ναι οκει
me when I lie
Δεν έχει απολύτως καμία σημασία, από την στιγμή που η τεστοστερόνη χτύπησε το σώμα της, ποτέ δεν θα είναι σαν μια βιολογική γυναίκα
Και πλζ μην μου πεις ότι α δεν είναι το ίδιο γιατί είναι ιντερσεξ και οχι τρανς. Οι επιδράσεις της τεστοστερόνης είναι ίδιες. Aκόμα και εάν σε αυτήν είναι σε μικρότερο βαθμό και πάλι έχει πλεονέκτημα.
Έχουν ήδη οριστεί τα φυσιολογικά όρια.
Νομίζω για τις γυναίκες η φυσιολογική τεστοστερόνη είναι 0,1-0,8 nm/l και στους αγώνες έχουν όριο 5 nm/l. Oι δύο αυτές αθλήτριες το είχαν ξεπεράσει.
απο τη στιγμη που παραθετεις ερευνες να μιλησουμε ετσι αυστηρα. Δεν μπορεις να μου βαζεις ερευνες για Transgender controls, που γεννηθηκαν αντρες κανονικα, και να μου το γενικευεις σε intersex DSD γυναικες που εχουν χρωμοσωμικες ανωμαλιες και ενδεχομενως DSD συνδρομα. Πολυ απλα δεν ξερεις πώς εχουν επηρεαστει ουτε τα επιπεδα τεστοστερονης ουτε η μυικη δυναμη αλλά και ουτε η τελικη επιδοση δλδ αν υπαρχει statistical significance ή causality μεταξυ αυξημενης τεστοστερονης και αδικης αυξημενης επιδοσης στα intersex controls, καθως το προβλημα ειναι πολυπαραγοντικο, δεν ειναι η δυναμη ο μονος παραγοντας στην επιδοση, ειναι και τα epigenetics, η τεχνικη, η διατροφη, η ασκηση, το lifestyle, η ψυχολογια/συγκεντρωση, η ταχυτητα. Ασε που μια ΧΧ γυναικα μπορει να αυξησει μυικη μαζα αν γυμναζεται, τρωει καλα κλπ. Η Khelif ας πούμε δεν γνωριζουμε αν εχει καποιο DSD συνδρομο και ποιο. Αν υποθεσουμε πως οσα λεει ο προπονητης αυτος αληθευουν, τοτε σιγουρα δεν εχει Swyer και ουτε CAIS, ομως μπορει να εχει PAIS.
Ολα αυτα αφορουν το πρωτο σκελος του θεματος παντως. Στην τελικη ακομα και φυσικο πλεονεκτημα να εχει η Khelif, το κρισιμο ερωτημα ειναι αν ειναι "αδικο". Απο τη στιγμη που κανει ορμονικη θεραπεια και το ποσοστο μυικης μαζας και η τεστοστερονη εχουν πεσει στα φυσιολογικα αποδεκτα γυναικεια επιπεδα, τοτε το οποιο "φυσικο πλεονεκτημα" συνεχιζει να εχει μπορει να αναχθει στη μοναδικοτητα των αθλητων, καθως σε τετοια αθληματα εξ ορισμου οποιος νικαει εχει καποιου ειδους ανωτεροτητα και πλεονεκτημα εναντι των υπολοιπων, αλλιως δε θα εβγαινε πρωτος, ετσι ειναι απο τη φυση του/της. Εχω γραψει ηδη παραδειγματα αθλητων που εκ φυσεως εχουν πλεονεκτηματα και ιδιαιτεροτητα και γιαυτο ειναι κορυφαιοι (bolt, phelps κλπ), εκεί γιατί δεν είναι άδικο το πλεονέκτημα; Απο την στιγμη που το κριτηριο ειναι η τεστοστερονη, ειναι πολυ δυσκολο και ασαφες ποια ειναι τα ορια για να τραβας επιπλεον κοκκινες γραμμες και σε αλλα επιπεδα, με επιπλεον κριτηρια, φτιαχνοντας κι αλλες κατηγοριες και αποκλειοντας αθλητες. Ακριβως για αυτον το λογο, επειδη δεν ειναι κατι σιγουρο και αποδεδειγμενο, αλλά και επειδη ο καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος, επειδη το ζητημα ειναι πολυπαραγοντικο και επειδη τα epigenetics ειναι πολυ καθοριστικα στην επιδοση, χρειαζεσαι περαιτερω
longitudinal trials για τον καθε intersex αθλητη ξεχωριστα σε βαθος χρονου για να τον μελετησεις ως προς τις επιδοσεις χωρις ορμονικη θεραπεια και με ορμονικη θεραπεια. Αν το κανεις αυτο αρχικα longitudinal (πχ διαρκεια 4 χρονων) σε εκατονταδες intersex αθλητες, περαν των randomized control trials, και βρεις significance με πολυ υψηλο πλεονεκτημα, τοτε μονο μπορεις να ισχυριστεις οτι το εχεις αποδειξει και μπορεις να το γενικευσεις με ασφαλεια ωστε να μπει αυστηρα σαν κανονισμος.
Να το πάμε από την αντιστροφη με ατοπο, ωραια εστω οτι η Khelif ειναι αδικο να συμμετεχει στην γυναικεια κατηγορια, πού προτεινεις να συμμετεχει; Στην ανδρικη; Ειναι δικαιο εκει για την ιδια, ειναι ισαξια αντιπαλος με τους κανονικους ανδρες; Σε μια νεα intersex-DSD κατηγορια; Όπου ο πληθυσμος αυτης της νεας κατηγοριας θα ειναι πολυ πολυ μικροτερος απο τις υπολοιπες δύο -ανδρες/γυναικες- και αρα ενα χρυσο εδω δεν θα σημαινει το ιδιο απ'ο,τι αν το παρεις στις αλλες δύο, καθως ο ανταγωνισμος ειναι πολυ μικροτερος; Να μην αγωνιστει καθολου; Καλα εδω κι αν ειναι εντελως αδικο.
Τελος, να θυμισω πως οι κανονισμοι της IAAF/WA-World Athletics εχουν ηδη προνοησει απο το 2019 να συμπεριλαμβάνουν τις περιπτωσεις DSD ατομων (οχι transgender) και λενε ξεκαθαρα πως στην περιπτωση αυτη, το κριτηριο ειναι η τεστοστερονη, εφοσον την μειωσεις στα αποδεκτα ορια για διάστημα 2 χρόνων τότε επιτρέπεται να συμμετέχεις ως γυναίκα.
Να σου παραθέσω κι εγώ ένα paper:
World Athletics regulations unfairly affect female athletes with differences in sex development
DOI: 10.1080/00948705.2024.2316294
Ενδιαφέρον έχουν συγκεκριμένα οι ενότητες "Is there a performance difference?" και "If there is an advantage, is it unfair?"
Διάβασα λίγο διαγώνια και τα papers που μου παρέθεσες.
Στο 3ο paper παρελειψες να κανεις highlight την ουσια:
Στο 2ο paper, βρηκε οτι ενα μικρο πλεονεκτημα παραμενει (9% στο τρεξιμο). Ωστοσο αυτο προέκυψε για μελετη εντος μόνο 1 χρονου από την αρχη της ορμονικης θεραπειας. Πλεον το οριο του WA ειναι στα 2 χρονια, και μαλιστα στο παραπανω 3ο paper αμα δεις τα μακροχρονια 4 χρονια+ ειναι εντελως εξασθενημενο το πλεονεκτημα -βασικα δεν υπαρχει, no difference λεει ήδη από τα 2 χρόνια-. Επισης η νεα εκδοση κανονισμων της WA του 2023 εθεσε πολυ πιο αυστηρα ορια τεστοστερονης απ'ο,τι το 2019 στην αρχικη version.
Στο 1o paper, ξεκινάει το 4ο κεφάλαιο αναφερόμενος στους IOC κανονισμούς του 2015 και ως όριο τα 10 nmol/L, ενώ πλέον η WA έχει ως όριο τα 2.5 nmol/L και για διάστημα τουλάχιστον 2 χρόνων πριν τον αγώνα.
Ωστόσο να θυμίσω πάλι πως εάν είχε τόσο τρομερό φυσικό άδικο ανδρικό πλεονέκτημα, θα φαινόταν αλλιώς. Εδώ μιλάμε πως σε απόλυτη διαφορά πόντων ήταν οριακές οι νίκες της, με 1-2 πόντους σε κάθε γύρο, έχει χάσει αρκετές φορές από γυναίκες ΧΧ, κλπ. Κυρίως λόγω τεχνικής επικρατεί, δεν είναι σουπερμαν. Οπότε ξαναλεω πως το όποιο φυσικό πλεονεκτημα εχει λογω ΧΥ, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί εντός των φυσιολογικών επιπέδων φυσικης μοναδικότητας και πλεονεκτήματος που εχουν οι αθλητές.