τι εννοεις; Φταίει ο ψυχολόγος;
Σιγά ρε παιδιά, φταίνε οι γονείς, φταίει ο θεραπευτής, φταίει η αστυνομία, όλοι φταίνε, μόνο ο δολοφόνος είχε δικαιολογία.
Και μια και γνωρίζεις καλά τα ψυχολογικά, ίσως έχεις ακούσει, ότι ο ψυχολόγος δε φταίει ποτέ! Αν δε θες να γίνεις καλά, θαύματα δεν σου κάνει. (Αυτό μου το έχει πει ψυχολόγος χι χι, αλλά δε βρίσκεις άκρη μαζί τους, ειλικρινά)
Ψάξ' το και συ αλλά απ΄όσο ξέρω τουλάχιστον, ελπίζοντας ότι δεν κάνω λάθος, όταν ο ψυχοθεραπευόμενος δεν βελτιώνεται (παραμένει δηλαδή στην αρχική του κατάσταση πάρα τις συνεδρίες) ή διαφαίνονται διαταραχές που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο τόσο την ζωή του ίδιου όσο και των άλλων, ο ψυχολόγος είναι υποχρεωμένος να τον παραπέμψει σε ψυχίατρο.
Αν δεν το κάνει και προκύψει το απευκταίο τότε διώκεται ποινικά για παράβαση καθήκοντος.
---------------
Για την Κρήτη τώρα, περίεργο θα σας φανεί και ακόμα πιο περίεργο θα φανεί στους ντόπιους (επειδή ειλικρινά δεν νομίζω ότι μπορούν να το αντιληφθούν) αλλά μόνο αν προέρχεστε από έναν άλλο τόπο και τους ζήσετε από κοντά θα καταλάβετε.
΄Ηταν η γιαγιά μου Κρητικιά, πήγαινα συχνά στην Κρήτη και μου έχουν μείνει πολλά από τις διηγήσεις της και από την συναναστροφή μου με τους Κρητικούς.
΄Εχουν πολλά καλά που και μεις τα θεωρούμε καλά αλλά έχουν και κάποια καλά γι΄αυτούς που εμείς τα θεωρούμε κακά και αδιανόητα.
Για μας το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος" μπορεί να θεωρείται βάρβαρο.
Γι΄αυτούς είναι βαθιά ριζωμένο μέσα τους ως το μόνο σωστό.
Και όχι μόνο σωστό αλλά και τιμή και υπερηφάνεια και γενναιότητα και αξιοπρέπεια και ανδρεία και πυγμή και καμάρι και όλα τα καλά.
΄Ετσι γαλουχούνται, έτσι ανδρώνονται, αυτό πιστεύουν και αυτό περνάει από γενιά σε γενιά.
Το πρώτο δώρο που παίρνει ένα νεογέννητο αγόρι είναι ένα κρητικό μαχαίρι.
Κοιμούνται με το όπλο κάτω από το μαξιλάρι.
΄Εχουν δικό τους Θεό εκεί κάτω.
Μην προσπαθείτε να τους καταλάβετε με αντικειμενικά κριτήρια.
Δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για τους Κρητικούς.
Για τους Κρητικούς υπάρχουν μόνο κρητικά κριτήρια.