Δεν με ενδιαφέρει αν ηρεμεί το κλίμα. Παρά πολλούς φοιτητές τους ηρεμεί. Αυτούς που έχουν ιδεολογικό πρόβλημα με τους αστυνομικούς, δεν τους ηρεμεί, και δεν μας ενδιαφέρει κιόλας αν τους ηρεμεί.
Στην ουσία αυτό που μου λες είναι ότι αυτές οι μερίδες φοιτητών και μη φοιτητών κάνουν ότι θέλουν στο πανεπιστήμιο και πρέπει να προσέχουμε τι μέτρα θα πάρουμε μήπως και θυμώσουν και ξεκινήσουν να τα κάνουν μπαχαλο.
Αυτή η λογική περιγράφεται και με λέξη, λέγεται εκβιασμός. Δηλαδή μας εκβιάζουν ότι αν δεν φύγει η αστυνομική φύλαξη, θα κάνουν επεισόδια.
Δέχεσαι εσύ μια μερίδα φοιτητών να εκβιάζει επεισόδια και να πρέπει να κάνει πίσω η κυβέρνηση σε έναν τέτοιο εκβιασμό; Αν γίνει αυτό, θα χάσω κάθε ελπίδα για αυτήν την κυβέρνηση και τη χώρα γενικότερα. Αλλά να σου πω την αλήθεια, εκεί βλέπω να καταλήγει. Αυτή η χώρα δεν θα πάει ποτέ μπροστά. Δες τον άλλον με τι μένος προπαγανδίζει.
Να σου εξηγήσω λοιπόν πως το βλέπω.
Οι επιλογές που έχεις είναι οι εξής:
α) Να συλλάβεις τους μπαχαλάκηδες και να τους βάλεις μέσα.
Αυτό θα γινόταν σε μια σοβαρή χώρα.
Δεν είναι πολλοί αυτοί που πάνε να τα σπάσουν. Το να είσαι γλίτσας και να σκοτίζεις κόσμο να σε ψηφίσει ή να κάνεις πορείες με ανεφάρμοστα αιτήματα δεν είναι παράνομο.
Πόσοι είναι αυτοί που πάνε για να τα σπάσουν; 20,50,100 σε κάθε μεγάλο πανεπιστήμιο;
Δεν είναι δύσκολο να τους πιάσεις αν το θες.
Πχ από τα 50 περίπου άτομα που λένε οτι πήγαν και διέλυσαν την βιβλιοθήκη γιατί δεν έχουν ταυτοποιήσει ούτε έναν;
Με διακτινισμό πήγαν εκεί; Δεν τους έπιασε καμιά κάμερα στην περιοχή, κανένας δεν μπήκε σε κάποιο όχημα κλπ;
Και πόσες άλλες πιο εύκολες περιπτώσεις με τα επεισόδια να γίνονται μέρα μεσημέρι.
β) Να τους αφήσεις να κάνουν ότι θέλουν όπως έκαναν οι περισσότεροι πολιτικοί και πρυτάνεις για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Πολύ πιθανο να ξαναγυρίσουμε σε αυτό όταν δεν θα έχουμε δεξιά κυβέρνηση
γ) Να κατεβάσεις τους τόνους και να καταλήξεις σε μια μέση λύση. Τύπου δεν θα σας αφήσω να έχετε υπό κατάληψη χώρο μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά δεν θα έχω και αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια.
Αργά ή γρήγορα σε μια παραλλαγή αυτού βλέπω να καταλήγουμε με αυτή την κυβέρνηση.
δ) Να βάλεις τα ΜΑΤ, την ασφάλεια, τον στρατό και δεν ξέρω τι άλλο μέσα στο κάμπους και να έχεις μπάχαλα σχεδόν κάθε μέρα. Αυτό είναι που γίνεται τώρα.
Δεν νομίζω ότι αυτό ηρεμεί και πολλούς φοιτητές ότι και αν πιστεύουν για την αστυνομία. Εμένα τουλάχιστον δεν θα με ηρεμούσε να πηγαίνω για μάθημα και να φοβάμαι μη φάω καμιά ξέμπαρκη πέτρα/μολότοφ/κρότου λάμψης/δακρυγόνο.
Η προφανής επιλογή είναι η α αλλά δεν γίνεται γιατί δεν συμφέρει καμιά κυβέρνηση(για διαφορετικούς λόγους την κάθε μία) , όπως δεν συμφέρει καμιά κυβέρνηση να μαζέψει και τους μπαχαλάκηδες από τις πορείες.
Δεν είναι θέμα ανικανότητας, δεν μιλάμε για τίποτα εγκληματικά masterminds για μερικούς μπαχαλάκηδες μιλάμε.
Από εκεί και πέρα αφού δεν γίνεται αυτό να'χαμε να λέγαμε είναι η κατάσταση.