Ισότητα των φύλων και μικρές αιχμηρές λεπτομέρειες

olga_serb

New member

Η olga_serb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Καλαμάτα (Μεσσηνία). Έχει γράψει 220 μηνύματα.
Ναι έχω δει και πόση πίστη υπάρχει σε γυναίκες που τα κάνουν όλα και συμφέρουν. Αν ο άνθρωπος που έχεις βρει θέλει ή δεν τον νοιάζει να σε απατήσει, θα το κάνει ακόμα κι αν εσύ είσαι η σούπερ γυναίκα - μάνα - νοικοκυρά - sex machine - καριερίστα κλπ κλπ. Αν όμως ο άντρας σε αγαπάει και σε σέβεται, δε θα κάνει κάτι που θα σε πληγώσει, πόσω μάλλον να σου πει κιόλας από πάνω " ξενοπηδάω αγάπη μου αλλά εσύ είσαι απόλυτα εξαρτώμενη από μένα οπότε σκάσε και κολύμπα".


σήμερα το λένε αλλιώς : "...ξενοπηδαω επειδη εισαι πολυ απασχολημενη..." :D
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

yperoxi

New member

Η yperoxi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 465 μηνύματα.
Όποιος νομίζει ότι τη γυναίκα την έκανε δούλα ο φεμινισμός, αυταπατάται. Ο φεμινισμός ήταν απλά η πατερίτσα ενός ανάπηρου ολιγοπωλιακού καπιταλισμού που προσπαθεί συνεχώς να σταθεί στα πόδια του, κάθε φορά που "αισθάνεται" ότι υπάρχει ανάγκη ανατροφοδότησης από φρέσκια ζήτηση, ανάγκες και χρήμα. Στη σημερινή κοινωνία ή θα είσαι παραγωγικός, ή θα είσαι καταναλωτικός.

Η χειραφέτηση των γυναικών ήρθε σε μια περίοδο όπου ο καπιταλισμός τις είχε ανάγκη, και ήρθε με τη μορφή του φεμινισμού (εργαλείο του καπιταλισμού ξεκάθαρα). Όπως θα έρθει και στο μέλλον με κάποια μορφή "εφηβισμού" όπου θα δωθούν περισσότερα δικαιώματα στους ανήλικους (να οδηγούν, να καταναλώνουν κλπ.). Πάντα η φρέσκια τροφή για τον καπιταλισμό πρέπει να έχει κι ένα τυράκι για να ενδώσει, τα δικαιώματα. Αν αύριο πουν ότι οι ανήλικοι θα οδηγούν από τα 15, ποιό παιδί δε θα τσακωθεί με τους γονείς του να του πάρει αμάξι; Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αυξήσουν τις πωλήσεις... Όλα αυτά επειδή θα έχει υπάρξει "χειραφέτηση".

Δεν προσπαθώ να κρίνω αν είναι καλή η κακή η χειραφέτηση. Ο καθένας έχει το δικό του χαβά και το βλέπει αλλιώς. Εγώ μπορεί να νομίζω ότι καθένας πρέπει να ορίζει το σώμα του και τα θέλω του, αρκεί να μην έρχονται σε αντίθεση με τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των άλλων. Άλλοι μπορεί να νομίζουν άλλα. Δε θα το κρίνω αυτό, το χω δεν το χω κάνει παλιότερα.

Εδώ απλά εστιάζω σε αυτή την αυταπάτη... Ο καπιταλισμός είχε κάνει τη γυναίκα δούλα υπό το ζυγό του άνδρα, και την ξαναέκανε δούλα υπό άλλη μορφή πλέον. Και ο άντρας δούλος είναι. Αρκεί να σκεφτούμε τα εξής παραδείγματα διαφημίσεων:

"Είσαι γυναίκα; Τόσο το καλύτερο! Μαρί Κλερ"
"Ζιλετ, ότι καλύτερο για τον άνδρα"

Μάρκετινγκ! Είμαι γυναίκα/άνδρας, άρα έχω αυτονομία, άρα έχω ισχύ, άρα αν ικανοποιώ το κριτήριο της αυτοδυναμίας πρέπει να πάω να αγοράσω το Μαρί Κλερ/Ζιλετ, ειδάλλως δεν είμαι αλήθινή γυναίκα/άνδρας, είμαι πίσω απ ολο τον κόσμο. (και σου θυμίζει υποσυνείδητα τις αναχρονιστικές εποχές όπου η γυναίκα έφερνε τις παντόφλες, και προκειμένου να δείξεις σύγχρονη πας και καταναλώνεις... Το ίδιο κι ο άντρας, για να δείξει ότι είναι κουλ και έχει ελπίδα να διατηρήσει το παλιότερο στυλ ισχύος του που χάνει σιγά σιγά)


Ψυχολογία είναι, πεντακάθαρη. Έχουν βάλει τα δυο φύλα να τρώγονται για να κερδίζουν.
Valder συμφωνω με ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της απάντησης σου. Πράγματι στα πλαίσια του ολιγοπωλιακού καπιταλισμού εμφανίστηκε ανάγκη για επιπρόσθετο εργατικό δυναμικό. Ως εκ τούτου εντάχθηκε κ η γυναίκα στην αγορα εργασίας.

Καλά έκανες κ έθιξες τη διαφήμιση που συνιστά έναν αναμφίβολα έμφυλο θεσμό. Η διαφήμιση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κεφαλαιοκρατικού τύπου οργάνωσης των ΜΜΕ. Δεν επηρεάζει όμως μόνο την οικονομική βάση της κοινωνίας αλλά κ το εποικοδόμημα (δηλ. το χώρο της ιδεολογίας). Η διαφήμιση επηρεάζει την ψυχολογία γυναικών κ ανδρών αφού επεμβαίνει στο υποσυνείδητό τους κ τους διαμορφωνει πλαστές ανάγκες. Μέσω της διαφήμισης τα εμπορεύματα φετιχοποιούνται (δηλ. εμφανίζονται σαν να έχουν μια έμφυτη αξία, ενώ στην πραγματικότητα είναι οι άνθρωποι αυτοί που της απέδωσαν αυτη΄την αξία). Τελικά, τα εμπορεύματα ανάγονται σε σημεία: πχ. το άρωμα μάρκας Χ συμβολίζει θηλυκότητα ή αρρενωπότητα κ τόσο οι γυναίκες όσι κ οι άνδρες σπεύδουν να το αγοράσουν λες κ οι ιδιότητες του φύλου τους προσδιορίζονται από ένα άρωμα, ένα αυτοκίνητο, ένα Χ αξεσουάρ κλπ.
Δεν νομίζω πάντως ότι οι διαφημίσεις αποσκοπούν στο να βάλουν τα 2 φύλα να σκοτώνονται. Θεωρώ ότι λειτουργούν σαν ένας τρόπος εκμάθησης (με εύκολο κ κατανοητό τρόπο) του κοινωνικού φύλου.
 

Panos__

Well-known member

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,067 μηνύματα.
Στέκομαι σε αυτό που αναφέρει η DreamsRevenge για την τυπική νομική εξίσωση.Μαζί της.Δεν νοήται ευνομούμενη κοινωνία και να έχει ακόμα ψύγματα αναχρονιστικής νομοθεσίας.Φυσικά το θέμα της στράτευσης είναι μέσα στα τρίκυ θέματα αλλά για εμένα η Ελλάδα χάνει πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό με το να μην στρατολογεί υποχρεωτικά και τις γυναίκες.Το Ισραήλ το έχει κάνει με επιτυχία και η Ελλάδα θα μπορούσε να διδαχτεί.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 41 ετών και μας γράφει απο Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 8,690 μηνύματα.
Το θέμα ξανανοίγει. Παρακαλώ να μείνετε εντός θέματος, το οποίο είναι ο εντοπισμός κάποιων μικρών λεπτομερειών που αναιρούν κατά κάποιο τρόπο την θεωρητικά ισχύουσα ΝΟΜΙΚΗ ισότητα!
Οι συζητήσεις που προέκυψαν από εδώ και μπορούσαν να σταθούν και μόνες τους είναι οι εξής:
1 : Καταναλώνουν πιο πολύ οι γυναίκες;
2 : Η ανάγκη για καλλωπισμό μπορεί να κρύβει κάτι άλλο;
 

Άγγελος

New member

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 9,647 μηνύματα.
Παρακαλώ να μείνετε εντός θέματος, το οποίο είναι ο εντοπισμός κάποιων μικρών λεπτομερειών που αναιρούν κατά κάποιο τρόπο την θεωρητικά ισχύουσα ΝΟΜΙΚΗ ισότητα!
Οτι πείτε Κυρία μου..:worry:
 

hack3r

Well-known member

Ο Τολης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Μηχανικός λογισμικού και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 5,966 μηνύματα.
Necro time.

Όποιος νομίζει ότι τη γυναίκα την έκανε δούλα ο φεμινισμός, αυταπατάται. Ο φεμινισμός ήταν απλά η πατερίτσα ενός ανάπηρου ολιγοπωλιακού καπιταλισμού που προσπαθεί συνεχώς να σταθεί στα πόδια του, κάθε φορά που "αισθάνεται" ότι υπάρχει ανάγκη ανατροφοδότησης από φρέσκια ζήτηση, ανάγκες και χρήμα. Στη σημερινή κοινωνία ή θα είσαι παραγωγικός, ή θα είσαι καταναλωτικός.
Meanwhile με ένα κλικ του ποντικιού έχεις πρόσβαση σε 500 μάρκες ουίσκι, αρωμάτων, μπακλαβάδων, κατσαβιδιών κ.ο.κ αλλά ακόμη για κάποιο λόγο ζούμε σε ένα ολιγοπωλιακό καλιταλιστικο σύστημα.

Η γυναίκα δεν ήταν μαζικά ποτέ και πουθενά δούλα του άντρα. Αυτό είναι προσβολή για τις γυναίκες και άντρες που ήταν πραγματικοί δούλοι. Η γυναίκα είχε πάντα την κοινωνική θέση που την συνέφερε να έχει και το συμφέρον των εκάστοτε γυναικών καθοριζότανε κυρίως από την τεχνολογική πρόοδο και το περιβάλλον της κοινωνίας στην οποία ζούσανε.

Αυτό εύκολα αποδεικνύεται εάν εξετάσει κανείς το γεγονός πως η ύπαρξη της δουλείας συνεπάγεται πρώτον την ύπαρξη ισχυρής κεντρικής εξουσίας και στρατού ο οποίος θα είναι ικανός να καταπνίξει τυχόν εξεγέρσεις (γιατί οι σκλάβοι επαναστατούν όταν μπορούν) και δεύτερων τον μικρό αριθμό των σκλάβων σε σχέση με τους ελεύθερους πολίτες ώστε να μην αποτελούν απειλή. Φαντάσου τώρα ΌΛΕΣ οι γυναίκες να είναι σκλάβες των αντρών τους. Αδύνατον. Είναι πάρα πολλές, τα 2/3 του πληθυσμού σε παλαιότερες εποχές, και πολύ ισχυρές (η γυναίκα σου μπορεί να σε σκοτώσει πιο εύκολα από οποιονδήποτε, όσο άντρακλας και να είσαι)

Επίσης αν αναλογιστεί κανείς την ζωή του μέσου άντρα σε παλαιότερες εποχές, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα έκανε κάποιο άκρως ανθυγιεινό και επικίνδυνο επάγγελμα από μικρή ηλικία, ή θα καλούνταν να πεθάνει σε κάποιο από τους αμέτρητους πολέμους ή αν ήταν πραγματικά άτυχος θα ήταν σκλάβος σε κάποιο ορυχείο ή γαλέρα, κατανοεί πω το να είσαι προφυλαγμένος σε ένα σπίτι με τις βασικές σου ανάγκες καλυμμένες και να μεγαλώνεις παιδιά, είναι μια άκρως επιθυμητή κατάσταση δεδομένων των εναλλακτικών της εποχής και γι αυτό αποτελούσε και το όνειρο κάθε γυναίκας του τότε, διότι η εναλλακτική δεν ήταν καριέρα με ταγιέρ και σπουδές, αλλά θάνατος από την πείνα ή κάποια αρρώστια ή πορνεία.

Αυτά είναι λίγο δύσκολο να τα συλλάβουμε σήμερα διότι το περιβάλλον μας έχει αλλάξει εντελώς.Η χειραφέτηση των γυναικών ήρθε σε μια περίοδο όπου ο καπιταλισμός τις είχε ανάγκη, και ήρθε με τη μορφή του φεμινισμού (εργαλείο του καπιταλισμού ξεκάθαρα).
Ο καπιταλισμός, όπως ο κομμουνισμός και ο οποιοσδήποτε ισμός δεν έχουν ανάγκες. Ανάγκες έχουν οι άνθρωποι και οι ομάδες ανθρώπων. Ο καπιταλισμός είναι απλά μια μακροσκοπική περιγραφή του συστήματος των ελεύθερων αγορών και άλλων πραγμάτων.

Η "χειραφέτηση" των γυναικών ξεκίνησε μαζικά στον Β'ΠΠ διότι οι κυβερνήσεις και όχι ο καπιταλισμός, χρειαζότανε εργατικό δυναμικό για τα εργοστάσια καθώς οι περισσότεροι άντρες ήταν επιστρατευμένοι. Αυτό δεν ήταν κάτι νέο btw καθώς οι γυναίκες ανέκαθεν αναλάμβαναν τις δουλειές των αντρών σε περιόδους πολέμων. Η διαφορά μπορεί να πει κανείς πως ήταν η μαζικότητα του πολέμου και συνεπώς ο μεγάλος αριθμός εργατικού δυναμικού που χρειαζότανε, η διάρκεια του και η τεχνολογική πρόοδος της εποχής.

Αυτό που πυροδότησε την πραγματική τάση για αλλαγή βέβαια δεν ήταν άλλο παρά η βαρεμάρα της μέσης Αμερικάνας. Μετά τον Β'ΠΠ η Αμερική μπήκε λογικότατα σε μια μακρά περίοδο ευημερίας συνυφασμένη με μεγάλη τεχνολογική και οικονομική πρόοδο. Τα σπίτια απέκτησαν πλυντήρια πιάτων, ρούχων και ένα κάρο άλλους αυτοματισμούς κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού υπόθεση λεπτών, ενώ οι κοινωνία έγινε ειρηνική κάνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται ασφάλεια εκτός σπιτιού. Η παλιά πατριαρχική δομή λοιπόν άρχισε να μην έχει ουσιαστικά πλεονεκτήματα για την γυναίκα όπως παλαιότερα, καθώς η πολιτεία πλέον αντικατέστησε το ρόλο του άντρα και άρα η γυναίκα (δικαιολογημένα) απλά βαριότανε στο σπίτι όλη μέρα και αναζήτησε μερίδιο στον εργασιακό τομέα και γενικότερα σε όλα τα νέα πράγματα που έφερε η νέα εποχή.

Σε ένα alternate history scenario που μετά τον ΒΠΠ είχαμε μια πυρινική καταστροφή ας πούμε και ο κόσμος είχε πάει πίσω τεχνολογικά μερικούς αιώνες οι γυναίκες θα ήταν πρώτες που θα επιζητούσαν πατριαρχία και σπίτωμα.
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Θεος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,482 μηνύματα.
Το ξέρεις ότι έχει τύχει να πείσω άνθρωπο να κάνουμε σεξ χρησιμοποιώντας μόλις το 1/10 των λέξεων που χρησιμοποίησες μόλις σε ένα ποστ, έτσι; ("εδω είναι ένα δισεκατομμύριο, πάρτο" :bleh:)

Τι νεκρόφιλος είναι αυτός ρε π... μου, 8 χρόνια θρεντ πίσω που 100% είχα άλλες απόψεις. Αν και εδω ΔΕΝ έχω άλλες απόψεις είναι η αλήθεια, οι ίδιες έμειναν.

Πρέπει πραγματικά να βρεις σοβαρά χόμπι.

Και για να σου απαντήσω σε ένα πράγμα μόνο:

Το ότι μπορείς να βρεις τα πάντα με ένα κλικ από 500 μάρκες, σημαίνει αυτόματα ότι δεν είμαστε σε ολιγοπωλιακό καπιταλισμό;

Τι σε κάνει τόσο σίγουρο ότι δεν είναι λίγες μητρικές εταιρίες από πίσω στα πάντα; Εκεί είναι το ίντερνετ, όπως βρίσκεις τα 500 προιόντα, βρες κι αυτό που σου λέω. Αν έχεις το χρόνο να νεκρανασταίνεις θέματα, μπορείς να κάνεις και αυτό.

Αν και δεν διαφωνούμε και σε πολλά μεταξύ μας.
 

hack3r

Well-known member

Ο Τολης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Μηχανικός λογισμικού και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 5,966 μηνύματα.
Το ξέρεις ότι έχει τύχει να πείσω άνθρωπο να κάνουμε σεξ χρησιμοποιώντας μόλις το 1/10 των λέξεων που χρησιμοποίησες μόλις σε ένα ποστ, έτσι; ("εδω είναι ένα δισεκατομμύριο, πάρτο" :bleh:)
Παίζει να γράψεις κανένα guide?


Τι σε κάνει τόσο σίγουρο ότι δεν είναι λίγες μητρικές εταιρίες από πίσω στα πάντα;
Κι αυτό λάθος είναι. Για πολύ λίγα πράγματα σε σχέση με το σύνολο ισχύει και αναπαράγεται ως θεωρία συνωμοσίας.
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Θεος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,482 μηνύματα.
Παίζει να γράψεις κανένα guide?
Μπα, δε θέλω να πάρω κόσμο στο λαιμό μου. Been there done that. Είπα μια καλή κουβέντα κάποτε σε κάποιον να πάρει θάρρος να ξαραχνιάσει και να γνωρίσει κόσμο και μετά το παιζε ιστορία και PUA και παρίστανε ότι του τα μαθα εγω, ενω δεν είχα μεταδώσει ποτέ καμία τέτοια "διδαχή". Φαίνεται βόλευε να ειμαι ο Master Jedi κι αυτός ο Padawan γιατί έπρεπε να φανεί ο "Master Jedi" κακός, κι ο padawan απηλλαγμένος ευθύνης...

Never again. Find your own way. I will be responsible only for mine.:)

Κι αυτό λάθος είναι. Για πολύ λίγα πράγματα σε σχέση με το σύνολο ισχύει και αναπαράγεται ως θεωρία συνωμοσίας.
Γιατί είναι λάθος;
 

hack3r

Well-known member

Ο Τολης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Μηχανικός λογισμικού και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 5,966 μηνύματα.
Μπα, δε θέλω να πάρω κόσμο στο λαιμό μου. Been there done that. Είπα μια καλή κουβέντα κάποτε σε κάποιον να πάρει θάρρος να ξαραχνιάσει και να γνωρίσει κόσμο και μετά το παιζε ιστορία και PUA και παρίστανε ότι του τα μαθα εγω, ενω δεν είχα μεταδώσει ποτέ καμία τέτοια "διδαχή". Φαίνεται βόλευε να ειμαι ο Master Jedi κι αυτός ο Padawan γιατί έπρεπε να φανεί ο "Master Jedi" κακός, κι ο padawan απηλλαγμένος ευθύνης...

Never again. Find your own way. I will be responsible only for mine.:)
You are not fun. At all.

Γιατί είναι λάθος;
TL: DR είναι πιο οικονομικά συμφέρoν να ανταγωνιστείς και να καινοτομήσεις παρά να προσπαθήσεις να μονοπωλήσεις.

Επειδή πολύ απλά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι τόσο μεγάλο και χαοτικό με τόσο πολλούς μικρομεσαίους παίκτες που είναι αδύνατον να υπάρχουν μια-δυο-τρεις μαμάδες εταιρίες που ελέγχουν τα πάντα από πίσω. Πέραν του ότι όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να εξηγήσει γιατί υπάρχουν ολιγοπώλια που όντως ανταγωνίζονται (π.χ. nVidia, AMD) αν είναι τόσο απλό απλά να σχηματίσεις καρτέλ, πρέπει να εξηγήσει και τι ακριβώς κερδίζει η μαμά που ελέγχει τα πάντα από πίσω. Ας υποθέσουμε δηλαδή ότι εσύ θες να ελέγχεις όλα τα ουίσκια του πλανήτη. Πρώτα πρέπει να σκάσεις ένα σκασμό χρήματα για να εξαγοράσεις όλες τις φίρμες, χρήματα που κανένας στον πλανήτη δεν έχει. Αλλά ακόμα και αν τα έχεις και το κάνεις, τι ακριβώς κερδίζεις και πότε θα κάνεις απόσβεση της επένδυσης? Επίσης τι εμποδίζει τους αντιπάλους σου που πούλησαν να πάρουν όλα τα λεφτά που έδωσες άσκοπα και να σχηματίσουν εκ νέου μια νέα εταιρία που πάλι θα σε ανταγωνίζεται κ.ο.κ.

Ο σχηματισμός μονοπωλίων σε μια αγορά ειδικά στο επίπεδο τελικού προϊόντος είναι εντελώς ανέφικτος και οικονομικά ασύμφορος. Ολιγοπώλια και μονοπώλια βρίσκεις συνήθως σε πολύ προτωγενή προιόντα τα όπια βασίζονται συνήθως σε κάποιο κρατικό enforcement και ακόμη κι εκεί έχεις διάφορους παίκτες.
 

Johnny15

Well-known member

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 10,016 μηνύματα.

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Θεος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,482 μηνύματα.
You are not fun. At all.
Fuck off, Ι αμ βέρι φάνη, μπίτς. (No I'm not, μια κωλόγρια είμαι, το ξέρω)TL: DR είναι πιο οικονομικά συμφέρoν να ανταγωνιστείς και να καινοτομήσεις παρά να προσπαθήσεις να μονοπωλήσεις.

Επειδή πολύ απλά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι τόσο μεγάλο και χαοτικό με τόσο πολλούς μικρομεσαίους παίκτες που είναι αδύνατον να υπάρχουν μια-δυο-τρεις μαμάδες εταιρίες που ελέγχουν τα πάντα από πίσω. Πέραν του ότι όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να εξηγήσει γιατί υπάρχουν ολιγοπώλια που όντως ανταγωνίζονται (π.χ. nVidia, AMD) αν είναι τόσο απλό απλά να σχηματίσεις καρτέλ, πρέπει να εξηγήσει και τι ακριβώς κερδίζει η μαμά που ελέγχει τα πάντα από πίσω. Ας υποθέσουμε δηλαδή ότι εσύ θες να ελέγχεις όλα τα ουίσκια του πλανήτη. Πρώτα πρέπει να σκάσεις ένα σκασμό χρήματα για να εξαγοράσεις όλες τις φίρμες, χρήματα που κανένας στον πλανήτη δεν έχει. Αλλά ακόμα και αν τα έχεις και το κάνεις, τι ακριβώς κερδίζεις και πότε θα κάνεις απόσβεση της επένδυσης? Επίσης τι εμποδίζει τους αντιπάλους σου που πούλησαν να πάρουν όλα τα λεφτά που έδωσες άσκοπα και να σχηματίσουν εκ νέου μια νέα εταιρία που πάλι θα σε ανταγωνίζεται κ.ο.κ.

Ο σχηματισμός μονοπωλίων σε μια αγορά ειδικά στο επίπεδο τελικού προϊόντος είναι εντελώς ανέφικτος και οικονομικά ασύμφορος. Ολιγοπώλια και μονοπώλια βρίσκεις συνήθως σε πολύ προτωγενή προιόντα τα όπια βασίζονται συνήθως σε κάποιο κρατικό enforcement και ακόμη κι εκεί έχεις διάφορους παίκτες.
Για ποιόν; Για το κοινωνικό σύνολο; Για τον επιχειρηματία που βρίσκει μια αγνή και ανέγγιχτη αγορά ώστε να είναι ο πρώτος επενδυτής, ένας σύγχρονος εξερευνητής ενός άγνωστου κόσμου; Οκ, I'll bite, εκεί ναι υπάρχει οικονομικό συμφέρον μεγαλύτερο από τη διόγκωση της υπάρχουσας κατάστασης.

Εσυ μίλησες για καρτέλ, όχι εγω. Εγω είπα ότι πολλές εταιρίες είναι θυγατρικές κάποιων μητρικών. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο, ασχέτως αν οι συνέπειες που παράγονται είναι -σε κάποιες περιπτώσεις- παρόμοιες ως προς τη στρέβλωση της αγοράς.

Περισσότερο για ευχολόγιο μου κάνει η ανάρτησή σου παρά για γεγονότα. Ειδάλλως δεν θα είχαμε εμπόδια εισόδου στην αγορά του Χ κλάδου, δε θα είχαμε τα "do not compete" κλπ κλπ πράγματα που κι εγω ο ίδιος δεν μπορώ να γνωρίζω επαρκώς.

Προσπαθώντας να κάνεις την άποψή μου να φανεί γραφική, απλούστεψες τη δική σου σε έναν αναληθή βαθμό ουτοπίας.
 

hack3r

Well-known member

Ο Τολης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Μηχανικός λογισμικού και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 5,966 μηνύματα.
Για ποιόν; Για το κοινωνικό σύνολο; Για τον επιχειρηματία που βρίσκει μια αγνή και ανέγγιχτη αγορά ώστε να είναι ο πρώτος επενδυτής, ένας σύγχρονος εξερευνητής ενός άγνωστου κόσμου; Οκ, I'll bite, εκεί ναι υπάρχει οικονομικό συμφέρον μεγαλύτερο από τη διόγκωση της υπάρχουσας κατάστασης.
Για τον κεφαλαιούχο. Μια εντελώς νέα αγορά είναι μια πολύ ειιδική κατηγορία μοπωλίου για περιορισμένο χρόνο το οποίο ή δημιουργείται τυχαία, ή πάλι ως προιόν κάποια καινοτομίας. Αλλά δες το σε μια συμβατική established αγορά. Όσο προσπαθείς να διογκώσεις το μερίδιο σου εξαγοράζοντας τους αντιπάλους ο κίνδυνος να χάσεις τα πάντα αυξάνεται, διότι προφανώς οι ανταγωνιστές σου ΔΕΝ κάθονται με σταυρωμένα χέρια αλλά προσπαθούν και αυτοί να βγάλουν χρήματα και αν καταφέρουν να φτιάξουν ένα καλύτερο προϊόν από εσένα και να σε κάνουν obsolete, θα το καταφέρουν ακόμη και αν εσύ έχεις μεγαλύτερο μερίδιο σήμερα. Το πρόβλημα γενικά στις επιχειρήσεις όπως το βλέπω εγώ είναι η αβεβαιότητα του μέλλοντος. Το να μονοπωλήσεις μια αγορά είναι μια τεράστια επένδυση πόρων με πολύ αβέβαιο μέλλον αν λάβεις υπόψιν τις τεχνολογικές αλλαγές και την καινοτομία.

Εσυ μίλησες για καρτέλ, όχι εγω. Εγω είπα ότι πολλές εταιρίες είναι θυγατρικές κάποιων μητρικών. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο, ασχέτως αν οι συνέπειες που παράγονται είναι -σε κάποιες περιπτώσεις- παρόμοιες ως προς τη στρέβλωση της αγοράς.
Στο αρχικό σου ποστ δεν αναφερόσουν σε ολιγοπώλια που προκύπτουν μέσω θυγατρικών?

Περισσότερο για ευχολόγιο μου κάνει η ανάρτησή σου παρά για γεγονότα. Ειδάλλως δεν θα είχαμε εμπόδια εισόδου στην αγορά του Χ κλάδου, δε θα είχαμε τα "do not compete" κλπ κλπ πράγματα που κι εγω ο ίδιος δεν μπορώ να γνωρίζω επαρκώς.

Προσπαθώντας να κάνεις την άποψή μου να φανεί γραφική, απλούστεψες τη δική σου σε έναν αναληθή βαθμό ουτοπίας.
Η μεγαλύτερη απλούστευση βρίσκεται στο δικό σου αρχικό ποστ, όπου παίρνεις ένα γιγάντια χαοτικό σύστημα, και το τσουβαλιάζεις υποθέτοντας ότι όλοι οι όροι έχουν την ίδια ισχύη σε όλο το μήκος του. Μία do not compete ρήτρα ενός συμβολαίου για παράδειγμα μπορεί να έχει νόημα όταν μιλάμε για μια εντελώς νέα καινοτομία στον τομέα της τεχνολογία π.χ. καθώς μια εταιρία προσπαθεί να μονοπωλήσει μια νέα αγορά για όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί (πατέντες π.χ.) αλλά δεν σημαίνει πως μια τέτοια ρήτρα έχει την ίδια αξία στην αγορά της ελιάς π.χ. και γενικότερα κατά μήκος όλου του συστήματος.
 

edweimaste

Well-known member

Η edweimaste αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 27 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 820 μηνύματα.
Έχετε αναλογιστεί ποτέ πως αντιμετωπιζεται μια γυναίκα αφότου χωρίσει με τον εκάστοτε σύζυγο; Και όχι πως αντιμετωπιζεται από τους συγγενείς. Αλλά πως αντιμετωπιζεται από το κράτος και τις δημόσιες αρχές.
Καλώς ή κακώς ζούμε σε μια ανδροκρατουμενη κοινωνία, οπότε τα όρια ισάξιας αποδοχής αυτής της γυναίκας σίγουρα στενεύουν.
 

hack3r

Well-known member

Ο Τολης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Μηχανικός λογισμικού και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 5,966 μηνύματα.
Πως αντιμετωπίζεται;
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Θεος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,482 μηνύματα.
Πως αντιμετωπίζεται;
Να ρε πόστς σοβαρά, σαν της κοπέλας. Αυτά είναι ζητήματα που δεν γνωρίζουμε καθόλου. Οχι που φέρνεις τις πολυεθνικές και τα καρτέλ σε τετοιο θέμα και γράφεις κατεβατά.


Για πες μας αγαπητή μας φίλη edweimaste, πως αντιμετωπίζεται μια φρεσκοχωρισμένη γυναίκα.

ΥΓ: Αναμείνατε οι γνωρίζοντες. Θα γίνει πάρτυ.
 

I_love_life

New member

Η I_love_life αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 24 μηνύματα.
edweimaste δυστυχώς παρότι γυναίκα δεν γνωρίζω το παραμικρό. Ντρέπομαι που το λέω μάλιστα γιατί θεωρητικά θα 'πρεπε. Απλά το θέμα είναι πως ελάχιστες αν όχι καμία(?) γυναίκα δεν σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο εαν δεν της συμβει ή είναι στα πρόθυρα και έτσι δε το ψάχνει το θέμα.
 

Johnny15

Well-known member

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 10,016 μηνύματα.
Το κράτος βοηθάει πολύ παραπάνω τις γυναίκες απ' ότι τους άνδρες σε υποθέσεις διαζυγίου πάντως.
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Θεος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,482 μηνύματα.
Το κράτος βοηθάει πολύ παραπάνω τις γυναίκες απ' ότι τους άνδρες σε υποθέσεις διαζυγίου πάντως.
Άσε να απαντήσει ρε παιδί μου το κορίτσι, μη βιάζεσαι, θα φτάσουμε κι εκεί. :bleh:

Να μας πει πως αδικεί το κράτος τις διαζευγμένες.

Και μετά θα τα πούμε όλα. Και για τις διαζευγμένες και για την αντιμετώπιση από το κράτος, και για όλα.


Let it bite first, then reel it in. Not the other way around. :devil:
 

Johnny15

Well-known member

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 10,016 μηνύματα.
Δεν μπορώ, βιάστηκα! Μπορεί να μην απαντούσε και ποτέ.
 
Top