ίδια προβλήματα και εμπόδια και στις δύο πλευρές σχετικά με αυτό το θέμα. Τώρα για τις ανάγκες. Οι ανάγκες χωρίζονται σε βασικές και πολυτελείας, οι βασικές καλύπτονται και από τα δύο συστήματα, η μεγάλη διαφορά ξεκινά στις πολυτελείας, ο καπιταλισμός προσπαθεί να τις πολλαπλασιάσει (λόγω του ότι έχει την ανάγκη να επεκταθεί) και να τις
Όχι, απεναντίας.
Ο κομμουνισμός ... καταναλώνουν ο,τι μπορούν να παράγουν. Σε κάλυψα;
Όχι. Τι γίνεται όταν η κατανάλωση "πέφτει" επικίνδυνα σε όρια λιμοκρονίας.
Ποιος και με τι γνώσεις, βρίσκει την αιτία που δεν υπάρχουν βασικά αγαθά στην αγορά
και στους δρόμους πτώματα από ασιτία? Δεν είναι ερωτήματα επιστημονικής φαντασίας αυτά.
Έχουμε σχετικά πρόσφατα παραδείγματα, τον κινεζικό λιμό , δε ξέρω και γω πόσα εκατομμύρια
άφησαν τον μάταιο τούτο κόσμο, τον λιμό στην Ουκρανία που αν και ο σιτοβολώνας του κόσμου,
την δεκαετία του 1930 πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι.
..
Η αξιολόγηση της παραγωγικότητας γίνεται με τα ίδια κριτήρια που αξιολογούν οι καπιταλιστές την εργασία, επομένως κανένα μυστήριο εδώ.
..
Στον καπιταλισμό, αξιολογούν και οι εργαζόμενοι τον εργοδότη και αν δεν τους αρέσει, μπορούν να φύγουν και να πάνε να εργαστούν αλλού με καλύτερες αμοιβές. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον σε ανεπτυγμένες οικονομίες, φιλικές σε επενδύσεις. Στην ελλάδα ένας πιτσιρικάς ντελιβεράς, μπορεί να φύγει από το ένα σουβλατζίδικο και να πάει σε άλλο ή στις πλατφόρμες.
Στον καπιταλισμό τελευταίος και φαρμακερός, αξιολογεί και ο πελάτης καταναλωτής.
Αυτός επιλέγει το καλύτερο και οικονομικότερο. Εργοδότης που δεν τα καταφέρνει, χρεοκοπεί.
Για να μην χρεοκοπήσει, προσπαθεί να βελτιώσει την γραμμή παραγωγής, να μειώσει τις "μαύρες τρύπες",
να βάλει όλες τις παραμέτρους σε μια σειρά σαν να είναι μια ορχήστρα με 200 μουσικά όργανα...
Δεν νομίζω στον "σοσιαλισμό" να είναι εφικτά όλα αυτά. Στον καπιταλισμό, το κίνητρο είναι το κέρδος.
Και ο εργοδότης και ο εργαζόμενος, προσδοκούν κέρδος από ένα επιτυχημένο προϊόν.
Στον σοσιαλισμό, ποιο είναι το κίνητρο ενός εργαζομένου και ενός που "ελέγχει" την παραγωγικότητα για να φροντίσουν για ένα επιτυχημένο προϊόν?
'''
Οι ανάγκες χωρίζονται σε βασικές και πολυτελείας,
'''
Ποιος κάνει την κατηγοριοποίηση? Και με ποια κριτήρια ?
Είπαμε, εγώ μπορεί να επιθυμώ ένα σκάφος με πανί να κάνω βόλτες...
ποιος θα μου πει στον σοσιαλισμό ότι αυτή η ανάγκη είναι βασική ή πολυτελείας;
Οι ανάγκες των ανθρώπων είναι ένα κάπως πιο σύνθετο ζήτημα.
Αυτά που θεωρούμε σήμερα αυτονόητα, π.χ. να έχεις τουαλέτα και θερμοσίφωνα στο σπίτι σου
κάποτε ήταν η απόλυτη πολυτέλεια που είχαν μόνο οι βασιλιάδες. Ο λαός πλενόταν στα ποτάμια.
Δε ξέρω, το να βάλουμε μια γραμμή και να πούμε στέγη ένα πιάτο φαγητό και μέσα μαζικής μεταφοράς
είναι βασικές ανάγκες και θα στις εξασφαλίσω εγώ το σοσιαλιστικό κράτος πατερούλης, μου φαίνεται ολίγον άτοπο και ανέφικτο.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 7 Μαρτίου 2024
Η αξιολόγηση της παραγωγικότητας γίνεται με τα ίδια κριτήρια που αξιολογούν οι καπιταλιστές την εργασία, επομένως κανένα μυστήριο εδώ.
Για να το επαναδιατυπώσω, οι καπιταλιστές αξιολογούν με βάση το κέρδος , με το ίδιο κριτήριο, το κέρδος , αξιολογούν και οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές. Στον σοσιαλισμό, ποια είναι η κινητήρια δύναμη;