fandago
Διακεκριμένο μέλος

Είναι σωστή η φράση "A light-emitting diode, usually called an LED" όσον αφορά το bold; Δηλαδή είναι an και όχι a επειδή αναφέρεται στο E του emitting; Και αν ναι, ποιος είναι ο κανόνας;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Είναι σωστή η φράση "A light-emitting diode, usually called an LED" όσον αφορά το bold; Δηλαδή είναι an και όχι a επειδή αναφέρεται στο E του emitting; Και αν ναι, ποιος είναι ο κανόνας;![]()
που το είδες αυτό?!?!?!? "usually called a LED" αν και ίσως θα έπρεπε να το παραλείψεις εντελώς "usually called LED"
[δεν υπάρχει κανένας απόλύτως λόγος να επηρεάζεται από το emitting το άρθρο(!)]
fandago
Διακεκριμένο μέλος

Το κείμενο το είδα στην wiki και μου χτύπησε, εξού και η απορία.
Άρα ο κανόνας είναι ότι πάντα εξαρτάται από την επόμενη λέξη αν θα είναι a ή an έτσι;

Αν πάλι θέλω να πω an Interior Designer, είναι σωστό ως an ή a;
Το κείμενο το είδα στην wiki και μου χτύπησε, εξού και η απορία.
Άρα ο κανόνας είναι ότι πάντα εξαρτάται από την επόμενη λέξη αν θα είναι a ή an έτσι;
απολύτως ... όταν η επόμενη λέξη αρχίζει με φωνήεν τότε an, όταν αρχίζει με σύμφωνο a!
Nininaou
Διάσημο μέλος

π.χ. a union
ακούγεται "γιου"...

Ναι, αλλά όταν αρχίζει από φωνήεν που ακούγεται για σύμφωνο...
π.χ. a union
ακούγεται "γιου"...
ακριβώς, ξέχασα να διευκρινίσω ότι πρόκειται για έναν φωνητικό κανόνα. Για λόγους ευφωνίας, δηλαδή για να μην υπάρχει "κενό" ανάμεσα στην άρθρωση της πρώτης και της δεύτερης λέξης, μπαίνει το n. Εδώ έρχεται αυτό που λες nininau, ότι δηλαδή σε αυτή τη λέξη το u ακούγεται σαν σύμφωνο π.χ. university, όμως σε άλλη περίπτωση an urban legend που ακούγεται ως ου, το άρθρο μπροστά παίρνει το ν.
Lorelai
Εκκολαπτόμενο μέλος

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Είναι σωστή η φράση "A light-emitting diode, usually called an LED" όσον αφορά το bold; Δηλαδή είναι an και όχι a επειδή αναφέρεται στο E του emitting; Και αν ναι, ποιος είναι ο κανόνας;![]()
ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟ!!!!
Οταν διαβαζεις την προταση, θα πεις: Γιουζουαλι κολντ εν ΕΛ Ι ΝΤΙ
και οχι εν ΛΕΝΤ.
Οποτε ακολουθειται απο ΦΩΝΙΕΝ κιετσι ΠΡΕΠΕΙ να εχει το n.
io-io
Διάσημο μέλος

Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος

όλοι "λεντ" μου τη λένε

io-io
Διάσημο μέλος

fandago
Διακεκριμένο μέλος

Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πως διαβάζεται η λέξη "LED"

io-io thx, ομολογώ δεν το είχα ξανακούσει ποτέ ότι formally είναι "ελ ι ντι" και δεν είχε τύχει να μου το πει ποτέ κάποιος έτσι!

fan οι απόψεις δεν διίστανται για το πότε ισχύει το a vs an (ή το an vs a, όπως θέλεις δέστο). Ο κανόνας που δόθηκε πιο πάνω προφανώς και είναι σωστός!
Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πως διαβάζεται η λέξη "LED"
io-io thx, ομολογώ δεν το είχα ξανακούσει ποτέ ότι formally είναι "ελ ι ντι" και δεν είχε τύχει να μου το πει ποτέ κάποιος έτσι!![]()
Η λέξη αυτή έχει τελείες ανάμεσα;
Neraida
Επιφανές μέλος

Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος

Neraida
Επιφανές μέλος

Lorelai
Εκκολαπτόμενο μέλος

Edit: Οσοι παιζουν ονλαιν παιχνιδια οπως WoW, DotA κλπ θα εχουν προσεξει οτι ναι μεν εσυ εχεις στο μυαλο σου το ΑοΕ (Area of Effect) ως αοε, αλλα αν ακουσεις καποιον ξενο να το λεει στο teamspeak ας πουμε το λεει ει οου ι κ.ο.κ για διαφορες αλλες συντομογραφιες

αν εννοείς η λέξη "LED" σε paper τουλάχιστον που είναι ότι πιο "επίσημο" την έχω δει μέσα γραμμένη την αναφέρουν ως "LED" όχι ως "L.E.D"
Κοίτα, δεν ξέρω τι είναι αυτό, από τη συζήτηση όμως κατάλαβα ότι πρόκειται για αρχικά λέξεων. Αν τα πεις όπως είναι οι φθόγγοι, δηλαδή ως ελιντι, που προφανώς είναι και το επίσημο, όπως λένε και τα κοριτσιά, τότε καταλαβαίνεις γιατί χρησιμοποιείται το an. Το θέμα είναι ως "λεντ" το χρησιμοποιούμε μόνο εμείς ή και ένας ξένος, στην καθημερινή επικοινωνία θα το πει έτσι. Θέλω να πω αν είναι ευρύτερα γνωστό ως "λεντ", τότε στον προφορικό λόγο μπορείς νομίζω να χρησιμοποιήσεις το a, πάλι για λόγους ευφωνίας. Στον γραπτό λόγο ισχύει το an. Αν όμως είναι γνωστό ως "ελιντι", τότε το an είναι μονόδρομος, γιατί απλά μόνο εμείς το χρησιμοποιούμε "για εσωτερική κατανάλωση" ως "λεντ" και άρα αν θες είναι λίγο "λαθος".
Idril
Πολύ δραστήριο μέλος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 6 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.