Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει μια 62χρονη στο Τζάνειο Νοσοκομείο, που
υπέστη σοβαρές βλάβες από μετάγγιση αίματος που δεν χρειαζόταν, και μάλιστα με αίμα διαφορετικής ομάδας από τη δική της. Σε εξέλιξη βρίσκεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το πρωτοφανές, ενώ ο βοηθός νοσηλευτή που φέρεται να πραγματοποίησε την διαδικασία έχει τεθεί σε προσωρινή αργία και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια.
Το αδιανόητο λάθος έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης (04/05), όταν η 62χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα εγκεφαλικού. Όταν ο 30χρονος βοηθός νοσηλευτή αντιλήφθηκε το λάθος του, ενημέρωσε αμέσως τους γιατρούς. Η γυναίκα, που χειρουργήθηκε, την στιγμή αυτή νοσηλεύεται διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση.
Σχεδόν αμέσως, η γυναίκα υπέστη πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια και σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, έχουν πληγεί 5 λειτουργικά όργανα του οργανισμού της. Οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος που δεν επικοινωνεί, η καρδιά, τα νεφρά, ενώ έχει και κάποιο αιματολογικό θέμα.
«Εγώ την μητέρα μου την άφησα καλά και μου την σακάτεψαν. Η αριστερή της μεριά έχει μείνει ανάπηρη αυτή την στιγμή. Είναι σταθερή τώρα, αλλά είναι κρίσιμη (η κατάστασή της). Υπάρχει πιθανότητα να μείνει και φυτό», δήλωσε ο γιος της, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Αθανάσιος Αλεξόπουλος τόνισε:
«Μας έδωσαν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης».
«Μπερδεύτηκα, ελάτε, υπάρχει πρόβλημα»
«Μπερδεύτηκα, ελάτε, υπάρχει πρόβλημα» φέρεται να είπε ο βοηθός νοσηλευτή, ομολογώντας το λάθος του σχετικά με την μετάγγιση αίματος, ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκε.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε:
«Θα πρέπει να τριπλοτσεκάρονται προκειμένου να τους χορηγηθεί το αίμα».
Οι συγγενείς της κατέθεσαν μήνυση, ενώ το νοσοκομείο έχει
διατάξει ΕΔΕ και έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Πειραιά, για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, ενώ σε βάρος του έχουν κινηθεί και οι εσωτερικές διαδικασίες στο νοσοκομείο.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ανέφερε:
«Θα έχω τα πρώτα γραπτά πορίσματα περίπου σε μια εβδομάδα. Τότε, θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα και θα δούμε τι πραγματικά πήγε λάθος, αν τηρήθηκε ή όχι το πρωτόκολλο και γιατί. Μέχρι τότε, ζητώ συγγνώμη από την οικογένεια, εύχομαι περαστικά στην ασθενή και να τα καταφέρει».
Τι αναφέρει το επίσημο πρωτόκολλο
Σύμφωνα με το επίσημο πρωτόκολλο, η μετάγγιση αίματος σε νοσοκομείο πρέπει να γίνεται παρουσία γιατρού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο γιατρός φαίνεται να έδωσε εντολή στον βοηθό νοσηλευτή.
Στη συνέχεια ο νοσηλευτής, και όχι βοηθός, πρέπει να προχωρήσει στην διασταύρωση των στοιχείων, μεταξύ ασθενή και μονάδας αίματος και να γίνει ταυτοποίηση με την καρτέλα που υπάρχει στο κρεβάτι του ασθενή. Όμως, όπως φαίνεται, τίποτα από όλα αυτά δεν έγιναν.
Η κ. Βάνα Μυρίλλα, βιοπαθολόγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι:
«Εάν η μονάδα αυτή αίματος που πήρε δεν ταίριαζε, τότε αυτό θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και θάνατο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βοηθός νοσηλευτή εργαζόταν στο νοσοκομείο τα τελευταία 7 χρόνια, ενώ λόγω της ιδιότητας του, δεν είχε την αρμοδιότητα να κάνει μετάγγιση σε ασθενή.