Δε μού απάντησες στην ερώτηση που έκανα: για ποιο λόγο άλλες χώρες της Ευρώπης ας πούμε έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς σε σχέση πάντα με τις αντίστοιχες οικονομικές τους συνθήκες; Για ποιο λόγο η χώρα μας δεν το έχει αυτό;
Για να εξηγήσω δυο πράγματα, εγώ είμαι κατά του έθνους ως έννοια γενικότερα. Δε νιώθω καμία υπερηφάνεια που έτυχε να γεννηθώ στην Ελλάδα και έχω προγόνους που ξεκίνησαν τον πολιτισμό κλπ κλπ. Δε νομίζω οτι η περηφάνεια είναι κάτι που μπορεί να κληροδοτηθεί. Ακόμα κι ο πατέρας μου να έκανε κάτι σπουδαίο, αν εγώ σαν παιδί του δεν κάνω κάτι άλλο σπουδαίο, δε λέγομαι επ' ουδενί σπουδαία. Οπότε τα επιχειρήματά μου και η γνώμη μου σε αυτό το θρεντ δεν έχουν να κάνουν με εθνικούς ή και εθνικιστικούς λόγους. Ποσώς με ενδιαφέρει αν μείνει κόσμος στην Ελλάδα, αν φύγει, αν σε 100 χρόνια αυτή τη χώρα κατοικούν κίτρινοι, λευκοί, μαύροι, μουσουλμάνοι ή χριστιανοί. Όλοι άνθρωποι είμαστε και παλεύουμε για τη ζωή μας. Αυτό που σχολίασα είναι οτι τα χρόνια της κρίσης κάποιοι άνθρωποι έχουν πάθει αμόκ με το να απαιτούν καλύτερες συνθήκες ζωής επειδή έβγαλαν μια σχολή ή δύο σχολές κλπ. Καλά κάνουν, δεν κατακρίνω, ο καθένας για τη ζωή του επιλέγει αυτό που θέλει. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι, κάναμε κάποια αυτοκριτική πριν πούμε "α στο διάλο με την κωλοχώρα, εγώ θα φύγω να πάω να βγάλω τα λεφτά που μού αξίζουν"; Γιατί αυτοί που φεύγουν έχουν και μια μικρή ή μεγάλη φούρκα με την Ελλάδα και τους Έλληνες, αν η λέξη μίσος φάνηκε υπερβολική. Πολλοί λένε, να φύγω να γλιτώσω. Αναρωτιέμαι, έχουμε σκεφτεί τις ευθύνες των παππούδων και των γονιών μας στην κατάντια της χώρας; Αυτό θα ήθελα να περάσω ως μήνυμα. Θέλει κάποιος να φύγει, με γεια του με χαρά του. Ας έχουμε όμως μια αυτογνωσία οτι βάλαμε κι εμείς το μικρό μας λιθαράκι στην καταστροφή της χώρας. Γιατί άλλες χώρες δεν πτώχευσαν; Τί παραπάνω ή παρακάτω είχαν; Και σίγουρα δεν φταίνε εξ' ολοκλήρου οι πολιτικοί.
Σε σχέση με την εκπαίδευση στην Ελλάδα, το κακό για μένα ξεκινάει από το οτι οι καθηγητές και δάσκαλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν τους κουνάει κανείς. Λάθος μεγάλο. Ο δάσκαλος και ο καθηγητής πρέπει να αξιολογείται από μαθητές και φοιτητές και να απομακρύνεται αν δεν κάνει σωστή δουλειά. Όσο υπάρχει η μονιμότητα σε όλους τους τομείς της χώρας, η χώρα δε θα προοδεύσει. Αν αυτός που κάνει μια εργασία δεν μπορεί να αξιολογηθεί και να αντικατασταθεί, δε θα υπάρξει ποτέ προκοπή.