Ελπίζω να μου επιτρέψετε να είμαι αρκετά ευθύς και απροκάλυπτος. Και όχι γιατί δεν σας σέβομαι, μα ακριβώς επειδή σας σέβομαι. Ο χάκερ και ο Παναγιώτης, είναι δυο παιδιά που γράφουν πολύ ωραία στο φόρουμ και θα ήθελα πολύ μια μέρα να έχω τη χαρά να τους γνωρίσω. (ναι ακολουθεί ξέχεσμα γι αυτό σας καλοπιάνω)
Διαφωνώ όμως μαζί τους. Πάμε όμως να τα πιάσουμε ένα ένα.
Είσαι ειδική περίπτωση λόγο αναπηρίας και ξέρεις πολύ καλά ότι δεν αναφέρομαι σε σένα. Υποθέτω πως η αναπειρία σου σε αποτρέπει από το να μπορείς να κάνεις πάρα πολλά χειρονακτικά επαγγέλματα που μια χαρά δείνουν ένα 800αρι, αν δεν ισχύει αυτό there you go.
Ξέρω ότι δεν κρίνεις την αναπηρία μου, δεν είσαι τέτοιος άνθρωπος, μου το έχεις ξεκαθαρίσει και πλέον γνωρίζω κάποια πράγματα από την επαφή μας, ώστε να συμπεράνω ότι δεν με βλέπεις επ ουδενί υποτιμητικά.
Εντούτοις θα ήθελα να σου πω, ενα δυο πραγματάκια.
Καταρχάς δεν είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω σε ένα ιντερνετικό φόρουμ τι είδους πάθηση έχω και τι μου επιτρέπει να κάνω. Δε σου πέφτει λόγος, ούτε και στους υπευθύνους προσλήψεων για την ιατρική μου κατάσταση, όσο αυτή δεν επηρεάζει αποδεδειγμένα αρνητικά και ανεπανόρθωτα την περιοχή της αρμοδιότητάς τους (πχ αν θέλουν πωλητή πεδίου, οχι δεν μπορώ)
Ξέρω ότι δεν μπορώ να κάνω κάποιες εργασίες, και γι αυτό δεν αιτούμαι εργασίας εντός τέτοιων κλάδων. Έχω επίγνωση της καταστάσεώς μου, τουλάχιστον σε έναν βαθμό.
Εσυ και αυτοί που προσλαμβάνουν, βλέπουν έναν οικονομολόγο (ευρύς κλάδος, πολλά επαγγέλματα, δεν είναι περιοριστικό) που φέρνει ένα βιογραφικό και ζητάει έναν Α μισθό.
Με αυτό θα κρίνεις. Με έναν άνθρωπο με αντιστοιχία θέσης και σπουδών σε έναν μη-κορεσμένο κλάδο. Δεν είναι να πεις ότι είμαι κοινωνιολόγος και τελείωσα και ψάχνω δουλειά. Υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία γι αυτούς τους ανθρώπους και αναγκάζονται να κάνουν άλλα επαγγέλματα.
Μη μου λες λοιπόν, τράβα κάνε χειρωνακτικά αν μπορείς.
Γιατί από το ποστ σου όπως το διαβάζω καταλαβαίνω 3 πράγματα αμέσως:
1. Φαίνεται να παραδέχεσαι εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελληνική αγορά βρίθει ευκολίας στην χειρωνακτική αγορά, και όχι στον τριτογενή τομέα τον οποίο καθημερινώς μας εξυμνούν ως τον κύριο τομέα απασχόλησης.
2. Καθιστάς τη λύση και το πρόβλημα, μέρος του υποψηφίου εργαζόμενου, όχι μέρος της στρεβλής αγοράς εργασίας.
3. Μετράς με άλλα σταθμά τον εαυτό σου και με άλλα σταθμά τους άλλους. Γιατί εγω να είμαι ειδική περίπτωση όπως λες, αλλά να μην έχω ειδική αντιμετώπιση; Οι ειδικές περιπτώσεις θέλουν και ειδικές μεταχειρίσεις. Κάνω λάθος;
Επιπροσθέτως, λες ότι θέλεις κάτι καλύτερο για τον εαυτό σου και ονειρεύεσαι 150 χιλιάρικα μισθό στη Google. Εγω γιατί να πρέπει να βολευτώ κατά τη λογική σου με τη χειρωνακτική εργασία του 800άρικου όταν υποτίθεται ότι είναι ακόρεστη η αγορά του πτυχίου μου; Γιατί δεν πας να το κάνεις εσυ το χειρωνακτικό ρε μάγκα και να αφήσεις σε μένα που έχω πρόβλημα τη γραφειάρα στη Google;
Εχω την εντύπωση, ότι όσοι έχουν ξεκινήσει φτωχοί ή από "τσιγγανοδουλειές" τύπου ωρομίσθιος, πωλητής, κλπ, έχουν μια εξαιρετικά στρεβλή εικόνα της αγοράς εργασίας ότι το γαμήσι είναι καλό και φτιάχνει τον άντρα.
Και εδω κολλάει και ο Παναγιώτης με το "καλύτερα στην Ελλάδα με 800 παρά έξω με 2000". Κάτσε εσυ εδω με το χάκερ λοιπόν να κάνετε ηλεκτροκολλήσεις και να σας γαμάει ο Βρούτσης στα εργασιακά, να πάω εγω στο εξωτερικό.
Αφού είναι το ίδιο γιατί θέλετε τόσο πολύ να φύγετε;
Γιατί ακριβώς δεν είναι το ίδιο. Μάγκες με τις αποφάσεις των άλλων, αλλά δυο φορές πιο φυλαγμένο τον κώλο σας στις δικές σας αποφάσεις. Και καλά κάνετε και φυλάγεστε και τα εξετάζετε όλα, αλλά το δαχτυλάκι της υπόδειξης κρατήστε το μόνο για το αν σας ζητήσουμε άποψη πως πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας.
Δεν είναι το ίδιο 800 ευρώ στην Ελλάδα με 2000 ευρώ έξω, καθώς μπορεί να τρώτε σκατά και έξω, αλλά θα ανελιχθείτε πιο εύκολα έξω αν είστε εργατικοί και δε θα έχετε το μαλάκα μουνάκια μανατζαραίο που κρίνει βάσει μεγέθους στήθους και όχι βάσει προσόντων.
Και άλλες ποιοτικές παράμετρους που τις κάνετε γαργάρα γιατί βολεύει.
Όπως λέτε για Λονδίνο γιατί βολεύει που μια κωλότρυπα 30 τμ κάνει 3000 ευρώ. Ισχύει. Δίκιο έχετε.
Αλλα εγω δε θέλω Λονδίνο. Θέλω Γερμανία, με 1000 ευρώ ενοίκιο και όλα τ αλλα πάμφθηνα. Με 2500 μισθό που σκάνε εκεί σε συναδέλφους μου ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΟ, άσχημα θα περάσω;
Φτηνιάρικα ίσως, φτωχικά ναι. Αλλά θα ζω υπό την προστασία του γερμανικού κράτους. Οχι του Ελληνικού.
Κι εσείς αυτό θέλετε, μια καλή ζωή, αλλά για τους άλλους έχετε απλές λύσεις.
Όταν θα λές Χάκερ εσυ ή οι άλλοι εκεί έξω "εσυ εισαι ειδική περίπτωση", δε θα το εγκαταλείπετε να το παραπετάτε και να κλείνετε την κοινωνική φιλοαναπηρική υποχρέωση με το "γιατί δεν πας να κάνεις το νυχτοφύλακα". Θα έχετε και ειδικές απαντήσεις. Ειδάλλως να μη την αναφέρετε καν την αναπηρία.
Γιατί και άλλοι άνθρωποι κανονικοί τρώνε πούτσα στο να βρουν δουλειά για 800 ευρώ και χωρίς να έχουν αναπηρία.
Αυτό όμως ήταν το πιο εύκολο επιχείρημα για να βγάλεις το φίδι από την τρύπα, ακριβώς όπως κάνουν τα φιλελέδια των εταιριών στις συνεντεύξεις.
Γιατί αν κάτσουμε και εξετάσουμε και τους άλλους ανθρώπους τους μη ανάπηρους πόσο δύσκολο είναι να βρουν δουλειά, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η αγορά είναι μπουρδέλο και οτι η Ελλάδα δεν είναι τόσο ωραία, αλλά εκεί χαλάει η δογματική παραμύθα της ενάρετου φτωχικής πλην τίμιας blue collar δουλείας από την οποία οφείλει να περάσει κάποιος για να αντρωθεί ειδάλλως τεμπελιάζει, αλλά και η δογματική παραμύθα " στα ίδια λεφτά καλύτερα Ελλάδα"
Και κυρίως σε αυτό το ποστ αναφέρομαι στον Χάκερ, και πολύ δευτερευόντως στον Παναγιώτη.
Αν τα ξέρετε κάποιοι όλα, ελάτε μαζί μου σε μια συνέντευξη εργασίας, να μπουμε μαζι στο ταξί, να πάμε κορωπί να φάμε την πούτσα και να το πληρώσουμε μισό μισό και να ακούμε μαζί τις μαλακίες. Μην μου κάθεστε πίσω από ένα πληκτρολόγιο.
Τα πα και ξαλάφρωσα...