Τι καθόμαστε και συζητάμε για τη διαφορά διαθέσιμου εισοδήματος παλαιότερα σε σχέση με τώρα.
Η όποια μέση whatever αύξηση του κατώτατου/μέσου δεν ξέρω τι μισθού που μπορεί να έχει γίνει (δεν έχω ψαχτεί με στατς) είναι δεδομένο ότι έχει υπερκαλυφθεί από αυξήσεις σε νοίκια/πάγια έξοδα και τρόφιμα.
Και τα πάγια/τρόφιμα, πάει στο διάλο πες, πανδημίες/πόλεμοι/ετσέτερα, πες ότι τα αποδίδουμε εκεί και η τελευταία κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη (λολ).
Τα νοίκια που είναι μεγάλο (υπερβολικά μάλιστα) ποσοστό μισθού κάποιου, έχουν ανέβει καθαρά λόγω του ελλιπούς regulating στις βραχυχρόνιες. Ούτε το 10, ούτε το 15, ούτε το 18, γινότανε αυτό το ξεφτιλίκι στα αστικά και τουριστικά κέντρα.
Ξεκινήσαμε με απλούς ιδιοκτήτες που το βαζαν airbnb γιατί δεν υπήρχε καμία φορολόγηση, μετά βάλαμε τη φορολόγηση οπότε κάποιοι λίγοι κόψανε το σπορ, και μετά άνοιξαμε και υποδεχόμασταν τα όποια funds έρχονταν εδώ γιατί πολύ απλά είμαστε πουτανάκια του τουρισμού.
Προσωπικά μου φαίνεται σα να τον έχουμε θεοποιήσει, περιμένοντας να μας έρθουν λεφτά από κει που θα κυκλοφορήσουν εντός αγοράς/φτιάξουν νέες θέσεις ετσέτερα. Που το λες οκ σκεπτικό ίσως σε ένα πλαίσιο που όλα θα δούλευαν καλώς.
Αλλά με την υφιστάμενη κατάσταση, που θα πάνε τα λεφτά του τουρισμού; Στους ιδιοκτήτες καταλυμμάτων που ίσως κάνουν κάποια περαιτέρω επένδυση στα καταλύμματα τους και πάρουν έναν πιθανώς ανασφάλιστο και σίγουρα με εξευτελιστικό μισθό εργαζόμενο παραπάνω (και μιλάω για ξενοδοχεία φάση τώρα, ο Κώστας που 'χει ένα διαμέρισμα και το έχει βάλει βραχυχρόνια θα συνέχισει να φωνάζει μια ανασφάλιστη καθαρίστρια με κάνα 20ευρω κάθε πέντε μέρες), στην εστίαση που θα κάνει το ίδιο, σε εφοπλιστές και γραφεία με εκδρομές/βανάκια ετσέτερα. Και ο νέος εργαζόμενος σε αυτούς τους τομείς, λίγα λεφτά θα καταφέρει να κυκλοφορήσει δεδομένης της στενής κατάστασης κι έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος.
Όποιος δεν είναι άμεσα στο bubble του τουρισμού με λίγα λόγια, μόνο αρνητικά επηρεάζεται όπως φαίνεται.