυνάμεις σου ως κράτος;
Μήπως τελικά είναι μια μορφή "οικονομικής δικαιοσύνης" αυτό που περνάνε οι Έλληνες από τη στιγμή που επαναπαύθηκαν στα "υποτυπώδη" (όπως λες) όπως για παράδειγμα τα "rooms to let" και οι αγροτικές επιδοτήσεις που έγιναν πουτάνες και Cayenne;
Όσο για τα περί επιχειρήσεων επενδυτών κ.λπ. κάνε εσύ μαγαζί στην Ελλάδα του 2015, κράτα το έστω και μια χρονιά ανοιχτό και έλα να ξανασυζητήσουμε!
Αυτά που λες είναι αποτέλεσμα των μέτρων του μνημονίου δεν έχουν καμία σχέση με τον κρατικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων. όταν κουρεύονται αποθεματικά με το έτσι θέλω, όταν η χρηματοδότηση πέφτει στο μισό μέσα σε 2 χρόνια, όταν απολύεται προσωπικό εσύ τι περιμένεις να γίνει; Είναι τραγελαφικό να μιλάμε για τέτοια προβλήματα όταν το ποσοστό επί του ΑΕΠ που δίνουμε για την παιδεία είναι απ τα χαμηλότερα στην ΕΕ.
Άσε που ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων χάνεται λόγω κακοδιαχείρησης. Εκεί τα δίδακτρα δε θα βοηθήσουν σε τίποτα.
Τα αποθεματικά δεν κουρεύτηκαν "από μόνα τους"...κάποιοι διέταξαν (ή υποχρέωσαν, όπως θες πες το) τις διοικήσεις των Α.Ε.Ι. να επενδύσουν σε Ελληνικά ομόλογα, αυτές δέχτηκαν και μετά κάποιοι άλλοι αποφάσισαν και συνυπέγραψαν το PSI!
Οπότε να καταλογίσεις τις ευθύνες εκεί που πρέπει, Τσιπροαριστερίζουσες ατάκες του τύπου "το μνημόνιο φταίει", "οι ξένοι φταίνε" κ.λπ. όχι σε ταμας!
Από εκεί και πέρα η χρηματοδότηση λογικό είναι να πέσει αφού έπεσαν τα κρατικά έσοδα και όσο η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών μειώνεται τόσο θα μειώνεται και η κρατική "συνεισφορά" στους προϋπολογισμούς των Α.Ε.Ι.!