Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 33.776 μηνύματα.
Και τα περιστατικά αυτά συναντώνται μόνο στον δημόσιο τομέα;
Επειδή έχω να σου διηγηθώ πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις και από τον ιδιωτικό τομέα.
Είναι θέμα συνείδησης να κάνει ο καθένας την δουλειά του σωστά.
Συγγνώμη που επεμβαίνω απλά να διευκρινίσω οτι ο δημόσιος υπάλληλος στην υπηρεσία που είναι μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας ή την υγεία μας από το πιο απλό ως το πιο περίπλοκο, κάτι που δε συμβαίνει συχνά στον ιδιωτικό τομέα. Ας πούμε στον ιδιωτικό τομέα αν μείνεις δυσαρεστημένος από ένα μαγαζί ή μια εταιρεία, δεν ξαναπάς. Στο δημόσιο όμως χρειάζεσαι το τάδε χαρτί που θα σου δώσει ο υπάλληλος για να κάνεις τη δουλειά σου, οπότε αν δεν το κάνει ή το κάνει λάθος, αυτό επηρεάζει τη ζωή σου. Νομίζω αυτή είναι μια βασική διαφορά για την οποία η δουλειά του δημοσίου υπαλλήλου πρέπει να είναι σωστή παραπάνω από του ιδιωτικού.

back2967

Διάσημο μέλος

Ο back2967 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2.715 μηνύματα.
Τον κόσμο που θα αξιολογήσει τους δημόσιους υπαλλήλους, ποιος θα τον αξιολογήσει;
΄Ολοι οι απογοητευμένοι συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο ζητούν πάντα κάτι νόμιμο, κάτι που όντως είναι διεκδικήσιμο, κάτι που μπορεί να τακτοποιηθεί μέσα στον χρόνο που απαιτούν να γίνει, αυτοί είναι ευγενείς προκειμένου να εισπράξουν ευγένεια, είναι ψυχικά ευσταθείς;;;
Είναι πολύ εύκολο να το δεις αυτό γιατί όλα πάνε συγκριτικά.

Έστω ότι ο κόσμος είναι ζώα (που πολλοί είναι) και επειδή δεν τους κάνουν τα χατίρια βαθμολογούν όλοι αρνητικά οπότε κατά μέσο όρο το 60% όσων συναλλάσσονται πχ με την εφορία είναι δυσαρεστημένοι.

Αν στην εφορία πέρα ραχούλας όμως, το 90% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι μήπως πρέπει να ψάξουμε να δούμε τι συμβαίνει εκεί;

Αντίστοιχα και ατομική, αν κατά μέσο όρο με κάθε υπάλληλο της υπηρεσίας είναι το 60% δυσαρεστημένο αλλά με τον Γιώργο είναι το 90% μήπως πρέπει να δούμε γιατί;

Και μπορεί να μην φταίει ο υπάλληλος, μπορεί να φταίει ότι πχ η συγκεκριμένη εφορία είναι υποστελεχωμένη και οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες οπότε πρέπει να πάνε επιπλέον άτομα.
Ή μπορεί ο Γιώργος να είχε άλλα καθήκοντα πριν, να πήρε μετάθεση και χωρίς καμιά εκπαίδευση να τον πέταξαν στα λιοντάρια οπότε να πρέπει να του γίνει η σωστή εκπαίδευση.

Αν δεν κάνεις την αξιολόγηση αυτή δεν θα μπορέσεις ποτέ να βελτιωθείς.

Για να έχει όμως νόημα, θα πρέπει στο τέλος να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις αν κάποιος αρνείται να δουλέψει, αν δεν θέλει να κάνει τα καθήκοντα του ή ακόμα αρνείται να τηρήσει το ωράριο του ή αν τέλος πάντων δεν είναι κατάλληλος για την θέση του και δεν υπάρχει καμία βελτίωση με κανέναν τρόπο.

Λένω

Διάσημο μέλος

Η Λένω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2.687 μηνύματα.
Συγγνώμη που επεμβαίνω απλά να διευκρινίσω οτι ο δημόσιος υπάλληλος στην υπηρεσία που είναι μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας ή την υγεία μας από το πιο απλό ως το πιο περίπλοκο, κάτι που δε συμβαίνει συχνά στον ιδιωτικό τομέα. Ας πούμε στον ιδιωτικό τομέα αν μείνεις δυσαρεστημένος από ένα μαγαζί ή μια εταιρεία, δεν ξαναπάς. Στο δημόσιο όμως χρειάζεσαι το τάδε χαρτί που θα σου δώσει ο υπάλληλος για να κάνεις τη δουλειά σου, οπότε αν δεν το κάνει ή το κάνει λάθος, αυτό επηρεάζει τη ζωή σου. Νομίζω αυτή είναι μια βασική διαφορά για την οποία η δουλειά του δημοσίου υπαλλήλου πρέπει να είναι σωστή παραπάνω από του ιδιωτικού.
Και από μία ιδιωτική εταιρεία μπορεί να θέλεις να πάρεις γρήγορα ένα χαρτί για να κάνεις την δουλειά σου και να μην σου το δώσουν όταν θέλεις.
Και με μια επιχείρηση που έχεις αποφασίσει να συνεργαστείς μπορούν ν΄αθετηθούν τα συμφωνηθέντα.
Μπορεί πχ να έχεις αγοράσει ένα σπίτι που χτίζεται ακόμα και να σου έχουν πει ότι θα μπεις μέσα σε 6 μήνες και τελικά να είναι έτοιμο μετά από έναν χρόνο.
Δεν συγκρίνω τον δημόσιο τομέα με τον ιδιωτικό για να βρω ποιος έχει τα περισσότερα λάθη αλλά παντού μπορεί να συμβούν πολλά.

Είναι πολύ εύκολο να το δεις αυτό γιατί όλα πάνε συγκριτικά.

Έστω ότι ο κόσμος είναι ζώα (που πολλοί είναι) και επειδή δεν τους κάνουν τα χατίρια βαθμολογούν όλοι αρνητικά οπότε κατά μέσο όρο το 60% όσων συναλλάσσονται πχ με την εφορία είναι δυσαρεστημένοι.

Αν στην εφορία πέρα ραχούλας όμως, το 90% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι μήπως πρέπει να ψάξουμε να δούμε τι συμβαίνει εκεί;

Αντίστοιχα και ατομική, αν κατά μέσο όρο με κάθε υπάλληλο της υπηρεσίας είναι το 60% δυσαρεστημένο αλλά με τον Γιώργο είναι το 90% μήπως πρέπει να δούμε γιατί;

Και μπορεί να μην φταίει ο υπάλληλος, μπορεί να φταίει ότι πχ η συγκεκριμένη εφορία είναι υποστελεχωμένη και οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες οπότε πρέπει να πάνε επιπλέον άτομα.
Ή μπορεί ο Γιώργος να είχε άλλα καθήκοντα πριν, να πήρε μετάθεση και χωρίς καμιά εκπαίδευση να τον πέταξαν στα λιοντάρια οπότε να πρέπει να του γίνει η σωστή εκπαίδευση.

Αν δεν κάνεις την αξιολόγηση αυτή δεν θα μπορέσεις ποτέ να βελτιωθείς.

Για να έχει όμως νόημα, θα πρέπει στο τέλος να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις αν κάποιος αρνείται να δουλέψει, αν δεν θέλει να κάνει τα καθήκοντα του ή ακόμα αρνείται να τηρήσει το ωράριο του ή αν τέλος πάντων δεν είναι κατάλληλος για την θέση του και δεν υπάρχει καμία βελτίωση με κανέναν τρόπο.
Σε έναν άλλο κόσμο όμορφο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο.:)

amarelia

Περιβόητο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει από Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 5.804 μηνύματα.
όπως αξιολογείται όλος ο υπόλοιπος κόσμος (με τις παθογένειες) ετσι θα αξιολογηθούν και εκείνοι.

δεν μπορούμε να λέμε πως παρατάμε κάτι επειδή δε θα είναι τέλειο

λυπάμαι αλλά ετσι αξιολογείται και ο κόσμος του ιδιωτικού τομέα.
δεν μπορεί κανείς να καβατζώνει μια θέση και να κάνει στασίδι μια ζωή

American Economist

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 34.170 μηνύματα.
όπως αξιολογείται όλος ο υπόλοιπος κόσμος (με τις παθογένειες) ετσι θα αξιολογηθούν και εκείνοι.

δεν μπορούμε να λέμε πως παρατάμε κάτι επειδή δε θα είναι τέλειο

λυπάμαι αλλά ετσι αξιολογείται και ο κόσμος του ιδιωτικού τομέα.
δεν μπορεί κανείς να καβατζώνει μια θέση και να κάνει στασίδι μια ζωή

Από τις φορές που συμφωνούμε απόλυτα, καθώς μιλάμε για κοινή λογική. Μου φαίνεται τρελό κάποιος να κλειδώνει μια θέση μόνιμα ακόμα και αν είναι αισχρός στην δουλειά του.

Βασικά όλοι μας έχουμε άπειρα παραδείγματα με αισχρή εξυπηρέτηση στο δημόσιο τομέα.​

back2967

Διάσημο μέλος

Και από μία ιδιωτική εταιρεία μπορεί να θέλεις να πάρεις γρήγορα ένα χαρτί για να κάνεις την δουλειά σου και να μην σου το δώσουν όταν θέλεις.
Και με μια επιχείρηση που έχεις αποφασίσει να συνεργαστείς μπορούν ν΄αθετηθούν τα συμφωνηθέντα.
Μπορεί πχ να έχεις αγοράσει ένα σπίτι που χτίζεται ακόμα και να σου έχουν πει ότι θα μπεις μέσα σε 6 μήνες και τελικά να είναι έτοιμο μετά από έναν χρόνο.
Δεν συγκρίνω τον δημόσιο τομέα με τον ιδιωτικό για να βρω ποιος έχει τα περισσότερα λάθη αλλά παντού μπορεί να συμβούν πολλά.
Πράγματι αλλά στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν επιπτώσεις.

Από το πιο απλό, ότι αν αργήσουν να σου κάνουν την δουλειά που θες θα σε χάσουν από πελάτη και θα πάθει ζημιά η φήμη τους γιατί θα πεις δεξιά και αριστέρα την εμπειρία σου μέχρι το να τους κυνηγήσεις δικαστικά για αποζημίωση αν αθέτησαν τους όρους του συμβολαίου όταν αγόρασες το σπίτι.

Αντίστοιχα ατομικά ένας υπάλληλος αν οι προιστάμενοι του κρίνουν ότι δεν κάνει καλά την δουλειά του μπορεί να έχει επιπτώσεις,από το να μην πάρει αύξηση μέχρι το να απολυθεί.
Αλλά κυρίως εκεί πληρώνει κάποιος ιδιώτης από την τσέπη του, αν κάποιος θέλει να πληρώνει και κακούς υπαλλήλους επειδή είναι φίλοι και συγγενείς του, γκόμενοι ή για όποιον άλλο λόγο δικαίωμα του λεφτά του είναι.

Γιατί στο δημόσιο να είναι στάνταρ ότι εγώ και εσύ θα πάρουμε την ίδια αύξηση ακόμα και αν εγώ τα ξύνω και εσύ δουλεύεις και για εμένα που ξύνομαι και γιατί να μην μπορεί να απολυθεί κάποιος που δεν θέλει να κάνει την δουλειά του.

Συμφωνώ ότι αυτοί οι κακοί είναι πλέον μειοψηφία, αλλά γιατί να μην τους ακουμπάει κανείς.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.750 μηνύματα.
Καλά κάνουν και είναι μόνιμοι.

Το δημόσιο δεν είναι επιχείρηση για να απολύει κόσμο επειδή η κλίκα γύρω από το επίπεδο 2 αποφάσισε να αυξήσει τα έσοδα από μείωση θέσεων με τη "δικαιολογία" της χαμηλής απόδοσης. Την χαμηλή απόδοση των CEO και κάποιων σκουλικιών που το παίζουν ειδικοί διευθυντές, εταιρικοί σύμβουλοι και φιλοσοφείν θεωρίες από τη διοίκηση επιχειρήσεων ποιος θα την ελέγξει;

Λένω

Διάσημο μέλος

Ετήσια αξιολόγηση υπήρχε ανέκαθεν από τους Προϊσταμένους τους.

Επίσης λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν συναλλάσσονται με τους πολίτες.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά θα υπάρχουν στην αξιολόγηση μεταξύ αυτών που συναλλάσσονται με τους πολίτες και αυτών που δεν συναλλάσσονται;

Τελευταία επεξεργασία:

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.639 μηνύματα.
Να είναι άμεσα συνδεδεμένη η άρση της και με την αποτελεσματικότητα του υπαλλήλου ως προς τις συνδιαλλαγές του προς το κοινό Πχ. απανωτές καταγγελίες να λαμβάνονται υπόψη στην όποια αξιολόγηση .

Τρανό παράδειγμα πρόσφατα ... Παίρνω τηλ. στον ΕΦΚΑ για τη διεκπεραίωση υπόθεσης και η υπάλληλος έξω φρενών που την ενόχλησα ( μου το κλείνει στα μούτρα) ... Παίρνω τηλ νωρίτερα για τηλεφωνικό ραντεβού πάλι στον ΕΦΚΑ.. Άλλη υπάλληλος τώρα αγενέστατη με ξεχεζει ,γιατί τόλμησα να ρωτήσω κάτι που δεν κατάλαβα, μου το κλείνει επίσης, αφού με μισόλογα και ασάφειες μου έδωσε μια πληροφορία λες και μου κάνει χάρη .

back2967

Διάσημο μέλος

Το δημόσιο δεν είναι επιχείρηση για να απολύει κόσμο επειδή η κλίκα γύρω από το επίπεδο 2 αποφάσισε να αυξήσει τα έσοδα από μείωση θέσεων με τη "δικαιολογία" της χαμηλής απόδοσης. Την χαμηλή απόδοση των CEO και κάποιων σκουλικιών που το παίζουν ειδικοί διευθυντές, εταιρικοί σύμβουλοι και φιλοσοφείν θεωρίες από τη διοίκηση επιχειρήσεων ποιος θα την ελέγξει;
Οι μέτοχοι...αν δεν τους φέρει τα κέρδη που θέλουν παίρνει πόδι ο CEO.
Ότι υπάρχει σαπίλα υπάρχει γιατί και οι μέτοχοι τους νοιάζουν τα κέρδη χωρίς να τους νοιάζει το πως ήρθαν αυτά αλλά είναι άσχετο με το θέμα εδώ.
Δεν λέμε να κάνει τακτική τύπου κάθε χρόνο το 5% με την χαμηλότερη αξιολόγηση φεύγει όπως κάνουν κάποιες εταιρείες αλλά να φεύγει όποιος αποδεδειγμένα δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του.

Και με κάποιο τρόπο παίρνουν όλοι άριστα...Αλλά και να βαθμολογηθούν με πάτο δεν έχουν καμία συνέπεια.
Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι τίποτα δεν θα αλλάξει γιατί δεν έχει κανένας πολιτικός λόγο να χάσει τόσες ψήφους, κουβέντα να γίνεται.

Επίσης λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν συναλλάσσονται με τους πολίτες.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά θα υπάρχουν στην αξιολόγηση μεταξύ αυτών που συναλλάσσονται με τους πολίτες και αυτών που δεν συναλλάσσονται;
Το ίδιο δεν γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα;
Υπάρχουν υπάλληλοι που συναλλάσσονται με πολίτες και άλλοι που δεν συναλλάσσονται, ακόμα και μέσα στην ίδια επιχείρηση. Πως αξιολογούνται;
Η άποψη του κοινού είναι ένα και μόνο κριτήριο, υπάρχουν και άπειρες άλλες μετρικές απόδοσης.
Θα συγκρίνεις υπάλληλους παρόμοιας θέσης/ειδικότητας, όπως δεν θα πήγαινες να συγκρίνεις έναν πωλητή με έναν προγραμματιστή.

Για παράδειγμα στο κτηματολόγιο, στους υπαλλήλους που ελέγχουν τα χαρτιά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα μπορούσες να έχεις μια μετρική με το πόσες μεταβιβάσεις(είτε σε απόλυτο αριθμό είτε σε τετραγωνικά) ανα μήνα διεκπεραιώνει κάθε υπάλληλος.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό...

amarelia

Περιβόητο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει από Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 5.804 μηνύματα.

υπάρχει ναι απλά αν δεν υπάρχουν και επιπτώσεις είναι δώρον αδωρον, μονο για ηθική ικανοποίηση ή δυσανασχέτηση
που αν κάποιος τα εχει γραμμένα ολα δεν τον νοιάζει κιολας καν
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Τρανό παράδειγμα πρόσφατα ... Παίρνω τηλ. στον ΕΦΚΑ για τη διεκπεραίωση υπόθεσης και η υπάλληλος έξω φρενών που την ενόχλησα ( μου το κλείνει στα μούτρα) ... Παίρνω τηλ νωρίτερα για τηλεφωνικό ραντεβού πάλι στον ΕΦΚΑ.. Άλλη υπάλληλος τώρα αγενέστατη με ξεχεζει ,γιατί τόλμησα να ρωτήσω κάτι που δεν κατάλαβα, μου το κλείνει επίσης, αφού με μισόλογα και ασάφειες μου έδωσε μια πληροφορία λες και μου κάνει χάρη .
εγω που πηγα με τη γιαγια μου σε δημοσια υπηρεσια (η οποια ειναι συνεσταλμένη και δεν μιλαει πολυ) και ηταν ο αλλος στην υποδοχή- επαιζε πασιεντζα(!!!!) στον υπολογιστή και κοιταει τη γιαγια μου και της λεει «Τι θες;» με υφος τέρμα υποτιμητικο

μας ακουσε ολο το τετραγωνο, εγινε το ελα να δεις

αντε ρε που θα πληρωνουμε και θα αντιμετωπίζουμε το καθε ζωο

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.385 μηνύματα.
Να ρωτήσω κάτι;
Εφόσον η μονιμότητα είναι προνόμιο και προς το συμφέρον τους, πως γίνεται να είναι υπέρ και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά πλειοψηφία στην κατάργησή της;
Και μην μου πείτε ότι απλά είναι σώφρονες άνθρωποι που θέλουν το σωστό και το δίκαιο :loltooth:

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.639 μηνύματα.
Εφόσον η μονιμότητα είναι προνόμιο και προς το συμφέρον τους, πως γίνεται να είναι υπέρ και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά πλειοψηφία στην κατάργησή της;
Ίσως γιατί και οι ίδιοι δεινοπαθουν στις συνδιαλλαγές τους με το ελληνικό δημόσιο και τους λειτουργούς τους;🤔

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.345 μηνύματα.
Να ρωτήσω κάτι;
Και μην μου πείτε ότι απλά είναι σώφρονες άνθρωποι που θέλουν το σωστό και το δίκαιο :loltooth:
Καλά, πέραν του οτι θα ήταν σωστό και δίκαιο να καταργηθεί η μονιμότητα, υπάρχει και το άλλο, ότι αυτές οι σφυγμομετρήσεις γίνονται και για να σε προαλείψουν ως πολίτη-δέκτη των επερχόμενων νομοθετικών παρεμβάσεων. Να δουν πως θα αντιδράσεις στην ιδέα και μόνο, να δουν αν θα κλωτσήσεις αν πάνε να το περάσουν, ή απλά να στο κάνουν πιο εύπεπτο.

Ποτέ δε θα μαθουμε πραγματικα ποιοι και πόσοι ΔΥ ειναι υπερ της κατάργησης της μονιμότητας.

Μπορει ολο αυτό να ειναι και κυβερνητικά μαγειρεμενη σφυγμομέτρηση για να σου πουν μετα απο ενα χρόνο "οι πολίτες το ζήτησαν σε δημοσκοπήσεις, να κι εμείς το φέρνουμε ως νόμο".

Λένω

Διάσημο μέλος

Ίσως γιατί και οι ίδιοι δεινοπαθουν στις συνδιαλλαγές τους με το ελληνικό δημόσιο και τους λειτουργούς τους;🤔
΄Ισως επειδή κάποιοι ξεσκίζονται στην δουλειά και κάποιοι άλλοι κολοβαράνε.

Πάνθηρας!

Επιφανές μέλος

Ο Πάνθηρας! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 25.787 μηνύματα.
΄Ισως επειδή κάποιοι ξεσκίζονται στην δουλειά και κάποιοι άλλοι κολοβαράνε.

Τους πλακωνω στις αναφορές εγώ κάτι τέτοιους μην ανησυχείς. Ευτυχώς εδώ που ήρθα δεν έχουμε τέτοιους. Αλλιώς θα γινόταν μακελειό ήρθα πολυ αγριεμενος κ απρόσιτος. Ευγενικός μεν απρόσιτος δε.

Αυτοί που λες είναι και οι χειροτεροι. Μόνο το κέρδος κ το χρήμα τους νοιάζει. Εχω δει ιδιωτικές επιχειρήσεις να είναι τέρμα ανηθικοι. Σε αυτό το Δημόσιο κερδιζει.

Δίκιο έχεις αλλά αυτά δεν είναι αποκλειστικά μειονεκτήματα του δημοσίου, το ίδιο ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα και σε πολλές περιπτώσεις χειρότερο.

Πχ και εκεί υπάρχει η δυνατότητα στον εργοδότη την υπερωρία να την δώσει σε ρεπό αντι να την πληρώσει, δυνατότητα νόμιμων 10ωρων σε περιόδους με πολύ δουλειά και αναπλήρωση του με μειωμένο ωράριο κάποιους μήνες μετά, πρόσφατα νομοθετημένη δυνατότητα 6ημερου σε επιχειρήσεις που δουλεύουν 24/7, και εκεί επαγγέλματα με on call και νυχτερινές βάρδιες (πχ security και τηλεφωνικά κέντρα) πληρώνονται ψίχουλα.

Ο δημόσιος υπάλληλος αν του ζητηθεί να κάνει κάτι που δεν προβλέπεται να κάνει μπορεί να αρνηθεί ή γενικότερα αν οι συνθήκες δεν είναι καλές μπορεί να ζητήσει μετάθεση σε κάποια άλλη θέση/υπηρεσία. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα αλλά εκεί ο εργοδότης μπορεί να τον απολύσει την ίδια μέρα αν θέλει με αποζημίωση ψίχουλα, μηδενική κιόλας αν είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με αορίστου και δουλεύει λιγότερο από χρόνο στον ίδιο εργοδότη.

Αυτά αν συγκρίνουμε υπαλλήλους. Ο ελεύθερος επαγγελματίας ναι δουλεύει όσο και όποτε θέλει αλλά έχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο.

Ο ελευθερος επαγγελματίας μαθαίνει πολυ περισσοτερα απο ότι στο Δημόσιο που απλά μαθαίνουν να ασχολουνται με χαρτιά. Εγώ για αυτό έφυγα εκτός... Για να μάθω και κανα περιστατικο δεν αντέχω άλλο τα χαρτιά κ τη στασιμότητα.

Ωστόσο όχι το βράδυ σε ξυπνάνε αν κάτσει κάτι σοβαρό για να ενημερωθείς και να δώσεις οδηγίες αν χρειαστεί. Τώρα αν μιλάτε για Εφκατζηδες εδώ μέσα τι να πω ;

Δεν θα μιλήσω για τη κάθε κοπριά... Προσωπικά το τηλ μου ηρεμει μόνο όταν είμαι σε άδεια. Και δυστυχώς αυτό δεν πληρωνεται έξτρα. Αυτό είναι άδικο γιατί είμαι διαθέσιμος αμα χρειαστεί. 🙃

Δε ξερω τι λεει ο καθένας για το Δημόσιο αλλά για μένα είναι το νουμερο ένα κακό σημείο για μένα... Δε μπορω να κλείσω πχ το κινητό πρεπει να το έχω κοντά. Εκτός κ αν ειμαι σε άδεια 😄

Δίκιο έχεις αλλά αυτά δεν είναι αποκλειστικά μειονεκτήματα του δημοσίου, το ίδιο ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα και σε πολλές περιπτώσεις χειρότερο.

Πχ και εκεί υπάρχει η δυνατότητα στον εργοδότη την υπερωρία να την δώσει σε ρεπό αντι να την πληρώσει, δυνατότητα νόμιμων 10ωρων σε περιόδους με πολύ δουλειά και αναπλήρωση του με μειωμένο ωράριο κάποιους μήνες μετά, πρόσφατα νομοθετημένη δυνατότητα 6ημερου σε επιχειρήσεις που δουλεύουν 24/7, και εκεί επαγγέλματα με on call και νυχτερινές βάρδιες (πχ security και τηλεφωνικά κέντρα) πληρώνονται ψίχουλα.

Πρέπει να αλλαξει αυτο αν θες τη γνώμη μου. Να μπορώ να το πληρωθω

Το προηγουμενο μήνα είχα +20 ώρες υπερωρία... Αν αυτή πληρωνοταν 10 ευρώ έξτρα την ώρα... Και αν ήταν κ βράδυ το διπλάσιο εγώ τώρα πχ θα έπαιρνα 200-300 ευρώ παραπανω το μηνα.
Είναι ένα σημαντικό ποσο... Δε θέλω ρεπο... Δεν είμαι γέρος να μη μπορώ να δουλέψω τα λεφτά όμως μου χρειάζονται.

Τα χουμε ξαναπεί στις εποχές που ζουμε τα 1500 είναι οριακά... Είσαι 40 χρονών ρε φίλε δεν είσαι 25 να μένεις με τους γονεις σου κ να σε ταΐζουν.

Τέλος πάντων τα χουμε ξαναπεί. Δε πληρωνουν παντως αυτά που θα έπρεπε για αυτό βλέπετε κάποιους κοιτάνε να κάνουν τα λιγότερα. 😑

Τελευταία επεξεργασία:

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Πολιτικός μηχανικός. Έχει γράψει 1.969 μηνύματα.
Είναι εξαιρετικά απλή η απάντηση στο ζήτημα αυτό. Και θα μιλήσω καθαρά για τον δικό μου κλάδο, αρχικά μέσα από ένα πραγματικό παράδειγμα, κι έπειτα κάνοντας ένα projection στο μέλλον.

Δημόσιος υπάλληλος είναι και ο Ιατρός που θα αντιμετωπίσει το κρίσιμο ή και απλό περιστατικό. Παράδειγμα από ημέρα εφημερίας Παθολογικής.

Καλείται ο εφημερεύων να αντιμετωπίσει τα παρακάτω:

Ασθενής Α: Ενώ είναι σε Ινότροπα (σηπτικός), ξαφνικά ρίχνει στα τάρταρα τις πιέσεις του.
Ασθενής Β: Σε τεχνητό νεφρό, καλείται ο ιατρός καθώς έπεσε στο πάτωμα η μερική πίεση οξυγόνου του.
Εφημερεύων: Τρέχει να απορρίψει νεφροειδές γεμάτο με βελόνες για να μην καρφωθεί κανένας μετά από εργώδη αιμοληψία για καλλιέργεια, όπου ο ασθενής Γ ήταν εντελώς αφυδατωμένος.

Ταυτόχρονα:

Ασθενής Δ: Απαιτεί να του δώσεις το κινητό εκείνη τη στιγμή, γιατί "αυτος σε ... πληρώνει".
Ασθενής Ε: Παλαιότερο περιστατικό, θέλει να του κάνεις ... μασαζ και να τον γυρίσεις πλευρό.
Συνοδός: Ρωτάει επίμονα για το εάν το οξύ ισχαιμικό του πατέρα του θα αφήσει συμπτώματα και πότε θα ξέρουμε.

:excl:Με την αξιολόγηση λοιπόν που προτείνεται (και ανέβηκε και σχετική πλατφόρμα στο gov), οι τρεις τελευταίοι ή οι συγγενείς τους τον ιατρό τον έχουν ξεσκίσει, εάν δεν τους ικανοποιήσει άμεσα, με την αξιολόγησή τους να είναι ισοβαρής σε σχέση με τα πρώτα περιστατικά. Ενώ ο άνθρωπος τρέχει για πραγματικά επείγοντα ζητήματα, σε περιβάλλον όπου οι λιγοστοί συνάδελφοι/νοσηλευτές τρέχουν ακριβώς υπό τις ίδιες συνθήκες.

:velos:Τι προστατεύει τον υπάλληλο της ιστορίας μας από το να αξιολογηθεί αρνητικά και άδικα σε πρώτο χρόνο, και σε δεύτερο να χάσει τη δουλειά του; Ορθά μαντέψατε, η "μονιμότητα".

:excl:Projection: Καθώς η μονιμότητα και η σχετική εργασιακή ασφάλεια που προσδίδει, είναι το μόνο που κρατάει αυτή τη στιγμή όρθια τα νοσοκομεία, την επόμενη ημέρα αλλαγής του καθεστώτος, έχουν αδειάσει από προσωπικό. Δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος που θα υπομένει 293ώρες/μήνα για τέτοιο σκουπίδι μισθό και εργασιακό τρόμο.

:yy: Οι ιδιώτες πλέον επαγγελματίες συνασπίζονται (κομπρεμί ρε παιδί μου, τραστ, πως έκαναν οι μάγκες στην ενέργεια), και θέτουν ελάχιστη τιμή για το πιο απλο λ.χ. καρδιολογική εκτίμηση (που δεν θα υπάρχει η καβάτζα του τσαμπέ Δημοσίου πλεον, αφού άδειασε) 300e.
Στεφανιογραφία και νοσηλεία σε ιδιωτικό αιμοδυναμικό; Ας το αφήσουμε, ούτε οι ίδιες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές θα μπορούν να το καλύψουν.

Ας σκεφτούμε όλοι λοιπόν πολύ καλά, με μυαλό και τσέπη, τις συνέπειες των όσων στηρίζουμε.

Τελευταία επεξεργασία:

Λένω

Διάσημο μέλος

Επίσης σας πρότεινα να γκουγκλάρατε τι σημαίνει μετακλητός δημόσιος υπάλληλος.
Κάντε το.

Αν καταργηθεί η μονιμότητα, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, επί της ουσίας "θα γίνουν "μετακλητοί" και στην θέση των "ακατάλληλων" (δώστε σημασία στα εισαγωγικά), θα πάνε άραγε οι περισσότερο κατάλληλοι ή οι έχοντες άλλου είδους προσόντα που μετά από κάποιον καιρό που θ΄αλλάξουν οι "συνθήκες" θα θεωρηθούν αυτοί "ακατάλληλοι" για να επανέλθουν οι προηγούμενοι ή για να έρθουν άλλοι περισσότερο κατάλληλοι;
Δεν θα πω τίποτα άλλο και ήδη είπα πολλά.
Προσέχετε τι εύχεστε.

΄Ετσι κι αλλιώς ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει.

Grand Duchess

Διακεκριμένο μέλος

Η Grand Duchess αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 6.616 μηνύματα.
Δεν με ενδιαφέρει η μονιμότητα ή όχι, αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει σύστημα αξιολόγησης με ουσιώδεις συνέπειες και αν μαζευτούν πολλά στοιχεία εναντίον σου, τότε δρόμο.

Οι επίκουροι (συμβασιούχοι) δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα δουλεύουν με άθλια δικαιώματα και ελάχιστες ημέρες άδειας.

Όπως λέει ο @nPb σε καμία χώρα δεν έχει καταργηθεί η μονιμότητα απλά στην Ελλάδα κάνουν ο,τι θέλουν επειδή κανείς δεν παίρνει την αξιολόγηση στα σοβαρά.

Και εννοείται οι αξιολογήσεις να είναι βάσιμες και όχι να κατεβάζει ο κάθε χαζός συγγενής ασθενή στα ΤΕΠ ότι ο γιατρός δεν ήταν επικοινωνιακός επειδή δεν μου έκανε μασάζ στην πλάτη που λέει και ο @Ryuzaki. Δεν είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ΕΦΚΑτζηδες (ότι χειρότερο).

Τελευταία επεξεργασία:

glayki

Διακεκριμένο μέλος

Οι "παρενέργειες " της μονιμότητας

Χρήστες Βρείτε παρόμοια