Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γεώργιο Χρούσο, μας προσφέρει μία διεισδυτική ματιά στο, τρόπο λειτουργίας του εμβολίου της AstraZeneca αλλά και άλλων εμβολίων και εμφανίζεται καθησυχαστικός.
«Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και εξετάζοντας τη δομή του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και των άλλων εμβολίων που χρησιμοποιούν ένα κομμάτι του DNA ενός αδενοϊού για να εισάγουν το γονίδιο της «πρωτεΐνης – ακίδα» (spike protein) στα κύτταρα του οργανισμού, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».
Ας σημειωθεί ότι
το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, το οποίο μόλις εγκρίθηκε για να χορηγείται σε μία μόνο δόση, είναι πανομοιότυπο με αυτό της AstraZeneca, όπως είναι και το ρωσικό (Sputnik) και το κινεζικό (Sinovac), που επίσης χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία για την κατασκευή τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ήδη πολλή εμπειρία με αυτόν τον τύπο των εμβολίων, που είναι εξαιρετικά καλή.
Πηγή