• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Ιατρικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Νέες ελπίδες για τη διάγνωση και τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η πολλαπλή σκλήρυνση και το εγκεφαλικό, δίνει ανακάλυψη επιστημόνων στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Κέντρου Χέλμχολτς, στο Μόναχο, βρήκαν τρόπους μη επεμβατικής απεικόνισης του κρανίου, η οποία αναμένεται «να φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για τις νευρολογικές παθήσεις» σαν το Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό, όπως σημειώνουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιστημονικού κέντρου, οι νευρολογικές ασθένειες προκαλούν σοβαρές βλάβες λόγω της νευροφλεγμονής που δημιουργείται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά η διαχείριση αυτής της φλεγμονής αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους γιατρούς, καθώς ο εγκέφαλος προστατεύεται από το κρανίο και τις μεμβράνες που τον καθιστούν λιγότερο προσβάσιμο σε κάποια θεραπεία.

Παλαιότερα οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να εντοπίσουν «μονοπάτια» τα οποία οδηγούν από τον μυελό των οστών του κρανίου προς τον εγκέφαλο, αλλά τώρα οι επιστήμονες του Κέντρου Χέλμχολτς με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Αλί Ερτούρκ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο του Μονάχου, ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα στον μυελό των οστών του κρανίου είναι μοναδικά ως προς τη σύνθεση και την απόκρισή τους στη νόσο.

«Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν νέες δυνατότητες για τη διάγνωση και τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων και φέρνουν επανάσταση στην παρακολούθηση της υγείας του εγκεφάλου με τη μη επεμβατική απεικόνιση του κρανίου», αναφέρει χαρακτηριστικά το Κέντρο Χέλμχολτς.

Ελπίδες για «επανάσταση» σε καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό​

Ο Αλί Ερτούρκ από την πλευρά του εξηγεί ότι οι νέες ανακαλύψεις «ανοίγουν μυριάδα δυνατοτήτων για τη διάγνωση και τη θεραπεία εγκεφαλικών ασθενειών και μπορούν να φέρουν επανάσταση στην κατανόησή μας για τις νευρολογικές παθήσεις». Θα μπορούσαμε έτσι να φτάσουμε «σε πιο αποτελεσματική παρακολούθηση καταστάσεων όπως το Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό και ενδεχομένως να βοηθήσουμε και στην πρόληψη της εμφάνισης αυτών των ασθενειών, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση», σημειώνει ο επιστήμονας.

«Κοιτάζοντας προς το μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση του Κέντρου Χέλμχολτς, «οι ερευνητές οραματίζονται ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να μεταφραστούν στην κλινική πράξη με τη μη επεμβατική απεικόνιση του κρανίου».

«Ακόμη και χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές, θα μπορούμε με πιο προσιτό και πρακτικό τρόπο να παρακολουθούμε την υγεία του εγκεφάλου. Ελπίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα βελτιώσει σημαντικά τη διάγνωση, την παρακολούθηση και ενδεχομένως ακόμη και τη θεραπεία των νευρολογικών διαταραχών, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτών των καταστροφικών καταστάσεων», προσθέτει ο κ. Ερτούρκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Νευρολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
δε βγάζει κανένα νοημα η αναδημοσίευση της lifo. H επανάσταση στη νευρολογία ειναι οι βιοδείχτες (όσο αφορά τις άνοιες) μπορει να συνδιαστούν υπό προυποθέσεις με πρώιμη διάγνωση της νόσου, οι απεικονίσεις που χρησιμοποιούνται ειναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (με διάφορα πρωτόκολλα αυτής) και οι διαγνώσεις τόσο της πολλαπλής σκλήρυνσης όσο και των ανοιών γίνονται βάση κριτηρίων και αν πληρούνται έχουμε ενδεχόμενη, πιθανή , βέβαιη διάγνωση.

Επίσης παρουσιάζει ασθένειες άσχετες μεταξύ τους πχ αλχαίμερ , πολλαπλή σκλήρυνση και ισχαιμικά οποτε πιθανό να αναφέρεται σε ένα καινούριο πρωτοκόλλο μαγνητική τομογραφίας ή καποιου ειδους σπινθηρογράφημα....
 
Τελευταία επεξεργασία:

Resaldis

Δραστήριο μέλος

Ο Resaldis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μελισσοκόμος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 784 μηνύματα.
«Παρά τα έσοδα από τους φόρους που επιβάλλονται στο αλκοόλ και τον καπνό και παρά τις οικονομίες που κάνει το κράτος από τις απλήρωτες συντάξεις όσων πεθαίνουν πρόωρα από ασθένειες που συνδέονται με το ποτό και το κάπνισμα, το κοινωνικό κόστος που καταβάλλεται είναι πολύ υψηλότερο», αποφαίνεται ο υπεύθυνος της έρευνας του Παρατηρητηρίου Πιερ Κοπ, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon Sorbonne.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι το «κοινωνικό κόστος» περιλαμβάνει την οικονομική αξία των χαμένων ανθρώπινων ζωών, τη μειωμένη ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ, καπνού και παράνομων ουσιών και τις απώλειες ΑΕΠ για την οικονομία και παραγωγής για τις επιχειρήσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.

Νεφρό από γενετικά τροποποιημένο χοίρο που τοποθετήθηκε σε άνθρωπο εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα 32 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί επιστήμονες, οι 32 ημέρες που λειτουργεί το μόσχευμα σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ που υπήρχε για ανάλογη μεταμόσχευση.

Ειδικότερα, ένας 57χρονος που δηλώθηκε «εγκεφαλικά νεκρός» διατηρήθηκε σε μηχανική υποστήριξη για τη διεξαγωγή του πειράματος, αφού είχε δωρίσει το σώμα του στην επιστήμη. Στις 14 Ιουλίου τα νεφρά του αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου, με την ελπίδα να μην απορριφθεί το μόσχευμα. Η μεταμόσχευση έγινε στο ιατρικό κέντρο Λανγκόν της Νέας Υόρκης (NYU Langone).

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του νοσοκομείου, οι 32 ημέρες αντιπροσωπεύουν «το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου λειτουργεί σε άνθρωπο».

Μάλιστα, η ίδια επιστημονική ομάδα είχε πραγματοποιήσει την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση νεφρού χοίρου σε άνθρωπο, τον Σεπτέμβριο του 2021. Η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε ασθενή έγινε τον Ιανουάριο του 2022 στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Ο Ντέιβιντ Μπένετ πέθανε δύο μήνες αργότερα.

Η έλλειψη δωρητών οργάνων έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να διερευνήσουν την ξενομεταμόσχευση, δηλαδή τη χρήση οργάνων ζώων για μεταμόσχευση σε ανθρώπους. Περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις οργάνων. Από αυτούς, σχεδόν 88.000 είναι νεφροπαθείς.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα όργανα (προς μεταμόσχευση) για όλους όσοι έχουν ανάγκη», λέει ο Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων στο NYU Langone. «Πολλοί ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων οργάνων. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ξενομοσχεύματα είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για να αλλάξει αυτό», υποστηρίζει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
 

Wonderkid

Περιβόητο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,034 μηνύματα.
 

Wonderkid

Περιβόητο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,034 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
αίμα

Γνωρίζουμε πολλά πράγματα σχετικά με τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τις ομάδες αίματος. Ωστόσο, ακόμα διαθέτουμε περιορισμένες γνώσεις σχετικά με τους λόγους που τα επίπεδα των μορίων της ομάδας αίματος διαφέρουν μεταξύ των ατόμων.

Και αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για την ασφάλεια στη μετάγγιση αίματος. Μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία έχει αναπτύξει μια εργαλειοθήκη που δίνει την απάντηση, λύνοντας ένα μυστήριο 50 ετών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Communications.

Τα συστήματα των ομάδων αίματος​


Τα τελευταία 30 χρόνια, η ερευνητική ομάδα στο Lund μελέτησε τη γενετική βάση των διάφορων ομάδων αίματος μας και η έρευνά της έθεσε τα θεμέλια έξι νέων συστημάτων ομάδων αίματος. Στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων βρίσκονται πρωτεΐνες και υδατάνθρακες που μοιάζουν πολύ μεταξύ των ανθρώπων.


Ωστόσο, μικρές διαφορές σε αυτά τα μόρια έχει αποδειχθεί ότι οφείλονται σε γενετικές παραλλαγές που κωδικοποιούν αυτό που γνωρίζουμε ως αντιγόνα ομάδας αίματος. Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό μέχρι τώρα είναι γιατί οι άνθρωποι με την ίδια ομάδα αίματος μπορεί να έχουν διαφορετικές ποσότητες αντιγόνου συγκεκριμένης ομάδας αίματος στα ερυθρά αιμοσφαίρια τους.

«Αυτό είναι σημαντικό, γιατί αν έχετε μόνο μερικές εκατοντάδες μόρια ομάδας αίματος ανά κύτταρο αντί για χίλια ή ακόμη και ένα εκατομμύριο μόρια, τότε υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κατά τη δοκιμασία συμβατότητας του αίματος, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια μιας μετάγγισης αίματος», εξηγεί ο Martin L Olsson, καθηγητής Μεταγγίσεων Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Lund και σύμβουλος στην Κλινική Ανοσολογία και Ιατρική της Μετάγγισης, Περιφέρεια Skåne, ο οποίος είναι επικεφαλής του project.

Παράγοντες μεταγραφής: Στροφή του γενετικού διακόπτη​


Με δεδομένο ότι η συνήθης γενετική ανάλυση δεν μπορούσε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, η ερευνητική ομάδα έστρεψε την προσοχή της σε μια ομάδα πρωτεϊνών που ονομάζονται παράγοντες μεταγραφής. Πρόκειται για μόρια που μπορούν να αναγνωρίσουν διαφορετικές θέσεις «προσγείωσης» στο DNA και να λειτουργήσουν σε κάποιο βαθμό σαν διακόπτης φωτός για να σβήσουν/να μειώσουν τα γονίδια ή να τα κάνουν να εκφραστούν πιο έντονα. Ως εκ τούτου, οι παράγοντες μεταγραφής είναι σημαντικοί για την παραγωγή διαφορετικών πρωτεϊνών στα κύτταρα.

Με τη βοήθεια μιας σειράς εργαλείων βιοπληροφορικής (που αποκαλείται αγωγός) που αναπτύχθηκε από τη φοιτήτρια, Gloria Wu, που έκανε διδακτορική διατριβή, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν σχεδόν 200 θέσεις «προσγείωσης» για παράγοντες μεταγραφής σε 33 διαφορετικά γονίδια ομάδας αίματος στο DNA μας.

Στη συνέχεια, για να ελέγξει τον αγωγό προκειμένου να δει αν οι προβλέψεις ήταν σωστές, η ομάδα ερεύνησε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες μεταγραφής για την ανάπτυξη ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ήθελαν να δουν εάν υπήρχε γενετική αλλαγή σε ένα από αυτά τα σημεία προσγείωσης. Αυτό θα μπορούσε να αποκαλύψει τον λόγο για τον οποίο μια συγκεκριμένη ομάδα αίματος δεν γινόταν συμβατή.

Το άλυτο μυστήριο​


Για να δουν πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πράξη τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ερευνητές εστίασαν σε μια παραλλαγή ομάδας αίματος που ονομάζεται φαινότυπος Helgeson, στην οποία το ερυθρό αιμοσφαίριο έχει ασυνήθιστα μικρή ποσότητα του μορίου που ονομάζεται Υποδοχέας Συμπληρώματος 1 (CR1), μια σημαντική πρωτεΐνη για την ανοσολογική μας απάντηση.

Η ομάδα αίματος – φαινότυπος Helgeson ήταν ένα μυστήριο για τους ερευνητές για πολύ καιρό. Περίπου το 1% του πληθυσμού έχει αυτήν την ομάδα αίματος, αλλά δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί ούτε με τη βοήθεια τεχνικών ανίχνευσης του DNA. Επιπλέον, ο μηχανισμός πίσω από τη χαμηλή έκφραση του υποδοχέα CR1 παραμένει ανεξήγητος.

«Η Margaret Helgeson ήταν ιατρική τεχνολόγος στη Μινεάπολη τη δεκαετία του 1970. Προσπαθούσε να βρει συμβατό αίμα για έναν ασθενή που χρειαζόταν μετάγγιση αίματος. Παρά τις προσπάθειές της, δεν μπόρεσε να βρει κατάλληλες μονάδες αίματος. Καθώς ήταν σε απόγνωση, δοκίμασε το αίμα της και έκπληκτη διαπίστωσε ότι ταίριαζε», αφηγείται η Jill Storry, επίκουρος καθηγήτρια πειραματικής ιατρικής μετάγγισης στο Πανεπιστήμιο Lund και ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη.

Έτσι η ομάδα αίματος έγινε γνωστή ως Helgeson. Γιατί όμως μια μικρή ομάδα ανθρώπων έχει αυτή την αδύναμη ομάδα αίματος; Αποδεικνύεται ότι οι αιμοδότες και οι ασθενείς με την ομάδα αίματος Helgeson έχουν χαμηλή έκφραση του υποδοχέα CR1 λόγω μιας γενετικής παραλλαγής στην αλληλουχία DNA του σημείου προσγείωσης για έναν σημαντικό παράγοντα μεταγραφής. Αυτό σημαίνει ότι ο παράγοντας μεταγραφής δεν μπορεί να προσκολληθεί εκεί όπου θα έπρεπε και να προωθήσει την παραγωγή του CR1.

«Τώρα το γονίδιο είναι απλώς αδρανές. Στη μελέτη μας, δείξαμε επίσης ότι αυτή η γενετική παραλλαγή είναι πιο κοινή στους Ταϊλανδούς αιμοδότες σε σύγκριση με τους Σουηδούς αιμοδότες, κάτι που είναι λογικό αφού γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι χαμηλότερα επίπεδα στον υποδοχέα CR1 προστατεύουν από την ελονοσία», εξηγεί ο Martin L. Olsson.

Παρότι είναι δύσκολο να ανιχνευθεί η χαμηλότερη έκφραση του CR1 σε ένα εργαστήριο αιμοδοσίας, παρέχει προστασία από την ελονοσία, ειδικά σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία όπου η συγκεκριμένη ασθένεια είναι συνηθισμένη. Χάρη σε αυτή τη μελέτη, κατανοούμε τους μηχανισμούς πίσω από την ομάδα αίματος Helgeson και γιατί μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί σε ορισμένους πληθυσμούς.

«Με βάση αυτά που γνωρίζουμε τώρα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις εργαστηριακές εξετάσεις συμβατότητας. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε το υπάρχον chip DNA -ή βιοτσίπ- το οποίο χρησιμοποιείται για τις δοκιμασίες συμβατότητας των ομάδων αίματος με τη νέα παραλλαγή, η οποία θα οδηγήσει σε μια ασφαλέστερη διαγνωστική δοκιμασία», λέει η Gloria Wu.

Το επόμενο βήμα

Με τη βοήθεια αυτού του βιοπληροφοριακού αγωγού, που καθιστά δυνατή την πλήρη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ρυθμίζονται τα γονίδια της ομάδας αίματος μας, η ερευνητική ομάδα μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει τα ευρήματά της σε άλλες ομάδες αίματος. Επίσης, αυτή η εργαλειοθήκη που αναπτύχθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα.

«Η επόμενη πρόκληση είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία των ομάδων αίματος συνδέοντας τις πληροφορίες από μεγάλες βάσεις δεδομένων για το πώς οι ασθένειες επηρεάζουν διαφορετικά τους ανθρώπους ανάλογα με την ομάδα αίματος τους», καταλήγει ο Martin L. Olsson.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Μπα παναθεμα το..να δουμε τι αλλο θα μας εβρει.. :1eye:


λεϊσμανίαση



Ένα σαρκοφάγο παράσιτο, γνωστό ως Leishmania mexicana, το οποίο θεωρείτο επικίνδυνο κυρίως για τους ταξιδιώτες, πιθανότατα εξαπλώνεται πλέον τοπικά μέσω ορισμένων σκνιπών που ενδημούν στις νότιες ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα ανάλυση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι δερματικές πληγές, που προκαλούνται από αυτό το παράσιτο, συνήθως εμφανίζονται εβδομάδες έως μήνες μετά το τσίμπημα ενός μολυσμένου εντόμου. Τα τραύματα μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια, σύμφωνα με το CDC, οδηγώντας σε ουλές.

Τα νοσοκομεία έχουν κάποια φάρμακα για να θεραπεύσουν όσους πάσχουν από αυτή την ασθένεια που προκαλείται από το παράσιτο, την οποία οι γιατροί αποκαλούν «δερματική λεϊσμανίαση», αν και το CDC τονίζει ότι δεν απαιτούν όλες οι περιπτώσεις θεραπεία με φάρμακα.

Μέχρι στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τη λεϊσμανίαση στον άνθρωπο.

Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι του CDC, η άμεση ανησυχία που προκλήθηκε από την ανακάλυψη είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το παράσιτο, το οποίο τώρα φαίνεται να είναι “ενδημικό” στο Τέξας καθώς και σε ορισμένες νότιες πολιτείες κοντά στα σύνορα.

«Αυτές οι γενετικές πληροφορίες ενισχύουν την ιδέα ότι η λεϊσμανίαση, που συμβαίνει στις ΗΠΑ, είναι ενδημική στην χώρα, τουλάχιστον στο Τέξας και ίσως στις νότιες πολιτείες», δήλωσε στο CBS News η Dr. Mary Kamb, της Διεύθυνσης Παρασιτικών Ασθενειών και Ελονοσίας του CDC.

Η Kamb συνέγραψε τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη σε μια περίληψη στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής.

Περιπτώσεις λεϊσμανίασης έχουν αναφερθεί προηγουμένως σε Αμερικανούς που δεν είχαν ταξιδέψει εκτός των ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει ήδη τις ΗΠΑ στη λίστα των χωρών όπου η δερματική λεϊσμανίαση είναι “ενδημική”.

Ένα «πολύ διακριτό» γενετικό αποτύπωμα

Κατά την προσπάθεια διάγνωσης ασθενών, οι γιατροί συνήθως συλλέγουν δείγματα λαμβάνοντας βιοψίες από τις μολυσμένες πληγές. Στη συνέχεια, αυτά αποστέλλονται συχνά στο CDC, το οποίο μέχρι το 2020 διηύθυνε το μοναδικό εργαστήριο, που θα μπορούσε να ελέγξει για αυτά τα παράσιτα.

Η ανασκόπηση του CDC διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των ασθενών με λεϊσμανίαση χωρίς ιστορικό ταξιδιών, μολύνθηκαν από το Leishmania Mexicana. Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, 50 μολύνθηκαν από ένα στέλεχος του παρασίτου το οποίο έφερε ένα ελαφρύ αλλά διακριτό σύνολο γενετικών αλλαγών που τα ξεχώριζαν.

«Αυτοί οι δύο πολυμορφισμοί στην αλληλουχία, είναι πολύ διακριτοί μεταξύ εκείνων που ταξίδεψαν σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν», δήλωσε ο μικροβιολόγος και κτηνίατρος του CDC, Vitaliano Cama, ο οποίος επίσης εργάστηκε στη μελέτη.

Τουλάχιστον μία περίπτωση με αυτό το γενετικό αποτύπωμα είχε αναφερθεί κάθε χρόνο, είπε ο Cama.

Πώς εξαπλώνονται τα παράσιτα που προκαλούν λεϊσμανίαση


Η καταπολέμηση των λεγόμενων «μεταδιδόμενων με φορείς» ασθενειών όπως η λεϊσμανίαση εστιάζεται συχνά στην εξάλειψη των εντόμων που μεταδίδουν τα παράσιτα μεταξύ των ανθρώπων, καθώς και στον έλεγχο του κινδύνου που θέτουν άλλα ζώα, όπως τα τρωκτικά, που μπορούν επίσης να είναι «ξενιστές/φορείς».

Ο έλεγχος των σκνιπών μπορεί να είναι δύσκολος και απαιτητικός σε σύγκριση με άλλα μεγαλύτερα έντομα. Οι σκνίπες είναι το ένα τέταρτο του μεγέθους των κουνουπιών και δεν χρειάζονται στάσιμο νερό για να αναπαραχθούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τα παράσιτα, που προκαλούν λεϊσμανίαση, μολύνουν έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο. Οι περισσότερες περιπτώσεις στην Αμερική διαγιγνώσκονται στη Βραζιλία, αν και λοιμώξεις από αυτά τα παράσιτα έχουν αναφερθεί σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Στις ΗΠΑ, η λεϊσμανίαση δεν είναι υποχρεωτικό να καταγράφεται στις περισσότερες πολιτείες, περιορίζοντας την ικανότητα του CDC να παρακολουθεί εάν οι περιπτώσεις αυξάνονται τώρα. Ωστόσο, ο Cama είπε ότι η υπηρεσία έχει δεχτεί αυξανόμενο όγκο αιτημάτων για βοήθεια στη διάγνωση περιστατικών λεϊσμανίασης.

«Είναι μια τάση. Δεν πρόκειται για τεράστιο άλμα, αλλά υπάρχει μια τάση αύξησης των αιτημάτων», δήλωσε ο Cama.

Τα σκυλιά θα μπορούσαν να φέρουν ένα πιο θανατηφόρο παράσιτο​


Η ανακάλυψη έρχεται καθώς νέες συστάσεις καταρτίζονται για να βοηθήσουν τους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες ότι ένας διαφορετικός και πιο θανατηφόρος “ξάδερφος”, το Leishmania infantum, θα μπορούσε επίσης να εδραιωθεί στις ΗΠΑ.

Το Leishmania infantum προκαλεί μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου που ονομάζεται «σπλαγχνική λεϊσμανίαση». Περισσότεροι από το 90% των ασθενών με σπλαγχνική λεϊσμανίαση που δεν λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία πεθαίνουν, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, απώλεια βάρους και διόγκωση του ήπατος και της σπλήνας.

Σε χώρες που «πολεμούν» με εστίες σπλαχνικής λεϊσμανίασης, τα σκυλιά θεωρούνται «ο κύριος ξενιστής ή φορέας» του παρασίτου. Η «έκρηξη» στις αφίξεις σκύλων από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω ταξιδιών, είτε μέσω υιοθεσιών, είτε μέσω μετακόμισης, έχει εγείρει ανησυχίες για την εξάπλωση αυτού του παρασίτου.

«Όλοι μας έχουμε δεχτεί κλήσεις από κτηνιάτρους δημόσιας υγείας της πολιτείας, από κτηνιάτρους του Στρατού, που προσπαθούν να καταλάβουν τι να κάνουν», ανέφερε η διευθύντρια του Κέντρου Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, Christine Petersen.

Σποραδικές περιπτώσεις «leishmania infantum» έχουν ήδη αναφερθεί ότι εξαπλώνονται σε σκύλους που δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Εκτός από το ότι μεταφέρουν το παράσιτο στις μύγες, τα σκυλιά μπορούν επίσης να μεταδώσουν το παράσιτο απευθείας μέσω επαφής ή δαγκώματος.

«Φορείς» και οι άνθρωποι

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να γίνουν άθελά τους φορείς. Εξετάσεις αίματος δείχνουν ότι 1 στους 5 στρατιώτες των ΗΠΑ που ταξίδεψαν στο Ιράκ, μπορεί να έχει αναπτύξει ασυμπτωματικές λοιμώξεις.

Σε συνεργασία με επιστήμονες από τον στρατό και το CDC, η Christine Petersen συνέγραψε ένα νέο «εργαλείο εκτίμησης κινδύνου» που ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τους κτηνιάτρους και τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας να καταλάβουν πώς να χειριστούν μολυσμένα σκυλιά εάν κολλήσουν το παράσιτο. Ένα προσχέδιο του εργαλείου παρουσιάστηκε προκαταρκτικά στη συνάντηση της ASTMH.

Οι αποφάσεις σχετικά με την ευθανασία του σκύλου μπορούν να ληφθούν με γνώμονα τη στάθμιση παραγόντων όπως η προέλευση του σκύλου και η πιθανότητα εμφάνισης τοπικών σκνιπών που θα μπορούσαν να μεταδώσουν το παράσιτο.

«Αυτό ήταν όλο το θέμα με την εκτίμηση κινδύνου. Εκτός από την λύσσα, ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να μιλάμε για τα άλλα πράγματα τα οποία μεταφέρουν τα σκυλιά και μπορούν να μας σκοτώσουν», είπε η Petersen.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.

«Η κλιματική αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα ο δάγκειος πυρετός να γίνει ενδημική νόσος σε τμήματα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών» προειδοποίησε σήμερα επικεφαλής του ΠΟΥ.

Τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό αρέσκονται σε ζεστά, υγρά κλίματα και έχουν ήδη εξαπλωθεί περισσότερο στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, είπε ο Τζέρεμι Φάραρ, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο συνέδριο υγείας που οργάνωσε το περιοδικό Politico, σχετικά με τον δάγκειο πυρετό.

Με τις χώρες να θερμαίνονται χρόνο με το χρόνο «ο δάγκειος πυρετός θα γίνει ενδημικός, σίγουρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε τμήματα της Ευρώπης» επισήμανε.

«Αυτή η εξέλιξη θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα συστήματα υγείας της Ευρώπης, προειδοποίησε». «Κάθε παιδί χρειάζεται εντατική φροντίδα όταν νοσηλεύεται με δάγκειο πυρετό», ανέφερε σχετικά.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε πιστέψει ότι το κλίμα αφορά την υγεία μας με οποιονδήποτε τρόπο», είπε. «Δεν έχουμε πιστέψει επίσης ότι αυτή είναι στην πραγματικότητα η τελευταία ευκαιρία του αιώνα», είπε, προσθέτοντας πως «πρέπει να αλλάξουμε το αφήγημα».

Με πληροφορίες από Politico
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,505 μηνύματα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
«Κλινικά σημαντικά» ήταν, σύμφωνα με την AstraZeneca, τα αποτελέσματα από τις δοκιμές φαρμάκων για τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, τα οποία ενδεχομένως θα υποκαταστήσουν τις χημειοθεραπείες.

Ο Ντέιβιντ Φρέντρικσον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της μονάδας ογκολογίας της Astrazeneca, δήλωσε πως η νέα θεραπεία για τον καρκίνο ήταν πιο αποτελεσματική από τη χημειοθεραπεία σε δύο κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή του μαστού.

Τα εν λόγω φάρμακα χρησιμοποιούν αντισώματα για να μεταφέρουν ένα φορτίο χημειοθεραπείας στον όγκο, με λιγότερες παρενέργειες. Το πρώτο φάρμακο, το Enhertu, ήδη αλλάζει τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Αντίστοιχα, στην κλινική δοκιμή του φαρμάκου Dato-DXd για τον καρκίνο του πνεύμονα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 600 ασθενείς, έγινε σύγκριση του σκευάσματος με τη δοσεταξέλη, ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο που εγκρίθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η νόσος δεν επιδεινώθηκε, η περίοδος δηλαδή κατά την οποία ο όγκος ήταν σταθερός, ήταν κατά μέσο όρο 4,4 μήνες, σε σχέση με 3,7 μήνες με τη δοσεταξέλη.

Η κλινική δοκιμή για τον καρκίνο του μαστού έδειξε επίσης μια «στατιστικά σημαντική και κλινικά σημαντική» βελτίωση στο χρονικό διάστημα που οι ασθενείς επιβίωσαν χωρίς να αυξηθεί ο όγκος τους, σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση.

«Είμαστε προσηλωμένοι στο γεγονός ότι οι συζεύξεις αντισωμάτων-φαρμάκων έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τη βασική χημειοθεραπεία για μια σειρά διαφορετικών τύπων όγκων», ανέφερε η εκτελεστική αντιπρεδρος της εταιρείας, Σούζαν Γκαλμπρέιθ.

Με πληροφορίες από Financial Times
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,505 μηνύματα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Πολυ καλα νεα!


Ένα χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου κατά περισσότερο από 70% και να μειώσει στο μισό την πιθανότητα θανάτου εντός πέντε ετών από τη θεραπεία, σύμφωνα με έρευνα.

Τα εντυπωσιακά δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο New England Journal of Medicine , οδήγησαν τους ειδικούς στον καρκίνο να αναφέρουν το φάρμακο, που ονομάζεται osimertinib, ως «πρωτοποριακό».

Το χάπι έχει εγκριθεί από τους επικεφαλής φαρμάκων των ΗΠΑ για όσους έχουν γενετικό υποτύπο όγκου πνεύμονα, ο οποίος επηρεάζει περίπου 60.000 ασθενείς.

Αυτοί οι όγκοι οδηγούνται από μια γενετική μετάλλαξη που προκαλεί την απελευθέρωση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται EGFR, η οποία βοηθά τους όγκους να αναπτυχθούν. Αλλά η osimertinib, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Tagrisso, παρεμβαίνει στα σήματα που στέλνει το γονίδιο, εμποδίζοντας την απελευθέρωση της πρωτεΐνης και καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα.
Ο Δρ Faiz Bhora, επικεφαλής θωρακικής χειρουργικής και επικεφαλής χειρουργικής στο Hackensack Meridian Health στο Νιου Τζέρσεϊ , είπε στο Fox News Digital ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών του φαρμάκου ήταν «συγκλονιστικά».
«Στο παρελθόν, οι γιατροί ογκολόγοι ήταν ευχαριστημένοι με 5% ή 10% επιβίωση – και τώρα μιλάμε για πάνω από 50% βελτίωση στην επιβίωση».
Ο Bhora, ο οποίος συνταγογραφεί το φάρμακο στους ασθενείς του, είπε ότι είχε δει «πρωτοποριακά» αποτελέσματα στο δικό του ιατρείο. «Τώρα έχουμε πολλές στοχευμένες θεραπείες που λειτουργούν καλά για ασθενείς που έχουν μεταλλάξεις στους όγκους τους», πρόσθεσε.
Περίπου 238.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ – και 127.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Περίπου το 25% αυτών των ασθενών έχουν τη μετάλλαξη EGFR.
Ο Δρ Bhora είπε: «Σκεφτήκαμε τον καρκίνο του πνεύμονα απλώς ως ασθένεια του καπνιστή. Τώρα, γνωρίζουμε ότι πάνω από το 30% των ατόμων που αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουν καπνίσει ποτέ, και πολλοί από αυτούς είναι γυναίκες».
Εκείνοι που είναι επιλέξιμοι για το osimertinib – το οποίο μπορεί να λαμβάνεται για όσο διάστημα συνεχίζει να λειτουργεί – περιλαμβάνουν ασθενείς με EGFR σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση.

Μητέρα δύο παιδιών: Σκοπεύω να ζήσω​


Η 67χρονη Kim Mosko, από το Νιου Τζέρσεϊ πήρε το συγκεκριμένο φάρμακο. Τον Φεβρουάριο του 2023, η μητέρα δύο παιδιών υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου στον πνεύμονα που είχε αναπτυχθεί έξω από το όργανο.
Στη συνέχεια έκανε τέσσερις γύρους χημειοθεραπείας, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν στα τέλη Ιουνίου. Τον Ιούλιο, οι γιατροί της εντόπισαν τη γενετική μετάλλαξη και της πρότειναν να πάρει το Tagrisso.
Δεν χρειαζόταν «καθόλου πειθώ» για να ξεκινήσει τη θεραπεία, είπε στο Fox, το οποίο καλύπτεται από την ασφάλισή της. Η κυρία Mosko παίρνει τώρα το χάπι για τρεισήμισι μήνες και ελπίζει να το παίρνει καθημερινά για τα επόμενα τρία χρόνια.
«Δεν χρειάζεται να έχω ελπίδα. Πιστεύω απόλυτα ότι αυτό το φάρμακο θα διασφαλίσει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα δεν θα επιστρέψει. Σκοπεύω να ζήσω για πολλά ακόμη χρόνια», είπε.
Έχει υποστεί κάποιες «διαχειρίσιμες» παρενέργειες, όπως δερματικό εξάνθημα, διάρροια και κόπωση.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,868 μηνύματα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.

Ο νέος «διακόπτης εξόντωσης» που μπορεί να πυροδοτήσει τον θάνατο καρκινικών κυττάρων​

18:12, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023​


Οι ερευνητές λένε ότι εντόπισαν έναν «διακόπτη εξόντωσης» που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο καρκινικών κυττάρων. Επιστήμονες στο Κέντρο Καρκίνου UC Davis Comprehensive Cancer Center στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, εντόπισαν μια πρωτεΐνη στον υποδοχέα CD95 που μπορεί να «προγραμματίσει» τα καρκινικά κύτταρα να πεθάνουν, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Death & Differentiation τον περασμένο μήνα.

Ένας υποδοχέας είναι μια πρωτεΐνη μέσα σε ένα κύτταρο που λαμβάνει και μεταδίδει σήματα.
Οι υποδοχείς CD95 – που αναφέρονται επίσης ως Fas – έχουν αποκτήσει το παρατσούκλι «υποδοχείς θανάτου» επειδή στέλνουν ένα σήμα που προκαλεί την «αυτοκαταστροφή» των καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου από το UC Davis.
«Προηγούμενες προσπάθειες στόχευσης αυτού του υποδοχέα ήταν ανεπιτυχείς. Αλλά τώρα που εντοπίσαμε αυτόν τον επίτοπο (στόχο), θα μπορούσε να υπάρξει μια θεραπευτική πορεία προς τα εμπρός για τη στόχευση του Fas στους όγκους», είπε ο Jogender Tushir-Singh, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι μελλοντικά αντικαρκινικά φάρμακα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα αυτών των υποδοχέων CD95 για να δημιουργήσουν ένα νέο όπλο κατά των καρκινικών όγκων, οι οποίοι ιστορικά αντιμετωπίζονταν με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.

Οι θεραπείες που βασίζονται στο ανοσοποιητικό, όπως η θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα CAR (χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου), έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα για ένα υποσύνολο ασθενών, αλλά είχαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα έναντι πολλών τύπων καρκίνου. «Παρά το γεγονός ότι είναι αξιοπρεπώς επιτυχής σε υγρούς όγκους, όπως οι καρκίνοι του φάσματος της λευχαιμίας, η μακροπρόθεσμη ύφεση παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις θεραπείες με κύτταρα Τ CAR», δήλωσε ο Tushir-Singh στο Fox News Digital σε ένα email.
Η μεγαλύτερη πρόκληση με αυτή τη θεραπεία – η οποία συνήθως κοστίζει 500.000 $ ή περισσότερο – είναι ότι έχει δείξει μόνο «ισχνή επιτυχία» στη θεραπεία συμπαγών όγκων, σημείωσε ο ερευνητής.

«Η μελέτη μας παρέχει ισχυρά μια ολοκληρωμένη και πιθανή λύση για τη μετατροπή της πενιχρής επιτυχίας των θεραπειών CAR-T σε δυνητικά επιτυχημένες [θεραπείες για] συμπαγείς όγκους».
Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς «διακόπτης εξόντωσης» θα μπορούσε να τερματίσει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα θα βοηθούσε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι ανοσοθεραπείες – «μια πιθανή ένα-δύο γροθιά κατά των όγκων», ανέφερε η ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής, κανένα φάρμακο που ενισχύει το CD95 δεν έχει μπει σε κλινικές δοκιμές.
«Παρά τις πολλές ανακαλύψεις στον ανοσοθεραπευτικό τομέα του καρκίνου, η στόχευση του Fas παραμένει παραμελημένη, κυρίως λόγω του φόβου για αντίποινα κατά των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο Tushir-Singh στο Fox News Digital.
Η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς – συγκεκριμένα, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα από κλινικές δοκιμές, σημείωσε ο ερευνητής.

Ο Tushir-Singh επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι ερευνητές του καρκίνου μπορούν τώρα να επιστρέψουν και να συλλέξουν δείγματα ανθρώπινου όγκου από κλινικές δοκιμές και να πραγματοποιήσουν νέες αναλύσεις υπό το φως αυτών των ευρημάτων.

«Είναι προφανές ότι η επιτυχία της θεραπείας CAR-T βασίζεται στη “δολοφονία” εκτός στόχου από τον Fas», ανέφερε στο Fox News Digital.
«Με τις τρέχουσες πληροφορίες, εμείς οι ερευνητές και οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουμε πιθανούς καρκινοπαθείς – που θα υποβάλλονταν σε θεραπεία CAR-T – για να ελέγξουμε για την πλήρη παρουσία Fas στους όγκους τους», συνέχισε.
«Εάν ένας ασθενής στερείται έκφρασης Fas στους όγκους του, πρέπει να βρούμε τρόπους για να χειριστούμε με ασφάλεια αυτούς τους όγκους και να αρχίσουμε να τους κάνουμε Fas πριν χορηγήσουμε δαπανηρές θεραπείες CAR. Το τελευταίο πιθανότατα θα έκανε τα CAR πιο ισχυρά στη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα».
«Η επόμενη ανακάλυψη είναι μόνο ένα πείραμα μακριά» υπογράμμισε ο Tushir-Singh.
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,505 μηνύματα.
Η πιο καταθλιπτική χώρα στον κόσμο είναι η Ελλάδα, με ποσοστό κατάθλιψης να υπολογίζεται στο 6,52%. Η Ελλάδα υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της βρίσκεται σε πτωτική πορεία, τα επίπεδα φτώχειας αυξάνονται σημαντικά και τα ποσοστά ανεργίας φτάνουν έως και το 27%. Οι άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ακραίες δυσκολίες με αυξανόμενο κόστος ζωής, ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι ή μειώνονται περαιτέρω. Επιπλέον, οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας οδήγησαν σε αύξηση του δημόσιου χρέους, καθιστώντας την μια από τις πιο χρεωμένες χώρες στην Ευρώπη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε μια συνολική αίσθηση απόγνωσης και απελπισίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, οδηγώντας τους να υποφέρουν από ψυχολογικές διαταραχές όπως άγχος, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας σε υψηλότερα επίπεδα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξεία για τους νέους που συχνά αγωνίζονται να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης, με αποτέλεσμα ακόμη περισσότερα αισθήματα απόγνωσης και ανικανότητας. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ελλάδα υποφέρει επίσης από ένα ανεπαρκές σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που αδυνατεί να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες ψυχικής υγείας όταν χρειάζεται. Όλα αυτά τα ζητήματα σε συνδυασμό μπορούν να βοηθήσουν να κατανοήσουμε γιατί η Ελλάδα θεωρείται σήμερα η πιο καταθλιπτική χώρα στον κόσμο.
The top 10 most depressed countries are:
1. Greece – 6.52%
2. Spain – 6.04%
3. Portugal – 5.88%
4. Palestine – 5.75%
5. Tunisia – 5.75%
6. Bahrain – 5.52%
7. Morocco – 5.49%
8. Iran – 5.48%
9. Lithuania – 5.42%
10. Ukraine – 5.25%

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.


Έρχεται η νέα γενιά εμβολίων χωρίς σύριγγα

Ένας νέος τρόπος εμβολιασμού ετοιμάζεται στις ΗΠΑ, καθώς ξεκινά η μαζική παραγωγή τεχνολογίας εμβολίων χωρίς σύριγγα.
Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, προχώρησε στην χρηματοδότηση της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Micron Biomedical, με 23,6 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή εμβολίων χωρίς σύριγγα.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται στην χορήγηση του εμβολίου με μικροβελόνες που θα προσκολλώνται στο δέρμα μέσω μικροσυσκευής, η οποία θα μοιάζει με μικροεπίθεμα.
Η μεταφορά και χορήγηση των επιθεμάτων αυτών είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με τα παραδοσιακά εμβόλια, κυρίως σε χώρες στις οποίες οι πολίτες, δεν έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού.
Μία δοκιμή στην Γκάμπια, έδειξε ότι η συσκευή της Micron Biomedical χρησιμοποιήθηκε για την χορήγηση του εμβολίου ιλαράς-ερυθράς, σε ενήλικες, μωρά και νήπια, είναι το ίδιο ασφαλής και αποτελεσματική όσο η σύριγγα.

Η τεχνολογία «μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα σημαντικότερα εμπόδια στην εξάλειψη της ιλαράς-ερυθράς παγκοσμίως», δήλωσε ο Τζέιμς Γκούντσαν, επιστημονικό στέλεχος του τμήματος Ανοσολογίας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το οποίο συνεργάζεται με την Micron Biomedical .
Η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηρίξει την κατασκευή μονάδας που θα παράγει 10 εκατομμύρια μικροσυσκευές ετησίως, έπειτα από την έγκρισή της από τις αρμόδιες αρχές.
Με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Στην «μυστηριώδη» πνευμονία που «χτυπάει» σχεδόν αποκλειστικά παιδιά στην Κίνα τον τελευταίο καιρό αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Facebook ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί τις λεπτομέρειες που αφορούν στην «μυστηριώδη» πνευμονία που έχει αρχίσει να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Στην ανάρτησή του περιγράφει τα συμπτώματα της «μυστηριώδους» πνευμονίας τα οποία είναι ο πυρετός και τα πνευμονικά οζίδια.

Ωστόσο, δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και για αυτό αναφέρεται ως «περιπατητική πνευμονία».

Aξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως έχει ζητήσει ενημέρωση για τα περιστατικά στην Κίνα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη​


«Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησής μου για την μυστηριώδη πνευμονία στα παιδιά στην Κίνα αποδελτιώνω και σχολιάζω τις πληροφορίες που έρχονται από διάφορες ειδησεογραφικές πηγές:

Συμπτώματα-κλινικά σημεία: 1) πυρετός, 2) πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και για αυτό αναφέρεται ως «περιπατητική πνευμονία» (walking pneumonia).

Έκταση του φαινομένου: 1) Αναφέρεται σε τουλάχιστον δύο πόλεις, 2) Είναι φαινόμενο που εκτυλίσσεται αρκετές εβδομάδες, 3) αναφέρεται πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία από τα περιστατικά

Πόσο σοβαρό είναι: 1) Η Telegraph αναφέρει ανώνυμες πηγές για πολύ λίγους θανάτους, 2) H China Daily αναφέρει γιατρό από νοσοκομείo του Πεκίνου όπου λέει ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά περιστατικά και κάποια που είναι κρίσιμα, αλλά στο νοσοκομείο του δεν είχαν θανάτους προς το παρόν. Ο ίδιος ιατρός αναφέρει νοσηλεία 7 με 14 ημέρες.

Αφορά και τους ενήλικες; Το promed αναφέρει δασκάλους που αναπτύσσουν πνευμονία.


Ποιο είναι το ανησυχητικό σημείο:

Το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που να έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα αν και έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες. Αυτό είτε σημαίνει ότι όντως πρόκειται για άτυπες πνευμονίες που απλά έχουν έξαρση αυτήν την περίοδο λόγω αναστροφής των μέτρων, ή πρόκειται για ένα νέο αίτιο που εξαιτίας της ταυτόχρονης έξαρσης των υπόλοιπων ιώσεων έχει υποτιμηθεί και δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πιο αναλυτική πληροφόρηση και σίγουρα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πηγή και την σοβαρότητα του φαινομένου».
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Καταπινετε τα αντιβιοτικα 5-5....αλλα εμεις τι φταιμε που δεν τα παιρνουμε...;

«Καμπανάκι» για διασπορά του ανθεκτικού βακτηρίου klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σύμφωνα με έκθεση του ECDC, από κοινή μελέτη με τον ΕΟΔΥ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 15 ελληνικά νοσοκομεία το 2022, διαπιστώθηκε ταχεία ενδονοσοκομειακή και διαπεριφερειακή εξάπλωση του συγκεκριμένου βακτηρίου, κατάσταση η οποία έχει, επίσης, τεκμηριωθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ειδικοί επιστήμονες, μεταδίδει η ΕΡΤ, επισημαίνουν ότι για την πρόληψη της μετάδοσης από ασθενή σε ασθενή του βακτηρίου klebsiella pneumoniae, πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων στα νοσοκομεία.


Το συγκεκριμένο βακτήριο προκαλεί ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με επιπτώσεις (όπως πνευμονία, ουρολοιμώξεις, καθώς και λοιμώξεις χειρουργικών τραυμάτων), κυρίως σε ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Η αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών, πέραν των κανόνων ορθής χρήσης τους και χωρίς οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς, συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων απέναντι στα φάρμακα, ενώ αποτρεπτικά, για την ανάπτυξη νοσοκομειακών λοιμώξεων, λειτουργεί η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής από την πλευρά του προσωπικού (π.χ. απολύμανση των χεριών ή αλλαγή γαντιών από ασθενή σε ασθενή, καθώς και ο καθαρισμός ιατρικών εργαλείων, όπως το στηθοσκόπιο κ.ά.).
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top