Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο

back2967

Διάσημο μέλος

Ο back2967 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2.713 μηνύματα.
Εντυπωσιακά τα νούμερα σε δημοσκόπηση σχετικά με την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Είναι υπερ οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, από 82% στην ΝΔ μέχρι 62% στο ΚΚΕ.
Υπέρ είναι και το 64,5% των ίδιων των δημόσιων υπαλλήλων.

Ακόμα μεγαλύτερα τα ποσοστά όσων συμφωνούν με την αξιολόγηση στο δημόσιο.
Αλλά βέβαια δεν θα γίνει τίποτα πρακτικά γιατί καμία κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει τις ψήφους αυτού του 20-30% που κάθεται και ξύνεται.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.211 μηνύματα.
Εντυπωσιακά τα νούμερα σε δημοσκόπηση σχετικά με την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Είναι υπερ οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, από 82% στην ΝΔ μέχρι 62% στο ΚΚΕ.
Υπέρ είναι και το 64,5% των ίδιων των δημόσιων υπαλλήλων.

Ακόμα μεγαλύτερα τα ποσοστά όσων συμφωνούν με την αξιολόγηση στο δημόσιο.
Αλλά βέβαια δεν θα γίνει τίποτα πρακτικά γιατί καμία κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει τις ψήφους αυτού του 20-30% που κάθεται και ξύνεται.

Η μονιμότητα στο δημόσιο δεν πρέπει να αρθεί. Τότε είναι που θα οργιάζουν τα ρουσφέτια. Για να κάνουμε και μια ιστορική αναδρομή, η πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα ονομάστηκε έτσι από τα κλάματα των δημοσίων υπαλλήλων που απολύονταν στις παλιές εποχές εκεί κάθε φορά που άλλαζε κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση διόριζε τα δικά της παιδιά κάθε φορά. Για να σταματήσει αυτό η μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων ήταν εντός των μεταρρυθμίσεων του Βενιζέλου μας. Ο Λευτεράκης μας με το όραμα του το θέσπισε.

Μην ξεχνάμε πως κάποτε οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν άτομα της μικροαστικής τάξης, μορφωμένοι που ξεχώριζαν από την κοινωνία των αγράμματων προλετάριων και έχαιραν της κοινωνικής εκτιμήσεως. Η εικόνα αυτή διαλύθηκε δεκαετίες αργότερα με την έλευση του Αντρίκου και της γενικότερης σαπίλας της Μεταπολίτευσης που άφησε κληρονομιά έναν υπέρογκο κρατικό μηχανισμό όπου η Σάρα και η Μάρα είχε διοριστεί χωρίς να πληροί τα προσόντα για τις θέσεις.

amarelia

Περιβόητο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει από Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 5.784 μηνύματα.
Ήρθε καιρός να εκσυγχρονιστούμε και σε αυτό.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες αξιολογούνται και δεν είναι μόνιμοι.
Ένα ακόμα απομεινάρι απο το βαθύ ΠΑΣΟΚ.
Και εχει μαζευτεί εκεί η σάρα και η μάρα.

Στην Αυστραλία οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν κανονικά χαρτιά παραπόνων και αξιολόγηση απο το ίδιο το κοινό με σύστημα που υπάρχει εντός κτηρίου στην έξοδο.

back2967

Διάσημο μέλος

Η μονιμότητα στο δημόσιο δεν πρέπει να αρθεί. Τότε είναι που θα οργιάζουν τα ρουσφέτια. Για να κάνουμε και μια ιστορική αναδρομή, η πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα ονομάστηκε έτσι από τα κλάματα των δημοσίων υπαλλήλων που απολύονταν στις παλιές εποχές εκεί κάθε φορά που άλλαζε κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση διόριζε τα δικά της παιδιά κάθε φορά. Για να σταματήσει αυτό η μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων ήταν εντός των μεταρρυθμίσεων του Βενιζέλου μας. Ο Λευτεράκης μας με το όραμα του το θέσπισε.

Μην ξεχνάμε πως κάποτε οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν άτομα της μικροαστικής τάξης, μορφωμένοι που ξεχώριζαν από την κοινωνία των αγράμματων προλετάριων και έχαιραν της κοινωνικής εκτιμήσεως. Η εικόνα αυτή διαλύθηκε δεκαετίες αργότερα με την έλευση του Αντρίκου και της γενικότερης σαπίλας της Μεταπολίτευσης που άφησε κληρονομιά έναν υπέρογκο κρατικό μηχανισμό όπου η Σάρα και η Μάρα είχε διοριστεί χωρίς να πληροί τα προσόντα για τις θέσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε των άκρων.

Από εκεί που όταν άλλαζε κυβέρνηση απολύονταν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πήγαμε στο άλλο άκρο που για να απολυθεί δημόσιος υπάλληλος πρέπει να κάνει ποινικό αδίκημα σχετικό με την δουλειά του που και τότε δεν είναι σίγουρο ότι θα απολυθεί.

Χρειάζεται να μπορεί να απολυθεί κάποιος για λόγους απόδοσης, με τις δικλείδες ασφαλείας ότι θα είναι μετρήσιμα τα κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογείται, όσο γίνεται αντικειμενική αξιολόγηση και ότι η απόλυση θα είναι το τελευταίο μέτρο(πχ μετά από επανεκπαίδευση, βοήθεια στους τομείς που υστερεί, μετακίνηση σε άλλη θέση) αν όλα τα προηγούμενα δεν οδηγήσουν σε βελτίωση της απόδοσης.

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.341 μηνύματα.
Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει επιτέλους να συγκλίνουν σε κάποια πράγματα.

Δεν μπορεί το Δημόσιο να γίνεται καταφύγιο για τον κάθε ΔΑΠίτη ή όποιον κομματικό της αρεσκείας σας δεν έχω θέμα, που μάζεψε 600 μόρια (7 έτη προυπηρεσία) με χώσιμο μέσω βουλευτων στον ιδιωτικο τομέα σε θέση άσχετη με το πτυχίο του και μετα πήγε και έδωσε ΑΣΕΠ "με την αξία του" και μπήκε.

Αυτο ειναι κομματικό χωσιμο δια της τεθλασμένης, όσο άλλοι δεν έχουν καμία τετοια ελπίδα για δίκαιη και σταθερή εργασία.

Πρέπει ο Ιδιωτικος Τομέας να ειναι αρκετά σταθερός και ανθρώπινος ως αντικίνητρο για την λατρεία του Δημοσίου.

Πρέπει το Δημόσιο να μην έχει μονιμότητα (όχι, ούτε σε αμεα, δεν κοιταω να αβαντάρω τους δικούς μου) ώστε να μην επαναπαύεται κανείς σε μη-εργασία.

Πρέπει (το σημαντικότερο) να αλλάξει και η νοοτροπία του Έλληνα ότι οι μόνες αποδεκτές μορφές απασχόλησης ειναι αυτές οι δυο. Να μάθει να παίρνει και τις τύχες στα χέρια του, να δημιουργεί κάτι δικό του ως επιχείρηση, που σημαίνει οτι το κράτος οφείλει να αλλάξει προς το καλύτερο και σε αυτό τον τομέα.

Και σε αυτούς που θα βιαστούν να πουν "μα εγω σπούδασα το τάδε, πέρα απο το δημοσιο δεν εχω στον ηλιο μοίρα στον Ιδιωτικό ή για δική μου επιχείρηση" ας προσέχατε τι σπουδάζατε. Δεν γινεται αυτη η χώρα να θρέφει μια ζωη φιλοδοξιες να γίνουν όλοι καθηγητές, ή δικηγόροι ή γιατροί.

Η μονιμότητα ναι, βεβαίως πρέπει να φύγει. Αλλά πρέπει να διορθωθούν και πάρα πολλά άλλα. Απο τη νοοτροπία του λαού ως το κράτος και το φορομπηχτισμό και τα αντικίνητρά του για καινοτομία, ώς και τη δικτατορία του κορποράτου των ολιγαρχών που βυζαίνουν με θέρμη το κρατικό βυζί για μάσα.

Δεν είναι ολονών μας το όνειρο η βόλεψη και η μονιμότητα. Κάποιοι έμπρακτα λέμε όχι κατάμουτρα σε ότι ο μέσος μικροαστός λατρεύει, να γίνει το πουτανάκι του συστήματος για ενα χιλιάρικο και να χαζοχαίρεται εις βάρος όλων των άλλων που τρέχουν σαν κιμάς στην κιμαδομηχανή του κάθε μαλάκα κορποραίου. Διαίρει και βασίλευε λέγεται αυτό. Και οχι, δεν εισαι εσυ που θα βασιλεύεις, αλλα αυτοί που σου ρουφάνε το αίμα, και τα παιδιά τους αύριο.

amarelia

Περιβόητο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει από Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 5.784 μηνύματα.
Δεν μπορεί το Δημόσιο να γίνεται καταφύγιο
Ε πάρα πολλοί μπαίνουν και επειδή πολύ απλά δε θέλουν να ζορίσουν το κεφαλάκι τους με δουλειές, συνεχή εκμάθηση skills, και ελέγχους για να κάνουν ήρεμοι την ζωούλα τους.
Λες κι εμείς έχουμε καμια καύλα να μαστε σκλάβοι στον τροχό μια ζωή.

Πάνθηρας!

Επιφανές μέλος

Ο Πάνθηρας! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 25.787 μηνύματα.
Συμφωνώ με τη κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο.

Συμφωνώ με τον ετήσιο έλεγχο αποδοτικότητας.

Αλλά.... Ναι μεν να ζόρι σουμε τους δημόσιους υπαλλήλους επειδή " Είναι οι ευνοημένες αγελάδες που κάθονται στο Δημόσιο κ έχουν το κεφαλι τους ήσυχο " Να αυξήσουμε σε κάποιες περιπτωσεις ομως τις απολαβές τους.

Γιατί δεν έχει κανένα συνταγματικό εργασιακό δικαίωμα κάποιος να καλεί τον επόπτη στις 2 τα ξημερώματα επειδη έτυχε περιστατικο και να είναι στη τσίτα ως τις 7 το πρωι.

Οχι δεν είναι μέσα στα καθήκοντα του. Τα καθήκοντα και το ημερομισθιο είναι ως τις 15.30 η 16.00 από εκεί και έπειτα είναι κάτι εκτός ωραρίου.

Όρισε αμοιβή 20 ευρώ την ώρα έξτρα για αυτή την απασχόληση. Δεν έχει σημασία αν κάποιος δεν προσηλθε στο χωρο εργασίας αλλά ακόμη κ αυτοί που εργάζονται εκεί και εκτελούν βαρδια νυχτερινή είναι ξεφτίλα να αμοίβονται με 3 ευρώ την ώρα.

Όλα αυτά ο άλλος κόσμος δεν τα γνωρίζει κ απλά τσουβαλιαζει και θεωρεί ότι στο Δημόσιο επικρατεί εργασιακος παραδεισος

Επίσης το ίδιο και για τις ημερήσιες υπερωρίες... Οχι δε θέλω να το παρω ρεπο... Θέλω να έχω μια αμοιβή 10 ευρώ την ώρα έξτρα για κάθε υπερωρία ημερήσια που θα κάτσω παραπανω για να βγει η δουλειά.

Όλα αυτά στο Δημόσιο δεν υπάρχουν... Και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να τα ρυθμίσει μια φορά ένας Κτηνίατρος από τη περιφερεια που τον χρειαστήκαμε απόγευμα μ λέει φίλε εγώ δεν ξανά ρχομαι ο ίδιος ο εισαγγελέας να με διατάξει έχω κ οικογενεια κ δεν αμοίβονται για αυτό το έξτρα.

Είχε δίκιο.

Για αυτό ο κόσμος πριν μιλήσει για το Δημόσιο θα πρεπει να ξέρει το αντίστοιχο ποστο.

Αν από την άλλη τα ανώτερω είναι υψηλά γράμματα κ αφορμή για χλευασμός και ειρωνίες δεν θα κάνουν κακό σε κανέναν

Απλά τελικά όλο αυτό θα γυρίζει στο κόσμο που είτε δε θα μπορεί να εξυπηρετείται είτε θα γίνονται κλέψιες πχ στην Ομόνοια και δεν θα ασχολείται κανείς επειδή όλες αυτές οι υπηρεσίες με την πολλη δουλειά είναι υποστελεχωμενες επειδή κανένας δεν θέλει να παει να δουλευει υπερωρίες... Και νυχτερινα κ να μην τα αμοίβεται. Βρίσκει άλλους τρόπους να παρακαμπτει τα στραβά του συστήματος και να καθεται σε μια θέση με ελάχιστο αντικείμενο κάτι φυσικά που δεν μπορώ να κάνω εγώ ας πουμε κ θα πιαστω κορόιδο. Δεν υπάρχει δηλαδή άλλη διέξοδος.

Κατηγορουν τους ΔΥ για στασιμότητα... Την ίδια στιγμή που δεν δίνουν κανένα κίνητρο για αποδοτικότητα.

Για αυτό σκεφτείτε κ την άλλη μεριά του νομίσματος πριν κράξετε γιατι δεν είσθε μέσα στη δουλειά κ δεν τη ξέρετε.

Είναι παρα πολυ απλή η λογική του γιατί το κράτος σε κάποιες περιπτωσεις είναι διαλυμένο και υπολειτουργεί.

Αυτά.

Τελευταία επεξεργασία:

American Economist

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 34.161 μηνύματα.
100% υπέρ και μακάρι να γίνει σύντομα.

back2967

Διάσημο μέλος

Συμφωνώ με τη κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο.

Συμφωνώ με τον ετήσιο έλεγχο αποδοτικότητας.

Αλλά.... Ναι μεν να ζόρι σουμε τους δημόσιους υπαλλήλους επειδή " Είναι οι ευνοημένες αγελάδες που κάθονται στο Δημόσιο κ έχουν το κεφαλι τους ήσυχο " Να αυξήσουμε σε κάποιες περιπτωσεις ομως τις απολαβές τους.

Γιατί δεν έχει κανένα συνταγματικό εργασιακό δικαίωμα κάποιος να καλεί τον επόπτη στις 2 τα ξημερώματα επειδη έτυχε περιστατικο και να είναι στη τσίτα ως τις 7 το πρωι.

Οχι δεν είναι μέσα στα καθήκοντα του. Τα καθήκοντα και το ημερομισθιο είναι ως τις 15.30 η 16.00 από εκεί και έπειτα είναι κάτι εκτός ωραρίου.

Όρισε αμοιβή 20 ευρώ την ώρα έξτρα για αυτή την απασχόληση. Δεν έχει σημασία αν κάποιος δεν προσηλθε στο χωρο εργασίας αλλά ακόμη κ αυτοί που εργάζονται εκεί και εκτελούν βαρδια νυχτερινή είναι ξεφτίλα να αμοίβονται με 3 ευρώ την ώρα.

Όλα αυτά ο άλλος κόσμος δεν τα γνωρίζει κ απλά τσουβαλιαζει και θεωρεί ότι στο Δημόσιο επικρατεί εργασιακος παραδεισος

Επίσης το ίδιο και για τις ημερήσιες υπερωρίες... Οχι δε θέλω να το παρω ρεπο... Θέλω να έχω μια αμοιβή 10 ευρώ την ώρα έξτρα για κάθε υπερωρία ημερήσια που θα κάτσω παραπανω για να βγει η δουλειά.

Όλα αυτά στο Δημόσιο δεν υπάρχουν... Και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να τα ρυθμίσει μια φορά ένας Κτηνίατρος από τη περιφερεια που τον χρειαστήκαμε απόγευμα μ λέει φίλε εγώ δεν ξανά ρχομαι ο ίδιος ο εισαγγελέας να με διατάξει έχω κ οικογενεια κ δεν αμοίβονται για αυτό το έξτρα.

Είχε δίκιο.

Για αυτό ο κόσμος πριν μιλήσει για το Δημόσιο θα πρεπει να ξέρει το αντίστοιχο ποστο.

Αν από την άλλη τα ανώτερω είναι υψηλά γράμματα κ αφορμή για χλευασμός και ειρωνίες δεν θα κάνουν κακό σε κανέναν

Απλά τελικά όλο αυτό θα γυρίζει στο κόσμο που είτε δε θα μπορεί να εξυπηρετείται είτε θα γίνονται κλέψιες πχ στην Ομόνοια και δεν θα ασχολείται κανείς επειδή όλες αυτές οι υπηρεσίες με την πολλη δουλειά είναι υποστελεχωμενες επειδή κανένας δεν θέλει να παει να δουλευει υπερωρίες... Και νυχτερινα κ να μην τα αμοίβεται. Βρίσκει άλλους τρόπους να παρακαμπτει τα στραβά του συστήματος και να καθεται σε μια θέση με ελάχιστο αντικείμενο κάτι φυσικά που δεν μπορώ να κάνω εγώ ας πουμε κ θα πιαστω κορόιδο. Δεν υπάρχει δηλαδή άλλη διέξοδος.

Κατηγορουν τους ΔΥ για στασιμότητα... Την ίδια στιγμή που δεν δίνουν κανένα κίνητρο για αποδοτικότητα.

Για αυτό σκεφτείτε κ την άλλη μεριά του νομίσματος πριν κράξετε γιατι δεν είσθε μέσα στη δουλειά κ δεν τη ξέρετε.

Είναι παρα πολυ απλή η λογική του γιατί το κράτος σε κάποιες περιπτωσεις είναι διαλυμένο και υπολειτουργεί.

Αυτά.
Δίκιο έχεις αλλά αυτά δεν είναι αποκλειστικά μειονεκτήματα του δημοσίου, το ίδιο ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα και σε πολλές περιπτώσεις χειρότερο.

Πχ και εκεί υπάρχει η δυνατότητα στον εργοδότη την υπερωρία να την δώσει σε ρεπό αντι να την πληρώσει, δυνατότητα νόμιμων 10ωρων σε περιόδους με πολύ δουλειά και αναπλήρωση του με μειωμένο ωράριο κάποιους μήνες μετά, πρόσφατα νομοθετημένη δυνατότητα 6ημερου σε επιχειρήσεις που δουλεύουν 24/7, και εκεί επαγγέλματα με on call και νυχτερινές βάρδιες (πχ security και τηλεφωνικά κέντρα) πληρώνονται ψίχουλα.

Ο δημόσιος υπάλληλος αν του ζητηθεί να κάνει κάτι που δεν προβλέπεται να κάνει μπορεί να αρνηθεί ή γενικότερα αν οι συνθήκες δεν είναι καλές μπορεί να ζητήσει μετάθεση σε κάποια άλλη θέση/υπηρεσία. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα αλλά εκεί ο εργοδότης μπορεί να τον απολύσει την ίδια μέρα αν θέλει με αποζημίωση ψίχουλα, μηδενική κιόλας αν είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με αορίστου και δουλεύει λιγότερο από χρόνο στον ίδιο εργοδότη.

Αυτά αν συγκρίνουμε υπαλλήλους. Ο ελεύθερος επαγγελματίας ναι δουλεύει όσο και όποτε θέλει αλλά έχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο.

Λένω

Διάσημο μέλος

Η Λένω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2.685 μηνύματα.
Διαβάστε τους λόγους για τους οποίους ο Ελευθέριος Βενιζέλος θέσπισε την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων στο Σύνταγμα του 1911.
Επίσης διαβάστε τι σημαίνει "μετακλητοί δημόσιοι υπάλληλοι".
Επίσης διαβάστε ποια είναι η διαφορά της εκτέλεσης της θέλησης του οποιουδήποτε κόμματος που ανεβαίνει στην εξουσία από την εκτέλεση της θέλησης του Κράτους υπό την έννοια του κοινωνικού συστήματος της Πολιτείας.

Αξιολόγηση ναι (αν και σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι αμερόληπτη), άρση της μονιμότητας, όχι.

amarelia

Περιβόητο μέλος

ο Ελευθέριος Βενιζέλος θέσπισε την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων στο Σύνταγμα του 1911.
Ο Βενιζέλος πίστευε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έπρεπε να μπορούν να επιτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς φόβο απόλυσης ή πολιτικών πιέσεων κάθε φορά που άλλαζε η κυβέρνηση.

Πράγμα το οποίο οδήγησε οχι στο να μην φοβούνται πλέον αλλά να τα γράφουν στα @@ τους, να είναι αγενέστατοι και μια τεράστια πλειοψηφία να μην κάνει καν τη βασική δουλειά της.
Η μονιμότητα θεσπίστηκε ως μέτρο διαφάνειας και αξιοκρατίας, για να αποτρέψει την πολιτική εκμετάλλευση της Δημόσιας Διοίκησης.

Οτι τώρα δεν μπαίνουν με βύσματα στο δημόσιο,ε;
χα-χα-χα
Ο Βενιζέλος ήθελε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, και για να το πετύχει, χρειαζόταν μια αποτελεσματική, επαγγελματική και σταθερή δημόσια διοίκηση.

Ούτε σταθερή, ούτε επαγγελματική, ούτε αποτελεσματική είναι η δημόσια διοίκηση. Καταρρέει με τα χρόνια και υπολειτουργεί ακριβώς γιατι δεν τους κουνάει κανείς και γίναν τεμπελόσκυλα.( εδώ φεύγαν 3ημερο και αφηναν το air conditioner ανοιχτο για να εχουν δροσερο γραφειο τη δευτερα και αυτα τα γαμησιατικα χρονων αυτών των άθλιων θα τα πληρωσω εγω!!)

Η σταθερότητα και η συνέπεια στη δημόσια διοίκηση ενίσχυαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και την αίσθηση δικαιοσύνης

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να εμπιστεύεται το δημόσιο και να νιώθει εντάξει πηγαίνοντας να κάνει την παραμικρή εργασία.
Ακριβώς επειδή είναι επι το πλείστον ενα μάτσο κοπρίτες που θα σε βρίσουν, θα σε υποτιμήσουν και θα σου μιλήσουν σαν ζώο. (ολα αληθινα παραδειγματα) Ακριβώς επειδή δεν τους κουνάει κανείς.

Εν κατακλείδι, καλό το όραμά του-114 χρόνια πριν, αλλά ναυάγισε παταγωδώς.

Ώρα για αλλαγές.

back2967

Διάσημο μέλος

Αξιολόγηση ναι (αν και σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι αμερόληπτη), άρση της μονιμότητας, όχι.
Ξέρεις το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι αν δεν υπάρχουν συνέπειες δεν έχει νόημα.

Σε ένα εξτριμ παράδειγμα είναι σαν να έλεγες ότι στο τέλος του χρόνου ο κάθε πολίτης θα αξιολογείται για το πόσο καλός ήταν την χρονιά που πέρασε αλλά χωρίς να έχει σημαντικές επιπτώσεις όποιος δεν έκανε ούτε τα απολύτως απαραίτητα δηλαδή να τηρεί τους νόμους. Τύπου όποιος κλέβει να πληρώνει παραπάνω φόρο αντι να μπαίνει φυλακή.

Μπορείς να την συνδέσεις ίσως με τις προαγωγές και τις αυξήσεις που αυτές φέρνουν οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι ελάχιστες αλλά και εδώ υπάρχει το θεμελιώδες πρόβλημα.

Έστω ότι είμαι ένας τεμπέλης που δεν έχω καμία όρεξη να δουλέψω και απλά πηγαίνω να φύγει το 8ωρο μου και μέσα σε αυτό το 8ωρο μόνο χαζεύω, άντε να κάνω και καμιά δουλειά αν βαρεθώ να κάθομαι. Ταυτόχρονα έχω και άλλες πηγές εισοδήματος ή δεν ξέρω τι οπότε δεν με νοιάζει να παίρνω τον κατώτατο μισθό του δημοσίου μέχρι να πάρω σύνταξη, απλά είναι ένα έξτρα εισόδημα, ασφάλεια υγείας και ένας τρόπος για σύνταξη. Γιατί να με πληρώνεις;

amarelia

Περιβόητο μέλος

Έστω ότι είμαι ένας τεμπέλης που δεν έχω καμία όρεξη να δουλέψω και απλά πηγαίνω να φύγει το 8ωρο μου και μέσα σε αυτό το 8ωρο απλά χαζεύω, άντε να κάνω και καμιά δουλειά αν βαρεθώ να κάθομαι. Ταυτόχρον έχω και άλλες πηγές εισοδήματος ή δεν ξέρω τι οπότε δεν με νοιάζει να παίρνω τον κατώτατο μισθό του δημοσίου μέχρι να πάρω σύνταξη, απλά είναι ένα έξτρα εισόδημα, ασφάλεια υγείας και ένας τρόπος για σύνταξη. Γιατί να με πληρώνεις;
Αυτό το παράδειγμα είναι και λαιτ που εφερες, πιστευω η νορμα.

Υπάρχουν παρα μα παρα πολλοι που δεν πάνε καν και πληρώνουμε θεσεις φαντασματα.

Ψαξε να δεις στατιστικα

Έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποκάλυψαν ότι 4.976 υπάλληλοι λάμβαναν μισθό παρότι δεν υπήρχε καταχωρισμένη ημερομηνία πρόσληψης στο σύστημα «Απογραφή», ενώ εντοπίστηκαν και δεκάδες άτομα με παράλογα πολλά χρόνια προϋπηρεσίας ή ηλικίες εκτός νομοθεσίας, όπως κάτω των 18 ή άνω των 67. Ενδεικτικά, στο ΕΚΑΒ Πέλλας, διασώστης πληρωνόταν επί πέντε χρόνια χωρίς να εμφανίζεται ποτέ στην εργασία του, αποκομίζοντας παράνομα 126.381 ευρώ, ενώ στη Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποκαλύφθηκε ότι μισθοδοτούνταν 22 ανύπαρκτοι υπάλληλοι, με το δημόσιο να ζημιώνεται με πάνω από 500.000 ευρώ. Επιπλέον, υπήρχαν εκατοντάδες φορείς που δεν είχαν απογραφεί στο κρατικό σύστημα, με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούνται χωρίς διαφάνεια, ενισχύοντας το φαινόμενο της αδιαφάνειας και της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

Λένω

Διάσημο μέλος

Πράγμα το οποίο οδήγησε οχι στο να μην φοβούνται πλέον αλλά να τα γράφουν στα @@ τους, να είναι αγενέστατοι και μια τεράστια πλειοψηφία να μην κάνει καν τη βασική δουλειά της.

Οτι τώρα δεν μπαίνουν με βύσματα στο δημόσιο,ε;
χα-χα-χα

Ούτε σταθερή, ούτε επαγγελματική, ούτε αποτελεσματική είναι η δημόσια διοίκηση. Καταρρέει με τα χρόνια και υπολειτουργεί ακριβώς γιατι δεν τους κουνάει κανείς και γίναν τεμπελόσκυλα.( εδώ φεύγαν 3ημερο και αφηναν το air conditioner ανοιχτο για να εχουν δροσερο γραφειο τη δευτερα και αυτα τα γαμησιατικα χρονων αυτών των άθλιων θα τα πληρωσω εγω!!)

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να εμπιστεύεται το δημόσιο και να νιώθει εντάξει πηγαίνοντας να κάνει την παραμικρή εργασία.
Ακριβώς επειδή είναι επι το πλείστον ενα μάτσο κοπρίτες που θα σε βρίσουν, θα σε υποτιμήσουν και θα σου μιλήσουν σαν ζώο. (ολα αληθινα παραδειγματα) Ακριβώς επειδή δεν τους κουνάει κανείς.

Εν κατακλείδι, καλό το όραμά του-114 χρόνια πριν, αλλά ναυάγισε παταγωδώς.

Ώρα για αλλαγές.
Προσωπική σου άποψη.
Σίγουρα όχι σφαιρική άποψη και σίγουρα τσουβάλιασμα.

Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν τέτοια περιστατικά, είναι όμως συνολικά ή μεμονωμένα;
Και τα περιστατικά αυτά συναντώνται μόνο στον δημόσιο τομέα;
Επειδή έχω να σου διηγηθώ πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις και από τον ιδιωτικό τομέα.
Είναι θέμα συνείδησης να κάνει ο καθένας την δουλειά του σωστά.
Ασυνείδητοι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα και παντού όπως και ευσυνείδητοι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα και παντού.

amarelia

Περιβόητο μέλος

Προσωπική σου άποψη.
Αυτή ειναι η εμπειρία που εχω προσωπικά και απο όποιον ξέρω σε οικογενειακό ή φιλικό κύκλο ακόμα και όσους γνωρίζω τυχαία στις ίδιες τις υπηρεσίες.
Σίγουρα όχι σφαιρική άποψη και σίγουρα τσουβάλιασμα.
Δεν είπα πως είναι όλοι ετσι είπα πως εγω το βιώνω απο την συντριπτική πλειοψηφία.
Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν τέτοια περιστατικά, είναι όμως συνολικά ή μεμονωμένα;
Ας κάνουμε ενα poll εδώ να δούμε τι εμπειρία είχε ο καθένας με το δημόσιο και θα είναι διαφωτιστικό για ολους πιστεύω.
Και τα περιστατικά αυτά συναντώνται μόνο στον δημόσιο τομέα;
Οχι φυσικά, αλλά η συχνότητα με την οποία το βλέπεις στον δημόσιο τομέα σε σύγκριση με τον ιδιωτικό έχει μεγάλη απόκλιση.
Επίσης ο δεύτερος θα έχει ποινές για συμμόρφωση ή απόλυση ενω ο πρώτος θα συνεχίσει ετσι ή και χειρότερα για πάντα.
Είναι θέμα συνείδησης να κάνει ο καθένας την δουλειά του σωστά.
Ασυνείδητοι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα και παντού όπως και ευσυνείδητοι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα και παντού.
Αυτός λοιπόν ο ενσυνείδητος υπάλληλος δε θα πρέπει να εχει κατι να φοβαται, θεωρητικά.
Και λέω θεωρητικά γιατι συμφωνώ μαζί σου στο οτι το πως θα γίνει η αξιολόγηση και αν όντως θα γίνει σωστά με ενεργή συμμετοχή του κόσμου και των άλλων υπαλλήλων και οχι κομματικά/πολιτικά κριτήρια είναι και ο πυρήνας αυτής της συζήτησης αλλιώς δεν υφίσταται αξιολόγηση αλλά αλλη μια στρώση στο περιβλημα του παρακράτους.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.747 μηνύματα.
Nομίζω ότι το θέμα πάλι μπερδεύτηκε με ευθύνη του "κριτή" τύπου. Η αξιολόγηση και η άρση μονιμότητας είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει αρθεί η μονιμότητα στο δημόσιο. Αυτό που πάει να γίνει στη χώρα μας φοβάμαι ότι θα είναι για μια ακόμη φορά πρωτοτυπία για τις "εντυπώσεις" ή θα το εφαρμόσουν με άλλου είδους σκοπιμότητες, δηλαδή ένα βαθύτερο κομματικό κράτος καθώς οι υπάλληλοι θα είναι δεμένοι σε κάποιο κόμμα ή κυβέρνηση για να διατηρούν την μονιμότητά τους (καθώς έτσι θα μπορούν να επικαιροποιούν τις δεξιότητές τους). Ή για να συντηρείται μια αγορά από πιστοποιήσεις και δεξιότητες με το αζημίωτο βέβαια.

Η άρση μονιμότητας θα πρέπει να ισχύει εδώ και ... πάντα για όσους υπαλλήλους στο όνομα της κομματικής τους ταυτότητας κάνουν κατάχρηση θέσης ή έχουν πειθαρχικές και ποινικές καταδίκες ή έχουν ασαφείς αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες κατά παράβαση νόμων (και πλάτες συναδέλφων) με αποτέλεσμα η υπηρεσία να υπολειτουργεί. Όταν βλέπεις νέες κοπέλες που ακόμη δεν έχουν διοριστεί επίσημα και ρωτάνε στο facebook, σε διάφορες ομάδες για τους διορισμούς του δημοσίου, ότι αν δικαιούνται να πάρουν άδεια μητρότητας από τη 2η μέρα του διορισμού τους ή κάθε πόσο συχνά μπορούν να αιτούνται άδεια αδιαθεσίας και να κάθονται σπίτι μετά μην απορούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Δηλαδή, δεν τους καίει αν θα έχουν δουλειά αλλά η πρώτη ανησυχία είναι αν θα έχουν τις άδειες που θέλουν. Ναι η απόλυση μετά από αξιολόγηση δεν είναι λύση ούτε η τακτική της συνεχούς αναβάθμισης δεξιοτήτων είναι επίσης λύση για να κρατήσει κάποιος τη θέση του. Όπως βλέπετε υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα που δεν έχουν τόσο σχέση με την αξιολόγηση όσο με τον εμπαιγμό πολλών νέων (δόκιμων) ή παλιών υπαλλήλων που δεν έχουν ευθύνη καθήκοντος. Εκεί είναι το πρόβλημα που δεν το βλέπει κανένας ή κάνει ότι δεν το βλέπει.

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν επιθυμούν ή δεν έχουν την νοητική ικανότητα να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα. Γιατί θα πρέπει να τους ακυρώνουμε ενώ μπορεί να ξέρουν άλλα πράγματα στη δουλειά τους; Επειδή η εποχή ζητάει δεξιότητες θα πρέπει να το θεωρούμε ότι είναι και φυσιολογικό; Αν κρίνω από τις πιστοποιήσεις ή τα μεταπτυχιακά που πάνε και σπουδάζουν στην ειδική αγωγή και παιδαγωγικές επιστήμες, η ποιότητα όμως της διδασκαλίας πέφτει. Άρα αλλού είναι το πρόβλημα και όχι στην πιστοποίηση (και άρα θετική αξιολόγηση ως δείκτη με μόρια). Ακόμη και στις εταιρίες τόσοι και τόσοι συνεχώς εκπαιδεύονται, παίρνουν συνεχώς πιστοποιήσεις, μπορεί να απολύονται συνεχώς, αλλά ο Μασκ χωρίς καμία πιστοποίηση "διοικεί" εκείνους που έχουν πιστοποιήσεις...καλό ε;

Λένω

Διάσημο μέλος

Αυτός λοιπόν ο ενσυνείδητος υπάλληλος δε θα πρέπει να εχει κατι να φοβαται, θεωρητικά.
Και λέω θεωρητικά γιατι συμφωνώ μαζί σου στο οτι το πως θα γίνει η αξιολόγηση και αν όντως θα γίνει σωστά με ενεργή συμμετοχή του κόσμου και των άλλων υπαλλήλων και οχι κομματικά/πολιτικά κριτήρια είναι και ο πυρήνας αυτής της συζήτησης αλλιώς δεν υφίσταται αξιολόγηση αλλά αλλη μια στρώση στο περιβλημα του παρακράτους.
Τον κόσμο που θα αξιολογήσει τους δημόσιους υπαλλήλους, ποιος θα τον αξιολογήσει;
΄Ολοι οι απογοητευμένοι συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο ζητούν πάντα κάτι νόμιμο, κάτι που όντως είναι διεκδικήσιμο, κάτι που μπορεί να τακτοποιηθεί μέσα στον χρόνο που απαιτούν να γίνει, αυτοί είναι ευγενείς προκειμένου να εισπράξουν ευγένεια, είναι ψυχικά ευσταθείς;;;

amarelia

Περιβόητο μέλος

΄Ολοι οι απογοητευμένοι συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο ζητούν πάντα κάτι νόμιμο, κάτι που όντως είναι διεκδικήσιμο, κάτι που μπορεί να τακτοποιηθεί μέσα στον χρόνο που απαιτούν να γίνει, αυτοί είναι ευγενείς προκειμένουν να εισπράξουν ευγένεια, είναι ψυχικά ευσταθείς;
ρε συ Λένω, έτσι είναι παντού.
Στον ιδιωτικό τομέα αν δεν λυθεί το θέμα πχ σε ενα κατάστημα Vodafone λογω πολιτικής Vodafone τον υπάλληλο αξιολογούν λάθος. Στο μεταπτυχιακό που έκανα στο εξωτερικό και αξιολογούσαμε τους καθηγητές τους αξιολογούσαν αρνητικά επειδή ηταν δύσκολα τα μαθήματα. Τι να κάνουμε υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις. Γιαυτό δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος πυλώνας αλλά μια συνιστώσα στο υποτιθέμενα σωστό σύστημα αξιολόγησης.

Κανένας απο αυτούς του καθηγητές δεν έφευγε ετσι, ούτε στη Vodafone σε διώχνουν ετσι.
Υπάρχει και ο λόγος του υπευθυνου, των άλλων υπαλληλων κτλ κτλ.

Το να είναι ξέμπαρκοι, δεν βοηθάει κανέναν, ισα ισα νομίζω γίνονται και βάρος σε αυτούς που (θελουν να) κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Λένω

Διάσημο μέλος

ρε συ Λένω, έτσι είναι παντού.
Στον ιδιωτικό τομέα αν δεν λυθεί το θέμα πχ σε ενα κατάστημα Vodafone λογω πολιτικής Vodafone τον υπάλληλο αξιολογούν λάθος. Στο μεταπτυχιακό που έκανα στο εξωτερικό και αξιολογούσαμε τους καθηγητές τους αξιολογούσαν αρνητικά επειδή ηταν δύσκολα τα μαθήματα. Τι να κάνουμε υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις. Γιαυτό δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος πυλώνας αλλά μια συνιστώσα στο υποτιθέμενα σωστό σύστημα αξιολόγησης.

Κανένας απο αυτούς του καθηγητές δεν έφευγε ετσι, ούτε στη Vodafone σε διώχνουν ετσι.
Υπάρχει και ο λόγος του υπευθυνου, των άλλων υπαλληλων κτλ κτλ.

Το να είναι ξέμπαρκοι, δεν βοηθάει κανέναν, ισα ισα νομίζω γίνονται και βάρος σε αυτούς που (θελουν να) κάνουν σωστά την δουλειά τους.
Πολύ σωστά.

΄Αρα μιλάμε για μια ουτοπία και όχι για κάτι που μπορεί γίνει πραγματικότητα κρινόμενο δίκαια και αντικειμενικά.
Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει (επειδή και μένα υπάρχουν "αδυναμίες" στο δημόσιο που δεν μου αρέσουν), έτσι έχουν τα πράγματα.
Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που πρέπει να συνδυαστούν για να γίνει αυτό και ειλικρινά δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να συνδυαστούν επειδή υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 33.756 μηνύματα.
Δε με νοιάζει πολύ αν θα υπάρχει μονιμότητα ή όχι. Αν πάω να κάνω μια δουλειά μου όμως και μου φερθούν άσχημα ή δε με εξυπηρετήσουν όπως πρέπει, θα γίνει άμεσα καταγγελία όπως έχω κάνει ήδη δύο φορές που υπάλληλοι μου έβγαλαν προβλήματα και το θέμα διορθώθηκε δια μαγείας. Έχω αποδεχτεί οτι ζούμε σε μια χώρα μπουρδέλο όπου η νοοτροπία είναι ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε. Δεν περιμένω να αρθεί η μονιμότητα γιατί δε θα γίνει ποτέ. Απλά κυνήγι σε αυτούς που δεν εξυπηρετούν και πολλή ευγένεια και συμπάθεια σε αυτούς που το κάνουν.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια