Η δουλειά των γονιών μας και τι μας δίδαξε!!

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.021 μηνύματα.
Αυτό που με δίδαξε είναι πως μάλλον προλετάριος θα πεθάνω και δεν θα γίνω ποτέ (μικρο)αστική τάξη :). Πόσο άσχημο να κάνεις συχνά μεροκάματο στις οικοδομές με τον πατέρα σου στα οποία ζουν αστοί. Αρχοντικά σπίτια που δείχνουν την επιβλητικότητα τους στο μάτι. Μέσα σε αυτά βλέπεις και τα παιδιά/εγγόνια τους και σε πιάνει απελπισία που εσύ ποτέ δεν θα είσαι στη θέση τους :/:. Οι άνθρωποι δεν ξεκινάνε από τις ίδιες αφετηρίες...

GeorgePap2003

Διάσημο μέλος

Ο GeorgePap2003 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3.106 μηνύματα.
Αυτό που με δίδαξε είναι πως μάλλον προλετάριος θα πεθάνω και δεν θα γίνω ποτέ (μικρο)αστική τάξη :). Πόσο άσχημο να κάνεις συχνά μεροκάματο στις οικοδομές με τον πατέρα σου στα οποία ζουν αστοί. Αρχοντικά σπίτια που δείχνουν την επιβλητικότητα τους στο μάτι. Μέσα σε αυτά βλέπεις και τα παιδιά/εγγόνια τους και σε πιάνει απελπισία που εσύ ποτέ δεν θα είσαι στη θέση τους :/:. Οι άνθρωποι δεν ξεκινάνε από τις ίδιες αφετηρίες...
Εντωμεταξύ η Ελλάδα έχει από τους πιο υψηλούς βαθμούς κοινωνικής κινητικότητας στην Ευρώπη

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.021 μηνύματα.
Εντωμεταξύ η Ελλάδα έχει από τους πιο υψηλούς βαθμούς κοινωνικής κινητικότητας στην Ευρώπη
Ναι, το να πέσεις από την μικροαστική τάξη στη φτωχολογιά είναι πράγματι πιθανό σενάριο και εξίσου κινητικό! Το να ανελιχθείς από προλετάριος σε μικροαστός (να μη μιλήσω για μεσαίος) είναι υπερβολικά δύσκολο. Να γίνεις αυτό που λέμε προλεταριακή αριστοκρατία (δηλαδή να έχεις προνόμια που ο μέσος άνθρωπος έχει ξεχάσει πια όπως και οικογένεια και διακοπές άνετα όλα και έτσι) είναι πιθανό αν επιτύχεις σε κάποια εξειδίκευση. Ειδικά ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Skiyo

Διάσημο μέλος

Ο George αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2.603 μηνύματα.
Από που το βασίζεις αυτό; Μου κάνει λίγο εντύπωση, επειδή θεωρώ ότι είναι πιο στάσιμη η κινητικότητα. Ίσως από το 1960 έως το 1980 να έγινε μεγάλη κινητικότητα, απο εδώ πέρα είναι πιο συγκεκριμένα τα πράγματα, όπως μορφωτικό επίπεδο, κοινωνικό κτλ.

GeorgePap2003

Διάσημο μέλος

Ο GeorgePap2003 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3.106 μηνύματα.
Ναι, το να πέσεις από την μικροαστική τάξη στη φτωχολογιά είναι πράγματι πιθανό σενάριο και εξίσου κινητικό! Το να ανελιχθείς από προλετάριος σε μικροαστός (να μη μιλήσω για μεσαίος) είναι υπερβολικά δύσκολο. Να γίνεις αυτό που λέμε προλεταριακή αριστοκρατία (δηλαδή να έχεις προνόμια που ο μέσος άνθρωπος έχει ξεχάσει πια όπως και οικογένεια και διακοπές άνετα όλα και έτσι) είναι πιθανό αν επιτύχεις σε κάποια εξειδίκευση. Ειδικά ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Εννοω αυξημενης κοινωνικης κινητικοτητας.
Το να ανελιχθείς από προλετάριος σε μικροαστός (να μη μιλήσω για μεσαίος) είναι υπερβολικά δύσκολο.
Αν δει ομως καποιος ποιοι ηταν "πλουσιοι" πριν τον εμφυλιο και μετά τη μεταπολίτευση ειναι τελειώς διαφορετική εικόνα πχ Αγγλία οι πλούσιοι του 1920-1930 ειναι ακόμα πλούσιοι το 2025 και το ίδιο συμβαίνει με τους φτωχούς
Στην Ελλάδα όμως όχι

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.534 μηνύματα.
Οι άνθρωποι δεν ξεκινάνε από τις ίδιες αφετηρίες...
Ναι, και τι να κάνουμε; Να τους ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία με το ζόρι;
Για κάποιον λόγο είναι έτσι ο άνθρωπος σαν είδος και η λατρεμένη σας ισότητα των αριστεριστών είναι παρά φύσει.

Εριφύλη

Περιβόητο μέλος

Η Εριφύλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5.991 μηνύματα.
Η δουλειά της μαμάς μου, μου χάρισε το ταλέντο στη ζωγραφική και το σχέδιο. Του μπαμπά μου, με έκανε σε μικρότερη ηλικία να θέλω τα ίδια χρήματα που παίρνει😶

Δεν ξέρω τι μου δίδαξαν, πάντως και οι δύο ήταν πολύ τυχεροί (αλλά και πολύ καλοί στις δουλειές τους) με τους συγκεκριμένους μισθούς, που πλέον δεν υπάρχουν πουθενά.

Azur

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Azur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και μας γράφει από Αγρίνιο (Αιτωλοακαρνανία). Έχει γράψει 1.125 μηνύματα.
Εμένα ο πατέρας μου είναι κατά το ήμισυ ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου και η μητέρα μου, από τα 35 της, εργάζεται κι αυτή εκεί. Η εστίαση ως επάγγελμα των γονέων μου μου δίδαξε ότι η συνεχής απόκτηση δεξιοτήτων και η μόρφωση είναι αναγκαία και πολύτιμα εφόδια, αν θες να προχωρήσεις μπροστά.

Μετανιώνω οικτρά που δεν διάβαζα και δεν μορφώθηκα, γιατί συνειδητοποιώ πλέον ότι θα είμαι κι εγώ χαμάλης, εάν δεν κάνω κάτι για να αντιστρέψω την κατάσταση στην οποία βρίσκομαι.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ναι, και τι να κάνουμε; Να τους ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία με το ζόρι;
Για κάποιον λόγο είναι έτσι ο άνθρωπος σαν είδος και η λατρεμένη σας ισότητα των αριστεριστών είναι παρά φύσει.
Το θέμα είναι πως έτσι δεν θα καταλάβεις ποτέ ποιος άξιζε να ανελιχθεί και ποιος όχι καθώς άτομα ικανά μπορεί να μην βρουν ποτέ τους πόρους για να αποδείξουν τι αξίζουν και άτομα ανίκανα να έχουν στη διάθεσή τους αρκετούς πόρους που είναι πρακτικά άχρηστοι σε αυτά τα χέρια.

Kate1914

Διακεκριμένο μέλος

Η Kate1914 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 6.700 μηνύματα.
Ωραίο θεματάκι.
Σίγουρα μου δίδαξε πολλά. Επί παραδείγματι, παντού ήμουν η ξένη, και στον τόπο μου και σε άλλες πόλεις. Όπως επίσης και το ότι όταν το κράτος δε σε χρειάζεται πλέον, σε φτύνει και σε αντιμετωπίζει σαν σκουπίδι. Ψοφήσεις ή όχι αυτό δεν το νοιάζει. Πολύτιμα όλα αυτά.
Παράλληλα όμως είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και κάποια μέρη της Ελλάδας που αλλιώς δε θα γνώριζα. Πράγμα που συνέβαλε στο να αγαπήσω αυτή τη ματωμένη χώρα.
Και το πιο σημαντικό, μου έμαθε αυθόρμητα να την αγαπώ παραπάνω και από μένα. Όταν βλέπω τη σημαία μας και ακούω τον εθνικό μας ύμνο να ανατριχιάζω από το δέος. Να κοιτάζω τα βουνά μας και τις θάλασσές μας και να θέλω να δώσω και τη ζωή μου για αυτά. Γιατί έμαθα να μη τα βλέπω σαν απλές περιοχές άψυχες, αλλά σαν κομμάτια δικά μου.

Συνεπώς, ακόμη και αν δεν ακολουθήσω παρόμοια πορεία, ξέρω ότι μου άφησε την αγάπη για κάτι πιο μεγάλο από εμένα. Και ότι από όπου και αν με πετάξει η ζωή, θα βάζω την Ελλάδα και την ελευθερία της πάνω από όλους και όλα.

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.534 μηνύματα.
Το θέμα είναι πως έτσι δεν θα καταλάβεις ποτέ ποιος άξιζε να ανελιχθεί και ποιος όχι καθώς άτομα ικανά μπορεί να μην βρουν ποτέ τους πόρους για να αποδείξουν τι αξίζουν και άτομα ανίκανα να έχουν στη διάθεσή τους αρκετούς πόρους που είναι πρακτικά άχρηστοι σε αυτά τα χέρια.
Εσύ δεν είσαι κατά της τυχαιότητας; Δεν πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιος λόγος που γεννήθηκες Έλληνας και Πόντιος; Ε, κι εγώ κατά της τυχαιότητας είμαι, πιστεύω ότι υπάρχει λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιόμαστε για να είμαστε αναλώσιμοι και απλά γρανάζια μιας μηχανής. Αυτό δεν είναι κακό, φυσιολογικό είναι. Το μόνο κακό είναι ότι η μηχανή είναι τελείως δυσλειτουργική.

Skiyo

Διάσημο μέλος

Ο George αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2.603 μηνύματα.
Ο πατέρας μου είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ξεκίνησε από χαμηλά αλλά μου έμαθε ότι αν κάνεις σωστές κινήσεις και έχεις υπομονή μπορείς να τριπλασιάσεις το εισόδημα αλλά με τίμημα ότι έλειπε πολλές ώρες από το σπίτι.
Η μητέρα μου δασκάλα που ήταν παρόν στο σπίτι τα απόγευματα και στις διακοπές όσο μεγάλωνα.

glayki

Περιβόητο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.447 μηνύματα.
Εμένα το να γεννηθείς αναλώσιμος, που είναι και το πιθανότερο δηλαδή, δε μου φαίνεται τόσο τερατωδες, αν στο βαθμό που μπορείς ,αποσυνδέσεις την ύπαρξη σου από την καθαρα υλιστική θεώρηση της ζωής .

Χρήστες Βρείτε παρόμοια