Μιλάς λίγο γενικά αλλά ναι, προφανώς η επιστήμη κάνει λάθη, αναθεωρεί κλπ. Για αυτό τον λόγο δεν είναι δόγμα. Όμως, είναι ακραία η ιδέα ότι λόγω χρηματοδότησης εχουν αποδομήσει έννοιες όπως ανθρώπινη φυλή, διάκριση κοινωνικού φύλου κλπ.
Ειδικά σε stem επιστήμες είναι δύσκολο να βγάλεις πράγματα από το μυαλό σου. Τα στηρίζεις στην παρατήρηση. Μπορείς να δημοσιεύσεις για παράδειγμα αυτό που μάλλον θέλει να πει ο
@giannhs2001 (αν καταλαβα καλα τι θελει να γράψει) ότι δηλαδή υπάρχει γενετική διαφοροποίηση η οποία είναι αρκετή για να ορίσουμε ανθρώπινες φυλές, όμως, θα δεχτείς την κριτική από τους συναδέλφους σου και γενικά από ειδικούς του χώρου.
Το αντίθετο θα έλεγα ότι βλέπουμε πως γίνεται. Δηλαδή, κράτος και κεφάλαιο αγνοεί τους ειδικούς, βλέπε κλιματική αλλαγή (τα παιδιά μας θα βράζουν σε λίγα χρόνια). Τα στοιχεία είναι εκεί αλλά αδιαφορούν.
Μάλλον, αν κατάλαβα καλά, θες να πεις ότι διάφοροι βιολόγοι αντιστρέφουν την πραγματικότητα και πως μάλλον σε λίγα χρόνια θα είναι λάθος. Όπως 'εγραψα πριν, ό,τι και να δημοσιεύσεις, θα φάει κριτική από παντού.
Κοίταξε να δεις, επειδή τη βιολογία μπορει να μην την εχω σπουδασει οπως εσυ, και σέβομαι την αυθεντία σου άλλωστε δεν ειμαι κάποιος που "χέζω" την επιστημη μονο και μόνο για να ικανοποιηθεί ή να επιβεβαιωθεί μια ιδεολογική μου πεποίθηση.
Όμως ισχύουν δυο τινά και τα ξερω απο πρώτο χέρι, δε θα μπω ομως σε λεπτομέρειες για να μη φωτογραφίσω πράγματα και καταστάσεις.
Όταν ο Γουάτσον (αν τον λεω καλά) ειχε πάει στην Πατρα και ειχε πει μια κουβέντα για τους μαυρους αν θυμαμαι καλά και τους λευκούς, έφαγε κράξιμο. Ποιός, ο Γουάτσον, που ανακάλυψε με άλλους (οι οποιοι έμειναν πιο ανώνυμοι απ οσο διαπίστωσα) την αλληλουχια του DNA.
Η ακαδημια σε αυτον τον κλάδο και σε όλους, ειναι μια κλίκα. Δεν επιτρέπεται να βγαλεις ριζοσπαστικες απόψεις για πολλούς λόγους, είτε γιατι δε θα παρεις χρηματοδοτηση απο τις εταιριες που συνηθως τα σκανε για τις έρευνες και τα πειράματα, είτε θα σε περιθωριοποιήσει η κλικα. Σαν τους Δημοσιους Υπαλλήλους που αν πας σε μια υπηρεσία κι αρχίσεις και τακτοποιείς, σου λένε σταμάτα θα μας κάψεις θα φανουμε οτι δεν δουλευαμε τοσα χρόνια.
Τρανό παράδειγμα στον κλάδο μου; Οι αντισυστημικοι οικονομολόγοι ή όσοι παλιότερα ήταν θιασώτες ενος τρίτου οικονομικου μοντελου μακρια απο καπιταλισμό και κομμουνισμό. Οι μεν αριστεροι χαρακτηριζονται ως γραφικοι απο τους καπιταλιστές, ως άεργοι αναρχες και δεν ξερω κι εγω τι (ενω εχουν πει αλήθειες), οι δε συντηρητικοί χαρακτηρίζονται ως φασίστες που απλά επαιρναν δάνεια αφειδώς απο το εξωτερικο τα ινδάλματά τους και ουσιαστικά έτσι στηνανε τα ακροδεξια καθεστωτα, τα οποια ειναι νομοτελειακό να καταρρεύσουν. Όμως για τις πολυεθνικές που στήριζαν τον Χίτλερ ή τον Σταλιν που του έστελνε πετρέλαιο, μούγκα η γελάδα.
Και για τους φίλους ιστορικούς του φόρουμ, ενα αντιστοιχο παράδειγμα ειναι ο Graham Hancock, που οταν έψαξε να βρει στοιχεία (δεν ξερω αν ειναι αλήθεια) για εναν πολυ παλιοτερο προκατακλυσμιαιο πανγκόσμιο ενιαίο πολιτισμό, τον περιθωριοποιήσανε. Αν δεν τον έβγαζε το Νετφλιξ απο το περιθωριο (κι αυτο για μια σεζόν) απορω αν θα τον ανακάλυπτα και εγω.
Αυτά βεβαίως ΑΝ δεχτούμε ότι οι συστημικοι, βγάζουν τις σωστές στατιστικές προς τα έξω. Γιατι οπως και εσυ στην επιστημη σου, ετσι κι εγω στη δική μου, έχω ασχοληθει πολύ με στατιστική και ξέρω πως ειναι να μαγειρεύεις τα στοιχεία και σε συνεργασία με το μιντιακό σύστημα να τα παρουσιάζεις οπως θέλεις. Πχ φανταστική είδηση οτι το 90% των Ελληνων είναι ίδιοι ξέρω γω με τους Τούρκους, υποννοώντας οτι οι Έλληνες πχ είναι Τούρκοι κατα 90% και αγνοώντας το θρησκευτικο δεδομενο οτι οι Οθωμανές δεν παντρεύονταν Έλληνες, δεν υπήρχε εξελληνισμός, αντιθετα υπήρχε εξισλαμισμός. Αρά στη θεωρητική είδησή μας οι Τούρκοι ειναι 90% 'Ελληνες. Είναι και πως διατυπώνεις κάτι.
Ή στην περίπτωση οικονομικών, τι είδους πράγματα συγκρίνεις, ποια outliers επιλέγεις να κόψεις, τι δείγμα παίρνεις, τι κατανομή χρησιμοποείς, αν το μοντέλο σου μετεπειτα οικονομετρικά μιλώντας ειναι σωστό κλπ.
Αν εμένα μου τα σκάσει αυριο πρωι μια εταιρια ακινητων να κανω έρευνα για το ποσο ελκυστική ειναι η Ελλάδα στα ακίνητα, νομίζεις δε θα βρω τρόπο να σου μαγειρέψω και να σου παρουσιάσω επισημη έρευνα οτι η ελλάδα ειναι ενας οικιστικός παράδεισος; Κι ας πεινανε οι καημενοι οι ενοικιαστές για ενα σπιτι φτηνό.
Εδω το ιδιο σου το κράτος και η κυβερνηση τα παρουσιάζει οπως θέλει, δε θα το κανει ενα ερευνητάκι που τα παίρνει απο την Μπιγκ Φάρμα, και στο τελος θα καταλήξει αυτό στο Scholar ή ακόμα χειρότερα στη βιβλιογραφία κάποιου καθηγητή σε έκδοση νέου βιβλίου του;
Αυτο σου εξηγησα και μόνο. Μια ΚΑΠΟΙΑ γενικότερη δυσπιστία μου στο συστημα. Τα άλλα, τα επιμέρους, τα ειδικότερα, τα αφηνω σε εσάς.