Εννοείται αυτό. Ο καθένας έχει διαφορετικές καταβολές ως προς την απόφαση που λαμβάνει για μια καριέρα στο εξωτερικό.
Όμως η επιχειρηματολογία υπερ της καριέρας στο εξωτερικό, είναι κάπως στημένη όπως σωστά αναφέρει και ο
@Jack of Spades. Από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δίνεται μια συγκεκριμένη εικόνα για τις χώρες του βορείου ημισφαιρίου, ενώ καλλιεργείται συστηματικά η άποψη ότι όποιος Έλληνας μεταναστεύει πετυχαίνει, ή θεωρείται ταλέντο και όποιος Έλληνας αποφασίζει να μείνει στην Ελλάδα είναι εξ' ορισμού αποτυχημένος, τεμπέλης και δεν έχει δεξιότητες. Για να ενισχυθεί η άποψη αυτή προβάλλονται συγκεκριμένα άτομα από τα ΜΜΕ, διάφοροι επιτήδειοι φτιάχνουν βίντεο προπαγάνδας, γράφονται άρθρα στον ψηφιακό τύπο με τις γνωστές γενικεύσεις περί "φυγής ταλέντων", περί υψηλών μισθών, και την ίδια στιγμή βγαίνουν άρθρα και αναφέρουν οι Έλληνες θεωρούν ότι οι αποδοχές που λαμβάνουν στο Λονδίνο ή στο Παρίσι δεν τους φτάνουν για να ζήσουν αξιοπρεπώς ενώ το κοινωνικο-εργασιακό περιβάλλον τους φαίνεται κάπως εχθρικό. Επίσης κυκλοφορούν και άρθρα σαν του Χωμενίδη αλλά και άλλων, που αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό δεν βρίσκουν προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες ενώ ... οι αρκετοί Έλληνες ισχυρίζονται μια άλλη πραγματικότητα. Υπάρχουν αυτές οι δύο αντίθετες εικόνες που περιπλέκουν την άποψη υπερ μιας καριέρας στο εξωτερικό. Δεν αντιλέγω σε εκείνους που θα βγουν να πουν μας εμείς ξέρουμε αρκετούς που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Όμως, ότι λάμπει γενικά και ειδικά, δεν είναι χρυσός.
Στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει μεγάλο ποσοστό ψέματος με διάφορους επιτυχημένους που προσπαθούν να πείσουν τους λιγότερο πετυχημένους, με συναισθήματα "ευσπλαχνίας" ότι στην Ελλάδα επικρατεί σαπίλα. Ότι είναι όλα μαύρα. Ότι επικρατεί παντού αδικία. Στη ζωή έχω μάθει να μην επιλέγω στρατόπεδο γιατί πάντα ξέρω ότι η άποψη που διαδίδεται είναι με μισό συμφέρον.
Για μένα η επιτυχία στη ζωή δεν είναι μόνο η πετυχημένη δουλειά ως μισθολογικές απολαβές. Παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες για να θεωρείται μια δουλειά ως πετυχημένη, από το περιβάλλον εργασίας, τρόπο επικοινωνίας, συνάφεια με τις γνώσεις μου, σεβασμό στην προσωπικότητά μου, μέχρι την δυνατότητα να μπορώ να ζω στη χώρα μου και όχι να είμαι κυνηγημένος πολίτης-φυγάς. Η απώλεια της δυνατότητας να μένω στη χώρα μου, είναι ένας βαθμός αρνητικός ως προς την αξία της καριέρας στο εξωτερικό.