Το μεγάλο πλήγμα στο ΙΣΙΣ δεν το έπεφεραν ούτε οι ντόπιοι με τις σφεντόνες ούτε ο ουρανός, αλλά οι Γάλλοαμερικανικες ρουκέτες.
Ειχα την τυχη να βρισκομαι σε επικουρικο ρολο σε μια ομαδα απο ψυχολογους που περασε απο το καμπ της ριτσονας παλιοτερα, ολοι τους εχουν κανει περιοδους στη ρακα και τη μοσουλη με βαση το Ιρμπιλ. Εχω μιλησει και με ντοπιους που εφυγαν και αλλους που εβαζαν σε ρισκο τις ζωες τους για να βγαζουν ανθρωπους εξω τη μοσουλη στα ντουζενια του IS.
Μπορω με απολυτη βεβαιοτητα να σου πω οτι τα drone και οι αμερικανικες επιχειρησεις εκαναν τη κατασταση πολυ χειροτερη. Οτι εκαναν το εκαναν οι ντοπιοι και το μεγαλυτερο μερος τη πιεσης ηρθε απο τους ιδιους τους πληθυσμους που το ισλαμικο κρατος λυμαινοταν. Αν βοηθησαν καπου οι εξω ηταν στις πιεσεις αλλων κρατων να μην δεχονται λαθραιο πετρελαιο κλπ πνιγοντας οικονομικα το ισλαμικο κρατος. Παντως εχω ακουσει ιστοριες για την "εκπαιδευση" που παρειχαν οι αμερικανικες ειδικες δυναμεις στους πεσμαγκρα. Καμια επαφη με τη πραγματικοτητα της περιοχης.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 21 Μαΐου 2021
Η λύση είναι μία, πάταξη της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Διάλυση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Μου αρεσει που τα λες αυτα σαν λυσεις. Εγω εχω μια καλυτερη προταση να κανω: Η λυση ειναι μια να φτιαξουμε ολοι ενα μεγαλο κυκλο χερι χερι και να τραγουδησουμε κουμπαγια.
ΠΩΣ ακριβως θα διαλυσεις τη χαμας και τη χεζμπολα και πως θα παταξεις τον θρησκευτικο φονταμενταλισμο ακριβως? Θα νομοθετησεις και θα διδαξεις μια καινουρια, διαφορετικη ιδεολογια?
Μου θυμιζει ενα κομικ που ειχα διαβασει για τις βιδες και τα κατσαβιδια, που εχεις 14 διαφορετικα προτυπα, ισιο, φιλιπς, αλεν, μπουλονι, αστερι κτλ. Ελεγε:
"Μα καλα πως ειναι δυνατον να υπαρχουν 14 διαφορετικα προτυπα? Εμεις θα φτιαξουμε ΕΝΑ προτυπο που θα καλυπτει ολες τις ατελειες των υπολοιπων, θα ειναι ανθεκτικο, με ακριβεια και θα αφομοιωσει ολα τα υπολοιπα"
Τρια χρονια μετα:
"Μα καλα πως ειναι δυαντον να υπαρχουν 15 διαφροετικα προτυπα..."