ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ
Εκκολαπτόμενο μέλος


Όταν γεμίζω τη μπουκάλα με νερό για να κρυώσει στο ψυγείο, αν βιάζομαι να πιω κρύο νερό, βάζω (υποσυνείδητα) λιγότερο από όσο χωράει η μπουκάλα. (Πιστεύω δηλαδή υποσυνείδητα πως, η ταχύτητα πάγωσης τού νερόυ είναι αντιστρόφως ανάλλογη τής ποσότητ/ας του). Έχει κάποια λογική αυτό ή... να συνεχίσω να παίρνω τα χάπια μου;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
suspiria
Διάσημο μέλος


Όταν βάζω λίγο νερό στο βραστήρα βράζει πιο εύκολα. Επίσης όταν είναι ο ζεστός καφές στο ποτήρι, και το ποτήρι είναι γεμάτο, δεν κρυώνει ο καφές γρήγορα, ενώ αν έχει μείνει λίγη ποσότητα ζεστού καφέ στο πάτο του ποτηριού, μέσα σε λίγα λεπτά έχει κρυώσει.
Πειραματίσου

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Hakuna Matata
Πολύ δραστήριο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
suspiria
Διάσημο μέλος


Ε μα obviously ισχυει αυτο που λες. Γιατι φυσας τη σουπα στο κουταλι κι οχι στο πιατο; Η (θερμικη) ενεργεια ειναι αναλογη της μαζας.
Έχεις πρόχειρο και τον τύπο γιατί δεν τον βρίσκω;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Hakuna Matata
Πολύ δραστήριο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος


"The factors that affect the amount of heat are the same as the factors that affect thermal energy, for reasons that should now be clear to you. Thermal energy is only measurable as heat, during heat transfer. The amount of heat transferred can be found according to the following formula:
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
suspiria
Διάσημο μέλος


Iσως σας βοηθάει αυτό
"The factors that affect the amount of heat are the same as the factors that affect thermal energy, for reasons that should now be clear to you. Thermal energy is only measurable as heat, during heat transfer. The amount of heat transferred can be found according to the following formula:amount of heat transferred = mass x change in temperature x specific heatIt is important to note that the symbols that are used for the formula will vary from textbook to textbook, but the values that they represent never change. One way to write the heat transfer formula is shown below:
q = m(DT)CpWhere q = heat transferred, DT = the change in temperature and Cp = the specific heat."
O χρόνος πώς συνδέεται;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος


O χρόνος πώς συνδέεται;
ε μη μου βάζεις δύσκολα! εγώ έχω ακόμα πιο πολλά χρόνια που τελείωσα το Λύκειο!!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Hakuna Matata
Πολύ δραστήριο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
suspiria
Διάσημο μέλος


ε μη μου βάζεις δύσκολα! εγώ έχω ακόμα πιο πολλά χρόνια που τελείωσα το Λύκειο!!!![]()
Μα για τον χρόνο θέλουμε να μάθουμε

Πάντως, υποθέτουμε οτι κρυώνει πιο γρήγορα μία μισό-γεμάτη μπουκάλα αλλά και πίνεται πιο εύκολα. Μία καλή λύση θα ήταν να έχεις στο ψυγείο δύο μισο-γεμάτες μπουκάλες που έχουν το νερό της μία γεμάτης και κρυώνουν στο χρόνο της μισής! Όμως πιάνουν πολύ χώρο


Ο χρονος δεν συνδεεται, γιατι να συνδεθει;
Γιατί ο ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ θέλει να δει τον "χρόνο πάγωσης" (


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Hakuna Matata
Πολύ δραστήριο μέλος


και q σταθερο, μειωνοντας τη μαζα αυξανεται η μεταβολη της θερμοκρασιας.
Καλα δεν τα λεω; Δεν ξερω, ειπαμε, 7 χρονια....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
suspiria
Διάσημο μέλος


Μα ολα αυτα συμβαινουν σε μια μοναδα χρονου. Οποτε αν
q = m(DT)CpWhere q = heat transferred, DT = the change in temperature and Cp = the specific heat."
και q σταθερο, μειωνοντας τη μαζα αυξανεται η μεταβολη της θερμοκρασιας.
Καλα δεν τα λεω; Δεν ξερω, ειπαμε, 7 χρονια....
Δε νομίζω οτι είναι σε μία μονάδα χρόνου...
Λογικά κάπως θα συνδέεται και κάποιο Δt

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Hakuna Matata
Πολύ δραστήριο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος


ΔQ / Δt = k•A•ΔT / L
k = thermal conductivity
A = area of solid
L = thickness of solid
εδώ
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
dooo
Διακεκριμένο μέλος


αν στο πρώτο τύπο, μετρήσουμε το ΔΤ σε διάστημα χρόνου Δt, τότε θα έχουμε το ρυθμό μεταφοράς θερμότητας.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Γιώργος
Τιμώμενο Μέλος



Αν Q η θερμότητα, P ο ρυθμός μεταφοράς θερμότητας και t ο χρόνος, έχουμε:
P = dQ/dt
Κι αν είναι σταθερό το P (δηλ. πχ ένας βραστήρας προσφέρει θερμότητα με σταθερό ρυθμό) τότε:
P = Q / Δt
=> Δt = Q / P
Όπου το P εξαρτάται από το ψυγείο, το βραστήρα, κτλ.

//τα 'πα απλά;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
dooo
Διακεκριμένο μέλος



με άλλα λόγια, τι λε ρε μάστορα, που το P εξαρτάται από το ψυγείο....και άμα το ανοιγοκλείνεις, πάλι σταθερό είναι το Ρ?



μη μου θυμώσεις τζότζοΜΟΥ

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Γιώργος
Τιμώμενο Μέλος


Εχμ, όχι, αλλά είπα πιο πάνω τι γίνεται *αν* είναι σταθερό.με άλλα λόγια, τι λε ρε μάστορα, που το P εξαρτάται από το ψυγείο....και άμα το ανοιγοκλείνεις, πάλι σταθερό είναι το Ρ?![]()

Το Τζότζο είναι της μπάνι-μπάνι, νταξ;μη μου θυμώσεις τζότζοΜΟΥ![]()

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
dooo
Διακεκριμένο μέλος


το οποίο δεν συμβαίνει ποτέΣ.Εχμ, όχι, αλλά είπα πιο πάνω τι γίνεται *αν* είναι σταθερό.![]()
σοβαρά τώρα, δεν ξεκινάμε υπολογισμούς έχοντας δεδομένο τον ρυθμό μεταφοράς, αλλά τη θερμότητα που θέλουμε να μεταφέρουμε για να αλλάξει η θερμοκρασία κατά χ βαθμούς. Αν μπορούμε να μετρήσουμε το χρόνο που συμβαίνει κάτι τέτοιο, νταξ υπολογίζουμε και τον ρυθμό.
το τζότζο είναι του μπάνιμπάνι αλλά μπορούν να το χρησιμοποιούν κι άλλοι

έντιτ: θυμήσου μολις πάρεις πτυχίο, να κάνεις μια εγγραφή στους χημικούς μηχανικούς. για να ξελαμπικάρεις, γιου νόου


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ
Εκκολαπτόμενο μέλος


Χτες έθεσα το θέμα, σήμερα βρίσκω καταιγισμό απαντήσεων.. Thanks, guys..Μα για τον χρόνο θέλουμε να μάθουμε![]()
Μία καλή λύση θα ήταν να έχεις στο ψυγείο δύο μισο-γεμάτες μπουκάλες που έχουν το νερό της μία γεμάτης και κρυώνουν στο χρόνο της μισής! Όμως πιάνουν πολύ χώρο![]()
![]()
Γιατί να μην θεωρήσω τις ν μπουκάλες σαν ένα αντικέιμενο; Και πώς ορίζεται τελικά το αντικείμενο; Πρέπει μήπως να είναι συνεκτικό (αδιάσπαστο);
Αν κολλήσω τις μπουκάλες μεταξύ τους, θεωρούνται τότε σαν ένα αντικείμενο;
Θα συνεχίζει να μειώνεται ο χρόνος ψύξης; Αν ναι, μήπως τότε έχει σημασία απλά η ελεύθερη επιφάνεια (το εμβαδόν της); Σαν κάτι τέτοιο να θυμάμαι απο τη Χημεία...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.