Isiliel
Επιφανές μέλος

Μια λέξη που αξίζει να διαδοθεί λοιπόν.
Ποια λέξη θα επιλέγατε εσείς από την Ελληνική γλώσσα, που δεν υπάρχει στα Αγγλικά;
Δείτε παραδείγματα λέξεων άλλων γλωσσών στο άρθρο που ακολουθεί:
10 Untranslatable Words (And When You’ll Want to Use Them)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mercury
Επιφανές μέλος

"Μαλάκας"!!!
Οκ,σοβαρεύομαι.
Νομίζω η ελληνική λέξη που δεν μεταφράζεται,και δεν υπάρχει αντίστοιχη είναι:
"Το φιλότιμο"
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
MissKit
Επιφανές μέλος

Dogie
Πολύ δραστήριο μέλος

Ούτε αυτή έχει αντίστοιχη.

Isiliel
Επιφανές μέλος

Η λέξη κέφι είναι τούρκικη: [<τουρκ. keyιf (= ευθυμία)]
venividivici
Τιμώμενο Μέλος

Γεια σου Dogie!
Η λέξη κέφι είναι τούρκικη: [<τουρκ. keyιf (= ευθυμία)]
Με την άδεια σου είναι αραβική....
Η λέξη που θα έπρεπε να μείνει ξεχωριστή ας ήταν κάποια από τον Όμηρο ή τον Ηρόδοτο ή τον Ηράκλειτο ή τον Σωκράτη......
Βρήκα μία που αναφέρει ο Όμηρος......
δυσαριστοτοκείαν
Στην Ιλιάδα του Ομήρου η Θέτις θρηνεί για ότι θα πάθει ο υιός της Αχιλλέας σκοτώνοντας τον Έκτωρα «διό και δυσαριστοτοκείαν αυτήν ονομάζει». Η λέξη αυτή από μόνη της είναι ένα μοιρολόι, δυς + άριστος + τίκτω (=γεννώ) και σημαίνει «που για κακό γέννησα τον άριστο»
πηγή
Ναι ξέρω ότι δεν είναι η πιο εύηχη...
αλλά που να διαβάζω από την αρχή όλη την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.....απλά google it...

Isiliel
Επιφανές μέλος

Με την άδεια σου είναι αραβική....
Παρακαλώ, δεν είμαι και ο πάπας.

Το διάβασα στο λεξικό των Τεγόπουλου - Φυτράκη.
Εξαιρετική λέξη, όμως τι νόημα έχει να μάθουμε στους ξένους μια λέξη που δεν χρησιμοποιούμε ούτε εμείς;
Βρήκα μία που αναφέρει ο Όμηρος......
δυσαριστοτοκείαν

Ηρώ
Διακεκριμένο μέλος

Guest 209912
Επισκέπτης

Παλληκάρι. Νομίζω δεν υπάρχει αντίστοιχη.![]()
Στα αγγλικά το παλικάρι είναι lad
MissKit
Επιφανές μέλος

Στα αγγλικά το παλικάρι είναι lad
Αν το δούμε κυριλεκτικά, ναι. Αλλά έχει αποκτήσει και μια διαφορετική έννοια στη νέα ελληνική η παλληκαριά.

Guest 209912
Επισκέπτης

Αν το δούμε κυριλεκτικά, ναι. Αλλά έχει αποκτήσει και μια διαφορετική έννοια στη νέα ελληνική η παλληκαριά.![]()
Πιστεψέ με έχει την ίδια σημασία με το πως χρησιμοποιήται το lad σε Ιρλανδια και Σκωτία. Το λέω γιατί έχω πάει και το έχω ακούσει με την ίδια έννοια. Στην Αγγλία δε χρησιμοποιήται.
MissKit
Επιφανές μέλος

Isiliel
Επιφανές μέλος

Democracy, idea, and so on and so forth...

Τι θα λέγατε για τη λέξη Έρωτας; Οκ, οι Άγγλοι λένε love, αλλά το ίδιο λένε και για την Αγάπη.

cha0s
Περιβόητο μέλος

...εμ βέβαια, πού να βρούμε λέξεις που να μην υπάρχουν στα Αγγλικά, αφού μας τις έχουν πάρει όλες.
Democracy, idea, and so on and so forth...
Τι θα λέγατε για τη λέξη Έρωτας; Οκ, οι Άγγλοι λένε love, αλλά το ίδιο λένε και για την Αγάπη.![]()
Αγάπη: love
Ερωτας/ερωτευμένος: in love
Dark_kronos
Επιφανές μέλος

Τι θα λέγατε για τη λέξη Έρωτας; Οκ, οι Άγγλοι λένε love, αλλά το ίδιο λένε και για την Αγάπη.![]()
Κψουρα ομως, που λεει και η Ηρω;...!
Isiliel
Επιφανές μέλος

Αλλάζει η λέξη;

iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

DreamsRevenge
Περιβόητο μέλος

Σοβαρά. Επειδή το έχω ξανά ακούσει. Όντως δεν υπάρχει το φιλότιμο στα αγγλικά;
Το φιλότιμο δεν υπάρχει σε καμία γλώσσα

...προσεχώς και στη δική μας

Mercury
Επιφανές μέλος

Κψουρα ομως, που λεει και η Ηρω;...!
Η καψούρα μεταφράζεται σαν "crush" στα Αγγλικά.
Δεν ξέρω βέβαια πως μεταφράζεται το "καρακατακαψούρα"

Όσο για το "φιλότιμο" ή "μπέσα" είναι πολύπλοκη η ερμηνεία της λέξης:
Και δεν υπάρχει μία μόνο λέξη που να μπορεί να την αποτυπώσει.αξιοπρέπεια, τιμή, περηφάνια, το χαρακτηριστικό εκείνου που είναι συχνά υπέρ το δέον συνεπής προς τις υποχρεώσεις του, που πρόθυμα εκτελεί τα καθήκοντά του, με ευσυνειδησία, εκείνου που δεν θέλει να δίνει δικαιώματα να θιγεί η τιμή και η υπόληψή του
Shaman Legba
Νεοφερμένο μέλος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.