Οχι. Με το να μην μιλήσει θα πατήσει πάνω στην έχθρα και οι σχέσεις θα καταστραφούν τελείως.
Αν όμως θέλει να μιλήσει, θα πρέπει να βρει μια στιγμή ήρεμη και χαλαρή. Αφού πρωτα θα έχει κάνει το καλό κοριτσακι και την καλη κόρη, να παίξει το θέατρο που αυτοί θέλουν.
Τότε, στην ήρεμη και οικογενειακή στιγμή, θα αρχίσει να λεει πως νιωθει. Χωρίς να τους κάνει επίθεση. Αν γίνει αυτο, θα καταστραφεί όλο το «σχέδιο».
Το θέμα λοιπόν δεν ειναι να πατήσει πάνω στον θυμό της και στον θυμό τους αλλα στην ψυχολογία τους ως γονείς.
Αυτό είναι το ωραίο και το σωστό. Προϋποθέτει, όμως, πως σε γενικές γραμμές μιλάμε για ήρεμες, φυσιολογικές καταστάσεις.
Απ' τα λίγα που μοιράστηκε η Εριφύλη, κι ας με συγχωρήσει αν κάνω λάθος, διαφαίνεται ένα ζευγάρι που δεν τα πηγαίνει καλά (πιθανώς να πρέπει να χωρίσουν κιόλας), δύο άτομα (ως μονάδες) που δεν βαδίζουν καλά και θέλουν δουλειά με τον εαυτό τους, και όλο αυτό το άσχημο πράγμα γίνεται τοξικό και παίρνει μπάλα και τα παιδιά.
Κάποιες φορές ξεπερνάει το "οι γονείς μου βγήκαν από τα ρούχα τους και παραφέρθηκαν". Είναι κάτι παραπάνω, και είναι πάνω από τις δυνάμεις των παιδιών.
Η Εριφύλη έχει σίγουρα όλα τα κομμάτια, οπότε εκείνη ξέρει εάν θα είναι γόνιμο το να τους βρει σε μια καλή στιγμή και να μιλήσουν. Μιλώντας η ίδια χωρίς επίθεση και προσπαθώντας να βρει λύσεις στο πρόβλημα (για παράδειγμα, να μην τσακώνονται μπροστά τους, γιατί τα επηρεάζει αυτό) χτυπώντας στο συναίσθημα του γονιού. Αλλά, πόσο εύκολο είναι ν' αλλάξει μια κατάσταση που έχει παγιωθεί; Στα νεύρα και στην πρώτη ενόχληση, τα ίδια θα γίνουν ξανά. Λύση δεν βρίσκω και στο να κάτσουν να τσακωθούν τα παιδιά, ώστε να τους κάνουν με το ζόρι να δουν κάποια πράγματα. Δεν το βάζω καν ως λύση, τη στιγμή που υπάρχει και βία προς αυτά. Θα πρέπει ν' αναλωθούν σε πολλούς καυγάδες για να φτάσουν να δουν κάποια πράγματα οι γονείς τους - και ΑΝ το καταφέρουν κι αυτό.
Εγώ αυτό που θα έκανα, είναι να είμαι αμέτοχη σε αυτό που συμβαίνει, θα προσπαθούσα να μην έδινα αφορμές να γυρίζουν τα πυρά προς το μέρος μου και θα έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να φύγω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον. Ευτυχώς, είναι σε μια ηλικία που την παίρνει να το κάνει και δεν είναι μικρότερη. Δεν ξέρω οι αδελφές της πόσο είναι. Αν βρει την άκρη της, όμως, μπορεί να δώσει ένα χέρι βοηθείας και σ' εκείνες. Όσο είναι όλοι μες στον βούρκο, κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν.
Εριφύλη μου, κράτα όσα σου είναι χρήσιμα απ' όσα λέω. Προσπάθησα να δω πίσω από τις γραμμές, όσο μπορώ, για να σε βοηθήσω αλλά μόνο εικασίες μπορώ να κάνω.