Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εντοπίστηκε το πιο απομακρυσμένο νερό στο Σύμπαν

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021

1636387350589.png

Στις εσχατιές του Σύμπαντος, σε απόσταση 12,8 δισ. ετών φωτός από εμάς βρίσκονται δύο πανάρχαιοι γαλαξίες που βρίσκονται τόσο κοντά ο ένας στον άλλο ώστε οι επιστήμονες τους θεωρούν… γαλαξιακό ζευγάρι και τους έχουν δώσει την κοινή κωδική ονομασία SPT0311-58.

Αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Ιλινόι Urbana-Champaign χρησιμοποιώντας το τη συστοιχία τηλεσκοπίων ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής εντόπισαν στον μεγαλύτερο από τους δύο γαλαξίες του ζεύγους ίχνη νερού. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για το πιο μακρινό σημείο του Σύμπαντος που έχουμε εντοπίσει την παρουσία του πολύτιμου και απολύτως απαραίτητου για την ύπαρξη της ζωής (έτσι τουλάχιστον όπως εμείς την γνωρίζουμε) νερού. Ο γαλαξίας στον οποίο εντοπίστηκε το νερό σχηματίστηκε όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 780 εκατ. ετών, ήταν δηλαδή με κοσμικούς όρους ακόμη σε νηπιακή ηλικία.

Η ύπαρξη του νερού σε αυτόν τον γαλαξία σημαίνει ότι οι πιο σύνθετες χημικές και μοριακές διεργασίες είχαν ξεκινήσει στο Σύμπαν αρκετά νωρίτερα από ότι εκτιμούσαν οι επιστήμονες. Η ύπαρξη του νερού σε εκείνο το χρονικό σημείο υποδεικνύει επίσης ότι τα πρώτα άστρα δημιουργήθηκαν έζησαν και εξαφανίστηκαν μέσα στα πρώτα 800 εκ. έτη της ύπαρξης του Σύμπαντος «σπέρνοντας» έτσι νέα χημικά στοιχεία και μόρια σε ένα περιβάλλον που αρχικά κυριαρχούνταν από ήλιο και υδρογόνο. Ο εμπλουτισμός αυτός οδήγησε στον εντυπωσιακό και πολύπλοκο Κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα με τους αμέτρητους και διαφόρων ειδών γαλαξίες, άστρα, πλανήτες και όλα τα άλλα κοσμικά αντικείμενα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Μαζική ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021

1636475562898.png

Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι ανίχνευσε ακόμη 35 περιστατικά βαρυτικών κυμάτων από το Σύμπαν, αριθμό ρεκόρ μέχρι σήμερα. Έτσι, αυξήθηκαν σε συνολικά 90 οι ανιχνεύσεις βαρυτικών κυμάτων που έχουν γίνει από το 2015, όταν κατέστη εφικτή η πρώτη τέτοιου είδους ανίχνευση, η οποία ανακοινώθηκε το 2016 προκαλώντας τότε παγκόσμια αίσθηση, ενώ σήμερα τέτοιες ανιχνεύσεις τείνουν να γίνουν κοινός τόπος.

Τα βαρυτικά κύματα είναι κοσμικές «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου που προκαλούνται από βίαια φαινόμενα, όπως οι εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα), οι συγχωνεύσεις μαύρων οπών και οι συγκρούσεις αστέρων νετρονίων. Η νέα «σοδειά» βαρυτικών κυμάτων, που ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ανακάλυψης Βαρυτικών Κυμάτων OzGrav, περιλαμβάνει 32 ανιχνεύσεις που εκτιμάται ότι προέρχονται από συγχώνευση μαύρων οπών και τρεις πιθανώς από τη σύγκρουση ενός άστρου νετρονίων και μίας μαύρης τρύπας.

Όλες οι ανιχνεύσεις επιτεύχθηκαν μέσα από τις διεθνώς συντονισμένες προσπάθειες των ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO (ΗΠΑ), VIRGO (Ιταλία) και KAGRA (Ιαπωνία). Οι πρώτοι δύο ανιχνευτές βρίσκονται σήμερα εκτός λειτουργίας λόγω αναβάθμισής τους και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μετά τον Αύγουστο του 2022, δίνοντας νέα ώθηση στο νέο πεδίο της βαρυτικής αστρονομίας. Όσο γίνονται πιο ευαίσθητοι οι ανιχνευτές, θα καταστεί δυνατό να γίνονται αντιληπτά βαρυτικά κύματα και από άλλες πηγές, όπως οι εκρήξεις σουπερνόβα.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Δείτε λαμπερή τη σκοτεινή πλευρά του Πλούτωνα

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021
1636567803141.png

Αυτή είναι η εικόνα της πλευράς του Πλούτωνα που δεν έβλεπε ο Ήλιος όταν την φωτογράφισε το σκάφος της αποστολής New Horizon μετά την επεξεργασία των εικόνων από τους επιστήμονες της NASA.

Ο Πλούτωνας που υποβαθμίστηκε σε πλανήτη-νάνο από την διεθνή αστρονομική κοινότητα αποκαλύφθηκε ότι είναι ένας πολύ πιο ενδιαφέρον και γεμάτος άγνωστα φαινόμενα κόσμος από όσο πιστεύαμε μέχρι να ταξιδέψει και να καταγράψει εικόνες και δεδομένα από αυτόν η αποστολή New Horizons της NASA. Το σκάφος εξερεύνησε το 2015 το σύστημα του Πλούτωνα, τον πλανήτη και τους δορυφόρους του. Έξι χρόνια μετά το πέρασμα του από τον Πλούτωνα το New Horizons συνεχίζει να μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του παγωμένου πλανήτη.

Η επιστημονική ομάδα της αποστολής συνεχίζει να επεξεργάζεται το υλικό που έστειλε το σκάφος που ταξίδεψε στον Πλούτωνα. Όταν ολοκλήρωσε το πέρασμα του από τον πλανήτη και καθώς συνέχιζε το ταξίδι του στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος το σκάφος έστρεψε τις κάμερες του για τελευταία φορά στον Πλούτωνα και κατέγραψε εικόνες από την πλευρά που εκείνη την στιγμή δεν έβλεπε ο Ήλιος. Ένα απόλυτα σκοτεινό και παγωμένο κόσμο δηλαδή. Η επεξεργασία και ανάλυση 360 εικόνων που κατέγραψε το σκάφος και ειδικά οι εικόνες που το φως του Χάροντα, ενός εκ των δορυφόρων του Πλούτωνα, πέφτει πάνω στον πλανήτη επέτρεψαν την αποκάλυψη εντυπωσιακών λεπτομερειών από ένα σημείο του ηλιακού μας συστήματος που δεν μπορεί να γίνει ορατό με τα επίγεια η διαστημικά τηλεσκόπια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πώς στην πλευρά του Πλούτωνα που κατά την τροχιακή του κίνηση δεν βλέπει τον Ήλιο ο Βόρειος Πόλος είναι πολύ φωτεινότερος από τον Νότιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA δεν έπρεπε να υπάρχει τέτοια διαφορά φωτεινότητας ανάμεσα στους δύο πόλους και είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να διερευνηθεί. Μια υπόθεση που κάνουν είναι ότι πρόκειται για ένα εποχιακό φαινόμενο.

Το σκάφος κατέγραψε τις εικόνες όταν στο Νότιο Πόλο επικρατούσε καλοκαίρι και οι επιστήμονες της NASA εικάζουν ότι αποθέματα πάγων που φωτοβολούν είχαν λιώσει στις σχετικά πιο αυξημένες συνθήκες της εποχής σε αντίθεση με τους πάγους του Βόρειου Πόλου που βρίσκονταν στην θέση τους. Μια δεύτερη εικασία είναι ότι το ισχνό στρώμα ατμόσφαιρας που διαπιστώθηκε ότι διαθέτει ο Πλούτωνας την καλοκαιρινή περίοδο παράγει κάποιου είδους ομίχλη μειώνοντας έτσι την φωτεινότητα της περιοχής στην οποία εμφανίζεται το φαινόμενο.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εντοπίστηκε φθόριο στην άκρη του Σύμπαντος

Διεθνής ομάδα αστρονόμων έκανε την πιο μακρινή ανίχνευση φθορίου στο σύμπαν, σε έναν γαλαξία σε απόσταση περίπου 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω χημικό στοιχείο -το οποίο, μεταξύ άλλων, υπάρχει στα κόκαλα και στα δόντια- εντοπίζεται σε έναν τόσο μακρινό γαλαξία που δημιουργεί νέα άστρα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Μαξιμίλιεν Φράνκο του βρετανικού Πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με το τηλεσκόπιο ALMA στη Χιλή.

Όπως όλα τα χημικά στοιχεία, το φθόριο δημιουργείται μέσα στα άστρα, αλλά μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό ακριβώς με ποιό τρόπο γίνεται η παραγωγή του. Όπως είπε ο Φράνκο, «όλοι ξέρουμε το φθόριο επειδή η οδοντόπαστα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, το περιέχει. Όμως δεν ξέραμε καν ποιό ειδος άστρων παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα φθορίου στο σύμπαν».

Το φθόριο ανιχνεύθηκε με τη μορφή του φθοριούχου υδρογόνου σε μεγάλα νέφη αερίων στον μακρινό γαλαξία NGP-190387, σε μια εποχή που το σύμπαν είχε ηλικία μόνο 1,4 δισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή περίπου το 10% της σημερινής ηλικίας του. Με δεδομένο ότι τα άστρα εκτινάσσουν στο διάστημα τα χημικά στοιχεία που έχουν δημιουργήσει στον πυρήνα τους, όταν πια φθάσουν στο τέλος της ζωής τους, η νέα ανίχνευση σημαίνει ότι τα άστρα που δημιούργησαν το εν λόγω φθόριο στον συγκεκριμένο γαλαξία, πρέπει να είχαν ζήσει και πεθάνει σχετικά γρήγορα.

Εκτιμάται έτσι ότι οι πιθανότεροι παραγωγοί φθορίου στο σύμπαν είναι τα τεράστιας μάζας άστρα του τύπου Wolf-Rayet που ζουν μόνο λίγες εκατομμύρια χρόνια. «Δείξαμε ότι τα άστρα αυτά, που είναι ανάμεσα στα πιο μεγάλα και μπορούν να εκραγούν βίαια, καθώς φθάνουν στο τέρμα της ζωής τους, μας βοηθούν, κατά κάποιο τρόπο, να διατηρήσουμε την καλή υγεία των δοντιών μας», δήλωσε χιουμοριστικά ο Φράνκο.

Η ανακάλυψη φθορίου στον τόσο μακρινό στον χώρο και στον χρόνο γαλαξία NGP-190387 είναι μια από τις λίγες ανιχνεύσεις φθορίου πέρα από τον γαλαξία μας. Οι αστρονόμοι είχαν στο παρελθόν ανιχνεύσει φθόριο σε μακρινά κβάζαρ (πολύ φωτεινά αντικείμενα, τροφοδοτούμενα από μαύρες τρύπες, στο κέντρο γαλαξιών), αλλά ποτέ πριν το εν λόγω χημικό στοιχείο δεν είχε παρατηρηθεί σε ένα τόσο πρώιμο γαλαξία παραγωγής άστρων.

Οι μελλοντικές παρατηρήσεις του συγκεκριμένου γαλαξία με το υπό κατασκευή Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (Extremely Large Telescope-ELT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO), που θα τεθεί σε λειτουργία αργότερα εντός της τρέχουσας δεκαετίας, αναμένεται να φέρει στο φως περισσότερα μυστικά των πρώιμων γαλαξιών.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Χμ...αποψε λεει,και θα ειναι ορατο και απο την Ελλαδα.
Θα φαινεται τιποτα απο εδω;

Το βράδυ της Τετάρτης κορυφώνεται η βροχή των Λεοντιδών

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021
1637163485962.png


Η φετινή φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου και έως τα χαράματα της Πέμπτης στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Συνήθως δημιουργεί έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001.

Η εν λόγω βροχή διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες. Δυστυχώς η πανσέληνος που ακολουθεί λίγο μετά, στις 19 Νοεμβρίου, θα φωτίζει εκ των προτέρων το νυχτερινό ουρανό, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η παρατήρηση των διαττόντων, η οποία είναι πάντα καλύτερη όταν γίνεται από κάποια σκοτεινή τοποθεσία.

Μια «ατέλειωτη» έκλειψη

Εξάλλου, το βράδυ της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου πρόκειται να υπάρξει και μια μερική έκλειψη Σελήνης, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Το «μονοπάτι» της έκλειψης θα περάσει από την ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια της έκλειψης. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι θα πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας, αλλά για αυτήν με τη μεγαλύτερη διάρκεια έως το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η σχεδόν ολική έκλειψη - που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου - θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο - μαζί με την παρασκιά - θα διαρκέσει έξι ώρες. Η μακρύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ού αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και είχε διαρκέσει μία ώρα και 43 λεπτά.

Είχε προηγηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου φέτος, ενώ θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου 2022. Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (συζυγία), με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και να παίρνει έτσι μια κοκκινωπή απόχρωση.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

:inlove:

Οι σκουληκότρυπες μπορούν να γίνουν διαστημικά τούνελ

1637252569298.png


Αποτελούν εξισώσεις πεδίου του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα αλλά οι ειδικοί τις ονόμασαν σκουληκότρυπες. Πρόκειται για κοσμικές σήραγγες που θεωρητικώς τουλάχιστον συνδέουν αντίθετα σημεία του χωροχρόνου με τρόπο ανάλογο που μια σκουληκότρυπα ενώνει δύο αντίθετα σημεία ενός μήλου. Με απλά λόγια, αν κάποιος εισέλθει σε μια σκουληκότρυπα, μπορεί πολύ γρήγορα να βρεθεί σε ένα απομακρυσμένο σημείο του γαλαξία μας ή και του Σύμπαντος που υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν χιλιάδες ή εκατομμύρια έτη για να φτάσει ως εκεί.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για τις σκουληκότρυπες, για το αν υπάρχουν και το πώς μπορεί να λειτουργούν. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι σε γενικές γραμμές αλληλοσυγκρουόμενα με άλλες μελέτες να αμφισβητούν την ύπαρξη των σκουληκότρυπων και άλλες να λένε ότι είναι πιθανή η ύπαρξη τους αλλά ότι δεν μπορούν για διαφόρους λόγους να λειτουργήσουν ως τούνελ ταχείας μετακίνησης διαστημοπλοίων.

Στο ζήτημα αυτό παίρνει θέση με μια μελέτη ο Πασκάλ Κιράν, φυσικός στο φημισμένο πανεπιστήμιο Τεχνών και Επιστήμης École στην Λιόν της Γαλλίας. Ο Κιράν έκανε υπολογισμούς υπολογισμό των τροχιών δοκιμαστικών σωματιδίων στις συντεταγμένες Eddington-Finkelstein και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σκουληκότρυπες αν τελικά υπάρχουν θα είναι πολύ πιο σταθερές από ότι έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες και θα μπορούν να περάσουν μέσα από αυτές με ασφάλεια διαστημόπλοια για να κινηθούν γρήγορα από ένα σημείο του Σύμπαντος σε ένα άλλο. Η χρήση του συγκεκριμένου συστήματος μέτρησης χρησιμοποιείται βασικά στη μελέτη της γεωμετρίας των μαύρων τρυπών και δεν είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα για τη μελέτη των σκουληκότρυπων.

Μένει τώρα βέβαια να εντοπίσουμε τέτοιες σκουληκότρυπες ή να βρούμε τρόπο να τις δημιουργούμε εμείς για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε μέσα σε αυτές κάτι που δεν φαίνεται εφικτό να συμβεί στο κοντινό τουλάχιστον μέλλον. Παρόλα αυτά η ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να κυκλοφορούμε στο Σύμπαν με τρόπο και κυρίως χρόνο παρόμοιο με αυτόν που περνάμε μια σήραγγα με ένα αυτοκίνητο ή ένα τρένο είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

 

physicscrazy

Δραστήριο μέλος

Ο physicscrazy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 591 μηνύματα.

:inlove:

Οι σκουληκότρυπες μπορούν να γίνουν διαστημικά τούνελ



Εδω η δημοσιευση του paper:

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Να και τα ωραιαααααααααααααα!
Μονο που προς το παρων για την ωρα..εδω τουλαχιστον εχει καργα συννεφια!:mpinelik:

Απόψε η μεγαλύτερη μερική έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα – Πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε​

1637331652254.png


Απόψε θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη μερική έκλειψη Σελήνης που έγινε εδώ και 600 χρόνια. Ένα μοναδικό θέαμα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (έχουμε συζυγία δηλαδή), με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και έτσι να παίρνει ένα κόκκινο χρώμα.

Σύμφωνα με τη NASA, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι 3 ώρες και 28 λεπτά, καλύπτοντας το 97% της πανσελήνου και θα είναι ορατή από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και από την Αυστραλία αλλά και αρκετά μέρη της Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης κυρίως, οπότε στην Ελλάδα δεν θα είμαστε τυχεροί να δούμε το φαινόμενο.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως δεν πρόκειται μόνο για τη μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης που σημειώθηκε εδώ και 600 χρόνια, αλλά και η μεγαλύτερη που θα σημειωθεί μέχρι και το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου φέτος, ενώ θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου 2022.

Το «μονοπάτι» της έκλειψης – όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ – θα περάσει από την ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια της έκλειψης.

Το Αστεροσκοπείο Γκρίφιθ στο Λος Άντζελες θα παρουσιάσει ένα βίντεο timelapse της έκλειψης, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, στη σελίδα του στο YouTube.


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

:read:

Ανακαλύφθηκε αόρατο φράγμα στο κέντρο του γαλαξία μας

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021

1637340157907.png

Εντυπωσιακή εικόνα από μια περιοχή του κέντρου του γαλαξία μας στον οποίο υπάρχει όπως φαίνεται ένας μηχανισμός που εμποδίζει την είδοδο της κοσμικής ακτινοβολίας

Για διαφόρους λόγους το κέντρο του γαλαξία μας αποτελούσε μια ιδιαίτερα δύσκολη στην παρατήρηση και μελέτη περιοχή. Κυρίως επειδή το γαλαξιακό μας κέντρο περιβάλλεται από πολύ πυκνή κοσμική ύλη (αέρια, σκόνη) την οποία δεν μπορούσαν να διαπεράσουν τα όργανα των αστρονόμων.

Όμως στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων αλλά και τα νεότερης γενιάς επίγεια τηλεσκόπια έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια να διεισδύουν μέσα στην καρδιά του γαλαξία μας και να πραγματοποιούν έρευνες. Έχουν γίνει πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές ανακαλύψεις στο κέντρο του Γαλαξία και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών παρουσιάζουν μια ακόμη ανακάλυψη από το γαλαξιακό μας κέντρο η οποία εκτός από ενδιαφέρουσα είναι ταυτόχρονα και μυστηριώδης.

Οι ερευνητές μελετούσαν ένα χάρτη ραδιενεργών ακτίνων γ να κινούνται και να προκαλούν εκρήξεις γύρω από το κέντρο του γαλαξία αλλά και μέσα σε αυτό . Οι ακτίνες γ αποτελούν την ισχυρότερη μορφή φωτός στο Σύμπαν και παράγονται όταν κοσμικές ακτίνες τα σωματίδια των οποίων κινούνται με πολύ υψηλές ταχύτητες συγκρούονται με την ορατή ύλη.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι κάτι που υπάρχει κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας μοιάζει να επιταχύνει τα σωματίδια των ακτίνων γ με αποτέλεσμα αυτά να κινούνται με ταχύτητες πολύ κοντά σε αυτή του φωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας «συνωστισμός» κοσμικών ακτίνων και ακτίνων γ ακριβώς έξω από το κέντρο του Γαλαξία. Ταυτόχρονα αν και το γαλαξιακό κέντρο εκτοξεύει υψηλής ενέργειας κοσμική ακτινοβολία στο Διάστημα κάτι πολύ κοντά στον πυρήνα του Γαλαξία εμποδίζει την είσοδο σε αυτόν μεγάλων ποσοτήτων κοσμικής ακτινοβολίας από άλλες περιοχές του Σύμπαντος.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα «αόρατο φράγμα» που τυλίγει το γαλαξιακό κέντρο του γαλαξία μας και διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα την πυκνότητα της κοσμικής ακτινοβολίας σε σχέση με αυτή που υπάρχει στις υπόλοιπες περιοχές του γαλαξία. Με απλά λόγια η κοσμική ακτινοβολία βγαίνει εύκολα από το κέντρο του Γαλαξία αλλά δυσκολεύεται πολύ για να εισέλθει σε αυτό. Το τι είναι αυτό το φράγμα και πώς λειτουργεί αποτελεί προς το παρόν μυστήριο που καλούνται τώρα οι επιστήμονες να λύσουν.
https://www.naftemporiki.gr/story/1802479/anakalufthike-aorato-fragma-sto-kentro-tou-galaksia-mas
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε πλανήτης με θερμοκρασία που λιώνει το σίδηρο

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021

1637600239785.png

Με τον όρο «καυτός Δίας» οι επιστήμονες περιγράφουν πλανήτες αερίου με μέγεθος παρόμοιο ή και μεγαλύτερο από αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς είναι εξαιρετικά υψηλές.

Επειδή ο σχηματισμός γιγάντων αερίου σε κοντινή απόσταση από τα άστρα δεν προβλέπεται από τα πλανητικά μοντέλα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι πλανήτες έχουν σχηματιστεί σε μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο και για κάποιο λόγο μετακινήθηκαν αργότερα στην θέση που βρίσκονται σήμερα. Για αυτό τον λόγο θεωρούνται σπάνια πλανητών και κάθε φορά που εντοπίζεται ένας καυτός Δίας αποτελεί σημαντική είδηση.

Ένας ακόμη καυτός Δίας εντοπίσθηκε στο γαλαξία μας και μάλιστα με ένα όργανο που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για μια τέτοια ανακάλυψη. Πρόκειται για τον TOI-1789b που βρίσκεται σε απόσταση 725 ετών από την Γη. Ο εξωπλανήτης είναι 1,4 φορές μεγαλύτερος από τον Δία σε μέγεθος αλλά έχει 30% μικρότερη μάζα. Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 75 ώρες και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτόν πλησιάζουν τους 1,800 βαθμούς Κελσίου δημιουργώντας ένα κολασμένο κόσμο στον οποίο λιώνει γρήγορα ακόμη και ο σίδηρος.

Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» έγινε από επιστήμονες του Physical Research Laboratory , ένα ερευνητικό τμήμα της υπηρεσίας Διαστήματος της Ινδίας. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τον πλανήτη με την βοήθεια του PARAS, ενός φασματογράφου οπτικών ινών που είναι συνδεδεμένος με το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου που υπάρχει στο όρος Άμπου στην Ινδία. Τα χαρακτηριστικά του πλανήτη και ειδικά η δυσαναλογία μεγέθους και μάζας αναμένεται να προσφέρουν νέα στοιχεία στους επιστήμονες για τους μηχανισμούς σχηματισμού πλανητών.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Mα τι ωραια!

«Τσουνάμι» ανακάλυψης εξωπλανητών

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 10:05
1637686540920.png


Οι επιστήμονες της NASA επιβεβαίωσαν την ύπαρξη άλλων 301 εξωπλανητών, οι οποίοι έρχoνται να προστεθούν στους 4.569 ήδη βεβαιωμένους πλανήτες εκτός του ηλιακού συστήματός μας.

Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ExoMiner που χρησιμοποιεί τον υπερυπολογιστή Pleiades της NASA και μπορεί, όταν αναλύει τα δεδομένα των αστρονομικών παρατηρήσεων των τηλεσκοπίων, να διακρίνει τους πραγματικούς εξωπλανήτες από τους «πλαστούς» (ψευδώς θετικούς). Το ExoMiner ανέλυσε τα στοιχεία του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άλλοι 301 υποψήφιοι έως τώρα εξωπλανήτες μπορούν πλέον να πάρουν τη «βούλα» του επιβεβαιωμένου εξωπλανήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Γιον Τζένκινς του Κέντρου Ερευνών Ames της NASA στην Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal», τόνισαν ότι, χάρη στην μεγαλύτερη ακρίβεια του νέου «έξυπνου» συστήματος, «όταν το ExoMiner λέει πως κάτι είναι ένας πλανήτης, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι πράγματι είναι». Κανένας από τους 301 εξωπλανήτες δεν φαίνεται να μοιάζει με τη Γη ή να είναι φιλόξενος για ζωή.

Naftemoporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εκτοξεύτηκε ο εξολοθρευτής του Αρμαγεδδώνα

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021

1637774248497.png


Ξεκίνησε το ταξίδι της η αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που εκτοξεύτηκε σήμερα το πρωί στις 08:21(ώρα Ελλάδας) από τη βάση Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια πάνω σε ένα πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας Space X του Ίλον Μασκ.

Το κόστους 330 εκατομμυρίων δολαρίων ρομποτικό σκάφος DART, αφού διανύσει μια απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, προορίζεται να συντριβεί στον μικρό δορυφόρο Δίμορφο (διαμέτρου 160 μέτρων) του αστεροειδούς Δίδυμου (διαμέτρου περίπου 800 μέτρων) τον Σεπτέμβριο του 2022, σε μια "πρόβα" πλανητικής άμυνας σε περίπτωση που ένας τέτοιος διαστημικός βράχος αποτελέσει απειλή για τη Γη στο μέλλον.

Θα είναι το πρώτο τεστ μιας τεχνολογίας αποτροπής ενός καταστροφικού αστεροειδούς. Ενώ κατά καιρούς διάφορα διαστημικά σκάφη έχουν ηθελημένα και μη πέσει πάνω σε ουράνια σώματα, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο σκοπίμως στο όνομα σωτηρίας της Γης από έναν μελλοντικό κίνδυνο.

Η πρόσκρουση της διαστημοσυσκευής DART στον αστεροειδή με ταχύτητα 24.000 χιλιομέτρων την ώρα θα έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει κινητική ενέργεια για να τον εκτρέψει ελαφρά από την τροχιά του. Κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί μελλοντικά να γίνει με κάποιον άλλο μεγάλο αστεροειδή που υπάρχει κίνδυνος η τροχιά να τον φέρει ακριβώς πάνω στον πλανήτη μας.

Ο "βομβαρδισμός" του Δίμορφου αναμένεται να αλλοιώσει ελαφρά την τροχιά του, ώστε να περιφέρεται πέριξ του Δίδυμου τουλάχιστον 73 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα. Τα τηλεσκόπια από τη Γη θα παρακολουθούν για να δουν κατά πόσο αυτό όντως συνέβη. Παράλληλα, το DART, δέκα μέρες πριν την πρόσκρουση του, θα απελευθερώσει τη μικρή ιταλική διαστημοσυσκευή LICIACube που θα πλησιάσει τον Δίμορφο σε απόσταση 55 χιλιομέτρων και με τις κάμερες της θα φωτογραφήσει τα "μεθεόρτια" της πρόσκρουσης.

Η NASA έχει βρει περισσότερους από 27.000 αστεροειδείς διαφόρων μεγεθών, που οι τροχιές τους τούς φέρνουν κοντά στη Γη. Παρά τις προόδους στον εντοπισμό των αστεροειδών που κατά καιρούς πλησιάζουν τον πλανήτη μας, μέχρι στιγμής οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι έχει ανιχνευθεί μόνο το 30% έως 40% των κοντινών στη Γη αντικειμένων διαμέτρου άνω των 140 μέτρων. Γι' αυτό έχει γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρχει έτοιμη μια τεχνολογία πλανητικής άμυνας, αν προκύψει κάποια άνωθεν δυσάρεστη έκπληξη (όπως εκείνη που πιθανότατα εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν 66 εκατομμύρια χρόνια), κάτι με μικρή μεν πιθανότητα αλλά όχι απίθανο.

Στα χνάρια της αμερικανικής αποστολής θα ακολουθήσει η ευρωπαϊκή αποστολή HERA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που θα στείλει μια γερμανικής κατασκευής διαστημοσυσκευή, συνοδευόμενη από δύο μικροδορυφόρους (τα cubesats Milani και Juventas), στον Δίδυμο και στον Δίμορφο για να τους μελετήσει πιο προσεκτικά και να δει από πρώτο χέρι τον κρατήρα που θα έχει δημιουργηθεί, καθώς και τις άλλες επιπτώσεις της πρόσκρουσης της DART. Η HERA αναμένεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φθάσει στον αστεροειδή και το φεγγάρι του στο τέλος του 2026.

Naftemporiki με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


https://www.naftemporiki.gr/story/1803930/ektokseutike-o-eksolothreutis-tou-armageddona
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εντοπίστηκε ο πιο καυτός «καυτός Δίας» στον Γαλαξία

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021

1637948872803.png

Με τον όρο «καυτός Δίας» οι επιστήμονες περιγράφουν πλανήτες αερίου με μέγεθος παρόμοιο ή και μεγαλύτερο από αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς είναι εξαιρετικά υψηλές.

Επειδή ο σχηματισμός γιγάντων αερίου σε κοντινή απόσταση από τα άστρα δεν προβλέπεται από τα πλανητικά μοντέλα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι πλανήτες έχουν σχηματιστεί σε μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο και για κάποιο λόγο μετακινήθηκαν αργότερα στην θέση που βρίσκονται σήμερα. Για αυτό τον λόγο θεωρούνται σπάνια πλανητών και κάθε φορά που εντοπίζεται ένας καυτός Δίας αποτελεί σημαντική είδηση.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το περίφημο MIT, ανακάλυψαν με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου TESS ένα ακόμη καυτό Δία και μάλιστα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες. Ο πλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 855 ετών φωτός από τη Γη έλαβε την ονομασία TOI-2109b. Βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο ώστε ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 16 ώρες και ανάμεσα στους γίγαντες αερίου που έχουμε εντοπίσει έξω από το ηλιακό μας σύστημα είναι αυτός που κατέχει πλέον το σχετικό ρεκόρ.

Όπως είναι ευνόητο η εγγύτητα του με το μητρικό του άστρο δημιουργεί κάτι περισσότερο από κολασμένες συνθήκες σε αυτόν. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον πλανήτη κυμαίνονται πέριξ των 3,300 βαθμών Κελσίου. Η ύπαρξη του TOI-2109b προσφέρει νέα στοιχεία στη μελέτη αυτού του είδους πλανητών όσο και γενικότερα για το πώς σχηματίζονται πλανητικά συστήματα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

«Επαγρύπνηση για εξωγήινους εισβολείς» ζητούν οι επιστήμονες

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021

1638206812800.png

Οτιδήποτε εκτοξεύεται από τη Γη με προορισμό το Διάστημα και ειδικά οι αποστολές που κατευθύνονται σε άλλα διαστημικά σώματα (πλανήτες, δορυφόρους, αστεροειδείς, κομήτες) υπόκειται στην μέγιστη δυνατή αποστείρωση ώστε να μην μεταφέρουν μαζί τους κάποιο γήινο μικροοργανισμό μολύνοντας με αυτόν τον κόσμο που θα επισκεφτούν. Ο ίδιος φόβος υπήρχε και όταν πραγματοποιούνταν επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη με τους αστροναύτες να περνούν από διάφορα στάδια καθαρισμού και καραντίνας όταν επέστρεφαν στον πλανήτη μας.

Όμως έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από την τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και οι φόβοι αυτοί εξανεμίσθηκαν. Όμως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει την οργάνωση αποστολών στο πλαίσιο των οποίων σκάφη ή δείγματα υλικών που έχουν συλλεχθεί σε άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος επιστρέφουν στη Γη.

O πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που έχουμε στείλει στον Άρη, αυτός της αποστολής Perseverance, συλλέγει δείγματα πετρωμάτων τα οποία αποθηκεύει και αυτά θα επιστρέψουν στη Γη για να γίνει ανάλυση τους σε εργαστήρια με επόμενες αποστολές που σχεδιάζονται για αυτό ακριβώς τον σκοπό.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «BioScience» ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά αναφέρουν ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι από αυτή την διαδικασία. Όπως υποστηρίζουν θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα φθάσουν εδώ εξωγήινοι μικροοργανισμοί οι οποίοι είναι φυσικά άγνωστο τι μπορεί να προκαλέσουν. Για να στηρίξει την άποψη της η επιστημονική ομάδα αναφέρει το παράδειγμα ενός μύκητα της Νοτίου Αμερικής που μεταφέρθηκε άγνωστο πώς στην Αυστραλία με αποτέλεσμα να επιτίθεται στους ευκάλυπτους και είτε να εμποδίζει την ανάπτυξη τους είτε ακόμη και να τους καταστρέφει ολοσχερώς.

«Η αναζήτηση ζωής μακριά από τη Γη είναι ένα συναρπαστικό εγχείρημα που μπορεί να προκαλέσει τρομερές ανακαλύψεις στο κοντινό μέλλον. Όμως δεδομένου του ότι ο αριθμός των διαστημικών αποστολών αυξάνεται διαρκώς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα επιστρέψουν στη Γη, είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα να μειώσουμε τους κινδύνους μόλυνσης και στις δύο κατευθύνσεις» αναφέρει ο Άντονι Ρικιάρντι, καθηγητής του τομέα βιολογία εισβολών στο Πανεπιστήμιο McGill. Ο τομέας αυτός ασχολείται με τη μελέτη ειδών που προερχόμενα από άλλο οικοσύστημα εισβάλουν σε κάποιο άλλο. Ο Ρικιάρντι και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα σε αστροβιολόγους και βιολόγους εισβολών για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών.

«Αν οι αστροβιολόγοι εντοπίσουν ζωή έξω από τη Γη μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για το τι είδους οργανισμός μπορεί να είναι αυτός. Η πιθανότερη μορφή ζωής που θα συναντήσουμε θα είναι μικροβιακή ή βακτηριακή» υποστηρίζει ο McGill. Αν και οι επιστήμονες θεωρούν εξαιρετικά μικρή την πιθανότητα έλευσης στη Γη κάποιου εξωγήινου μικροοργανισμού εξαιτίας των ακραίων συνθηκών που θα συναντήσει στο ταξίδι μέχρι τον πλανήτη μας η πιθανότητα υπάρχει και για αυτό θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να συνεργαστούν για την αποφυγή μιας κατάστασης που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εντοπίστηκε και φωτογραφήθηκε το κοντινότερο «χορευτικό ζευγάρι» μαύρων τρυπών

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021

1638381099064.png

Ομάδα αστρονόμων με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» παρουσιάζει μια σημαντική ανακάλυψη. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα ζεύγος γιγάντιων μαύρων τρυπών στο κέντρο του γαλαξία NGC 7727 που βρίσκεται σε απόσταση 89 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Είναι το κοντινότερο στη Γη ζευγάρι μαύρων τρυπών που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα και μάλιστα οι ερευνητές με τη βοήθεια του ισχυρού επίγειου τηλεσκοπίου VLT στη Χιλή και του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble κατάφεραν να καταγράψουν και ορισμένες εικόνες.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι το κοντινότερο ζευγάρι μαύρων τρυπών που έχουμε εντοπίσει πρόκειται για το ζεύγος μαύρων τρυπών που γνωρίζουμε με την κοντινότερη μεταξύ τους απόσταση. Το ζευγάρι βρίσκεται σε ένα κοσμικό χορό όπως τον χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες ο οποίος θα καταλήξει στην συγχώνευση τους. Η μελέτη μαύρων τρυπών αποτελεί πάντοτε μια ενδιαφέρουσα διαδικασία και όπως είναι ευνόητο ο εντοπισμός και καταγραφή ακόμη και οπτικού υλικού από την αλληλεπίδραση δύο μαύρων τρυπών μπορεί να προσφέρει νέα πολύτιμα στοιχεία για τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του Σύμπαντος.

Το κοντινότερο στη Γη ζευγάρι μαύρων τρυπών που είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα βρίσκεται σε ένα γαλαξία σε απόσταση 470 εκατ. ετών φωτός από τον πλανήτη μας. Η κοντινή απόσταση του νέου ζεύγους από εμάς επιτρέπει στους επιστήμονες να το μελετήσουν καλύτερα και να εξάγουν γρήγορα διάφορα συμπεράσματα για τις δύο τρύπες. Μελετώντας τα φαινόμενα που παράγουν οι δύο τρύπες τόσο από την μεταξύ τους αλληλεπίδραση όσο και με το γειτονικό τους διαστημικό περιβάλλον οι ερευνητές διαπίστωσαν το μέγεθος τους.

Η μεγαλύτερη από τις δύο μαύρες τρύπες έχει μάζα περίπου 154 εκατ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και η μικρότερη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την μεγαλύτερη σε απόσταση 1,600 ετών φωτός από αυτή έχει μάζα 6,3 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα υπερμεγέθη μαύρη τρύπα και η εγγύτητα που συμβαίνει το φαινόμενο επιτρέπει την παρακολούθηση του φαινομένου καλύτερα από κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση.
 

Jim175

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Jim175 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 20 ετών. Έχει γράψει 844 μηνύματα.
Η ακαταμάχητη γοητεία του κόκκινου πλανήτη.
NASA: 7 χρόνια γεμάτα φωτογραφίες από τον Άρη
Μία πιο κοντινή ματιά στον κόκκινο πλανήτη μας δίνει το Curiosity της NASA με τις νέες εικόνες που έστειλε από το έδαφος του Αρη.

Το όχημα διαθέτει 4 κάμερες που απαθανατίζουν το χώρο γύρω του προκειμένου να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Πρόσφατα το rover έστειλε στη NASA νέες εικόνες που δείχνουν από κοντά το έδαφος του κόκκινου πλανήτη, δίνοντας την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τι ακριβώς βλέπει γύρω του το Curiosity.
Το ρόβερ Curiosity της NASA μπορεί να έκανε ένα μικρό διάλειμμα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι αφού έσβησε μόνο του αυτόματα, αλλά τώρα το σκάφος είναι πλήρως λειτουργικό και πίσω στο έργο του στέλνοντας μας μερικές εξαιρετικές εικόνες.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις τις φωτογραφίες του Curiocity μετά από 7 χρόνια στον Άρη:

View attachment 68267

View attachment 68268

View attachment 68269

View attachment 68270

View attachment 68271

View attachment 68272

View attachment 68274

View attachment 68275

View attachment 68276

View attachment 68273


Στην αρχή που είδα αυτό το ρομπότ νόμιζα ότι ήταν ο wall e δε ξέρω γιατί 😂
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 28,059 μηνύματα.
Ανακαλύφθηκε «σιδερένιος», κοντινός, καυτός εξωπλανήτης μικρότερος από τη Γη

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε, σε απόσταση μόνο 31 ετών φωτός από τη Γη, έναν βραχώδη εξωπλανήτη μικρότερο από τη Γη (με περίπου τα τρία τέταρτα του μεγέθους της ή λίγο μεγαλύτερο από τον Άρη), ο οποίος έχει περίπου τη μισή μάζα του δικού μας πλανήτη, είναι πυκνός σαν σίδερο, ενώ επιπλέον είναι πολύ γρήγορος και το έτος του διαρκεί μόλις οκτώ ώρες.


Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι έχει το 72% της ακτίνας της Γης και το 55% της μάζας της. Από τους περίπου 5.000 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, ο συγκεκριμένος είναι ένας από εκείνους με τη μικρότερη μάζα. Επίσης επειδή βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη, αποτελεί ιδανικό στόχο για περαιτέρω μελέτη.

Οι 78 ερευνητές, με επικεφαλής την Κριστίνε Λαμ και τον Σίλαρντ Τσιζμάντια του Ινντιτούτου Πλανητικής Έρευνας του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο TESS και το επίγειο τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).

Ο εξωπλανήτης GJ 367b κινείται πέριξ του άστρου του – ενός σχετικά ψυχρού ερυθρού νάνου (ενός άστρου κατηγορίας Μ) που έχει το μισό μέγεθος του Ήλιου – σε υπερβολικά σύντομο χρόνο, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά σε μόνο οκτώ ώρες, δηλαδή αυτή είναι η διάρκεια του έτους του. Συγκριτικά, ο ταχύτερος πλανήτης του δικού μας ηλιακού συστήματος, ο Ερμής, έχει έτος διάρκειας 88 ημερών.

Ο νέος εξωπλανήτης είναι βραχώδης και πολύ πυκνότερος από τη Γη, έχοντας πιθανώς έναν πολύ μεγάλο πυρήνα σιδήρου (που καταλαμβάνει έως το 86% του εσωτερικού του), εμφανίζοντας ομοιότητες με τον Ερμή, ο οποίος έχει επίσης έναν δυσανάλογα μεγάλο πυρήνα σιδήρου και νικελίου. Λόγω της εγγύτητας στο άστρο του, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη GJ 367b εκτιμάται σε 1.300 έως 1.500 βαθμούς Κελσίου, αρκετή για να λιώσει σίδηρο και πετρώματα.

Η ακτινοβολία που ο εξωπλανήτης δέχεται από το μητρικό άστρο του, εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 500 φορές ισχυρότερη από αυτή που δέχεται η Γη από τον Ήλιο, συνεπώς – σε συνδυασμό και με την καυτή επιφάνειά του – δεν αναμένεται να είναι φιλόξενος για ζωή και άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί μια «δεύτερη Γη». Πιθανώς πάντως στο ίδιο αστρικό σύστημα υπάρχουν και άλλοι εξωπλανήτες.

Πηγη: in.gr - λινκ στον τιτλο
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Σιχαμενε...το ποσταρες λιγο πριν το βαλω εγω.... :hehe:

Χαλαλι σου!:hug:
[πλακα κανω..μακαρι να ενδιεφερε αυτο το θεμα περισσοτερους!]

Και στα δικα μας.

Διαπλανητικό σύστημα επικοινωνίας στέλνει στο Διάστημα η NASA

Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021

1638729119946.png

H διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου διευρύνεται συνεχώς σε πολλά επίπεδα ερευνητικά αλλά και εμπορικά. Νέοι διαστημικοί σταθμοί, επανδρωμένες αποστολές και δημιουργία βάσεων και αργότερα αποικιών στη Σελήνη, τον Άρη και άλλα σημεία του ηλιακού μας συστήματος βρίσκονται σε τελικά στάδια προετοιμασίων. Όπως είναι ευνόητο για την επίτευξη όλων αυτών των διλόδοξων στόχων ένας κρίσιμος τομέας είναι οι κάθε είδους επικοινωνίες.

Είναι επίσης δεδομένο ότι όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τη Γη τόσο πιο δύσκολο είναι να υπάρχει γρήγορη και καλής ποιότητας τόσο ανάμεσα στα διαστημικά αντικείμενα και δομές (οχήματα, δορυφόρους, βάσεις κ.α) μεταξύ τους όσο και ανάμεσα σε αυτά τα αντικείμενα και δομές με τη Γη.

Η NASA πειραματίζεται τα τελευταία χρόνια με συστήματα οπτικών επικοινωνιών με χρήση λέιζερ που κωδικοποιούν τα δεδομένα σε μια δέσμη φωτός, η οποία στη συνέχεια μεταδίδεται σε κάποιο σταθμό λήψης είτε αυτός βρίσκεται στο Διάστημα είτε στη Γη. Η NASA ανέπτυξε αρχικά και δοκιμάσε με επιυχία το σύστημα Lunar Laser Communications (LLCD) για επικοινωνίες με χρήση λέιζερ σε αποστάσεις μεγαλύτερες από αυτές στην αποκαλούμενη «χαμηλή γήινη τροχιά», δηλαδή κάτω από χίλια χλμ. από την επιφάνεια της Γης.

Η NASA ανέπτυξε με βάση το σύστημα LLCD ένα νέο ακόμη πιο εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας με χρήση λέιζερ, το LCRD είναι σύστημα επικοινωνίας που θα τοποθετηθεί σε ένα δορυφόρο ο οποίος θα κινείται και θα λειτουργεί σε ύψος περίπου 35 χιλιάδων χλμ. Ο δορυφόρος θα συνδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και με δύο σταθμούς λήψης δεδομένων στη Γη, ένα στη Χαβάη και ένα στην Καλιφόρνια. Στόχος είναι ο δορυφόρος να στέλνει στη Γη τα δεδομένα του διαστημικού σταθμού με ρυθμό 1,2 Gbps/δευτ. που μεταφράζεται στο να «κατεβάζει» κάποιος μια ταινία στον υπολογιστή του σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Η αποστολή αυτή έχει προγραμματιστεί να έχει διάρκεια δύο ετών. Στο χρονικό αυτό διάστημα θα δοκιμαστεί η λειτουργία του συστήματος ανάμεσα στα άλλα και σε σχέση με της ατμοσφαιρικές συνθήκες της Γης. Αν δηλαδή οι νεφώσεις ή άλλα ατμοσφαιρικά φαινόμενα επηρεάζουν και σε τι βαθμό την επικοινωνία ανάμεσα στο σύστημα LCDR και τους τερματικούς σταθμούς στη Γη.

Επιπλέον η τεχνολογία αυτή μπορεί να ενσωματωθεί σε μικρού μεγέθους συσκευές και συστήματα κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να τοποθετηθεί στα επανδρωμένα σκάφη που θα ταξιδέψουν στην Άρη επιτρέποντας έτσι άμεση και υψηλής ποιότητας επικοινωνία με τη Γη γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση του δύσκολου και μεγάλης διάρκειας ταξιδιού. Όπως έγινε γνωστό όλα είναι έτοιμα για την εκτόξευση του δορυφόρου της αποστολής και αναμένεται η απόφαση της NASA για το πότε θα συμβεί αυτό πιθανώς και μέσα στα επόμενα 24ωρα.
https://www.naftemporiki.gr/story/1...tima-epikoinonias-stelnei-sto-diastima-i-nasa
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Το ηλιακό μας σύστημα είναι ένα τεράστιο… κρουασάν

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 10:10
1638982165616.png

Μπορεί να έχουμε καταφέρει να μάθουμε πάρα πολλά για το ηλιακό μας σύστημα αλλά υπάρχει μια παράμετρος, ένα χαρακτηριστικό του, που οι επιστήμονες δυσκολεύονται εδώ και δεκαετίες να αποκαλύψουν. Η μορφή του ηλιακού συστήματος αποτελεί διαχρονικό πεδίο έρευνας αλλά επειδή μηχανισμός που δίνει σχήμα στο ηλιακό σύστημα είναι δυναμικός δεν είναι καθόλου εύκολο να γνωρίζουμε πως μοιάζει το ηλιακό σύστημα σε ένα εξωτερικό παρατηρητή.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το ηλιακό μας σύστημα, οι πλανήτες και ότι άλλο περικλείεται σε αυτό, περιβάλλονται από μια κοσμική φυσαλίδα, την ηλιόσφαιρα, η οποία δημιουργείται από σωματίδια υψηλής ενέργειας που εκλύει συνεχώς ο Ήλιος, ο αποκαλούμενος ηλιακός άνεμος. Την δεκαετία του 1960 διατυπώθηκαν δύο θεωρίες για το σχήμα αυτής της φυσαλίδας. Η μια που θεωρούνταν και η πιο πιθανή ανέφερε ότι το ηλιακό μας σύστημα μοιάζει με ένα κομήτη, έχει δηλαδή επίμηκες σχήμα με την μια του άκρη να μοιάζει με μύτη και την άλλη να μοιάζει με ουρά. Η δεύτερη θεωρία έκανε λόγο για μία περισσότερο συμμετρική, σχεδόν σφαιρική δομή, η οποία αλληλεπιδρά με το μεγάλης κλίμακας μεσοαστρικό μαγνητικό πεδίο.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοστόνης μελετώντας δεδομένα πολλών διαστημικών αποστολών και πραγματοποιώντας προσομοιώσεις κατέληξε πριν από ένα χρόνο στο συμπέρασμα ότι το ηλιακό μας σύστημα έχει σχήμα που παραπέμπει σε… κρουασάν.

Όπως είναι ευνόητο η μελέτη αυτή είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις και διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα. Η ερευνητική ομάδα συνέχισε την προσπάθεια και με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» επιβεβαιώνει τα προηγούμενα ευρήματα της πιστοποιώντας ότι το ηλιακό μας σύστημα έχει πράγματι το σχήμα του δημοφιλούς εδέσματος. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει την εργασία της και προσπαθεί τώρα να βρει απαντήσεις στο γιατί η ηλιόσφαιρα έχει αυτό το ασυνήθιστο για αυτού του είδους τις κοσμικές δομές σχήμα.
https://www.naftemporiki.gr/story/1808635/to-iliako-mas-sustima-einai-ena-terastio-krouasan
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Καταφτάνει ο φωτεινότερος κομήτης του 2021

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021

1639070590870.png


Ένας επερχόμενος κομήτης, ο C/2021 A1 (Λέοναρντ), που θα διασχίσει τον γήινο ουρανό μέσα στο Δεκέμβριο, αναμένεται να είναι ο πιο φωτεινός του 2021. Πρόκειται για έναν ταχύτατο κομήτη που ταξιδεύει με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 254.412 χιλιομέτρων την ώρα ή περίπου 70,7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο σε σχέση με τη Γη.

Ο παγωμένος κομήτης ανακαλύφθηκε στην αρχή του φετινού έτους από τον Αμερικανό αστρονόμο Γκρέγκορι Λέοναρντ του Αστεροσκοπείου Mount Lemmon στην Αριζόνα, από τον οποίο και πήρε το όνομά του. Ήδη οι παρατηρήσεις από τα τηλεσκόπια αποκαλύπτουν την ουρά του κομήτη, ο οποίος κατευθύνεται προς τον Ήλιο, φθάνοντας στο περιήλιό του (το κοντινότερο σημείο από το άστρο μας) στις 3 Ιανουαρίου 2022, όταν θα απέχει από τον Ήλιο περίπου 91 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Στο μεταξύ θα έχει γίνει ορατός στον νυχτερινό ουρανό του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, ο κομήτης αναμένεται να πλησιάσει περισσότερο τη Γη στις 12 Δεκεμβρίου, σε μία απόσταση περίπου 35 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, αρκετά μακριά για να είναι εύκολα ορατός με γυμνό μάτι, αλλά θα είναι ορατός με κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο. Στις 18 Δεκεμβρίου θα περάσει πολύ πιο κοντά από την Αφροδίτη, σε απόσταση μόνο 4,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο «Λέοναρντ» εκτιμάται ότι μετά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι δυνατό πια να παρατηρηθεί, καθώς θα πλησιάζει τον Ήλιο.

Ο κομήτης υπολογίστηκε ότι χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρώσει μία άκρως ελλειπτική τροχιά πέριξ του Ήλιου, καθώς το προηγούμενο αφήλιό του -η πιο μακρινή απόστασή του από το άστρο μας -εκτιμάται σε περίπου 3.500 αστρονομικές μονάδες (μία τέτοια μονάδα ισούται με τη μέση απόσταση Γης-Ήλιου ή 149.565.894 χιλιόμετρα). Μετά τη «βόλτα» του γύρω από τον Ήλιο στην αρχή του νέου έτους, ο κομήτης αναμένεται να χαθεί πέρα από τα βάθη του ηλιακού συστήματος και να μην ξαναγίνει ποτέ πια ορατός.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top