χτες ήμουν στη "δεξίωση" μετά από βαφτίσια. Είχα πάρει τη Πίκυ και καθόμουν σε ένα μικρό χώρο που είχε διαμορφώσει η μαμά της νεοφώτιστης, με διάφορα παιχνίδια για τα μικρά παιδιά.
Μπροστά μας ήταν η ουρά του μπουφέ και ένα παιδάκι 3-4 χρονών (κάπου εκεί), αποφάσισε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεσπάσει: φώναζε, ούρλιαζε, χτυπιόταν, κυλιόταν κάτω και άλλα τέτοια όμορφα. Η μαμά του τον κοίταζε απλά ΑΠΟ ΨΗΛΑ, δε κατέβηκε στο ύψος των ματιών του παιδιού -eye level, δε το ρώτησε τι ήθελε, δεν έκανε καμιά προσπάθεια εκτόνωσης. Ήρθε ο πατέρας και του έριξε μια στον πωπό. Έγινε ρεζίλι το παιδάκι μπροστά σε όλους.
Ήταν τόσο δύσκολο να το αρπάξει η μητέρα του και να απομακρυνθούν από τη σκηνή, για 10 λεπτά, ως "time-out", ούτως ώστε και αυτό να ηρεμήσει και να επιστρέψουν πίσω όμορφα και ωραία? Εγώ τουλάχιστον, αυτό θα έκανα, και θα
"θυσίαζα" την θέση μου στο μπουφέ, για να αντιμετωπίσω τις ανάγκες του παιδιού μου. Μη σας πω ότι θα φεύγαμε, αν το ξέσπασμα συνεχιζόταν.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφύγεις το ξύλο, σε όποια μορφή, αρκεί να βάζεις μπροστά τις ανάγκες του παιδιού.
Τα "ζωηρά" παιδιά έχουν κάποιους λόγους που είναι ζωηρά και δρουν κυρίως με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, κάτι που σε εμάς φαίνεται ως "παραξενιά, κακομαθημένα, κ.ά. τέτοια ωραία επίθετα" (π.χ. όταν εγώ θέλω να δω τη ταινία μου κι έρχεται η μικρή και σκαρφαλώνει πάνω μου, ή ουρλιάζει δίπλα μου, δε το κάνει από πείσμα: θέλει να μου τραβήξει τη προσοχή, με χρειάζεται. Τι πρέπει δηλ. να κάνω? να της δώσω μια στον πωπό να καταλάβει ότι δεν ενοχλούμε τη μαμά όταν βλέπει ταινία?).
Δε θέλω να λέω μεγάλα λόγια, αλλά θα προσπαθήσω να βγάζω από το νου μου το ξύλο, ακόμα και αν έχω φτάσει στο αμήν.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.