Εμένα μου είχε τύχει κάτι παρόμοιο με "νερό"και μπορεί να μην είναι η απάντηση στην παραπάνω απορία της φίλης μας, αλλά το επισημαίνω γιατί χρειάζεται προσοχή: Επί 3 χρόνια, κάθε καλοκαίρι με το που άρχιζα τα θαλασσινά μπάνια έβγαζα κοκκινίλες σε συγκεκριμένα σημεία (θώρακας και πλάτη). Στην αρχή ήταν περιορισμένης έκτασης, και με "φαγούριζαν", δεν είχα δώσει τόση σημασία στην αρχή, αλλά βλέποντας την κατάσταση να επιδεινώνεται, άρχισα να αλλάζω μάρκες αντηλιακών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελείωσαν οι διακοπές, επέστρεψα και τα εξανθήματα έφυγαν όπως ήρθαν. Τη δεύτερη χρονιά, ήταν πολύ χειρότερα, επεκτάθηκε το πρόβλημα και στην πλάτη οπότε χρειάστηκε να πάω σε νοσοκομείο της επαρχιακής πόλης συνηθίζω να περνάω τα καλοκαίρια, να με δει δερματολόγος ο οποίος μου είπε σαφώς οτι είναι φωτο-ευαισθησία και να αποφεύγω τον ήλιο. Ακολούθησα τη συμβουλή του αλλά...υπάρχουν φορές που "όσα ξέρει ο παθώς ( η παθούσα) δεν τα ξέρει ο γιατρός". Όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά τα βράδυα τέτοια φαγούρα που με άφηναν άυπνη, υπέφερα και όσες κρέμες καταπραϋντικές κι αν δοκίμαζα, οι κοκκινίλες μετατράπηκαν σε πληγές.
Άρχισα να σκέφτομαι τη μόλυνση του νερού της θάλασσας, αλλά δεν μου φάνηκε τόσο πιθανό. Σημειωτέον οτι στην παραλία μόνο έναν ξένο τουρίστα είχα δει στη δική μου κατάσταση, βέβαια δεν του μίλησα αλλά αναγνώρισα αμέσως το "κοινό μας πρόβλημα"
Επέστρεψα στην Αθήνα και μαζί απαλλάχτηκα κι από αυτή την ταλαιπωρία για μια ακόμη φορά.
Τρίτη χρονιά, πήρα τα κουβαδάκια μου κι άλλαξα παραλία και είδα οτι δεν εμφανίστηκε το εξάνθημα. Η παραλία που πήγα, σημειωτέον δεν θεωρείται καθαρότερη, αν και όλες είναι σχετικά καθαρές (μιλάμε για χωριά κι όχι για τόσο πολυσύχναστες, τότε, πλαζ). Κι επειδή ήθελα σώνει και ντε να μάθω την αιτία, επέστρεψα στην ίδια, άρχισαν ξανά να εμφανίζονται... Τελικά, για να μη μακρυγορώ περισσότερο, δεν έφταιγε ούτε ο ήλιος, ούτε το θαλάσσιο νερό, αλλά το
τρεχούμενο "νερό" που συνήθιζα να ξεπλένομαι στο κάμπινγκ που διέθετε η παραλία. Και το οποίο προερχόταν καθώς έμαθα μετά από
"βιολογικό καθαρισμό" Τα πώς και τα γιατί, δεν τα έψαξα περαιτέρω, συνεχίζω και σήμερα να πηγαίνω στην ίδια που μου αρέσει πολύ, αλλά ξεπλένομαι στο σπίτι. Και βέβαια τα εξανθήματα από το σώμα μου έφυγαν άπαξ και δια παντός.
Υπ'όψη οτι μπορεί η πλειοψηφία των ανθρώπων να μη βλάπτεται από συνηθισμένα πράγματα, αλλά ο κάθε οργανισμός έχει τους δικούς του "αλλεργιογόνους παράγοντες". Επίσης, μπορεί κάτι που ο οργανισμός θεωρούσε "ακίνδυνο" για πολλά χρόνια και δεν επιστράτευε τους αμυντικούς του μηχανισμούς, ξαφνικά να αρχίσει να το θεωρεί "εισβολέα" και να δημιουργεί αντισώματα (γιατί αυτό είναι η αλλεγία, στην ουσία "τζάμπα συναγερμός" εκεί που δεν χρειάζεται δηλαδή) με επιπτώσεις όμως στην καθημερινότητά μας και στην ψυχολογία μας επίσης.
Τους τελευταίους μήνες άρχισα να βγάζω (άλλου είδους) κοκκινίλες στο πρόσωπο. Μικρές μικρές σαν το κεφάλι της καρφίτσας..Άλλαξα τις κρέμες που βάζω, το πρόβλημα μειώθηκε αλλά δεν εξαφανίστηκε. Με είδε γιατρός δερματολόγος που είχα επισκεφτεί για άλλο θέμα, και πιθανολόγησε αλλεργία (ήμουν πάντα αλλεργική) και μου συνέστησε να συνεχίσω να παρατηρώ τι με πειράζει. Υποψιάζομαι ένα σαπούνι που έπλενα το πρόσωπο (και που μέχρι πρόσφατα δεν με ενοχλούσε) ή ..οι φράουλες που τρώω είτε φρέσκιες, είτε σε γλυκά! Ίδωμεν