Όταν βγάζεις μέσο μισθό ανα μήνα το υπολογίζεις με 12 ή 14;
Γιατί στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν 14 μισθούς όποτε αν κάποιος τον μήνα βγάζει καθαρά 600 τον χρόνο δεν βγάζει 7.200 αλλά 8.400 οπότε αν αυτό το έκανες αναγωγή στο 12μηνο βγαίνει 700.
Το οποίο βέβαια είναι δύσκολο να ενσωματωθεί σε έρευνα ότι δεν παίρνουν όλοι 13-14ο οπότε άντε να βγάλεις άκρη πχ ένας μηχανικός στο δημόσιο παίρνει 12 μισθούς, αν πάει υπάλληλος σε τεχνική εταιρεία παίρνει 14.
Επίσης έχω μια αμφιβολία για τον μέσο καθαρό μισθό 1.070 τον μήνα γιατί δεν συμφωνεί με την έκθεση της ελστατ που ομολογώ δεν διάβασα αναλυτικά. Σελίδα 3 λέει ότι διάμεσο εισόδημα νοικοκυριών 8.752, μέσο 17.089 και σελ 8 ότι μέσο ατομικό εισόδημα 9.952 τα οποία δεν φαίνεται να ταιριάζουν με το 1.070.
Ίσως για αυτό για σύγκριση με άλλες χώρες είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται το ετήσιο εισόδημα όχι το μηνιαίο, όπως δηλαδή βγάζει η ελστατ τις εκθέσεις της.
Το κόστος ζωής Ιρλανδίας και Ισλανδίας μου κάνει εντύπωση επίσης, δεν τους περίμενα πάνω και από ΗΠΑ, Σιγκαπούρη.
Τώρα γενικά πιστεύω πως όχι το εργασιακό δεν έχει ελπίδα βελτίωσης. Οι μισθοί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν ναι, αλλά στην καλύτερη θα συμβαδίζουν με την αύξηση του κόστους ζωής στην χειρότερη θα υπολείπονται κατά πολύ αυτού όπως συμβαίνει σήμερα.
Οι λόγοι για αυτό γνωστοί και χιλιοειπωμένοι, από την βιομηχανία που δεν έχουμε μέχρι τον λανθασμένο επαγγελματικό προσανατολισμό και όλα τα ενδιάμεσα.
Είναι μερικά διαφορετικά πράγματα.
Το ένα είναι ότι κάποιοι παίρνουν λεφτά που δεν τα αξίζουν όμως η ΔΕΗ που λες σαν παράδειγμα είναι ιδιωτική εδώ και κάποια χρόνια, αν κάποιον τον πληρώνουν τόσα κάποιο λόγο θα έχουν.
Και για εμένα είναι ντροπή ένας ποδοσφαιριστής να παίρνει εκατομμύρια και είναι σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή ο καλύτερος γιατρός του κόσμου ας πούμε θα κάνει δεκαετίες να βγάλει όσα βγάζει ο Μέσι σε ένα χρόνο, αντίστοιχα ένας έλληνας εργαζόμενος σε σχέση με έναν ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού πχ κλπ.
Όμως έτσι είναι η κατάσταση.
Τώρα για το άλλο, ναι τα πανεπιστήμια δεν εστιάζουν στους τομείς με ζήτηση για αυτό βλέπεις τόσους πολλούς αποφοίτους σε επαγγέλματα με ανύπαρκτη επαγγελματική αποκατάσταση.
Οι εργοδότες όμως μια χαρά εστιάζουν, για αυτό βλέπεις software engineers να παίρνουν όσα παίρνουν ενω ο λογιστής 800 ευρώ...