ΡΗΝΟΥΛΑ
Νεοφερμένο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Για ορθογραφία μπορείς να δεις και στο google και στο word.εγώ πάντως ψάχνω στο λεξικό μου, αν και είναι κάπως κουραστικό. αλλά τώρα έμαθα ότι κι εδώ μπορώ να ρωτάω την ορθογραφία των δύσκολων λέξεων. απλά εξαίσια!θενκς φορ δι οπορτούνιτι.
![]()
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Και οι δύο περιπτώσεις δεν είναι λάθος;
Αντί για ''πολλή'' δεν έπρεπε να έχει ''πολύ''; Ή εγώ άρχισα να τα ξεχνάω ή αυτοί.

Subject to change
e-steki.gr Founder

η πολλή, το πολύ. Όταν είναι θηλυκό βάζουμε σίγουρα πολλή, και είναι κοινό λάθος το αντίθετο. Πολλή ανοχή είναι σίγουρα σωστό, το πολλή καλή κι εμένα με ξενίζει, αλλά δεν μπορώ να το αιτιολογήσω. Ίσως τελικά να είναι αυτό το σωστό και να το λέμε όλοι λάθος.Διάβαζα ένα βιβλίο και σε ένα σημείο έλεγε ''πολλή ανοχή''. Τότε θυμήθηκα και μία φιλόλογο που κάτω από μία έκθεση σημείωσε ''πολλή καλή''.
Και οι δύο περιπτώσεις δεν είναι λάθος;
Αντί για ''πολλή'' δεν έπρεπε να έχει ''πολύ''; Ή εγώ άρχισα να τα ξεχνάω ή αυτοί.![]()
ruko
Εκκολαπτόμενο μέλος

Τα "ο πολύς/η πολλή/το πολύ" είναι επίθετα και συνοδεύουν ουσιαστικά.
Αντίθετα, "το πολύ" (σκέτο) είναι επίρρημα και συνοδεύει επίθετα, ρήματα, μετοχές κ.λπ.
Δες και εδώ.

Edit, ΟK, το κατάλαβα. Τhanks!
woochoogirl
Τιμώμενο Μέλος

Heptamer
Δραστήριο μέλος

Πολύ καλή
Αυτες ειναι - με βαση τη γραμματική που εγω διδαχθηκα - οι σωστές.
Η διαφορά γραφης,εχει να κανει με τη δευτερη λεξη.
Το "πολλή" ειναι επιθετο στο "ανοχή" ,για αυτο και γραφεται με η.
Αντιθετα,το "πολυ",στο "καλή" ειναι επίρρημα,γιατι δείχνει ποσότητα - προσδιορίζει δηλ πόσο καλή και συνεπώς γραφεται με υ.
Οταν προσδιορίζεται το πόσο,το πώς,ή το που,που ειναι επιρρήματα,τότε οι προσδιορισμοί που τα εκφράζουν ακριβώς αυτα τα επιρρήματα,γραφονται με υ.
Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος

Konstans29185
Εκκολαπτόμενο μέλος

woochoogirl
Τιμώμενο Μέλος

Konstans29185
Εκκολαπτόμενο μέλος

woochoogirl
Τιμώμενο Μέλος

Konstans29185
Εκκολαπτόμενο μέλος

woochoogirl
Τιμώμενο Μέλος

Σύμφωνα με τη διδασκόμενη γραμματική, τα άρθρα τον και την, το αριθμητικό και αόριστο άρθρο έναν, τα άκλιτα δεν και μην και η προσωπική αντωνυμία του τρίτου προσώπου αυτήν και την διατηρούν το τελικό ν (νι) όταν η λέξη που ακολουθεί αρχίζει από φωνήεν ή από στιγμιαίο σύμφωνο, δηλαδή τα γράμματα κ, π, τ, τις διφθόγγους μπ, ντ, γκ, τσ και τζ και τα διπλά ξ και ψ. Πριν από όλα τα άλλα γράμματα το τελικό ν παραλείπεται.
Επίσης, το τελικό ν παραμένει πάντοτε, δηλ. ανεξάρτητα από τον φθόγγο που ακολουθεί, στο άρθρο των, στην προσωπική αντωνυμία του τρίτου προσώπου αυτόν και τον και στο τροπικό επίρρημα σαν.
Αυτο βρισκω παντου. Εκτος απο ενα μπλογκ που γραφει πως μπαινει ν πριν απο κύρια ονοματα, αλλα αυτο πρωτη φορα το ακουω.
Konstans29185
Εκκολαπτόμενο μέλος

Γι'αυτό μου είχε κολλήσει εμένα.. Συγγνώμη για την παραπληροφόρηση!!!
stathakis
Πολύ δραστήριο μέλος

DrStrangelove
Περιβόητο μέλος

να ρωτησω κατι?η λεξη εξωλοκληρου ειναι ετσι οπως την εγραψα?ειναι δυο λεξεις χωρια?εχω κανει λαθος?μπερδευομαι επειδη την ακουω στον προφορικο λογο αλλα δεν θυμαμαι να την εχω συναντησει στον γραπτο!
δυο λέξεις και ο, όχι ω.
stathakis
Πολύ δραστήριο μέλος

σε ευχαριστω για την απαντηση!δυο λέξεις και ο, όχι ω.

venividivici
Τιμώμενο Μέλος

εν: εν μέρει, εν σχέσει, εν γένει, ενόψει, εν συνεχεία, εν πάση περιπτώσει, εν αποστρατεία, εν πρώτοις, εν αντιθέσει
εξ : εξάλλου, εξαρχής, εξίσου, εξ ολοκλήρου, εξ αίματος, εξ ουρανού, εξ αδιαιρέτου
εκ : εκ του προχείρου,εκ περιτροπής, εκ των προτέρων,εκ των υστέρων, εκ πρώτης όψεως
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 28 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.