Εξέταση Μαθηματικών. Εξετάζει κατά πόσο έχεις μάθει απέξω μια μεθοδολογία, πολλά πράγματα, πάντως δε διασφαλίζει την αξιολόγηση της γνώσης συνολικά. Και αν δεν εξετάζει μεθοδολογία, τότε θα σε ρωτά μια πουστι@

, λες και προσπαθείς να λύσεις κανένα μυστήριο. Γενικά, η εξέταση σαν μέθοδος έχει θέματα, όχι απαραίτητα οι Πανελλαδικές.
Το αν θα επιλέξεις να μάθεις να λύνεις ασκήσεις μεθοδολογικά, είναι επιλογή σου. Οι εξετάσεις δεν μπορούν με κάποιο τρόπο να διασφαλίσουν κάτι τέτοιο. Αυτό είναι θέμα προετοιμασίας του υποψηφίου και δεν άπτεται των καθηγότων των εξεταστών. Κατά τον ίδιο τρόπο, στο πανεπιστήμιο, ανακοινώνεται μια συγκεκριμένη ύλη, παραδίδονται κάποια μαθήματα και ακολουθούν οι εξετάσεις. Το αν θα καθίσεις να αφομοιώσεις αυτήν την ύλη ή θα πας έχοντας διαβάσει τα περσινά θέματα και ελπίζοντας να πέσει κάτι αντίστοιχο, είναι δικό σου θέμα. Η ύλη είναι πεπερασμένη, από ένα σημείο και μετά θα ανακυκλώνεται, αναπόφευκτα.
Για τον ελεύθερο χρόνο, σου ξαναλέω, δεν είναι τόσο απόλυτα τα πράγματα όσο τα περιγράφεις. Ήδη μιλάμε για χρόνο ξέχωρα από εκείνον που υποτίθεται αφιερώνεται στις υποχρεώσεις σου, "ελεύθερο".
Ελεύθερος λόγιζεται ο χρόνος τον οποίο δαπανάς σε δραστηριότητες που επιθυμείς εσύ. Εμένα με είχε πιάσει δύο-τρεις φορές στην τρίτη λυκείου, είχα περάσει τον γεωμετρικό τόπο δύο μιγαδικών στο geogebra και έβλεπα τη σχετική κίνηση του ενός, συναρτήσει του άλλου. Εκείνο το διάστημα λογίζονταν ως ελεύθερος χρόνος, ήθελα να καθίσω να δω σχεδιαγραμματικά τον μιγαδικό της άσκησης.
Αν για κάποιον η μελέτη για τις Πανελληνίες λογίζεται ως δουλειά, δεν θα του πω κάτι για αυτό. Από τη στιγμή που δεν απολαμβάνει τη μελέτη που κάνει και δεν ενθουσιάζεται από το να ανακαλύπτει πράγματα που ισχύουν γύρω του, είτε αυτό λέγεται Μαθηματικά είτε Βιολογία, αφού αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να διαβάσει, αλλά θέλει ταυτόχρονα να έχει και ελεύθερο χρόνο, για να κάνει τα πράγματα που πραγματικά επιθυμεί, ας βρει μια τομή, ανάμεσα στο πόσο θέλει να δουλέψει και πόσο ελεύθερο χρόνο θέλει να έχει στη διάθεσή του. Για να στο θέσω διαφορετικά, μπορείς να έχει μια δουλειά που να σου αποφέρει 2.000 ευρώ εισόδημα το μήνα, αλλά να χρειάζεται να δουλεύεις 16 ώρες την ημέρα και, αν θεωρήσουμε ότι θες 8 ώρες να ξεκουράζεσαι, δεν σου επιτρέπει να έχεις ελεύθερο χρόνο. Αντιθέτως, μπορείς να έχεις μια δουλειά που σου αποφέρει 1.000 ευρώ το μήνα και απαιτεί 8ώρη εργασία. Εμένα μπορεί να με κάνει ευτυχισμένο το να έχω χρήματα και ας μην έχω προσωπικό χρόνο. Εσύ μπορεί να χρειάζεσαι ελεύθερο χρόνο. Έχεις κάθε δικαίωμα να επιλέξεις να εργαστείς στη δεύτερη δουλειά. Δεν έχεις το δικαιώμα όμως να πεις ότι είναι άδικο που δεν αμοίβεσαι τα ίδια με εμένα. Όπως εγώ δεν παραπονιέμαι που δεν έχω τον ίδιο ελεύθερο χρόνο με εσένα. Άλλαξε τώρα τα ευρώ με μόρια στις Πανελλήνιες, για να καταλάβεις τι εννοώ "θυσία ελεύθερου χρόνου".
Για τον ανταγωνισμό, δε νομίζω ότι τα παιδιά απέχουν τόσο από την πραγματικότητα και ο τρόπος ο ενδεδειγμένος να τα φέρουμε σε αυτή είναι να το στρέψουμε κατά συμμαθητών τους, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού πάντα. Μπορούν να υπάρξουν και πιο "φιλικοί" τρόποι.
Αν τα παιδιά δεν απέχουν και τόσο από την πραγματικότητα, στα 18 τους είναι έτοιμα να ανταγωνιστούν τους συμμαθητές τους, για μία θέση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αν δεν είναι έτοιμα, τότε απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα και, κάποια στιγμή, πρέπει να έρθουν σε επαφή μαζί της. Το να μεγαλώνει ένας άνθρωπος μέσα σε μία γυάλα δεν τον προστατεύει σε καμία περίπτωση.
Το απολυτήριο. Πολύ ενδιαφέρον. Θα μπορούσε να είναι ένας φάκελος τύπου portfolio? Έτσι δε θα μπορούσαμε να πετύχουμε και την αξιολόγηση της όλης γνώσης που είπες πριν; Θα μπορούσε να είναι μια έκθεση αντί απλά για νούμερα; Θα μπορούσε να είναι πολλά νούμερα και παράμετροι για κάθε μάθημα; Θα μπορούσε να έχει μέσα πράγματα που δε σχετίζονται με κάποιο μάθημα αλλά γενικά με τη δραστηριοποίηση στο σχολείο; Δε ξέρω, ερωτήματα θέτω, προσπαθώντας να απαντήσω στο υπαρκτό πρόβλημα που έθεσες περί κινδύνου παραπαιδείας.
Είσαι υπέρ ή κατά της αξιολόγησης, σαν θεσμό? Θεωρείς, δηλαδή, ότι οι μαθητές πρέπει να κρίνονται για την προσπάθεια που καταβάλλουν και τα αποτελέσματα που φέρνουν στο χώρο του σχολείου? Θεωρείς ότι οι φοιτητές πρέπει να αξιολογούνται στο κατά πόσο κατανόησαν την επιστημονική ύλη που τους διδάχθηκε? Θεωρείς ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αξιολογούνται για το έργο που παράγουν και αναλόγως να αμοίβονται?
Γιατί αυτός είναι ο ρόλος του απολυτηρίου. Πρόκειται για ένα χαρτί, πάνω στο οποίο πιστοποιούνται οι επιδόσεις που σημείωσες στα μαθήματα κατά την Γ Λυκείου. Το 99% του πληθυσμού άνω των 18 έχει απολυτήριο Λυκείου. Γιατί προσπαθείς να το εκθειάσεις σε κάτι το ιδανικό? Είναι σαν να μου λες ότι ξέρεις να γράφεις και να διαβάζεις ελληνικά και να περιμένεις να σου πω "Μπράβο"... Το ξέρω ότι ακούγομαι αρκετά μηδενιστής με τα παραπάνω, αλλά μου παρουσιάζεις όλους αυτούς τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναβαθμιστεί η σημασία του Απολυτηρίου Λυκείου (και είναι όλοι πολύ ωραίοι τρόποι, δεν αντιλέγω ως προς αυτό), αλλά δεν μου εξηγείς το γιατί. Άντε και το εξισώσαμε το Απολυτήριο Γενικου Λυκείου με κάποιον Προπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ποιο το ώφελος? Τι το σπουδαίο έχει το Απολυτήριο Λυκείου και θεωρείς ότι μέχρι σήμερα δεν του έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία?