Ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ ΗΤΑΝ ΦΑΣΙΣΤΑΣ
Έξι χρόνια έχουν περάσει από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον φασίστα και νεοναζί Γιώργο Ρουπακιά. Κάθε χρόνο δεν λείπουν οι επετειακές διαδηλώσεις, οι πορείες και τα βίαια ξεσπάσματα από μέλη του ακρο-αριστερού χώρου. Ο Παύλος Φύσσας έχει μετατραπεί σε ένα νεοελληνικό πρότυπο αντιφασίστα. Ο Δήμος Κερατσινίου ύψωσε άγαλμα στον Παύλο, ενώ μετονόμασε την οδό Τσαλδάρη σε οδό Παύλου Φύσσα. Με άλλα λόγια, ο Παύλος είναι ένα άξιο πρότυπο για τους δημότες του Κερατσινίου, ένας φωτεινός σηματοδότης που μας δείχνει τον σωστό τρόπο ζωής. Αυτό δηλώνει η ανέγερση αγάλματος προς τιμήν οποιουδήποτε ανθρώπου.
Πόσοι, ωστόσο, γνωρίζουν τους στίχους του Φύσσα; Πόσοι τολμούν να τους ξεστομίσουν; Πόσοι τολμούν να πουν ότι συμφωνούν με όσα έλεγε ο Φύσσας; Σχεδόν κανένας λογικός, φιλήσυχος άνθρωπος. Μόνο οι ακρο-αριστεροί, αριστερόστροφοι φασίστες τολμούν να δηλώσουν δημοσίως τους στίχους του Φύσσα. Ο λόγος είναι απλός· ο Φύσσας υπήρξε, από την στιγμή που ξεκίνησε να φτιαχνει τραγούδια ως την στιγμή που δολοφονήθηκε, ένας φασίστας διαφορετικού χρώματος από τον δολοφόνο του, αλλά κοινών πρακτικών λεκτικής βίας και μιλιταρισμού. Στις επόμενες γραμμές θα δείξω ότι ο Παύλος Φύσσας υπήρξε το ίδιο φανατισμένος, βίαιος και φασιστικός με τον δολοφόνο του. Κυρίως, όμως, θα δείξω ότι ο Παύλος Φύσσας δεν θα έπρεπε να έχει άγαλμα, ούτε οδό με το όνομα του, ούτε να θεωρείται πρότυπο αντιφασισμού.
Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Πώς κρίνουμε έναν άνθρωπο ως προς τον αντιφασιστικό του χαρακτήρα; Πώς λέμε αν ένας άνθρωπος είναι φασίστας ή αντιφασίστας; Η απάντηση είναι απλή. Χαρακτηρίζουμε έναν άνθρωπο ως αντιφασίστα βασιζόμενοι στην ζωή του, όχι στον θάνατο του. Για παράδειγμα, όταν ένα μέλος συμμορίας στην Αμερική δολοφονείται από ένα αντίπαλο μέλος μιας άλλης συμμορίας, τότε δεν λέμε ότι ο δολοφονημένος ήταν νόμιμος και ο δολοφόνος παράνομος. Και οι δύο ήταν παράνομοι, και οι δύο ήταν βίαια μέλη συμμοριών.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Φύσσα. Σύμφωνα με την πολιτική ορθότητα, επειδή ο Φύσσας δολοφονήθηκε από έναν φασίστα, αυτό τον καθιστά αντιφασίστα. Εγώ ρωτώ, γιατί; Ο θάνατος του ανθρώπου δεν αλλάζει την ζωή που έζησε. Ο Παύλος Φύσσας ήταν κήρυκας του μίσους, παρότρυνε τους ανθρώπους σε ένα είδος βίας το οποίο θα μπορούσε να το σκαρφιστεί μόνο ένα παρανοϊκό μυαλό. Παραθέτω εδώ μερικούς από τους στίχους του Φύσσα. Καθώς τους διαβάζετε να θυμάστε ότι πρόκειται για στίχους που έγραψε ένα πρότυπο στο οποίο υψώθηκε άγαλμα. Υπενθυμίζω στην Ο.Δ. ότι οι βρισιές επιτρέπονται, αρκεί να μην απευθύνονται σε κάποιο πρόσωπο ή χρήστη.
«Διάλεξε, θέλεις κρεμάλα ή τρεχάλα;
Γαμιέται κάθε είδους φασίστας μαλάκα και πάμε γι' άλλα
Γάμα τους, Πάτα τους, Γάμα τους
κατούρα τους στα μούτρα και Γάμα τους τη φάρα τους»
«Άγγελα μάθε το πως από ψηλά εδώ είσαι μια οπτασία
χυμένη έτσι στο κράσπεδο.[1] Θέλω να κατουρήσω πάνω
στον κιμά σου [2] και να παίξω ρέγκε μπάσο με τα
έντερα σου. Να πάρω τα μυαλά σου και να ζωγραφίσω
πάνω στον τοίχο [...].
Θέλω να γίνω παιδοκτόνος (!) μπουμπού μου,
θέλω να γίνεις εσύ η μάνα του παιδιού μου»
Όπως καταλαβαίνετε, αυτοί οι στίχοι (και πολλοί άλλοι που δεν τους παρέθεσα) δεν μπορούν να διαβαστούν δημοσίως, να διαδοθούν στο ράδιο ή την τηλεόραση, ή να διαβαστούν παρουσία μικρών παιδιών. Και όμως, αυτός ο άνθρωπος θεωρείται ειρηνικός τροβαδούρος της αγάπης και του αντιφασισμού. Οι πολίτες του Κερατσινίου θεώρησαν πρέπον να υψώσουν άγαλμα στη μνήμη αυτού του ανθρώπου, και να τον θεωρήσουν πρότυπο για τις επόμενες γενιές.
Είναι καιρός οι μάσκες να πέσουν, και να σταματήσουμε να κάνουμε τα γλυκά μάτια στους αριστερόστροφους φασίστες. Ο Παύλος Φύσσας ήταν ένας φασίστας που δολοφονήθηκε από έναν φασίστα. Ο τρόπος θανάτου δεν αλλάζει μια ολόκληρη ζωή.
Τέλος να πω ότι δεν συμφωνώ με οποιαδήποτε μορφή βίας, ειδικά τη σωματική. Δεν θεωρώ πως η δολοφονία του Φύσσα ήταν ένα ευχάριστο γεγονός, ούτε νομίζω ότι του άξιζε να πεθάνει. Το μόνο που υποστηρίζω είναι ότι δεν θα έπρεπε ο Φύσσας να θεωρείται κοινωνικό πρότυπο.
[1] Εννοεί ότι θα την σπρώξει από το μπαλκόνι και θα τσακιστεί στο πεζοδρόμιο.
[2] Εννοεί ότι θα κατουρήσει πάνω από το νεκρό, λιωμένο σώμα της.
VIDEO
Ένα ξεκαρδιστικό βίντεο στο οποίο ο Θάνος Τζήμερος ξεμπροστιάζει τους δημοσιογράφους, οι οποίοι παρακαλούν τον Τζήμερο να μην απαγγείλει τους στίχους του Φύσσα, παρόλο που ο Φύσσας έχει άγαλμα και θεωρείται κοινωνικό πρότυπο. . .
Όσοι/ες αναρωτιούνται με την επιλογή του επιθέτου «φασίστας», ας ανατρέξουν εδώ:
https://www.e-steki.gr/showthread.php?t=179650