Δεν είναι χορηγοί με την αυστηρή έννοια είναι απλοί χρηματοδότες εκεί το πάω. Δεν έχουν απώτερα συμφέροντα ούτε ψάχνουν για μαλάκες να τους βγάλουν δουλειά. Και μη μου πεις τώρα για τις όποιες παθογένειες που μπορεί να κρύβει αυτό κατά περίπτωση μιλάω καθαρά από άποψη αρχής.
Δεν έχουν "απώτερα συμφέροντα";Guess again!
Το ίδιο ισχύει και για τα πανεπιστήμια. Λέμε για δίδακτρα ας πούμε αν μπορούσε να εγγυηθεί κανείς πως και με διδακτρα θα είχαμε μια κατάσταση όπου το πανεπιστήμιο θα ήταν προσβάσιμο σε όλους και πως επίσης αυτό δε θα δημιουργούσε διαβαθμίσεις με πανεπιστήμια με υψηλότερα δίδακτρα για την ελίτ, τότε δε θα είχα πρόβλημα. Αλλά η ιστορία έχει δείξει το αντθετο.
Διαβαθμίσεις ΔΕΝ γίνεται να μην έχεις, ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν διαβαθμίσεις για να ανταμείβεται καλύτερα αυτός που προσπαθεί περισσότερο και "επενδύει" περισσότερο (είτε σε χρήμα, είτε σε χρόνο είτε σε κόπο) στην προσπάθεια του, διαφορετικά έχεις ένα κομμουνιστικό καθεστώς όπου κανείς δεν έχει λόγο να αριστεύσει και όλοι βαλτώνουν στη μετριότητα...
Πάρε παράδειγμα την Ελλάδα όπου τα Α.Ε.Ι. είναι όχι απλά "προσβάσιμα" αλλά μπάτε σκύλοι αλέστε...παρ' ότι δίδακτρα ΔΕΝ υπάρχουν, παρ' ότι οι σχολές παρέχουν στην πράξη τα ίδια πράγματα (πτυχίο, εκπαίδευση, στέγαση, σίτιση κ.λπ.) δεν έχουν διαμορφωθεί "διαβαθμίσεις" από μόνες τους;Π.χ. την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν στο ξεκίνημα της καριέρας τους (αν δεν έχουν κάτι άλλο να παρουσιάσουν) ένας πτυχιούχος του "8" από το Α.Π.Θ. και την ίδια ένας πτυχιούχος του "8" από το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας;I don't think so...
Και παρότι η Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι "δωρεάν", ακόμη και στο οικονομικό κομμάτι money talks!
Έχεις δει κανέναν να πηγαίνει στις υψηλόβαθμες σχολές χωρίς να ακουμπήσει χιλιάδες € σε φροντιστήρια (ακόμη κι εκεί διαμορφώνονται πλέον "διαβαθμίσεις" μεταξύ φροντιστηρίων για την "elite" που διαρρέουν θέματα κ.λπ. και φροντιστηρίων της γειτονιάς), ιδιαίτερα κ.λπ.;Έχεις δει κανέναν να περνάει κατατακτήριες χωρίς να τα ακουμπήσει είτε σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα, είτε σε τσέπες καθηγητών;Έχεις δει κανέναν να παίρνει πτυχίο με "Άριστα" χωρίς να είχε "βοήθεια" στα 4-5 παλουκομαθήματα της σχολής που οι καθηγητές βάζουν 5άρια επίτηδες, την οποία απέκτησε με το αζημίωτο;
Απλά εσύ θεωρείς ότι στο ενδεχόμενο των διδάκτρων "όποιος πληρώνει τα πιο πολλά θα πάει σε καλύτερο πανεπιστήμιο"...δηλαδή στην Αγγλία ή στην Αμερική π.χ. στο MIT, στο Stanford, στο Oxford κ.λπ. έχεις την εντύπωση ότι παίρνουν όλα τα βουτυρόπαιδα, τους ακαμάτηδες γιους εφοπλιστών κ.α. που έχουν τα περισσότερα λεφτά να πληρώσουν και όχι τους "καλύτερους";
Σε ποια χώρα του κόσμου που οι σπουδές έχουν δίδακτρα τα καλύτερα πανεπιστήμια παίρνουν φοιτητές με πρώτο κριτήριο τα λεφτά;!
Δε σε κατάλαβα. Τι θέλεις να πεις με αυτό;
Θέλω να πω ότι όλες οι χώρες με υψηλότερη κρατική χρηματοδότηση από εμάς (στον πίνακα που παρέθεσες) προς την εκπαίδευση έχουν ΕΙΣΡΟΕΣ και στις περισσότερες περιπτώσεις ΚΕΡΔΗ από τη λειτουργία των Α.Ε.Ι.!
Π.χ. η Γερμανία και 10% να κάνει την κρατική χρηματοδότηση, αν προσδοκά να εισπράξει 12% του Α.Ε.Π. από τα χρήματα που έρχονται και ακουμπάνε στη χώρα οι ξένοι φοιτητές τότε θα το κάνει και δεν θα τη νοιάξει και καθόλου αν χάσει 1% ή 2% στην πορεία!
Ακόμη και στις πιο υποανάπτυκτες Αφρικάνικες χώρες, υπάρχουν πανεπιστήμια στα οποία αν θέλω εγώ π.χ. αύριο να πάω να σπουδάσω επειδή είμαι τρελός κι έτσι μου τη βάρεσε θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εισερχόμενους φοιτητές από ξένες χώρες (κι αν δεν υπάρχουν επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται, μόλις σκάσουν μύτη 5 ενδιαφερόμενοι σαν εμένα θα τις δημιουργήσουν για να μη χάσουν τα εισερχόμενα €πουλα)...
Αντίθετα εμείς έχουμε τα πιο εσωστρεφή Α.Ε.Ι. του πλανήτη με ΜΗΔΕΝ ξένους φοιτητές (μόνο από erasmus έχουμε που κι αυτοί τζάμπα σπουδάζουν) και άρα ΜΗΔΕΝ εισροή συναλλάγματος και υπεραξία για το κράτος...άρα ακόμη και 0,5% επί του Α.Ε.Π. να πάει η κρατική χρηματοδότηση, αυτό το 0,5% ΧΑΣΟΥΡΑ θα είναι γιατί δεν θα "βγει" ποτέ από τα Α.Ε.Ι.!
Η κατάσταση σ' αυτό το θέμα με τα Α.Ε.Ι. μας είναι σαν να έχεις π.χ. μια Ελληνική κατασκευαστική εταιρία, να έχεις εξειδικευμένο προσωπικό μηχανήματα κ.λπ. και να μην πηγαίνεις να κάνεις έργα στο εξωτερικό περιμένοντας από την εγχώρια, πεθαμένη Ελληνική αγορά να βγάλεις λεφτά και να επιβιώσεις!
Η γνώμη μου είναι πως πως το να εξασφαλίζεις πως όλοι θα έχουν περάσει από μια τέτοια εκπαίδευση έχει διάφορα καλά. Ένα είναι πως για μένα τουλάχιστον από τη προσωπιπκή μου εμπειρεία το πανεπιστήμιο επιδρά ωφελιμα στην καλλιέργειά σου, στον τρόπο που σκέφτεσαι, και σε κάνει πιο ανοιχτόμυαλο. Επίσης αν δεις στατιστικές εργασίας θα δεςι πως κατά μέσο ορο οι πτυχιούχοι απολαμβάνουν καλύτερες απολαβές από έναν απόφοιτο λυκείου. Δηλαδή όσο κι αν θέλει να το δει κανείς από άποψη επιλογής στην πραγματικότητα μια τέτοια κατάσταση καλλιεργεί ανισότητες. Στη σημερινή κοινωνία το να μην έχεις πτυχίο σε βάζει σε μειονεκτική θέση. Επίσης δημιουργεί μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των πτυχιούχων. Όταν έχεις αυτού του επιπέδου την εκπαίδευση ανοιχτή προς όλους τα επαγγέλματα δεν είναι κλειστά και το χαρτί που έχεις δε σου εξασφαλίζει τίποτα πέρα από τη δυνατότητα να ανταγωνιστείς τους υπολοίπους ως προς την επαγγελματική σου ικανότητα. Δεν είμαι σίγουρος αν μ αρέσει βέβαια αυτή η ιδέα αλλά για κάποιον υπέρ της ελεύθερης αγοράς σίγουρα είναι μεγάλο συν.
Η "ελεύθερη αγορά" είναι καλή μόνο για τον καταναλωτή του παρεχόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας!
Έτσι και για τον πτυχιούχο το να έχει λίγους συναδέλφους είναι καλό για εκείνον, το να έχει πολλούς είναι καλό μόνο για τον υποψήφιο εργοδότη και φυσικά τον πελάτη του!
Έτσι είναι η ελεύθερη αγορά, χάνεις κάπου (δεν μπορείς να διαμορφώσεις μονοπώλια και ολιγοπώλια, έχεις μικρά περιθώρια κέρδους κ.λπ.) και κερδίζεις κάπου αλλού (φθηνότερα προϊόντα & υπηρεσίες λόγω ανταγωνισμού κ.λπ.)...
Αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση...