Είναι από τις πιο γνωστές και σημαντικές διηγηματογράφους παγκοσμίως.
AFP
Η Καναδή συγγραφέας Άλις Μονρό είναι η νικήτρια της φετινής απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας. Eίναι μάλιστα η πρώτη πολίτης του Καναδά και η δέκατη τρίτη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο αυτό.
Τα στοιχήματα στη Βρετανία έδιναν κι έπαιρναν μέχρι τελευταία στιγμή που θα ανακοινώνονταν οι νικητές, ενώ η απονομή διέψευσε τα προγνωστικά που ήθελαν για φαβορί τον Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι.
Η Άλις Μονρό, 82 ετών σήμερα, γεννήθηκε στο Οντάριο του Καναδά το 1931. Έχει εκδώσει κυρίως συλλογές διηγημάτων. Έχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στον Καναδά, το Governor General's Literature Award. Έχει επίσης βραβευτεί από την Ένωση Κριτικών ΗΠΑ κι έχει λάβει το βραβείο Rea για τη συνολική προσφορά της στο διήγημα. Το 2009 της απονεμήθηκε το Man Booker International, για το οποίο ήταν ξανά υποψήφια και το 2007. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν συγγραφέα εν ζωή που εκδίδει τα έργα του στην αγγλική γλώσσα. Η Άλις Μονρό είναι από τις πιο γνωστές και σημαντικές διηγηματογράφους παγκοσμίως και η κριτική επιτροπή του βραβείου χαρακτηριστικά αναφέρει: «Με κάθε διήγημά της η Μονρό καταφέρνει να φτάσει το βάθος και την ακρίβεια που οι περισσότεροι μυθιστοριογράφοι πετυχαίνουν με το σύνολο του έργου τους. Διαβάζοντας τη Μονρό μαθαίνεις πάντα κάτι που δεν είχες ποτέ σκεφτεί».
Η Άλις Μονρό αποφάσισε να γίνει συγγραφέας σε ηλικία 11 ετών.
«Νομίζω ότι γνώρισα την επιτυχία στον τομέα αυτό, επειδή δεν είχα άλλα ταλέντα. Στην ουσία δεν είμαι διανοούμενη. Ήμουν μια απλή νοικοκυρά αλλά δεν ήμουν καλή σε αυτό», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της η συγγραφέας.
Η Μονρό γνώρισε τον πρώτο σύζυγό της στο σχολείο. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1951 και μετακόμισε στο Βανκούβερ, όπου μεγάλωσε τις τρεις κόρες του. Το 1963 αγόρασαν ένα σπίτι στη Βικτόρια και άνοιξαν ένα βιβλιοπωλείο με την επωνυμία «Βιβλία Μονρό».
Ωστόσο, ο έγγαμος βίος του ζευγαριού δεν ήταν από ό,τι φαίνεται στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού πήραν διαζύγιο το 1972.
Τέσσερα χρόνια μετά η Άλις Μονρό παντρεύτηκε τον γεωγράφο Ζέραλντ Φρέμλιν και εξέδιδε νέα μυθιστορήματα κατά μέσο όρο ανά τέσσερα χρόνια.
Σε συνέντευξή της στους New York Times φέτος, η Μονρό είχε δηλώσει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα σταματούσε μια για πάντα τη συγγραφή και ότι το τελευταίο της έργο θα ήταν το «αγαπητή ζωή».