Μα τι λες τώρα φίλε μου, απ' όσα έγραψα εσύ αυτό κατάλαβες;

Αυτός είναι ο περιβόητος ορθολογισμός σου;

Η προσωποποίηση των γενικών διαπιστώσεων και απόψεων, μάλλον ως υπερβολική προσωπική ανασφάλεια θα πρέπει να θεωρηθεί...
Δηλαδή εγώ που είμαι πιο μεγάλος δεν κρίνω σωστά; Μήπως επειδή είμαι πιο μεγάλος κρίνω σωστότερα από εσένα; Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το παρόν επιχείρημα καταλήγει πολύ εύκολα εις άτοπον "ορθολογιστή" φίλε μου...
Η απάντηση αυτή, μάλλον προκατάληψη προς την εκκλησία δείχνει, παρά κάποιας μορφή ορθολογισμό και στο λέει αυτό κάποιος που ειλικρινά την εκκλησία την απεχθάνεται όσο ο ...διάολος το λιβάνι. Στην πραγματικότητα ο επιστημονικός δογματισμός είναι εξίσου απεχθής με τον θρησκευτικό κι έχει επίσης και τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή του αποκλεισμού νέων ιδεών, επειδή δεν έχουν ΑΚΟΜΗ αποδειχτεί, λες κι αυτές που ισχύουν σήμερα είχαν αποδειχτεί από τις απαρχές του πολιτισμού και της επιστήμης.
Την καρδιά σου τη χαλάς, επειδή θεωρείς ότι κάθε εναντίωση στις απόψεις σου, αποτελεί προσωπική επίθεση προς εσένα. Η δική μου δεν έχει χαλάσει στο παραμικρό. Επίσης, ομολογείς ότι κανένα επιχείρημα που θα μπορούσε να σου παραθέσει ένας επιστήμονας δεν θα είναι ποτέ σε θέση να κλονίσει τις βεβαιότητές σου, ενώ εσύ είσαι εκείνος που πρώτος έθεσες τα επιστημονικά επιχειρήματα στην υπηρεσία των απόψεών σου. Ταυτόχρονα, προβάλεις την δική σου ιδεολογική ακαμψία και σε μένα, προεξοφλώντας ότι μου είναι αδύνατον να πεισθώ για οτιδήποτε, πράγμα αυθαίρετο, άδικο και άτοπο. Από την εποχή που ήμουν στην ηλικία σου έως σήμερα, έχω αναθεωρήσει πολλές φορές τις απόψεις μου, πράγμα που σου εύχομαι να κάνεις κι εσύ.
Τι σχέση έχει τούτος ο τρόπος σκέψης σου με τον "ορθολογισμό", στο όνομα του οποίου έχεις αυτοβαπτιστεί κατά δήλωσή σου, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύεις του λόγου το αληθές, χρήζει επεξήγησης από την πλευρά σου...
Ο πραγματικός ορθολογισμός προϋποθέτει αμφιβολία κι αναζήτηση κι όχι περιχαράκωση πίσω από κάθε μορφής στρατευμένων βεβαιοτήτων...